Šta je novo?

Gigabyte GTX 280 vs Asus GTX 280

PCBeast

OC Guru
Učlanjen(a)
30.11.2006
Poena
585
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Testirajuci obe kartice dosao sam do sledecih rezultata...

Prva kartica koja je testirana je bila Gigabyte-ov refernetni model i karta ostavlja zaista utisak da mozete da se pouzdate u nju tj da budete sigurni...Inace pored svega nije bez mana..Overclock potecijal joj je solidan ali ne extra.Sa defaultne frekfencije od 602 Mhz za GPU maximalni overclock je bio 730 Mhz dok Shader Clock nije mogao da ide paralelno uz GPU vec sam morao da ga spustam na najnizu mogucu vrednost da bi odrzao stabilnost!Maximalni Overclock Memorije je dosegao 1227 Mhz i tu udara u wall i sve preko toga ne funkcionise kako treba!Karta tj GPU se greje do cak i 90c i preko u nekim deonicama - testirana u igri Crysis dok Ati Tool pokazuje nekih 5-6 c manje u full load-u i to sve na default-nim vrednostima...
Thermalthrotling vec pocinnje na 80c a vec od 90c obara FPS i onemogucava igrivost i ispravno funkcionisanje...Generalno najveca mana i jeste veloko pregrevanje jer za normalnu temperaturu je potrebno staviti ventilator na max 100 sto je jako bucno i sluhistima bi to islo jako na zivce!Pakovanje je obicno,siromasno bez i jedn igre i slicnih detalja...Dobija sa samo driver i adapter za DVI prikljucak kao i VIVO adapter...

Sledeca karta koja je testirana je Asus referentna karta koja me je na prvi mah odmah odusevila kad sam otvorio kutiju!Naime,kako otvorite kutiju (a to cete videti iz prilozenog ) unutra e nalazi lepo spakovana crna kutija za zlatnim slovima Asus kompanije koja daje utisak luksuza - Mercedes medju kartama;)...Salu na stranu unutra je sve lepo spokovano uz dva poklona podloge za mis i futrole za diskove i ostale pratece opreme ,disk sa driver-om kao i Asus program za kontrolu i overclock...Karta je na oko zaista lepa za razliku od Gigabyte koji deluje vizuelno dosta siromasnije...Inace ovaj primerak koji se kod mene na testu nasao se pokazao kao extremno dobar..Overclok potenijal je impresivan i GPU takt se kretao do citavih 750 Mhz uz Shadere koji su sve to pratili paralelno kao i memorija koje je dostigla clock od 1347 Mhz...Stvarno nema sta da se kaze jer je karta zaista zver...Temperature su joj nesto nize od Gigabyte-ovog modela do nekih 10c ispod...
Generalno obe karte tj generacija grafickog procesora GT200 se dosta greje u svakom slucaju i o nekom pristojnom overclocku sa Stock cooler-om je tesko postici stabilan rad a da vam temperatura bude ispod 80 c vec tacnije do nekih 70c gde je granica za stabilan rad bez artifakata i pucanja textura...Zajednicka odlika je bas ta da obe karte dobijaju Thermalthrotling vec sa tacno 80c ali u Asusovom slucaju kod njega nija pravi gde karta zaista trotluje i obara FPS vec na momente mozete zapaziti blago pucanje tektura i po koji sitan artifakt ali sve to skoro da je neprimetno...Ati tool ne pokazuje nikakve artifakte pri overclocku od solidnih 702 Mhz i 1257 Mhz za memoriju pri temperaturi od maximalnih 77c - 1h testiranja!Performanse ove karte su zaista impresivne i karta se ponasa extremno stabilno i daje do znanja da je veoma ozbiljan igrac..

Rezime:
Posvetio sam se radu same graficke karte i nacinu kako ona funkcionise tj kako dise tako da nisam postovao vise benchmark testova i po koji game test jer mi to nije bilo primarno tako da se i iz ovog prilozenog moze zakljuciti dovoljno!

Prilozi

• Gigabyte GTX 280.jpg
    Gigabyte GTX 280.jpg
    404.6 KB · Pregleda: 113
  • Asus GTX 280.jpg
    Asus GTX 280.jpg
    251.7 KB · Pregleda: 133
Poslednja izmena:
Jos malo slika...

Prilozi

• Asus GTX 280 BOX.jpg
    Asus GTX 280 BOX.jpg
    329.2 KB · Pregleda: 63
  • Asus GTX 280 Package 2.jpg
    Asus GTX 280 Package 2.jpg
    174 KB · Pregleda: 90
  • Asus GTX 280 Cooler.jpg
    Asus GTX 280 Cooler.jpg
    399.1 KB · Pregleda: 96
  • Asus GTX 280 Real.jpg
    Asus GTX 280 Real.jpg
    346.4 KB · Pregleda: 86
  • Asus GTX 280 Full.jpg
    Asus GTX 280 Full.jpg
    389.5 KB · Pregleda: 92
Gigabyte GTX 280

3D Mark 2006 Default i maximalni Overclock!

Prilozi

• Gigabyte GTX 280 Default.png
    Gigabyte GTX 280 Default.png
    149.8 KB · Pregleda: 127
  • Gigabyte GTX 280 Max Overclock.png
    Gigabyte GTX 280 Max Overclock.png
    106 KB · Pregleda: 110
Poslednja izmena:
Asus GTX 280

3D Mark 2003
3D Mark 2006
Crysis Test

Prilozi

• 3D Mark 2003 Full.png
    3D Mark 2003 Full.png
    233.5 KB · Pregleda: 82
  • The Best 3D Mark 2006.png
    The Best 3D Mark 2006.png
    161.8 KB · Pregleda: 92
  • Crysis Benchmark Test - The Best.png
    Crysis Benchmark Test - The Best.png
    234.6 KB · Pregleda: 100
Poslednja izmena:
Pohvale za priloženi test i samo da te pitam da li si skidao oba kulera sa obe kartice i obracao paznju na iste (da li su ravni, kako nalezu..), jel zaista mi je cudno da razlike u temp idu i do 10 stepeni, a kuleri su praktično isti?!

Pohvale za priloženi test i samo da te pitam da li si skidao oba kulera sa obe kartice i obracao paznju na iste (da li su ravni, kako nalezu..), jel zaista mi je cudno da razlike u temp idu i do 10 stepeni, a kuleri su praktično isti?!

Pazi do samog GPU-a je...Nije do Cooler-a....Inace Asus sam dotegao Maximalno i promenio pastu - Arctic Silver 5 i dobio mozda do 5c nize i to bi svakom savetovao da odmah skine fabricku pastu jer je ova katastrofa - ZVAKA i pregreva jos vise kartu!Sama arhitektura je takva i karta se greje konstantno po gotovu u Crysis-u gde ide i po 10c vise u odnosu na druge igre sto je i logicno...Inace da bi iskoristio maximalne performanse ili bar neke malo bolje narucio sam Thermal Right HR -06 GTX Cooler jer ovaj Stock jednostavno nije dovoljan za bilo kakav overclock za svaki dan!Cini mi se da je nVidia uspela da izvuce maximalni clock od 600 Mhz za default jer joj je resenje stock cooler-a nedovoljno za normalan rad preko te frekfencije...Jednostavno za nekih 700 Mhz potrebno je bar 80% funkcionalnosti ventilatora da bi karta bila u stanju da normalno funkcionise...Sve preko toga je jako bucno tj i sa 80% je vec bucno...Moj zakljucak je da se GPU jako puno greje a da stock cooler nije dovoljan za ovaj GPU!

u stacker kucistu i sa temp. u sobi od 23C, u furmarku posle mnoooogo vremena nije presla 83C......, kad igram igre, sve nafullano na max, ne prelazi 75C a kuler jedva da ode do 46%.... dok je u wingo kucistu bilo blaga katastrofa od pregrevanja.........

Evo i ATI Tool Test!P.S.Siguran sam da bi mogao jos vise da ga poguram na stabilan clock za svaki dan...To cu videti kad mi stigne Thermalright!

Prilozi

• ATI Tool Test.png
    ATI Tool Test.png
    286.7 KB · Pregleda: 65
Daleko si ti od informacija sta je dobro a sta lose,jedini brand u svetu gtx 280 bez mane je MSI,koji kod mene radi sa gpuo-m na 800 sa full opterecenom kartom temp.neprelazi preko 65 c.Ali naravno kad budes hladio hardwere vodenim blokovima,full tower kucistem i kad umesto bednog asusa budes ubacio DFI kad zamenis cpu itd..........sve u svemu spremis oko 3000eura i to je to.......

iz licnog iskustva od msi ne bi nista vise stavljao u komp ni mrtav pijan............ ali mozda se tebi posrecilo..........

Daleko si ti od informacija sta je dobro a sta lose,jedini brand u svetu gtx 280 bez mane je MSI,koji kod mene radi sa gpuo-m na 800 sa full opterecenom kartom temp.neprelazi preko 65 c.Ali naravno kad budes hladio hardwere vodenim blokovima,full tower kucistem i kad umesto bednog asusa budes ubacio DFI kad zamenis cpu itd..........sve u svemu spremis oko 3000eura i to je to.......

:D :D :D

snakecobra: da nisi ti pisao neke poznate oglase za mobilne telefone :D

E, ako si mu rekao...

:d:d:d:d

salu na stranu istina je da MSI GTX 280 najmanje pati od 105C problema

Vrh Dno