Ovde nijedan "genije" i citac knjiga (umalo da napisem nedavac Kosova) da objasni kako to da su tzv supercelijske oluje i tornada postala redovna pojava u Srbiji (narocito Vojvodini) tokom juna i jula zadnjih godina?....da li su bili tako cesti i redovni i pre 20,30,50,70 godina?
Ja nisam nikakav teoreticar zavere,ne "verujem" u nekakav harp,naravno da Zemlja nije ravna ploca,nisam antivakser,ne citam trece oko,ne mislim da su clanovi kraljevskih porodica reptili....ali brate,klima se bas menja i sa njom se nesto bas desava....ne znam sta i kako,ali definitivno nesto nije ok......ovo leto je bilo toliko jezivo,pakleno vruce,nenormalno da se pitam kako sam "preziveo".....skoro da je bolelo kad budete vise od 10 min na suncu.....tako nesto nikada u zivotu ranije nisam video...
Znaš u čemu je problem? Što niko u ovoj temi nije krezubi teoretičar zavere, koji se obrazovao na B@lkan Info. Ali zato najmanje 90% tvojih postova na ovom forumu odiše šablonskim autošovinizmom, gde u totalno apolitičnim IT temama navodiš dobro poznate floskule tipa ''Srbistan ovo, Srbistan ono, kOsoWo, najgori smo na sWetu, propali smo, gotovi smo itd.'' I to svako može da proveri. Na stranu što nam je truli sistem takav kakav jeste, niko normalan ovde nije oduševljen sa tim činjenicom, ali ti brate ubi sa tim autošovinističim izlivima, i to na
IT forumu.
Sa takvim stanjem uma se veoma lako upada i u druge zamke, što vidimo i u ovoj temi.
@Masinac
Naravno da se dešavalo. Roditelji, prijatelji i ja smo planinari, i članovi ekološkog udruženja, ceo život smo proveli u prirodi, na planinama, u akcijama čišćenja, i bili svedoci najrazličitijih klimatskih pojava. Koje se, gle čuda, ponavljaju u određenim vremenskim razmacima.
@nidza
Anegdotalna svedočenja baš greju srce klimiskepticima.
Anegdote i sećanja su posebna priča, ali npr. ako je glavni izvor neke reke presušio sredinom pedesetih (posle gotovo istog žarkog leta/suše, kao što je to slučaj ove godine), i to se nalazi kao podatak u stručnoj literaturi, to je onda činjenica, a ne seoska anegdota.
@Poolmaker
Sa druge strane, ja živim maltene čitav svoj život u ruralnom predelu i za razliku od mog detinjstva sada praktično više nema ptica (grlice, vrapci, laste i ostale).
Vrapci su stanarice, i za nepunih 40 godina života sam bio svedok nekoliko velikih seoba, pomora vrabaca, ali i ekspanzija. Tu mislim na ceo region, grad ali i na park i dvorišta u našem kraju. Jedan od većih pomora se desio na proleće '99 godine, a jedna od najvećih ekspanzija u poslednjih 10-ak godina.
Razlog je jednostavan, i biolozima/ornitolozima sasvim logičan i dobro poznat - povećanje žbunaste vegetacije u kraju gde živim. Sa druge strane, tamo gde se takva vegetacije uništava, i podižu blokovi novih zgrada, ekspanziju će doživeti pretežno golubovi.
Ne bih se dalje upuštao bilo kakvu raspravu. Kao i kod čoveka, ni u prirodu ne možeš da sipaš otrove bez posledica.
Ko veruje da će smak sveta sutradan ili sledeće godine je jednako realan onome ko ignoriše sveopštu stanje stvari oko zagađenosti i veruje da su to gluposti.
U tome i jeste problem, Marti je to lepo objasnio u nekoj od sličnih tema. Ljudi, industrija, svojim aktivnostima itekako zagađuju životnu sredinu, uništavaju biljke, životinje, na kraju i sopstveno zdravlje. I na tom polju se ne radi dovoljno, dok se dragoceno vreme gubi na nešto na šta generalno ne utičemo, ili u zanemarljivoj meri.