Šta je novo?

Google Chrome Frame

Vlasterx

Čuven
Učlanjen(a)
23.01.2004
Poena
740
Ne znam da li je bilo ranije, ali sam siguran da će biti od koristi mnogim ljudima:

Enable open web technologies in Internet Explorer

Google Chrome Frame is an open source plug-in that seamlessly brings Google Chrome's open web technologies and speedy JavaScript engine to Internet Explorer. With Google Chrome Frame, you can:

* Start using open web technologies - like the HTML5 canvas tag - right away, even technologies that aren't yet supported in Internet Explorer 6, 7, or 8.
* Take advantage of JavaScript performance improvements to make your apps faster and more responsive.

Prepoznaje lepo i CSS3 tagove, što je važno ljudima koji se bave dizajnom sajtova. Ono što je najvažnije u celoj priči je da je moguće i ubaciti i malu skriptu koja poput flash plugin skripti prepoznaje da li korisnici imaju instaliran plugin i potom im ponudi opciju da ga instaliraju.

http://code.google.com/chrome/chromeframe/

Dobar link, hvala. Plašim se da će sledeći biti plugovi za Firefox, Safari, Operu... :D
Ne volim ništa što odskače od standarda, a oni promovišu X-UA-Compatible i pokretanje Google Chrome endižna. :/

Dobar link, hvala. Plašim se da će sledeći biti plugovi za Firefox, Safari, Operu... :D
Ne volim ništa što odskače od standarda, a oni promovišu X-UA-Compatible i pokretanje Google Chrome endižna. :/

Pa ne odskače od standarda, stranice sa ovim su i dalje validne. Na osnovu ovog meta taga...
Kod:
<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="chrome=1">
...koji se stavlja u HEAD, samo se javlja browseru da aktivira drugi rendering engine, ukoliko ima instaliran ovaj plugin, i to je to. Jako zgodno rešenje za sve nas koji ne podnosimo IE koji večito kasni za novim tehnologijama. Korak dalje je da se obezbedi instaliranje plugina svim onim korisnicima koji preko IEa posete tu stranicu, a to još nisam isprobao.

Slična stvar postoji i u Firefoxu da se brzo menja engine na Firefoxov ili na IE-ov u okviru jednog taba. Zaboravio sam kako se tačno zove taj plugin.

Poslednja izmena:
moguće i ubaciti i malu skriptu koja poput flash plugin skripti prepoznaje da li korisnici imaju instaliran plugin i potom im ponudi opciju da ga instaliraju.
Već zamišljam korisnike koji psuju webmastera, zato što ih tera da instaliraju još neki dodatak, uz zaključak: "Bem ga glupog, kad n'ume da napravi sajt koji lepo radi u MOM browseru!" :)

Ovaj deo, iako nisam ni najmanje paranoičan, mi se baš i ne sviđa:
"Google Chrome Frame communicates with Google's servers; it reports installation to Google, downloads updates to Chrome Frame and Google's Safe Browsing list, and at the user's option can send Google usage statistics and crash reports." (Wiki)

Uzgred, zar ovo nije stara vest?

"Mozilla executives today took shots at Google for pitching its Chrome Frame plug-in as a solution to Internet Explorer's poor performance, with one arguing that Google's move will result in "browser soup."

The Mozilla reaction puts the company that builds Firefox on the same side of the debate as rival Microsoft, which has also blasted Google over the plug-in." (Computerworld)

Pa ne odskače od standarda, stranice sa ovim su i dalje validne. Na osnovu ovog meta taga...
Kod:
<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="chrome=1">
...koji se stavlja u HEAD, samo se javlja browseru da aktivira drugi rendering engine, ukoliko ima instaliran ovaj plugin, i to je to. Jako zgodno rešenje za sve nas koji ne podnosimo IE koji večito kasni za novim tehnologijama. Korak dalje je da se obezbedi instaliranje plugina svim onim korisnicima koji preko IEa posete tu stranicu, a to još nisam isprobao.

Slična stvar postoji i u Firefoxu da se brzo menja engine na Firefoxov ili na IE-ov u okviru jednog taba. Zaboravio sam kako se tačno zove taj plugin.
Odskače od standardna, ali veoma malo, tek toliko da se odlepi od njega. Stranice će biti validne, ali sama činjenica da je ovo još jedan hack za IE preko plugina (koji će retko ko instalirati) dovodi do pitanja kog obima je njegova upotrebljivost.

Lično sam protiv Googleizacije na ovom nivou.

Odskače od standardna, ali veoma malo, tek toliko da se odlepi od njega. Stranice će biti validne, ali sama činjenica da je ovo još jedan hack za IE preko plugina (koji će retko ko instalirati) dovodi do pitanja kog obima je njegova upotrebljivost.

Gde bre :) odskače od standarda? Ti u ovaj meta tag možeš da staviš šta hoćeš bez bilo kakvih problema, kod će uvek biti validan i neće biti bilo kakvog "odlepljivanja". Il' je crno il' je belo.

Ovaj dodatak je meni jako zanimljiv za neke ideje koje mi se vrzmaju po glavi, a ako još nekom pomogne, super. U svakom slučaju mi je draži Google od MSa ;)

Nazad
Vrh Dno