Šta je novo?

GLOBALTEL - virtuelni mobilni operator

Ja dobih 20 ili 25 GB pre 2 god. Odmah, čim sam prešao, kao dobrodošlicu.
200GB samo uz freepaid, ne i uzbudljivi pripejd.

Nisam znao, ali koliko vidim nista mi ne bi ni znacilo jer je beskorisno.

Cao drugari!
Već duže vremena citam nešto na Internetu vezano za smanjenje troskova roaminga (dok je covek u inostranstvu)…
Da li neko ima neke ideje da podeli,koja bi to usluga bila najisplativija? U vidu Voip-a ili nekog app-a kao sto je “nas” Globaltel nekada imao?
Naravno da se plati,tipa na mjesečnom nivou a da koristim postojeći broj?

Pogledajte sliku, naišao sam na ovako neko resenje ali uredjaj i SIM kartica moraju biti u Srbiji…

Javljate ako imate neke app-ove gde se može postojeći broj reg. i tipa iznajmiti linija…
Kakva su vaša iskustva?

Prilozi

• IMG_1545.jpeg
    IMG_1545.jpeg
    131.9 KB · Pregleda: 78
Cao drugari!
Već duže vremena citam nešto na Internetu vezano za smanjenje troskova roaminga (dok je covek u inostranstvu)…
Da li neko ima neke ideje da podeli,koja bi to usluga bila najisplativija? U vidu Voip-a ili nekog app-a kao sto je “nas” Globaltel nekada imao?
Naravno da se plati,tipa na mjesečnom nivou a da koristim postojeći broj?

Pogledajte sliku, naišao sam na ovako neko resenje ali uredjaj i SIM kartica moraju biti u Srbiji…

Javljate ako imate neke app-ove gde se može postojeći broj reg. i tipa iznajmiti linija…
Kakva su vaša iskustva?
Имаш опцију за Viber OUT, позиваш преко Вајбер апликације, њима звони норамалан позив са твојим бројем. Мислим да је јефтиније него регуларан позив да зовеш. Минути за европску унију и Америку су баш јефтини, док за Западни Балкан услуга је доста скупља.

Prilozi

• Image_20231121_154507_105.png
    Image_20231121_154507_105.png
    61.6 KB · Pregleda: 57
Nekako sam izgubio jednu globaltel karticu kada sam menjao kartice u inostranstvu pre nekoliko dana. Broj je registrovan na mene, imam pin i puk. Pisao podrsci na mejl, nema odgovora, zvao call centar ne mogu ih dobiti i posle čekanja od sat vremena... Zna li neko proceduru kako dobiti novu karticu a da ne mora da se ide u njihovu poslovnicu

@miki92 video sam juče u mts-u par Globaltel postera i čuo radnicu kako klijentima predlaže prenos u Globaltel, ali nisam u toku da li može reizdavanje sim kartica da se obavi kod njih. Kada je Supernova zatvorila sve poslovnice, kompletno su prebacili loptu na mts već kroz nepuna dva meseca pa verujem da ako se nisu skroz opasuljili, onda će vrlo uskoro.

Имаш опцију за Viber OUT, позиваш преко Вајбер апликације, њима звони норамалан позив са твојим бројем. Мислим да је јефтиније него регуларан позив да зовеш. Минути за европску унију и Америку су баш јефтини, док за Западни Балкан услуга је доста скупља.
Jeftinije mi je regularno iz Norveske da zovem i primam pozive…cak vise ne moram ni paket aktivirati…
10din/minuti + uspostava veze…

P.S. Viberout mozes samo da pozivas Ali ne i da primas pozive kroz isti? Ili se varam?

Sad sam skontao da mi se konstantno pojavljuje captcha prilikom surfovanja i da je krenulo onog dana kada su me prebacili na mts. Ima li kakvo resenje?

P.S. Viberout mozes samo da pozivas Ali ne i da primas pozive kroz isti?
Skype ima iznajmljivanje brojeva po raznim zemljama, npr. fiksni USA broj beše košta $5 mesečno i kada neko pozove zvoni Skype na mobilnom.
Kada se zove iz Skype u USA prikazuje taj iznajmljeni broj a za druge zemlje prikazuje broj mobilnog... itd. Nema u Srbiji, ima u Mađarskoj, Rumuniji...

Poslednja izmena:
Stigla mi je malo pre prebacivanja, okačio sam u ovoj temi već, a posle nije

@geteks
Načelno, captcha znači da si iza NAT-a, "natovana" IP adresa, i da je neko sa istom ili sličnom IP adresom pravio problem i ta IP adresa (ili cela grana) je na listi sumnjivih. Captcha - da proveri da nisi bot, na listi si.
Ne možeš ništa da uradiš, čekaj da prođe.

I ja da se pohvalim kako od sutra mogu na bilo kojoj trafici da dopunim mts broj sa pozivnim 0677 :)

Znaci svi preneti brojevi vise nisu globaltel mts vec samo mts? Ovo je super. Pa što mi menjamo sim kartice za svaku drugu glupost...

Znaci svi preneti brojevi vise nisu globaltel mts vec samo mts? Ovo je super. Pa što mi menjamo sim kartice za svaku drugu glupost...
Što bi menjao karticu?
Ona će se sama ažurirati prema MTS parametrima. Eventualno ćeš morati ugasiti pa upaliti mobilni i to je to.

• Like
Reagovanja: uji
Već smo to raspravljali unazad, gde sam i ja bio istog mišljenja, ali sim kartice su tehnički napredne dotle da može doći i do promene operatora, odnosno neće biti potrebna zamena, ako se desi to da Globaltel postane mts.

Ma kakva crna zamena sim kartice, setite se kada je A1 u ono vreme (vip) prvo koristio roming preko mts-a, vrlo kratko Telenor-a pa normalno prešao na svoje bazne stanice, kakva zamena vas spopala.

Već smo to raspravljali unazad, gde sam i ja bio istog mišljenja, ali sim kartice su tehnički napredne dotle da može doći i do promene operatora, odnosno neće biti potrebna zamena, ako se desi to da Globaltel postane mts.
Ne pricam o Globaltetlu i mtsu nego svim operaterima u Srbiji, sto se ljudi maltretiraju... Kad moze sve preko kompjutera i par poruka da se sredi... Makar za prepaid... Ja sad treba da se jurim sa kurirom ili po poslovnicama da promenim operatera... A realno sve se moze zameniti online...

Ne pricam o Globaltetlu i mtsu nego svim operaterima u Srbiji, sto se ljudi maltretiraju... Kad moze sve preko kompjutera i par poruka da se sredi... Makar za prepaid... Ja sad treba da se jurim sa kurirom ili po poslovnicama da promenim operatera... A realno sve se moze zameniti online...
Ako totalno menjaš operatera, tako mora, iz kog razloga ne znam, ali za korisnike koji koriste globaltel i jednog dana ukinu roming sa A1 i prebace na mts ne moraju se menjati kartice.

Što bi menjao karticu?
Ona će se sama ažurirati prema MTS parametrima. Eventualno ćeš morati ugasiti pa upaliti mobilni i to je to.
Da, lepo je pisalo.
Meni je upravo stigla poruka da su u toku radovi na unapređenju mreže itd itd tako da izgleda još malo pa sam i ja još malo u mt:s infrastrukturi zar ne?

Meni je ta poruka stigla juce oko 11h prepodne a uvece oko 23h sam bio u mts-u. Stigle samo dve poruke za konfiguraciju, resetovao sam telefon i to je to. Tako da bices i ti uskoro mts.

Ma kakva crna zamena sim kartice, setite se kada je A1 u ono vreme (vip) prvo koristio roming preko mts-a, vrlo kratko Telenor-a pa normalno prešao na svoje bazne stanice, kakva zamena vas spopala.
Postoji ogromna razlika između toga što se dešavalo sa Vip/A1 i ovoga što se sad dešava sa Globaltelom.

Prvo da razumemo par pojmova...
MCC/MNC - mobile country code / mobile network code je jedinstveni međunarodni kod za državu i mobilnu mrežu u državi. U Srbiji* su definisani sledeći MNC/MCC kodovi:
  • 220 01 - Yettel (GSM/WCDMA/LTE/NR**)
  • 220 02 - 1.me (prebačen na novi 297 01 kod za Crnu Goru)
  • 220 03 - mts (GSM/WCDMA/LTE/CDMA2000 1xRTT***)
  • 220 04 - T-Mobile.me (prebačen na novi 297 02 kod za Crnu Goru)
  • 220 05 - A1 (GSM/WCDMA/LTE/NR**)
  • 220 07 - Orion telekom (ugašena mreža - CDMA2000 EvDO)
  • 220 09 - Vectone mobile (ugašen MVNO, radio jedno vreme gostujući na A1 mreži)
  • 220 11 - Globaltel (MVNO, u procesu gašenja, gostuje na A1)
** NR (5G) u test fazi
*** CDMA2000 1xRTT mreža u NMT bandu još uvek aktivna (koristi se za "bežični fiksni" u udaljenim ruralnim područjima)

• 221 01 Vala / PTK Kosovo (GSM/WCDMA/LTE)
  • 221 02 IPKO Kosovo (GSM/WCDMA/LTE)
  • 221 03 mts d.o.o. Kosovo (GSM/WCDMA/LTE)
  • 221 06 Z-Mobile Kosovo (ugašen MVNO)
  • 221 07 D3 Mobile Kosovo (aktivan MVNO)

*Srbija ima 2 MCC koda kod ITU (220 za Srbiju van Kosova i 221 za Kosovo)

IMSI broj sim kartice uvek počinje sa MCC MNC kodom, na taj način SIM kartica zna koja joj je domaća mreža, a kada je u roamingu.
Ako fizička mreža sa kodom 220 11 ne postoji, Globaltel sim kartica nikad nije bila u domaćoj mreži, tehnički je uvek bila u roamingu (u Srbiji na A1 mreži - 220 05).
A1 kartice su oduvek imale i idalje imaju IMSI koji počinje sa 220 05. U početku su mogle da se povežu na mts (220 03) mrežu, onda neko kratko vreme na Telenor / Yettel (220 01) mrežu, a sve vreme kako je Vip/A1 gradio svoju mrežu, kartice su mogle da se povežu i na matičnu 220 05 mrežu. Sada su u Srbiji uvek na 220 05 mreži, na svojoj infrastrukturi.

A1 kartice nikad nisu imale update ovog tipa - da im se menja kompletan IMSI broj.

Ono što mts sada radi sa Globaltel SIM karticama - kroz OTA update - je da ih kompletno reprogramira. Globaltel kartice nakon ove promene više nemaju nikakve tehničke dodirne tačke sa Globaltelom, postaju naj običnije mts SIM kartice sa IMSI brojem koji počinje na 220 03. Takva kartica više nije u nikakvom roamingu, već u svojoj domaćoj mts mreži.

Globaltel praktično postaje samo jedan skup prepaid tarifa mts mreže.

I dobra, šta sad vi koje su prebacili na MTS mrežu ugledate kada otkucate *100# ?

Vrh Dno