Šta je novo?

Glup ali nervirajuci problem oko tipova promenljivih izmedju VC++ i access baze

• Začetnik teme Deleted member 1735
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 1735

Guest
Pokusavam da napravim najjednostavniji program u visual c++ za komunikaciju sa access bazom podataka i sve sam lepo napravio ,dijalog prozor u kome se nalazi jedan edit box u kome kucam neki text (ime korisnika je u pitanju) i napravio sam dugme koje kada se pritisne komunicira sa bazom i napravio sam bazu preko visual C++ wizarda i sve lepo radi kada koristim CString kao promenljivu u mom edit box-u u dialog prozoru i tip promenljive "Text" u access bazi ali kada hocu da imam integer ili decimalne brojeve ne znam koji tip podataka da stavim u promenljivu koju sam prikacio za edit box i koji tip promenljive da izaberem za kolonu u access bazi posto mi se nikako ne podudara.
Takodje mislim da i ovaj parametar ulazi u celu ovu pricu a to je prilikom izvrsavanja SQL pitanja nad bazom da bih sastavio string ja koristim string.format funkciju u sledecem formatu

SqlString.Format("UPDATE Korisnici SET [Ime] = '%s' WHERE Firma='%s'",m_Ime,m_ImePretraga);
database.ExecuteSQL(SqlString);

parametar %s se koristi za stringove ali nemogu nigde na internetu da nadjem koji parametri se koriste kada bih hteo da upisem integer ili decimalni broj ili datum.

-------------------------------------------------------------------
Znaci evo skracene verzije mog pitanja:
1.Koji tip podataka da stavim da bude promenljiva koja je prikacena na edit box a da moze da se unosi decimalni broj (i za datum i za integer)
2.Koji parametar tipa %s u funkciji za formatiranje CStringa da upisem za decimalni broj (takodje i za datum i za integer)
3.I na kraju koji tip podataka da podesim u access bazi podataka da bi se moglo upisati ovo iz promenljive iz edit box-a (za decimalne , integer i datum)

Unapred se zahvaljujem na odgovorima

Devil 2000

Da dodam jos jedno pitanje:

koju kontrolu da koristim za unosenje datuma i koja je napodesniji tip podataka za nju kako bih preneo u access bazu podataka (edit box ili date-time picker ili nesto drugo)

Poslednja izmena od urednika:
Koliko se secam, iz dobrog, starog C-a, za integer bi trebalo da se koristi %d a za decimalni %f (ako gresim, davno bese :d :d ). By the way, kod datuma obrati paznju na format istoga, koji je u tesnoj vezi sa regionalnim podesavanjima na racunaru. Koji vid pristupa bazi koristis?

Dekius

Poslednja izmena:
Devil 2000 je napisao(la):
Da dodam jos jedno pitanje:

koju kontrolu da koristim za unosenje datuma i koja je napodesniji tip podataka za nju kako bih preneo u access bazu podataka (edit box ili date-time picker ili nesto drugo)

Za unos datuma, po meni najelegantnije rešenje je DateTimePicker, s promenjivom tipa COleDateTime. U Accessu moraš da slog definišeš kao DateTime, i to je to. Jedino nisam siguran za format kad podatak ubacuješ preko SQL-a, ali mislim da je yyyy-MM-dd.

datum radi sa datetimepicker i date u accessu hvala ,
pristup bazi ide preko CDatabase

sta znaci kada pise error nemoze da radi sa bazom too few parameters expexted 1 ili 2 itd

Nazad
Vrh Dno