Šta je novo?

Google Chrome

Koji adblock preporucujete za chrome ? Sta se pokazalo kao najbolje i najbezbednije resenje ?

Ublock origin

Sent from Xperia

vidim dosta ljudi hvale taj sto si naveo Ublock origin po cemu je on bolji od Adblock Plus (adblockplus.org) i AdBlock (getadblock.com) koliko sam video ova dva su medju najpopularnijima na google web prodavnici

Pod jedan nema dozvoljenih reklama kao što Adblock fura. Drugo, blokira i skripte pored reklama. Treće, nije prodani-krš Adblock koji ovih dana sve radi osim što blokira reklame. Da ne spominjem da je Ublock Origin open-source, radi ga jedan čovek (nije neka firma koja juri profit), itd.

Poslednja izmena:
Slimjet je tata medju browserima.

Ne vidim prednost Slimjet-a, zasto je tata medju browserima? Izgleda kao produkt Chrome+Firefox-a.
Chromium je za preporuku od mene, iz moje licne perspektive radi bolje od Chrome-a, ali i dalje mi treba Waterfox. Inace, srecna NG svima.

PS od kad imam SSD, prebacio sam cache na drugu particiju, a od kada sam skinuo zadnju verziju Chromium-a (nije zadnja, ali zadnja po starom izgledu, v.67), iskljucio sam belezenje history-a na oba browsera, zakljucio sam da je tako bolje u mom slucaju, od tada nemam problem sa gomilanjem hiljadu tab-ova :D

Poslednja izmena:
Da li neko zna kako da izmenim FONTOVE i boje fontova u Chrome-u?
Mislim da sam sve probao ali font ostaje onaj piglu default i ne menja se u Times New Roman/Lucida Console nikako :(
Jos veci problem je sto boje ne vidim kako da promenim pa su one blede, ili neki sivi font, prljavo bela pozadica ili obratno nesto - neverovatno tesko za citanje.

Skinuo sam neki extension kao za podesavanja, ali on nista bolje ne daje od osnovnog Settings->Fonts u Chrome-u. Prosto nema veze sto postavim TMR/LC, on ostaje onaj default (Segue ili koji je).

Nije na jednom racunaru, isprobao sam desetak ovih dana, svi su isti - naravno, nisam se ulogovao na svim novim bas da ne bi bilo slucajno nesto do Google naloga.

Nije valjda da niko ne menja fontove u Chrome-u??? Ispada da niko ne koristi Chrome, to je jedna od osnovnih stvari koja bi morala raditi :(

Cini mi se da ne radi na vecini sajtova. Na mom sajtu se lepse stvarno vidi font najzad, ali ni to nije blizu onoga kako se lepo vidi u IE-u :( Niti moze da se menja font u njemu :(

Prilozi

• qq.jpg
    qq.jpg
    289.4 KB · Pregleda: 53
Hmmm, nisam primetio da negde ne radi, ako može pusti link gde si ulovio da ne funkcioniše, baš me interesuje da proverim

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Google.com, sa slike.

hmmmm.png

Levo sa iskljucenim, desno sa ukljucenim. Verujem da tebi mozda i nije neka razlika, ali meni je 3x prijatnije za oci ovo na desnoj strani.

Meeeeh, sada kada sam okacio vidim da se na slici ne vidi bas jasno razlika, verovatno je upucala kvalitet kompresija. Ali probaj sam, otvori google, zatim iskljuci ekstenziju (kroz njena podesavanja ili je ubij skroz) i onda dupliraj tab, stavi jedno pored drugog i proveri. Radi :)

Poslednja izmena:
PNG nema lossy kompresiju, nije do toga.

Cek, kako si.promenio.font???? Vidim veliku razliku, ali kod tebe obe izgledaju dovoljno pune i plus si stavio drugi font??

PNG nema lossy kompresiju, nije do toga.

Pa kad otvorim fajl sa diska i kada kliknem ovde na sliku, definitivno vidim razliku izmedju te 2 slicice.

edit: omg koji sam ja tupan, kada kliknem na fotkicu u postu i otvori se ovaj "overlay" prozor, klikne se jos jednom na fotku da se dobije kompletna slika, a ne resajzovana xD - To je to :) Ista je kao i "original" sada :D

@alfa, nisam menjao nista, bar ne ja da se secam... Eventualno da ti okacim settings->fonts da vidis kako izgleda kod mene, ako ti znaci nesto?

edit, evo kako je kod mene, sada razmisljam i mozda sam nekada davno cackao ovo... tipa pre 7-8+ godina, pa da sam totalno zaboravio na to.

chrome-fonts.png

Version 71.0.3578.98 (Official Build) (64-bit)

Poslednja izmena:
Tu sam i ja podesio sve u Times New Roman ali mi uopste me radi :(
Na vise racunara. Hmm

Meni Chrome neće da pusta youtub muziku. Moram da ga retujem. Tada pusti jedan klip, pa za drugi isto. Do pre nedelju dana je radio savršeno.

@alfaunits pre nekoliko godina je google promenio nacin rendering fontova, valjda je sada za to zaduzen sistem, a ne sam pregledac. Probaj da podesis ClearType na najmutnije/najboldovanije, tako je kod mene. Cini mi se da je obavezan restart nakon promena, mozda moze i samo log off - log on da bi se uvazile izmene.

Primetio sam i da je kod tebe naziv tabova i sama url adresa u TNR fontu, dok je kod mene standardan chromov.

@vladat1, a da li pusta crtace? :) Salia naravno. Da nisi iskljucio autoplay na YT? Isprati kada se zavrsi klip sta se dogadja. Da li pusta naredni klip kada je YT tab u fokusu?

Evo, sve fontove sam stavio na TMR, ali on odlucio da koristi Segue (valjda, Luc Con bi mi bio mnogo citljiviji)

Tamna pozadina je uz koriscenje 2 extenzije - Night Mode, Arc Theme. I opet lose izgleda :) PLus ne radi eto u Settings! Settings ovako izgleda i kada je podesena High-contrast tema u sistemu, znaci Google boli uvo za slabovide.

Prilozi

• qq.jpg
    qq.jpg
    276.5 KB · Pregleda: 38
Poslednja izmena:
@alfaunits pre nekoliko godina je google promenio nacin rendering fontova, valjda je sada za to zaduzen sistem, a ne sam pregledac.
Ali on ignorise sta moj sistem kaze :) Ja svugde podesim TMR, jer mi je najlaksi font za gledanje. Pogledaj iznad sliku, TMR se koristi za Tab font i za address bar, ali ne za tekst! :D

Probaj da podesis ClearType na najmutnije/najboldovanije, tako je kod mene. Cini mi se da je obavezan restart nakon promena, mozda moze i samo log off - log on da bi se uvazile izmene.
Jeste na najboldovanije, i meni to prija.

Primetio sam i da je kod tebe naziv tabova i sama url adresa u TNR fontu, dok je kod mene standardan chromov.
Da, izgleda da to povuce iz System settings. Ali ne i sam render sajtova.

To je to! Probao sam desetak barem tih font extensions (nisam mogao vise, najduze sto mogu da gledam Chrome je ispod minuta, bez odmora od barem sat vremena, i to nije sala uopste!) i nijedna nije radila.
Pretpostavio sam da njegov settings ne radi zbog CSSa/stylesheet/fontseting sajta, ali ne i da nijedan drugi extension nije prihvatio.

Brale, prvom prilikom te castim! :) Hvala veliko!

Idemo dalje :) Sta ovde i zasto ne valja?
Tako inace izgleda gro sajtova.

Prilozi

• qq.jpg
    qq.jpg
    428.7 KB · Pregleda: 63
  • qq1.jpg
    qq1.jpg
    477.5 KB · Pregleda: 56
Deluje kao da si smanjio (odzumirao) sajt, a forsirao preveliku veličinu fonta.

Tako deluje i taj deo oko velikih fontova i mogu da resetujem.
Sta je sa tim sto ne koristi ceo ekran?

Prilozi

• qq.jpg
    qq.jpg
    399.7 KB · Pregleda: 72
To što ne koristi celu širinu ekrana je zbog načina na koji je sajt urađen. Tokom izrade sajtova se često koristi sistem prelomnih tačaka gde će širine browsera biti podeljene u grupe npr. <768px, 768-980px, 980px-1200px, >1200px pa će recimo svi koji spadaju u grupu 768-980px videti sajt širine 724px i ovima sa ekranom širine 980px delovaće da ima previše praznog prostora sa strane. To se radi zbog lakše raspodele layouta u različitim rezolucijama, a i lakšeg testiranja.

Ako pitaš zato da bi pregazio sa nekom ekstenzijom onda trebaš da postaviš `.container` klasu na `width: 100%;`.

Ne znam šta si sve menjao, tu kod tebe je baš raspad :)

Ma dajte :D
Kako je ovo njesra uspelo da se ikada koristi???? :D
Pola stvari mi se ne vidi sa Dark temama, druga polovina pukne u 50% slucajeva ;)
Ako neko ne shvata - TREBA DA SE VIDI VIDEO NA SREDINI! Kao na slici dva kada je iskljucen Dark mode.

A i ovi site designeri, covece, pa zar toliko se ne proverava? Kako li ovo prodje primenu u US/EU government.... nema uopste accessibility :(

BTW, ovo nema veze sa podesavanjima vise. Imam laptop koji je 1366x768 sa Large Fonts, imam 3K ekran koji je 300% fonts, oba izgledaju s*** kako se vidi na ovim slikama, nema razlike.

Prilozi

• qq.jpg
    qq.jpg
    102.7 KB · Pregleda: 89
  • qq.jpg
    qq.jpg
    389.1 KB · Pregleda: 80
Poslednja izmena:
Zar nije to ekstenzija? Nije potamnjivanje sajtova neki standard pa da očekuješ da sve radi besprekorno na bilo kom sajtu na svetu, moraš da kukaš autoru ekstenzije da popravi ako može i misli da treba.

Accessibility misliš na sajtovima ili u browseru?

Oba. Chrome je bukvalno najgori po tom pitanju.
A designeri sajtova i ne pokusavaju ista.

Ovakve stvari mi.se desavaju sa svim extenzijama koje rade.

Ono... I give up. Ne vredi vise da Tromu dajem sansu :( Samo me oci bole u bukvalnom smislu.

Koristim Chrome i imam uBlock Origin i do pre neki dan sve ok islo, medjutim sad mi kad pustim neki miks na youtube desi se da iskoci ovo :

Video paused. Continue watching?

To sam danas prvi put video, o cemu je rec?

Nazad
Vrh Dno