Šta je novo?

Google Chromecast / Streamer

As for the price, the Google TV Streamer 4K will cost 120€ in France and in all countries adopting the euro as their main currency. This represents almost double the price of the Chromecast with Google TV which costs 70€.
It’s said that the device could be officially announced August 6, but wouldn’t be available to customers until late September. Specifically, September 24.

Biće toga na KP vrlo brzo nakon "lansiranja" u evropi. Tako je bilo i sa svim modelima chromecast-a do danas.

Ja racunam da kosta duplo vise od drugih sertifikovanih boksova...
Na ovaj nacin ce i drugi da krenu u trend podizanja cena

Volim google uredjaje ali nisam spreman da ih placam duplo.

Napisao sam vam sta mislim da je trenutno bestbuy ko ima da mu donese iz USA (posto vidim da ovaj CC sigurno necemo uzimati). Iz nekog razloga post je obrisan (ne vidim problem da se na temi jednog uredjaja preporuci drugi ako je bolji i/ili jeftiniji). Ovo pisem kao vlasnik Chomecast 2, Chromecast 4K i Chromecast with Google TV. Sledeci uredjaj nece biti CC vec drugi proizvodjac. Svakako sertifikovan, Google TV uredjaj.

I obtained a copy of the device’s build properties, which reveals that the device (code-named “kirkwood”) is powered by the MT8696 MediaTek chip.
This is notably the exact same chipset found in the 2021 Amazon Fire TV Stick 4K Max and very similar to the one in the 2nd generation model from 2023.
dbfpKaqFZOWPxFkC5nP1PNppGSoBptcE5nLx5N5xaKiytx9Pxyv-P4WDxAf_3_kLMrqugtC2XMoHP3rsUMhtEkJ9WoloVzJHstwJ=rw-e365-w2046

ouaK2v_t8h_79sylExMkbLiC-_bKrDfpruwuy_tURrhFMz0rt0Epuy0CczhVK01DFdZdqthQVXDhRcZAq5bZsVoHmETHwVluVPQ=rw-e365-w2046

4GB/32GB
USB-C (power/data)
HDMI 2.1 (Type A)
Bluetooth 5.1
Wi-Fi 802.11ac (2.4 GHz / 5 GHz)
Ethernet (10/100/1000 Mbps)
Find My Remote
99$

Poslednja izmena:
Za mene kao vlasnika 4 generacije Chromecasta (original, 4K, ccwgtv 4k, ccwgtv HD) ovo je tesko razocarenje. Za duplo vecu cenu, tj za 50 dolara vise (ne zna se da li je gora relativna ili apsolutna brojka) smo dobili samo 20-25% brzi cpu, 2G RAM-a vise, 24GB flash-a vise, gigabitni lan i thread radio. I na sve to ne izvuces jedan obican USB konektor za koga vec imas izvode, a ne mozes vise da se vadis na kompaktno kuciste i cenu gde je svaki cent bitan.

Ovo izgleda dobro ,plus 32 GB memorije.Uzimam sigurno kad dodje u Srbiju,samo da ne preteraju sa cenom.

Ja sam mislio da će biti bolji
Ipak ću čekati novi Nvidia shield
Nvidia Tegra X1 (Nvidia SHIELD TV/Pro released 2015 and 2017)
Nvidia Tegra X1+ (Nvidia SHIELD TV/Pro released 2019)
Nvidia Tegra X1 (Nintendo Switch released 2017)
Nvidia Tegra X1+ (Nintendo Switch Revision and Switch Lite released 2019 and Switch OLED released 2021)

Neće to skorije, ako uopšte izbace novu verziju...
Jedino je sigurno da će Switch 2 izaći u martu 2025. godine, a da li će nakon toga da izbace shield to niko ne zna :)

Under the hood, the Google TV Streamer runs AndroidTV 14, which introduces picture-in-picture mode support, new accessibility features, and some minor performance upgrades.
It also supports Google Cast (formerly called Chromecast [built-in]) to allow for casting content from your other devices, and it can be added to speaker groups through the Home app.

Nvidia se okrenula AI, a novi Shield im je bitan kao Intel akcija na berzi poslednjih par dana.
Što se tiče Streamera kopija čipa sa 4k Max-a će da nas "oduva" performansama, bez DTS, wifi 5 za 100 doloresa🤦‍♂️.

Za novi shield jedini logican momenat moze da bude sledeca godina kad se predstavi i novi Switch sa kojim ce da deli hardver. Naravno da im nije bitan takav uredjaj, ranije je mozda i bilo vise smisla da kroz to poguraju geforce now na televizore ili tako nesto, sada kad to radi svaki uredjaj (a i sve ostalo), ostaje samo da ga naprave onako usput, ako zele.

Ima dosta toga sto bi mogli da poguraju i na takvom uredjaju u svom novom fazonu, neki stvarno dobar AI upscaling i jos poneka AI video fora.

To ih prakticno nista ne kosta, cak mogu da se lako oslobadjaju cipova koji ne prodju do kraja za switch, recimo.

Ipak nije bas da su odustali, i dalje se prodaje, cena mu je cak skocila. Moze da se desi da ne vidimo novi shield, mada ja mislim da postoji neka sansa da ga ipak najave sledece godine.

Novi google streamer ce sigurno biti dobro utegnut uz android (tj google) tv 14 koji sam po sebi donosi neke stvari koje se vide, brze startovanje aplikacija i poboljsano skrolovanje. Uz bolji hardver, verujem da ce biti ok, mada je meni generalno razocaravajuce sto nisu isli na nesto jace.

Google izgleda nije kompanija od koje cemo dobiti tako nesto, moze da se desi Homatics sa s905x5 ili (ako Bog da), s928x jer su ga "najavljivali" jos krajem 2022.

Poslednja izmena:
Nije baš ni da je Shield idealan, izašao 2019. god., skuplji dosta, ne podržava AV1, VP9P2, nema 4GB/32GB, Android 14...

U principu sve se svodi na potrebe korisnika:
Shield: If you value DTS and lossless audio passthrough or use your shield as a Plex server then you’re better sticking with the shield.

Streamer: If you value AV1/VP9P2 and HDR you’re better with the Streamer.

SOC je razočarenje definitivno, za WiFi 6 i nije strašno kad je već tu gigabitni ethernet :)

Poredjenje sa shieldom se cak neprirodno namece, google uopste ne ide na taj cenovni segment i profil korisnika, ovo sad im je "visoka cena". Ja sam se nadao da ce apple malo da ih povuce u tom smeru, ali ni Apple tv nije skup, sto pokazuje kako svi vide ovo trziste. Bas zeznuto za ljude koji hoce dobar hardver i cekaju nesto novo .

Pet godina je mnogo, ali i te mane shielda prakticno uopste nisu mane bas zbog profila korisnika, zna se sta gleda vecina koja ima shield, svakako ne samo zvanicne streaming servise. Svi uvek pomenu AV1, a gledaju remuxove u drugim kodecima na shieldu, sta ih briga sto nema AV1. HDR youtube jeste mana, ali...

Poslednja izmena:
Tako nekako, procenili da nema nekog tržišta za skuplje uređaje pa zato i nema neke velike konkurencije u tom segmentu...

Overall, Android 14 for TV is a big update for the TV platform. Usually, platform updates aren’t that significant for Android TV since most of the features reside in the launcher, but there are only so many changes that can come about from updating the launcher.

Svi koji imaju Nvidia shield 2015, 2017 i 2019 bi kupili novi kada bi izašao
Ja se nisam pokajao kada sam uzeo Nvidia shield
Drug je uzeo Google chromecast, koji je ono krš od daljinskog.

Ladno secka pri skrolovanju🤣🤣🤣

Nazad
Vrh Dno