Šta je novo?

"Glupi" telefoni

hedgehog

Slavan
Učlanjen(a)
10.01.2011
Poena
245
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD FX 4300 [email protected] + Noctua NH-C12P SE14
Matična ploča
ASRock 970 Pro3 R2.0
RAM
HyperX Fury 2x8GB 1866MHz CL10
GPU
Radeon 5750 512Mb GDDR5
Storage
Samsung 850EVO 500GB, WD Blue WD5000AAKS 500GB 7200RPM
PSU
Corsair VX450 450W
Kućište
Cooler Master Elite 334 @CM fan 120mm + Arctic Cooling 92mm PWM
Monitor
ASUS VA24DQSB
Miš & tastatura
Gigabyte GM-6880 & Keychron K10 Pro
Laptop
HP Elitebook 845 G8 Win10 Pro
Mobilni telefon
Moto G72
Pristup internetu
  1. Mobilni internet
Kako se sada najvise popularizuju smartphone uredjaji, ova kategorija mi izgleda malo zapostavljeno. Voleo bih da cujem iskustva sa sadasnjim "glupim" telefonima.
Mene konkretno interesuje poredjenje sa nekadasnjim sony ericsson telefonima koje sam ja npr. najvise koristio, a jos uvek i koristim k510i i k750i.

Ja obozavam glupe telefone.
Jednostavnost i robusnost je ono sto ih izdvaja u odnosu na smart telefone., Autonomiju da ne spominjem.

Moji favoriti su K800 i 3310 :D

Bas skoro nadjoh stari k810, suze mi krenule :)

Ja sam razmisljao da kupim ponovo k810i kao alt. fon za neku pripejd karticu, legendaran telefon koji tesko moze da se unisti, k800 je jos robusniji.

Mislim da nokia i samsung i dalje izbacuju neke kvalitetne dumb telefone a sad koji je najbolji.. ne znam ko je pratio uopste tako nesto u poslednje 4 godine. Takvim telefonima su cesto fabricki softver obogatili nekim kao smart opcijama i aplikacijama (YT, FB i sl.) i ''multitasking'' je malo bolji nego pre.

Poslednja izmena:
ja zamenio android fon Nokijom 301.
Za sada mi je odlično :)

Kako se sada najvise popularizuju smartphone uredjaji, ova kategorija mi izgleda malo zapostavljeno. Voleo bih da cujem iskustva sa sadasnjim "glupim" telefonima.
Mene konkretno interesuje poredjenje sa nekadasnjim sony ericsson telefonima koje sam ja npr. najvise koristio, a jos uvek i koristim k510i i k750i.
Iskustva su pomešana, ima ih loših i onih boljih, kao i kod "smart" telefona.
"Jači" modeli "dumb" telefona danas praktično i ne postoje, takva je podela tržišta da za njih nema mesta, prvenstveno zbog planova proizvodjača je tako, odredjeni procenat ljudi bi ih svakako kupovao i u današnje vreme.

He, ponukan ovom temom, izvadio sam ženin Ericsson T20s iz šupe, mislim da je iz 2002. godine. Baterija se puni već 5 sati, valjda će da bude nešto od njega, hteo bih da se "džekiram" po firmi s "novim" fonom kad se vratim s odmora:d
Jedino, koliko se sećam, bio je problem sa slabim zvukom u slušalici, rasturiću ga pa da vidim ako može da se "narikta". Imam još gomilu dumb telefona po kući, ali svi su ostaci od žene i ćerke, pa su još ženskiji od ovog T20. ***, kad sam poklanjao vrhunske primerke tokom istorije... bio je onaj aluminijumski Sony Ericsson T610, mali Ericsson na preklop T39, onaj legendarni Siemens S35... ni ne sećam se svih. Evociram uspomene i lagano mašim temu.

^ Imam nekoliko oldtajmera al' ovaj je najstariji u steku :) (mada sam imao i jos stariji A40 :d) Pre nekoliko godina sam cak kupio i novu bateriju (li-ion umesto Ni-MH) mada je crkla do sada. Legendaran fon, svasta je preziveo.

Sell+GSM+refurbished+mobile+phone_SIEMENS+M35i248.jpg

@ aca

sunce ti, 2900 mAh baterija u dumb telefonu :) Steta sto su se philips i panasonic povukli odavno, imaju kao neke androide ali sve je to daleko od ozbiljne konkurencije.

Inace ovaj fon je ok od novijih dumb, preporucio sam ga nekim kucnim prijateljima kojima ne treba nista bolje i radi dobro http://www.gsmarena.com/samsung_s5610-4191.php

Poslednja izmena:
Ja imam 6230, jedino mu menjam kineske baterije, jer se originalna naduvala odavno. I dan danas ga ponekad upalim da odigram gravity defied.

Најстарији мобилни који ми је опстао је Siemens S25 коме је само отишла батерија а чисто сумњам да може да се нађе, иначе бих га поново користио. Чудо у своје време, купио сам га пре ~15 година и само променио пар батерија.

Ако бих вратио неки од обичних, то би била Nokia 6120 која и даље ради скоро без грешке, осим што кажу да ме слабије чују. Можда је растурим и очистим, вероватно се скупило ђубре око микрофона. Када сам је последњи пут користио, батерија је трајала око 8 дана ако слабије трошим или око 6 дана ако форсирам.

Ипак, мали Хавајац ради одлично те основне ствари а има и помало смарт функција. :) Батерија је ОК, управо сам погледао и каже да је пуњена пре 6 дана и 18 сати а пунићу је ујутру што значи да изгура недељу дана са умереним коришћењем.

Најбоља варијанта је неки глупи телефон новије генерације са валиком батеријом, као поменути Филипс и нека таблета за све остало. Телефон само и једино за телефонирање, таблет за сурф и остале интернет глупости.

Gadno je što i provajderi znaju za tu kombinaciju, pa nemaš jeftin paket samo sa internetom i minimumom minuta.

Ja sam razmisljao da kupim ponovo k810i kao alt. fon za neku pripejd karticu, legendaran telefon koji tesko moze da se unisti, k800 je jos robusniji.

Mislim da nokia i samsung i dalje izbacuju neke kvalitetne dumb telefone a sad koji je najbolji.. ne znam ko je pratio uopste tako nesto u poslednje 4 godine. Takvim telefonima su cesto fabricki softver obogatili nekim kao smart opcijama i aplikacijama (YT, FB i sl.) i ''multitasking'' je malo bolji nego pre.

K800 je tenk, legendarni model. Ali k810 je sexy, teget sa plavo belim osvetljenjem. Oduvek sam bio slab na SE. Nokiu nikad nisam voleo, njiho dizajn i interfejs, a svi su se lozili na Nokiu i Samsung. Pricalo se po skoli "SE je za kameru i muziku, Samsung za ekran a Nokia za sve", naravno to su pricali klinci koji nemaju veze s vezom. I sad bih rado nosio neki SE walkman. W980 ili W880. Ili totalni hipster sa LG U8330. Koliko je taj preklopnik jak mehanizam imao, kad ga zatvaras culo se "bam" i sav bi se zatresao. Neka radnja "uvozila" iz Italije sa mreze Tre. Ali ona rotirajuca kamerica. Dobio sam ga kad je umro Simens m45, prvi mobilni koji sam koristio, bio sam sedmi razred, ili osmi, ne secam se. Imao sam posle Samsung D600, bubasvabu. Secam se da me je nerviralo sto ne moze da zvoni i vibrira istovremeno. Kao WP sada :D Pa nakon njega LG K800, pa gore pomenuti k810. Ili sam ja bio optimistican klinac a ne skoro svrseni student cinik kao sad ili su ti stari modeli imali "nesto". Sto se novih modela tice, lepo je neko rekao, nije to - to, losi su jer spadaju u nizi cenovni rang. Misli, kad pogledam neke Ashe, kao kineske igracke.

Jedina stvar kod SE telefona koja me zeznula je onaj joypad. Mada videcu da to malo rasklopim i ocistim mozda opet proradi vidim po netu da je mnogima uspelo.
Mada sam se navikao da i bez toga da koristim, ali je ipak teze i neudobno. :p

Uh, kad se setim k800i dusa me zaboli sto sam ga drmnuo o parket u afektu. Sluzio je 5 godina a verovatno bi jos toliko, samo sam mu jednom zamenio bateriju. Joypad je radio kao i prvog dana.

K800 je tenk, legendarni model. Ali k810 je sexy, teget sa plavo belim osvetljenjem. Oduvek sam bio slab na SE. Nokiu nikad nisam voleo, njiho dizajn i interfejs, a svi su se lozili na Nokiu i Samsung. Pricalo se po skoli "SE je za kameru i muziku, Samsung za ekran a Nokia za sve", naravno to su pricali klinci koji nemaju veze s vezom. I sad bih rado nosio neki SE walkman. W980 ili W880. Ili totalni hipster sa LG U8330. Koliko je taj preklopnik jak mehanizam imao, kad ga zatvaras culo se "bam" i sav bi se zatresao. Neka radnja "uvozila" iz Italije sa mreze Tre. Ali ona rotirajuca kamerica. Dobio sam ga kad je umro Simens m45, prvi mobilni koji sam koristio, bio sam sedmi razred, ili osmi, ne secam se. Imao sam posle Samsung D600, bubasvabu. Secam se da me je nerviralo sto ne moze da zvoni i vibrira istovremeno. Kao WP sada :D Pa nakon njega LG K800, pa gore pomenuti k810. Ili sam ja bio optimistican klinac a ne skoro svrseni student cinik kao sad ili su ti stari modeli imali "nesto". Sto se novih modela tice, lepo je neko rekao, nije to - to, losi su jer spadaju u nizi cenovni rang. Misli, kad pogledam neke Ashe, kao kineske igracke.

odkud ta ideja da WP nece da zvoni i vibrira istovremeno. , imam nokiu lumiu 520 / 620 / 720 i sve tri zvoni i vibrira istovremeno.

zena ima SE k510i osam god prva baterija nikad kvar i dalje koristi

Znam, zezao sam se, ali nije bas i da 100% vibrira ;) Imam 520.

Poslednja izmena:
Moj omiljeni dumbphone je SE k750i definitivno, imao sam ga 100 godina i imam ga negde u fioci i dalje, dugmići su se razlabavili ali je živ :D

Мој к800 и даље ради као докса, мало зеза џојстик, али вероватно само треба да се очисти :)

I ja sam nostalgičan prema običnim da ne kažem glupim telefonima.
Čak šta više trenutno koristim jedan i to mi je primarni telefon.
U pitanju je sony ericsson K770. Onako slabašne izrade, originalno sestrin telefon roze maske koju sam promjenio u crnu.
Slaba strana mu je tastatura koju sam mjenjao 2 puta da bi na kraju shvatio da je problem u oksidaciji bakarnog sloja na tastaturnoj ploči što sam rješio rastavljanjem i čišćenjem iste i sad je da kucnem kao nov.
Po pitanju autonomije i pouzdanosti smartovi se ne mogu mjeriti sa običnim telefonima.

Medjutim sad tu dolazimo do problema interneta koji mi je stavrno nekad potreban u pokretu.
Može to K770 da odradi medjutim nije komotno, mada je funkcionalno.
Problem mi je i što akam ponovo tu nesrećnu tastaturu koja je stvarno lošije odradjena tako da ću vjerovatno uzeti neki tablet ili tablet sa tastaturom uz pretplatu što mi je svakako funkcionalnije od običnog pametnog telefona.

Inače veliki problem sa običnim telefonima je što novi kvalitetni ne izlaze, oni stari se teško nalaze u prihvatljivom stanju a maske koje se prodaju nisu kvaliteta kao originalne.

Jedan od meni bolje odradjenih telefona, naročito tastatura je Nokia 6233. Neka lista želja mi je Motorola startac, panasonic gd92 i ericsson t28.

A od novih solidno odradjenih meni na pamet pada samo Nokia 515.

Poslednja izmena:
Iako gajim određenu dozu nostalgije ka starijim telefonima, pre svega K600 i K800, ne bih se vraćao na te modele.

K800 (crossflashovan u K810, zbog TrackID) sam imao dugo, čuvao sam ga i nikada nije bio servisiran. Iako se džojstici kod njih prljaju, moj nije imao takvih problema, a nema ni danas kod osobe kojoj sam ga prosledio.
Ono što je bilo zanimljivo je da sam tada nabavio ključ i pretvorio ga u TEMS telefon i mogao da koristim TEMS firmware i softver. Takvi telefoni su bili izuzetno vredni, ali mene to nije zanimalo previše.

Sve u svemu, danas bih nabavio samo neki model kome baterija dugo traje, a nije skup, za hitne slučajeve, putovanja, itd.

N73 mnogo izdrzljiv telefon, na jacini zvuka mu mogu pozavideti i telefoni danasnjice

Iako gajim određenu dozu nostalgije ka starijim telefonima, pre svega K600 i K800, ne bih se vraćao na te modele.

K800 (crossflashovan u K810, zbog TrackID) sam imao dugo, čuvao sam ga i nikada nije bio servisiran. Iako se džojstici kod njih prljaju, moj nije imao takvih problema, a nema ni danas kod osobe kojoj sam ga prosledio.
Ono što je bilo zanimljivo je da sam tada nabavio ključ i pretvorio ga u TEMS telefon i mogao da koristim TEMS firmware i softver. Takvi telefoni su bili izuzetno vredni, ali mene to nije zanimalo previše.

Sve u svemu, danas bih nabavio samo neki model kome baterija dugo traje, a nije skup, za hitne slučajeve, putovanja, itd.

Sad si me podsetio da su ti SE modeli mogli da se flesuju i moduju, bilo je nekih silnih fora. Samo mi je bilo krivo sto k800 i k810 nisu podrzavali flesh meni. A dzojstik me je zezao u smislu da nedelju dana radi pa nedelju dana ne. A kad ne radi, uvek drugi smer ne radi :D i sta bese TEMS?

Poslednja izmena:
Da, K800 i K810 nisu podržavali fleš menije, ali tu su bile custom ikone, pečevi za razne funkcije, modovani drajveri za kameru i zvuk, itd. Haos. :)

TEMS nije bio mnogo poznat, barem ne u širim krugovima jer se do softvera za računar i firmware-a za telefon teško dolazilo, a do ključa besplatno nikako. Ključ je bio specijalno generisan za svaki primerak telefona ponaosob, pa nisu mogli da se piratizuju. TEMS je paket softvera sa hardverskim ključem i specijalnog telefona za testiranje i beleženje baznih stanica i njihovih parametara. Potraži na Google-u, to je bila platforma kompanije Ericsson. Možda i dalje postoji u nekom drugom obliku.

Tako je, setio sam se sad da sam ubacio audio drajver sa w910 JAO idem da nadjem neki SE :)

Da ne postoji neki dual sim glupi telefon sada da se kupi? Muka mi je od prazne baterije i "pametnih" aplikacija.

Da ne postoji neki dual sim glupi telefon sada da se kupi? Muka mi je od prazne baterije i "pametnih" aplikacija.

Nokia 515

A što se tiče SE-a mene nervira njihov džek za slušalice i punjenje.
Vremenom se onaj kontakt gubi tj. oslabi.
Mnogo manje funkionalno rješenje u odnosu na 3.5mm priključak.

Nazad
Vrh Dno