Šta je novo?

Google assitent i kako da...

bakara

Uticajan
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poena
1,555
Kada formiramo neki smart home, jednostavno se mora koristiti neki assistent pa je to google valjda prvi, i resih da pokrenem temu koja ce se baviti pitanjima o njemu i oko njega.

Sve oko asistenta radi kako treba ali,

Trenutno me najvise nervira to sto ne radi lepo sa zakljucanim ekranom i ne vidim nacin kako to da resim.
Face unlock dosta pomaze, ali ne gledamo stalno u telefon dok koristimo asistenta.

kada probudite asistenta sa hey google i izdate komandu da vam upali svetlo, on ce ljubazno zamoliti da prvo otkljucate ekran...sto je potpuni apsurd!

Kazu ljudi da je ovo nekada radilo kako treba ali je google jednostavno onemogucio ovu opciju.

kako to moze da se resi?
da li drugi assitenti imaju isti problem?

na internetu vidim da se ljudi takodje na to zale, a resenje nisam nasao;

nema rešenja, tako je kako je...pretpostavka je da na taj način skoro svako može da ti otključa telefon, ili je bar relativno lako...

jedino rešenje je da se kupi neki mali google home zvučnik koji stalno radi i nema šta da se otključava...

Pa to je radilo tako...
Onda se gubi smisao trusted voice, to je opcija koja treba da prepozna nas glas i dozvoli samo njemu da izdaje komande.
Koliko sam primetio to radi kako treba i ne reaguje na druge glasove.

U ostalom postoji opcija da asistent radi bez otkljucanog ekrana...katastrofa je sto nista od toga ne radi kako treba.
Ali ako ga pitate koliko ima sati taj podatak cemo dobiti bez otkljucavanja ekrana... sto znaci da neke stvari mogu da se izvrse a neke ne mogu.

jedino stvar vadi face unlock koja moze da otkljuca telefon ali morate da gledate u njega, ne mozete lezeci iz kreveta da izdajete komande.

Imas li neku preporuku z aneki mali uredjaj koji bi samo primao komande?
Pao mi na pamet mi box ali i na nejmu mora da se pritisne dugme na daljinskom da bi se izdala komanda.

Screenshot_2022-03-02-11-06-46-516_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg

Poslednja izmena:
google nest mini, zvučnik i google asistent, radi stalno i trebalo bi da prima komande sa dosta velike udaljenosti...hands free komande :) to ti je najjeftinije rešenje, verovatno i najbolje...sam zvučnik je verovatno pristojan i ništa više od toga, ali eto može i muziku da pušta...

Moze li zvucnik da pusti muziku na nekom drugom uredjaju, tipa AndroidTV-u koji je povezan preko Google Home?

ne znam kako si zamislio da zvučnik baca muziku na nešto treće? na zvučnik možeš da pustiš nešto sa nečega preko opcije cast...ili nisam razumeo šta hoćeš?

Telefonu kad kazem "Play Breaking Bad on Netflix on my Sony TV", on to i uradi. Na televizoru pokrene Netflix i pusti seriju dokle sam stao.

Da li ovako funkcionise i sa zvucnikom?

da, ako imaš recimo spotify etc kažeš sviraj to i to i on svira...ako kupiš 2 nest zvučnika onda mogu da se upare kao stereo...

ebas ga ako zbog prodaje zvucnika nisu namerno blokirali asistenta na zakljucanom ekranu..
Moze li zvucnik da pusti muziku na nekom drugom uredjaju, tipa AndroidTV-u koji je povezan preko Google Home?
To sam i ja odmah uzeo da istrazujem...jer bi da mi to pusti muziku na pojacalu a ne na tom njegovom tranzistoru.

Google nest mini, je najjeftiniji, kosta oko 30eur i on nema nista, kod nas kosta oko 50eur, mislim da se u opste ne isplati
xiaomi ima pametni zvucnik koji ima dobru cenu, i dosta bolje izgleda za svega 40eur, ali mislim da ni on nema nikakav izlaz.
Amazon echo 4G ima 3.5mm audio izlaz on je odgovarajuci, i on mi se svidja jedino mi nije jasno jer onda moram alexu da koristim ili moze google assitent? (verujem da moze da se bira)
Telefonu kad kazem "Play Breaking Bad on Netflix on my Sony TV", on to i uradi. Na televizoru pokrene Netflix i pusti seriju dokle sam stao.

Da li ovako funkcionise i sa zvucnikom?
da, zvucniku izdajes komande umesto telefonu, a on izvrsava na pametnom uredjaju kojem ti hoces.
da, ako imaš recimo spotify etc kažeš sviraj to i to i on svira...ako kupiš 2 nest zvučnika onda mogu da se upare kao stereo...
Nope,
dva mono zvucnika ne cine stereo sliku, osim ako ne postoji specificna softverska podrska da ume da razdvoji levi i desni kanal, u sta sumnjam, to su jeftine sprave.

Nije mi jasno da ne postoji neki mikrofon koji bi prikacio na mi box (on je sertifikovan google device) i njemu izdavao komande?

Poslednja izmena:
To što hoćete - da sa Home GW uređaja kontrolišete druge kućne uređaje je moguće - u zavisnosti od samog uređaja. Napr. Amazon Alexa može da pusti Netflix na Sony TV-u pod uslovom da su Netflix i TV podržani uređaji/usluge. Potrebno je u "instalirati" odgovarajući skill (https://www.amazon.com/alexa-skills/b/ref=skillsrw_surl?ie=UTF8&node=13727921011) u Alexa aplikaciju i konfigurisati ga tako da ima pristup ciljnom uređaju.
Za Srbiju je problematično što dosta potrebnih usluga nije podržano. Napr. Alexa može da pušta muziku na Yamaha Musicast uređajima, ali ne u Srbiji, jer Musicast nije dostupan ovde.
Pozdrav

ebas ga ako zbog prodaje zvucnika nisu namerno blokirali asistenta na zakljucanom ekranu..

To sam i ja odmah uzeo da istrazujem...jer bi da mi to pusti muziku na pojacalu a ne na tom njegovom tranzistoru.

Google nest mini, je najjeftiniji, kosta oko 30eur i on nema nista, kod nas kosta oko 50eur, mislim da se u opste ne isplati
xiaomi ima pametni zvucnik koji ima dobru cenu, i dosta bolje izgleda za svega 40eur, ali mislim da ni on nema nikakav izlaz.
Amazon echo 4G ima 3.5mm audio izlaz on je odgovarajuci, i on mi se svidja jedino mi nije jasno jer onda moram alexu da koristim ili moze google assitent? (verujem da moze da se bira)

da, zvucniku izdajes komande umesto telefonu, a on izvrsava na pametnom uredjaju kojem ti hoces.

Nope,
dva mono zvucnika ne cine stereo sliku, osim ako ne postoji specificna softverska podrska da ume da razdvoji levi i desni kanal, u sta sumnjam, to su jeftine sprave.

Nije mi jasno da ne postoji neki mikrofon koji bi prikacio na mi box (on je sertifikovan google device) i njemu izdavao komande?
naravno da dobiješ stereo, nije to neka nauka...isto važi i za sonos zvučnike, kupuju se na komad ali sa 2 praviš stereo par...

na kraju više ne znam šza hoćeš, pitao si kako da iz kreveta daješ komande i za to je nest zvučnik najbolje rešenje...

Hocu asistenta preko telefona, jer telefon je uvek sa mnom, zvucnik ne mogu da nosim sa sobom, treba mi recimo u autu.
Ne kapiram zasto ne dozvoljava upravljanje uredjajima preko zakljucanog ekrana, ali nasao sam da je ova opcij aomogucena na google pixel telefonima.
Apple Siri u opste ne radi na ovaj nacin, tamo sve radi kako treba.

u svakom slucaju savet za zvucnik je jako dobar, tako da cu verovatno nabaviti jedan mali google nest za dnevnu sobu, nije skup.

Poslednja izmena:
šire objašnjenje za puštanje muzike i šta je za to potrebno...

i generalno za razne servise...

Ja svakako ne bih slusao muziku na tom zvucniku imam za to hi fi zvucnike

Meni treba uredjaj samo za upravljanje asistentom, idealno je da je to mobilni telefon jer je on uvek uz tebe.

i jos jedna stvar je izgleda bila ranije a bar u ovom androidu 11 ne mogu da nadjem kako da asistenta da naucim da izgovara neke domace nazive ili imena?

Koliko vidim u google uputstvima ta opcija je postojala, ali i to su izgleda negde sklonili.
Ponekad me asistent pita za naziv necega sto nije razumeo, ali to je retkost.

pričam o varijanti da se preko nest zvučnika šalje komanda da se na nekim drugim uređajima sluša muzika...ali za to je potrebno da hifi ima chromecast, to imaju neki network audio risiveri/plejeri i slično, ili da se na hifi prikači chromecast audio ( koji se više ne pravi), ili neka slična alternativa koja ima chromecast audio u sebi...

Aha, odlicno!
jos sam se pitao sta ce zvucniku chromecast mislici na video, a to je zapravo audio chromecast

verujem da moze da radi na mi box, ili nekom drugom google sertifikovanom box uredjaju, posto nije sada poenta imati 20 uredjaja samo da bi pustio muziku.

može...problem je samo kako mi box koristiti i za video i audio potrebe zbog malog broja konekcija na mi boxu, ali ko što vidiš naravno da može...optika tu može da se iskoristi za audio potrebe...

Poslednja izmena:
lista uređaja koji imaju ugrađen chromecast audio...mislim da nije baš up to date, cambridge audio čini mi se da ima mrežne plejere koji imaju chromecast audio u sebi a nema ga na listi...fale i neki all in one uređaji ( pojačalo i mrežni plejer u jednom) koji ga imaju...naim atom recimo...to su naravno i dosta skuplje sprave...

Izbacio sam jedan TV iz Google Home koji nije vise kod mene, verovatno sam muziku pustao tasti u kuci svaki drugi put, ali sada radi svaki put kada mu kazem ovako kako je opisano na linku ispod 😁
šire objašnjenje za puštanje muzike i šta je za to potrebno...

lista uređaja koji imaju ugrađen chromecast audio...mislim da nije baš up to date, cambridge audio čini mi se da ima mrežne plejere koji imaju chromecast audio u sebi a nema ga na listi...fale i neki all in one uređaji ( pojačalo i mrežni plejer u jednom) koji ga imaju...naim atom recimo...to su naravno i dosta skuplje sprave...

Ovo koliko vidim je samo spisak zvucniika. Chromecast ima ugradjen u raznim uredjajima. Razni AndroidTV/GoogleTV televizori, razni AndroidTV box/stick uredjaji.

Dobra tema :)

nije samo spisak zvučnika, imaš primare i nad full uređaje, možda još neke, nisam sad baš proučavao šta je pod svakim brendom...teufel ima nešto slično originalnom chromecast audio....dodaj tome cambridge audio i naim, ima ih verovatno još...

Može naravno, Google (Nest) Home mini može samo primati komande, isto kao i mobilni, i izvršavati iha na svim drugim uređajima.
"ok google, play Nešto Nešto from Spotify on Living Room speaker" (zvučnik spojen na chromecast audio)
ili
"ok google, play Nešto Nešto from Netflix on Living Room TV" (TV sa google tv-om)

Hocu asistenta preko telefona, jer telefon je uvek sa mnom, zvucnik ne mogu da nosim sa sobom, treba mi recimo u autu.
Ne kapiram zasto ne dozvoljava upravljanje uredjajima preko zakljucanog ekrana, ali nasao sam da je ova opcij aomogucena na google pixel telefonima.
Apple Siri u opste ne radi na ovaj nacin, tamo sve radi kako treba.

u svakom slucaju savet za zvucnik je jako dobar, tako da cu verovatno nabaviti jedan mali google nest za dnevnu sobu, nije skup.
Imaš neke telefona sa dodatnim dugmetom s kojim možeš aktivirati asistenta.
Pogledaj i Tasker, on ima dosta opcija za asistenta.

Nasao sam da se zakljucani ekran moze lepo resiti sa pametnim narukvicama, jednostavno dok vam je narukvica na ruci telefon prima komande bez problema.

A i uzecu google nest mini, samo cekam zgodnu priliku, jedino ne znam kako se ponasa kada ga vise ljudi koristi?

namestio sam par rutina u google home, jedna kad odlazim od kuće i druga kad stižem nazad...

problem...sve akcije unutar rutine obavi samo ako rutinu startujem na telefonu, preko nest mini zvučnika uradi to samo delimično ( recimo, ne može da uradi on/off bluetootha i wifija)...

gde grešim? ili prosto neke stvari ne mogu da se obave preko smart zvučnika na ovaj način? malo bezveze sve u svemu, umesto preko zvučnika moram da otključavam telefon i preko njega startujem rutine...

namestio sam naravno da se rutine startuju preko zvučnika u google home...

Daj neki konkretan primer...
Na čemu gasiš wifi?
Verovatno neku pogrešnu logiku koristis

wifi gasim na telefonu...

recimo, kad odlazim uključuje se kamera, gasi se wifi na telefonu, pali se bluetooth na telefonu...to sve radi kad startujem rutinu na samom telefonu, ali samo kamera reaguje na komandu preko zvučnika...wifi i bt ništa...

u opcijama sam stavio da se rutina startuje preko nest mini zvučnika...i neke stvari prosto neće tako da odradi...

Za bt i wifi su potrebne "admin" komande, to ne mogu remote komande da odrade jer andorid security protokoli to ne dozvoljavaju.
Jedino rootovan/modovan rom eventualno.

Ako sam dobro razumeo hoćeš da izdaš komandu zvučniku tipa im home a on da to odradi na telefonu?

Zvučnik to ne može, čudi me da ti nije to odgovorio, on samo komanduje drugim smart uređajima i ono što sam može da uradi, i može neke stvari ako na kraju izgovoris na kom uredjaj u treba da ih izvrši.
Na primer pusti muzika na telefonu.

Ja sam zaključavanje telefona rešio sa pametnom narukvicom, tako da nemam više problema sa zakljucavanjem (sa početka teme) ali imam problema kada je telefon pored zvučnika i oba prime komandu pa ne zna ko treba da uradi

Za bt i wifi su potrebne "admin" komande, to ne mogu remote komande da odrade jer andorid security protokoli to ne dozvoljavaju.
Jedino rootovan/modovan rom eventualno.
pretpostavio sam, ali rekoh možda postoji neki workaround...šta je tu je, moraće neke stvari da se rade preko telefona...

@Altru koji telefon koristiš?

Ja sam na Samsungu to podesio preko Bixby Routines

Nazad
Vrh Dno