Šta je novo?

Gigabyte HD4550

gvlada

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2006
Poena
605
Interesuju me iskustva ili misljenja o ovoj kartici. Znaci, namena desktop, office i mlatimudija, bez igara eventualno neka sitnija igrica ali to radi i na integrusi, heh. Vise me uopste ne privlaci da igram igre pa razmisljam da prodam moju 8800GT i nabavim ovu pasivnu. Hvala unapred.

ok,super je to kartica,ali ne vidim zasto bi je koristio za office i multimediju kada je prvenstveno namenjena gejmerima...Moje licno misljenje je da ti je bolje da taj novac koji ces da das za nju,a nije mali,potrosis recimo na procesor,memoriju,monitor ili nesto slicno kada vec ne igras igrice... POZDRAV:wave:

Vide li mu ti konfiguraciju? :trust:

I ja sam isto tako postupio ranije pa me sada kolje sto ne mogu bar jednom u nekoliko meseci ni neku stariju ili nezahtevnu igru da odigram bar koji sat bez slideshow-a. Mada ima nekih koje rade bez greske, 7 Wonders, monopol i tako to. :D

Edit: Mozda bi bilo bolje da ides na neku 8600gt polovnu koja bi bila cak i jeftinija od te nove a svakako brza.

Poslednja izmena:
HD4550 def nije gamer kartica vec namenjena HTPC resenjeima. Kod nje me interesuje UVD 2 + HDMI sa mogucnoscu slanja HD zvuka do AVR. Zato i zelim da menjam, a igrice stvarno vise ne mogu da igram. Nije mi zanimljivo. Igrao sam Crysis 2, Price of Persia, NFS Undercover i sl i igram da bih postigao rezultat a ne da bih uzivao, nisam vise zadovoljan kao pre neku god kad postignem nesto, neki nivo i sl. Nova HD4550 je oko 4k din, trosi 20w i pasivna je. Zanimalo me da li je neko ima, pa licna iskustva i sl.

uh u pravu ste momci,moja greska,nisam lepo procitao,mislio sam hd 4850:wall:,izgleda da sam zreo za naocare:D he he he gejmerska kartica,boze svasta:S:

HD4550 def nije gamer kartica vec namenjena HTPC resenjeima. Kod nje me interesuje UVD 2 + HDMI sa mogucnoscu slanja HD zvuka do AVR. Zato i zelim da menjam, a igrice stvarno vise ne mogu da igram. Nije mi zanimljivo. Igrao sam Crysis 2, Price of Persia, NFS Undercover i sl i igram da bih postigao rezultat a ne da bih uzivao, nisam vise zadovoljan kao pre neku god kad postignem nesto, neki nivo i sl. Nova HD4550 je oko 4k din, trosi 20w i pasivna je. Zanimalo me da li je neko ima, pa licna iskustva i sl.

svaka atijeva iz HD serije je odlična za multimediju, a pogotovo za spajanje sa hd televizorima.
p.s. Crysis 2 još nije izašao, warhead je samo dodatak kecu, bar dok ne naprave dvojku.

Tu karticu poseduje moj drugar,na nju je prikacio Dell-a 3008 WPF. Jako je zadovoljan karticom.

Heh, pa i mislio sam na nastavak Crysisa tj istu pricu iz drugog ugla :)
@Hector Nema znaci nikakvih problema, sve rezolucije su dostupne, kako radi HDMI?

Vide li mu ti konfiguraciju? :trust:

I ja sam isto tako postupio ranije pa me sada kolje sto ne mogu bar jednom u nekoliko meseci ni neku stariju ili nezahtevnu igru da odigram bar koji sat bez slideshow-a. Mada ima nekih koje rade bez greske, 7 Wonders, monopol i tako to. :D

Edit: Mozda bi bilo bolje da ides na neku 8600gt polovnu koja bi bila cak i jeftinija od te nove a svakako brza.

s tim sto je tvoja x550 mnogostruko slaBIJA OD 4550 ..tako da bas nije dobro poredjenje...
sa ovom grafikom moze i da se odigra ponesto:)

Naravno, naprednija je u mnogo cemu od moje, ali nije drasticna razlika kada su u pitanju novije igre u visokim rezolucijama.

Ja trenutno mogu da pokrenem GTA IV na 720p na maltene high settings, pa vec preko dva meseca ne palim nijednu igricu. Bitno je da se ne greje, da ima podrsku za obradu HD materijala, HDMI sa zvukom i da daje lepu sliku sa kvalitetnim bojama na dva ekrana.

Naravno, naprednija je u mnogo cemu od moje, ali nije drasticna razlika kada su u pitanju novije igre u visokim rezolucijama.

Ipak jest. HD4550 je osjetno brza od starih HD3450, cak i u rangu sa HD2600Pro DDR2.

Dok je X550 u stvari ATI 9600 kartica, uz nizi proizvodni proces (110nm vs 130) i promijenjen utor (PCI-E vs AGP).

Poslednja izmena:
Kako stoje stvari u potrosnji izmedju 3450 i 4550. Djevojka je kupila HP pavilion slimline koji prima samo low profile kartice, pa sam mislio ubaciti ovaj 4550, ali me interesuje da li vuce vise struje od 3450 koji je dosao sa racunarom. Pitam jer je napajanje 160w, a proc je X2 4600+.

Ne vuce, obje trose oko 20W, tako da potrosnja nece biti problem. :)

Odlicno, ipak je ovaj 4550 reda nekoliko puta jaci od 3450, moci ce i da se poigra sa njim.
poz.

p.s. sta u bg-u ima da se nabavi od low profile 4550 kartice? Mislim da ovaj gigabyte to nije.

Ipak jest. HD4550 je osjetno brza od starih HD3450, cak i u rangu sa HD2600Pro DDR2.

Dok je X550 u stvari ATI 9600 kartica, uz nizi proizvodni proces (110nm vs 130) i promijenjen utor (PCI-E vs AGP).

Napisao sam da nije iz prostog razloga sto se ne mogu komotno igrati novije igre na njoj kao ni na x550. Jer ako 4550 primera radi u nekoj novijoj igri daje 8fps a x550 2fps prosecno onda to nije velika razlika jer je totalno neigrivo. Iako bi se smanjivanjem rezolucije i detalja povecao fps opet to ne bi bilo igrivo iako bi davala osetno bolje rezultate od x550. To je poenta. A nije ni bitno jer covek kao sto rece ne igra vise igre.

tacno.ona je upotrebljiva u ponekim igrama za razliku od stare x550

Napisao sam da nije iz prostog razloga sto se ne mogu komotno igrati novije igre na njoj kao ni na x550. Jer ako 4550 primera radi u nekoj novijoj igri daje 8fps a x550 2fps prosecno onda to nije velika razlika jer je totalno neigrivo. Iako bi se smanjivanjem rezolucije i detalja povecao fps opet to ne bi bilo igrivo iako bi davala osetno bolje rezultate od x550. To je poenta. A nije ni bitno jer covek kao sto rece ne igra vise igre.

Poredis neupredivo, sa ovom kartom komotno moze da igra Bioshock u 1024x768 sa medium-low podesavanjim a sa x550 ne bi mogao ni da ga pokrene. Evo ti test, svi testovi su radjeni sa high setovanjima u minimalnoj rezoluciji 1280x1024, analogno tome racunaj koako bi moglo da se pika u 1024 sa smanjenim detaljima.

evo jos jedan test gde se pokazuje da 4550 moze da vrti Far Cry 2 u 1024x768, @medium min 27FPS max 47FPS

Odlicno, ipak je ovaj 4550 reda nekoliko puta jaci od 3450, moci ce i da se poigra sa njim.
poz.

p.s. sta u bg-u ima da se nabavi od low profile 4550 kartice? Mislim da ovaj gigabyte to nije.

Ovaj Sapphire iz drugog testa je low profile.

Poslednja izmena:
Radeon HD4550 nije baš za neko igranje, jer je kartica u rangu sa 8600gt, možda malo slabija. Ako hoćeš za office i multimediu, uzmi neku do 20e i do yaya.

Radeon HD4550 nije baš za neko igranje, jer je kartica u rangu sa 8600gt, možda malo slabija. Ako hoćeš za office i multimediu, uzmi neku do 20e i do yaya.
Nije bas toliko brza. Prije u rangu 9400GT DDR3, sto je u biti overclockani 8500GT DDR3.

Ali HD4550 ima UVD 2, potrosnju od 20w, pasivno hladjenje i HDMI sound.

Ali HD4550 ima UVD 2, potrosnju od 20w, pasivno hladjenje i HDMI sound.

Ima on vecu potrosnju, na onom linku stoje postovan trosi 20w vise od 3450 pod punim opterecenjem. 4650 trosi 13w vise od 4550.

Poredis neupredivo, sa ovom kartom komotno moze da igra Bioshock u 1024x768 sa medium-low podesavanjim a sa x550 ne bi mogao ni da ga pokrene. Evo ti test, svi testovi su radjeni sa high setovanjima u minimalnoj rezoluciji 1280x1024, analogno tome racunaj koako bi moglo da se pika u 1024 sa smanjenim detaljima.

Znam ja sve to, gledao sam testove skorije svega i svacega zbog neke planirane kupovine...

U prvom planu je bilo skretanje paznje na iskustvo jer je to svakako prelazak na slabiju graficku karticu kao sto sam i ja uradio (+ sam napisao da je naprednija) a ne direktno uporedjivanje grafickih kartica!
A 16x10 je standard ali ni to nije toliko bitno... imao sam 8600gt, i vec tada nije bilo leka nekim igrama ni na nizim rezolucijama, tako da je komotno igranje diskutabilno, zavisi od shvatanja pojedinaca.

ps Da, video sam tek kasnije da ima veci monitor koji je u 10x7.

Narucena kartica, prenecu utiske cim je postavim.

Katasttrofa od HD4550. Kartica lepo izgleda, pasivna je...cool.... inace se greje oko 60C :)
Ali to i ne bi bilo tako strasno da nije prava nocna mora kada se koristi monitor + hdtv ili avr. Kako sam pronasao na netu, problem je EDID (komunikacija i identifikacija izmedju hardwera) pa slike nema na plazmi ili preko avr. Samo hdmi daje sliku ali kada monitor ide na dvi a jos nesto ovamo nista. Najzanimljivije je sto do ulaska u windows (sa li bez drivera) ima slike ali sa ulaskom u njega ona se gubi. Problem koji AMD treba da resi. Odlucio sam da ostanem sa 8800GT :)

Nazad
Vrh Dno