Šta je novo?

Glossy boja : )

• Začetnik teme Začetnik teme Rapid
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Rapid

Slavan
Učlanjen(a)
18.10.2006
Poena
319
Hteo bih da ofarbam prednju stranu kucista u tu "glossy crnu" (kao samsung 223bw).
Je l'moguce i kako? ;D

Hteo bih da ofarbam prednju stranu kucista u tu "glossy crnu" (kao samsung 223bw).
Je l'moguce i kako? ;D

Moze, uzmes glossy crni sprej, vodenom smirglom presmirglas prednju masku kucista-plastiku. Primer ti ne treba i cak ga ne preporucujem da stavljas. Farbali smo na jednim kolima neke delove i svaki put je bilo problema, a onda je jedan farbar sa vise iskustva rekao da direktno nanesemo boju i gle cuda ispalo je fantasticno!
Dakle vodena smirgla 2000, detaljno ciscenje maske (smirgla, a posle moze i medicinski alkohol) i spricanje direktno bojom. Boju moras nanositi ravnomerno ni jako debelo ni jako tanko, kako bi izvukao sjaj. Ja sam tako farbao celo kuciste i lepo je ispalo, samo je pipavo i treba dosta vremena za pripremu "podloge". :wave:

Poslednja izmena:
Neka preporuka koji sprej da kupim?
Da ne uzmem neki skrnav... : )

E da, imam ovo kuciste i nerviraju me ona "krila" kod dugmeta za paljenje,
ismirglao bi ih da budu u ravni sa prednjom stranom, pa prefarbao i njih da se ne vide, al' ce mi ostati tanak prorez izmedju njih, pa bi se ocrtavala i posle farbanja, cime da
ispunim te proreze da se ne vide?

Poslednja izmena:
Aj valjda cu odraditi to sledece nedelje kad stignu pare.
Koliko bi me otprilike kostalo sve ovo? : )

Aj valjda cu odraditi to sledece nedelje kad stignu pare.
Koliko bi me otprilike kostalo sve ovo? : )

Imas u Temerinskoj ulici neku radnju sa bojama Max meyer. Tamo uzmi glosy crnu kazi treba ti boja kao za kola u sprej da ti upakuju. Oni to "zamesaju". Zasto kazem kao za kola, pa zato sto ja ne poznajem boje, ali jedno znam ona sto prodaju Kenda color i tako ta "******" su 0 za ove boje za kola. Samo ti reci da ti treab i da hoces da se sija. Objasni ljudima. Oni ce ti reci da ti treba primer ako im spomenes plastiku, ali ti nemoj da im spomenes plastiku vec reci da farbas metal. Samo neka ti zamesaju i nema brige. :wave:

Jel postoji neki "glatak" sprej koji bi na takav nacin izgledao kao da je plastika niklovana (naravno uz prethodno smirglanje 1000 ili 2000 smirglom?

Jel postoji neki "glatak" sprej koji bi na takav nacin izgledao kao da je plastika niklovana (naravno uz prethodno smirglanje 1000 ili 2000 smirglom?

U principu mislim da nema. To sto vidis "kao niklovanu" plastiku je sprej sa primesama metala i dosta laka u sebi, neka smesa, a farbanje je mlaznicama verovatno na pokretnoj traci. Kako bi to postigao stvarno ne znam. Druga mogucnost je da se na plastiku u fabrici "duva" rastopljeni bakar (kao para) i da se trenutno hladi an plastici i stvara tanak sloj, a zatim da se galvanizuje. Moguce, sad cu uzeti unimer i proveriti. AKo provodi struju onda je to. :wave:

edit: Imam losu vest, provodi struju, znaci da je ovo drugo. U fabrici se "duva" rastopljeni bakar na plastiku, a zatim galvanizuje. Cak se ispod toga vidi sloj "narandzast" kada se pocne sa smirglanjem:smash:

Poslednja izmena:
Gorane, hvala na odgovoru.
Steta za galvanizaciju, verujem da tako nesto u DIY uslovima nije moguce. (?)

Postoje hrom look i aluminijum look sprejevi. Ja sam za farbanje plasticnih delova u svom autu koristio aluminium look koji izgleda odlicno. Problem se javlja sto ta farba nije postojana, tj. lepi se za prste i kada se osushi. Moze se preko nje naneti sloj bezbojnog laka, ali se onda gubi taj hrom ili aluminiujum efekat, odnosno vise je mat nego sjajna. Plastiku uvek mozes da odneses na hromiranje i to ce duze da pozivi, ali to ne mozes da radis u kucnoj radinosti.

Postoje hrom look i aluminijum look sprejevi. Ja sam za farbanje plasticnih delova u svom autu koristio aluminium look koji izgleda odlicno. Problem se javlja sto ta farba nije postojana, tj. lepi se za prste i kada se osushi. Moze se preko nje naneti sloj bezbojnog laka, ali se onda gubi taj hrom ili aluminiujum efekat, odnosno vise je mat nego sjajna. Plastiku uvek mozes da odneses na hromiranje i to ce duze da pozivi, ali to ne mozes da radis u kucnoj radinosti.
Jeste, moze boja ali to nema veze sa onim zaista hromiranim. Izgleda losije, cak i kada se ne prelakira, a o skidanju da i ne govorimo.

Znate li gde bih u BG mogao da odnesem neke komade plastike na hromiranje, niklovanje kao se to vec zove?

Nigde,plastika se ne hromira.Postoje razne folije koje daju privid hromirane povrshine,ali je to u stvarnosti smeshno.

Nigde,plastika se ne hromira.Postoje razne folije koje daju privid hromirane povrshine,ali je to u stvarnosti smeshno.

nisam siguran na koje folije mislis posto neki zlato,aluminijum,srebro u listicima nazivaju folijama!to nisu folije ali uz adekvatnu tehniku vasa plastika se pretvara u nesto neverovatno dobro!jeste da se ti listici ne koriste ni za sta slicno ali mozda moze da pomogne!😉😉

posto farbas palastiku
uzmi primer prvo
ja sam recimo farbao masku od telefona i pre toga sam ismirglao vodemom sve lepo pripremio i opet se ogulila
sad sam stavio primer i odlicno stoji

posto farbas palastiku
uzmi primer prvo
ja sam recimo farbao masku od telefona i pre toga sam ismirglao vodemom sve lepo pripremio i opet se ogulila
sad sam stavio primer i odlicno stoji

kojom farbom si farbao?prajmeri za plastiku nisu potrebni za odredjene vrste boja!dobitna kombinacija i do sada neprevazidjena je akrilna auto farba koja u sebi sadrzi i odredjenu kolicinu laka!revell farbe su takodje odlicne ali zahtevaju kao i auto farbe nanosenje prskanjem!

@Nervozni Postar:
Mozes da odes u DES galvanizaciju, Kajmakcalanksa ulica na Crvenom Krstu. Oni rade i hromiranje i niklovanje metala. Za plastiku je potrebno i prethodno bakarisanje. Imaju i taj pogon ali nije bio u funkciji pre godinu dana. Imali su plan da ga osposobe ali ne znam sta je sa tim bilo.

http://www.hemija.co.yu/despro/

Evo pa se raspitaj.

Poslednja izmena:
Ako hoću samo da lakiram (imam glossy masku napred a ostatak kućišta je mat crn), kako da pripremim podlogu i koji lak da kupim?

Da li mogu da se nanesu 3 sloja laka, pa da se onda išmirgla/skine 1 sloj, kao što rade kod hotrod-a🙂 i kako?

Može li se iskoristiti tečna bronzana patina\podloga za makete da se namaže plastika, pa da se onda tako pripremljena plastika hromira?

Uzmi sprej koji se zove Cosmos ili Cosmo, ne secam se tacno, al nesto od ta dva.

Nazad
Vrh Dno