Šta je novo?

Google AdWords - Par pitanja

masamunea

Čuven
Učlanjen(a)
24.09.2006
Poena
515
Drugar i ja imamo sajt, ustvari jednu stranicu www.vetturaprevoz.com reklamirali smo se preko adwordsa i posecenost je bila odlicna, e sad potrosili smo ovih promo 100 dolara hteli da uplatimo jos medjutim pronasli smo link gde nude 2 meseca za 75 eura, okrenuli i lik nam je slozio pricu kako stranica nije dobra da je reklama zbog toga skupa 0,4 dolara po kliku i da ako nam on napravi novu bice 0,1 dolar po kliku. Ovo mi je malo cudno, slabo sam upucen u sve to, al opet kapiram da suma po kliku zavisi od dnevne sume isto kao i pozicija kod pretrage.

Jel moze neko to sve malo da mi pojasni, da me uputi i napise o cemu on to prica?

Prvo, vaš sajt tj. ta jedna stranica je skelapana, nije napravljena.
Drugo, možda, podvlačim možda, cena po kliku je skuplja zbog toga što vaš sajt možda deluje kao SPAM, pa se onda zbog toga naplaćuje više.

Ako vam treba pomoć, baci/te PM.

Napravio sam stranicu www.krkarentacar.rs koju bi zeleo da reklamiram na google adwords tj. pre svega bi zeleo da se moj saj nalazi na prvoj strani google-a prilikom pretrage neke kljucne reci (npr. "rent a car beograd"). Posto sam otvorio nalog za google adwords i odabrao kljucne reci, on mi za npr. "rent a car beograd" napise "Процена понуде за прву страницу:100 дин". Da li to znaci da bi se moj sajt nasao na prvoj strani pertrage treba da placam 100din po kliku, i ako stavim npr. 10din da li ce se moj saj uopse pojaviti medju rezultatima uopste.

Ako imate bilo koji drugi predlog za reklamiranje na Google-u preporucite

Ne bih da ispadne da ja stalno nešto s*rem, ali Nemanja, je li ti imaš nešto protiv pisanja postova na forumu? Ili zaključaš temu i napišeš "pretražite forum" ili kažeš da traže pomoć na PM.

Možda još nekoga zanima ova tema.

I isto me zanima kakve veze ima što je sajt "sklepan" ili "deluje kao SPAM". Ko to i po kojim kriterijumima odlučuje?

Ne bih da ispadne da ja stalno nešto s*rem, ali Nemanja, je li ti imaš nešto protiv pisanja postova na forumu? Ili zaključaš temu i napišeš "pretražite forum" ili kažeš da traže pomoć na PM.

Možda još nekoga zanima ova tema.

Bojsi, nema šta da ispadne. Većina odgovora na pitanja su veoma prosta. Ako su vezana za Google ima ih na njihovom FAQ. Ako je vezana za neku uslugu kod neke firme, onda najbolji odgovor ćeš dobiti od te firme. Tek kada dobiješ nekakav odgovor, onda logično, pošto imamo o čemu da pišemo i pričamo, postaviš ovde.

To što ti si spreman da sudiš o meni i na načinu na koji ja moderišem ovaj (ili neki drugi deo foruma, bez prethodnog, čak i elementarnog preispitivanja odluke da to učiniš je sasvim druga stvar.

Tako da, ako nekoga zaista i zanima ova tema, bolje je da imamo materijala o čemu da pričamo, a ne da nagađamo. Slažeš se da je lakše pričati o već gotovom testu neke komponente, nego o nekoj najavi i šta-bi-bilo-kad-bi-bilo.

I isto me zanima kakve veze ima što je sajt "sklepan" ili "deluje kao SPAM". Ko to i po kojim kriterijumima odlučuje?
Ja sam tada rekao da je sajt sklepan i da deluje kao spam. To je moj lični utisak. Ti misliš drugačije? Poštujem.

Uzgred, mogao bi starter ove teme da se javi.

Zašto prvo ne završiš sajt, pa onda da reklamiraš?
Ako se to odnosi na mene nisam razumeo pitanje. Nema sta da zavrsavam, sajt je kompletan, ako nisam u pravu bio bih ti zahvalan da me ispravis.

A moje pitanje je bilo...
Da li to znaci da bi se moj sajt nasao na prvoj strani pertrage treba da placam 100din po kliku, i ako stavim npr. 10din da li ce se moj saj uopse pojaviti medju rezultatima uopste.

Veruj mi, onaj sajt, nije gotov. Ako mogu nešto da ti pomognem, baci PM.

Kada pretražuješ neki pojam na Google, dobijaš Google oglas (ako za traženi pojam postoji oglas), i dobijaš normalne rezultate. Koliko ja znam, Google naplaćuje prema klikovima, tako da samo pozicioniranje reklame i pojavljivanje nema uticaja na naplatu, tj. za to ne bi trebalo ništa da se skida sa računa.

Dodatni izvori:
AdWords FAQ
AdWords Help
AdWords Beginner's Guide

Poslednja izmena:
Starter teme se javlja, i kaze da ostavis Nemanju na miru. 🙂 Decko mi je pomogao i zahvalan sam mu na tome, a dal ce neko da pomogne preko pm ili topica to stvarno nema veze. pozdrav. 🙂

O mom sajtu cemo na PM jer nije deo teme. A moje pitanje mozda nije lepo formulisano! Google AdWords je u sustini pretplata na oglas koji se pojavljuje sa desne strane google pretrazivaca i medju prva tri rezultata pretrage. To je informacija koju sam dobio citajuci sve o Google AdWords-u na AdWords Help. Do zabune je doslo kada sam procitao da licitirana vrednost po kliku (za datu rec/recenicu) utice na to da li ce se oglas naci na prvoj, drugoj, trecoj... ili nekoj xx strani googla, a ja sam to shvatio tako da ce moj oglas sa 10din (a ne 100 koliko je preporuceno za I stranu) po kliku konkurisati za neku 3,4 ili 5 stranu u rezultatima pretra a ne u 3,4, ili 5 strani u delu rezervisan samo za oglase (desni deo google-a). Ali sam saznao da predpostavka nije tacna. U sustini hvala!!!

pa ako licitiras manje od 100din reklama se nece ni pojaviti u google pretragama...

samo ja mislim da je 100din mnogo za klik... bolje probaj da nadjes bolji keyword(kljucna rec)

inace treba da znas da google gotovo svakodnevno za svaki keyword proracunava cenu za first page bid odnosno kolko moras da odresis kesu da bi se reklama uopste pojavljivala.

postoje objasnjenja kako google racuna ali je formula cista misterija...

Mislim da tu nema neke misterije, jednostavno ko vise ponudi za odredjeni keyword taj je cesce prvi.

Nego koja kartica je potrebna za uplatu, moze bilo koja internet kartica, ili treba neka odredjena?

@Igvan - Veruj mi da ne kapiiram apsolutno nista, stavio sam na kratko 100din i nisam bio medju prve tri pretrage u "Sponsored links", uglavnom sad sam stavio da mi po kliku cene idu od 5 do 15 din (u zavisnosti koji keyword se nadje u pretrazi) i sad sam uvek na prvoj strani sto se tice oglasa (desna rubrika google-a). To mi donekle igra ulogu...

@masamunea - koliko ja znam moze bilo koja Visa ili Master Card. Ja koristim "Visa Virtuon" namenjena samo za internet kupovinu

@masamunea

naravno, ali imas milion keyword-ova gde nema ni jednog sponzorisanog linka, znaci uvek si prvi a google ipak ne stavi 1 ili 5 centi vec recimo 0,40$. znaci nemas skime ni da licitiras a google zacepi startnu cenu...

ja koristim Visa internet banke Intesa, a sigurno bi radila svaka kreditna i visa electron...

@kizanbg123

pa trazio ti je 100 kinti za taj konkretan keyword ali samo kao uslov da se pojavi na prvoj strani(first page bid) a da bi bio prvoplasiran(ako ima konkurencije) ond moras i preko toga da licitiras 150din 200, zavisi koliko su drugi likovi cepnuli za tu kljucnu rec...

@ Igvan - Ma nisu normalni, da mi neko iz dosade klikce i skida 200din... Vazi...

Zna li neko drugi nacin za placanje google-u da se nadjem na prvoj strani pretrazivaca za odredjeni keyword?

haha, sinoc sam povecao dnevni budzet sa 0.40$ na 0,60$ i jutros imam sta da vidim, google mi povecao first page bid za vecinu keyword-ova?!?

Verovatno su i drugi povecali ka su videli da ih nema na prvom mestu, pa je samim tim i google digao cenu.

Nazad
Vrh Dno