Šta je novo?

Gigabyte GA-MA69G-S3H exposed :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Fleshnuo sam plochu (F3 bios) i stavio BE-2300, na defaultu mu je temp. 30 stepeni C. Dok ne stigne memorija ne mogu nista preciznije da kazem. Za sad se necuje, cuju mi se samo dve dvanestice u kucistu, sto je konacno ono sto sam trazio. Takodje sam izvrsio minornu modifikaciju, zamenio sam hladnjak na northbridge-u i stavio Zalman-a ZM-NB47J - time sam pospesio hladjenje i na svim hladnjacima i na cooler-u sam promenio pastu i stavio AS5.

Ajde jedno pitanjce sto se tice ove ploce.Kupio sam je juce kao i brisbane 4000+ i kingston 1GB na 667.Sve je ok masina radi normalno ali mi cpu-z prijavljuje da memorija radi na 300Mhz (600) iako je u biosu podesena da radi na 667.Kada stavim u biosu podesavanje na 800 cpu-z pokazuje da memorija sljaka na 350(700) prilikom posta prijavljuje ddr2 na667 u cemu je fazon?

Corsair je stigao!

Imam jos jedno pitanje, da li je neko probao Mac OS na ovoj konfiguraciji? Ja probao juce, Darwin krenuo da se podize izbacio sliku sa jabukom i stao i ni makac dalje. Ima li neko nekih iskustava sa ovim?

Evo jednog rezultata, kad budem imao malo vise vremena, poigracu se malo vise pa javljam rezultate mada je i ovo super na brzaka...

Prilozi

• oc.JPG
    oc.JPG
    122.9 KB · Pregleda: 177
@brankoni

Problem ti pravi polovican mnozilac takta procesora. Memorijski delilac se kod AM2 dobija kao kolicnik CPU takt / takt memorije. U tvom slucaju je to 2100/666=3.153. Memorijski delilac moze biti samo u formatu x.0 ili x.5, tako da se u ovom slucaju zaokruzuje na prvu vecu vrednost, a to je 3.5.
Kod procesora koji imaju celobrojan mnozilac, ovo zaokruzivanje delioca memorije je manje izrazeno. Da je takt procesora npr 2000 (Athlon X2 3800+ procesor), imao bi situaciju 2000/666=3.

Konkretno u tvojoj kombinaciji dobijas:
-za 667 setovanje memorije - CPU takt/mem. delilac = 2100/3.5 = 600MHz
-za 800 setovanje memorije - 2100/3 = 700MHz

Ovo je savrseno normalna pojava.

edit:

Dark_AveNGER, proprzi malo taj procesor nekim S&M-om, bas me interesuje koliko se greje na tom taktu. Meni proc na 2.4GHz i 1.18V u toploj sobi (27C) dostize 52C pod S&M-om...

Pod tim ne mislim na ocitavanja sa jezgara posto su nerealna, vec izgleda jedino u sondu na maticnoj mogu da se pouzdam (razlika izmedju CPU1/CPU2 i sonde na MB je oko 20C). Da je po sondama u jezgru, procesor mi radi na manjoj temperaturi od sobne....

Poslednja izmena:
No frx.

Ako bas hoces da napravis da memorija radi na ddr667 ili 800, a neces da overklokujes procesor, iskoristi mali trik: namesti da je mnozilac procesora 10x, pa onda oc-uj HT Link na 210MHz. Time opet dobijas 2.1GHz na procesoru, ali je delilac memorije kao da je upitanju 3800+ procesor, tako da dobijas tacno onoliki takt memorije koji setujes u BIOS-u.

Ili jednostavno raspali po oc-u procesora, pa dokle doguras :). Sa 10.5 mnoziocem na procesoru i HTL 250MHz dobijas CPU na 2.63G i takt memorije od 750MHz (ako si podesio ddr667), odnosno 875 (u slucaju ddr800 setovanja).

Poslednja izmena:
Evo ja raspalih

@Ostoja Ok raspalio sam po OC i mogu ti reci da sam iznenadjen i to prijatno :D

Prilozi

• x24000.JPG
    x24000.JPG
    49.1 KB · Pregleda: 215
Mogu vam reci da je ploca sa odgovarajucim biosom extra.U pocetku sa verzijom F1 bio sam malo je reci razocaran s obzirom da je OC bio sveden na minimum.Sa verzijom biosa F3 sve je mnogo drugacije i daleko prijatnije :) .Sada mi sljaka opusteno na 10.5x255 na default naponu
moze i vise ali nepotrebno.Memorija je tu negde oko 667Mhz.Jedini zbun uneo mi je mnozilac 10.5 ali eto zahvaljuci Ostoji i ta dilema je razresena.Jos jedanput hvala !!!!!:laugh:

Moze ta memorija jos da se tera, probaj da je nateras da radi kao ddr800 :-devil-:.

Ja sam ipak prebacio mnozilac procesora na 10x, setovao memoriju kao 667 i digao HTL na 240MHz. Moze proc jos dosta, ali mi za ovih 2.4G treba samo Vcore 1.175V pa sam tako ostavio.

Ok moze i tako, ali moze i ovako memorija radi kao ddr2 na 800Mhz mnozilac je ostao na 10.5
a fsb (ili HTL) je na 267 sto daje rezultujucih 2.8GHz.Ovako prosao orthos na priority 9 pola sata.Znam da nije merodavno za stabilnost ali mrzelo me da se smaram dalje.

pozzz!!!!

Prilozi

• brisbane_x2_4000+.JPG
    brisbane_x2_4000+.JPG
    76.4 KB · Pregleda: 138
Poslednja izmena:
Jel se i vama greje dosta Northbridge? Meni je neverovatno da se bas ovoliko greje?? Na Biostaru je mlak... U cemu je stos?

Ja sam problem resio ovako.

E ja sam ovako ali mi se ne svidja sto je hladnjak dosta topao, malo vise za moj ukus, kao sto je i tebi smetalo, kuciste je odlicno provetreno...
Mene u stvari zanima zasto se na Gigabyte-u NB-HS toliko greje a dok je recimo na Biostar-u mlak??? Gde li su to inzenjeri pogresili? Ili mozda nisu?

Nemas dobar protok vazduha preko tog Zalmana. Kod Biostara je HS pomeren udesno i malo na gore, pa deo vazduha sa box kulera prelazi i preko njega. Kvazi-pasivno hladjenje. Uz to je i Biostar-ov HS nesto visi...

Ima li gdje podataka kakav je ASUS za klokovanje, jer izgleda da necu naci BIOSTAR. Interesuje me da li je priblizno dobar kao BIOSTAR.

Sasvim druga klasa ploče, slično ako MSI. Za OC imaš Gigabyte i BIostar i to je više manje to.

Nemas dobar protok vazduha preko tog Zalmana. Kod Biostara je HS pomeren udesno i malo na gore, pa deo vazduha sa box kulera prelazi i preko njega. Kvazi-pasivno hladjenje. Uz to je i Biostar-ov HS nesto visi...

Ma nije problem u provetravanju kucista, kod mene je sve super provetreno nego je druga stvar u pitanju, ja pitam dakle, zasto se na Gigabyte ploci vise greje Northbridge nego na Biostaru? To mi je vrlo zanimljivo, kao da inzenjeri u Gigabyte nisu znali da nesto odrade kako treba pa je to tako!?? Znaci govorim o tome kada se stavi ploca na sto i kada se sve poveze...
Btw. nece ovaj moj Corsair na CAS 4, mada ga nisam ganjao preko 2.0V mislim, mozda bi trebao da ga krknem do 2.2V ?

Poslednja izmena:
Da li ova ploca ne moze da radi sa pasivnim hladnjacima koji dolaze kada se kupi ploca ili mora da stavi neki ventilator, ili ako se promeni pasta da li ce to pomoci?
Plocu nameravam da koristim sa:
Athlon 64 X2 4400,
2X1GB ACER DDR2 800Mhz
Necu nista da klokujem, bitno je da radi stabilno i da bude tiha.

Poslednja izmena:
Da li ova ploca ne moze da radi sa pasivnim hladnjacima koji dolaze kada se kupi ploca ili mora da stavi neki ventilator, ili ako se promeni pasta da li ce to pomoci?
Necu nista da klokujem, bitno je da radi stabilno i da bude tiha.

Ma normalno ce da radi, pogotovo ako neces oc. I na ovoj mojoj se taj mali pasivac greje vec 10-tak meseci, pa sve radi stabilno, sta da mu radim. :wave:

@Matrix77 ako ce da ti radi na defaultu nece se ni chipset mnogo grejati... onako topliji je malo ali nista znacajno, ako ti je kuciste pristojno provjetreno nemas sta da brines. Ali ako planiras da dizes magistralu onda moras da zamjenis onaj pasivni kuler ili sa boljim pasivnim hladjenjem ili sa aktivnim.

Hvala na odgovorima, videcu neko provjetravanje ili da ostavim otvoreno kuciste.
Ne planiram da dizem magistralu, vec sam rekao da mi je bitno da radi stabilno, da bude tih i da mogu da odgledam neki HD fillm preko HDMI-a.

Radice sve super stabilno, nema tu price, nego, ja sam malo vise picajzla... Nemoj pogresno da shvatis, ploca je odlicna i nudi stvarno puno.
Samo uzivaj!

Posto mi sutra stize ova ploca jos dva pitanja:
Koje drajvere koristite, narocito me interesuje za graficku kartu?
Koji bios da ubacim?

Posto mi sutra stize ova ploca jos dva pitanja:
Koje drajvere koristite, narocito me interesuje za graficku kartu?
Koji bios da ubacim?

Imas drivere na disku, a posle instaliraj nove catalyste (nemoj da te buni sto ce ti onda graficka biti identifikovana kao x1200)

A sto se tice biosa ne primjetim neke razlike izmedju F3 i F4a.

Znaci mora prvo drajveri sa sa diska pa posle catalyst, ne moze direktno katalyst?
Bios cu onda ubaciti F3, jer ovde Ostoja rece da je F4a bagovit.

Poslednja izmena:
Aplikacija na disku koji dobijes uz plocu ce ti instalirati sve potrebne drivere odjednom. Pa posle instaliraj nove catalyste ako hoces.

Stigla mi je ploca i ubacio sam F3 bios, hladjenje sam za sada resio ovako:

Stvarno se greje onaj cooler na kome pise Gygabite od NB.
Sada mi Everest pokazuje sledece:

Sta koristite vi da merite temperaturu i da li je ova temperatura ok, radio je celu noc sa torrentima?
Koja je temperatura NB-a od ovih sto pokazuje everest; Aux ili Maticna ploca

Vidim da je jos neko imao slicni problem, memorija bi trebala da radi na 800MHz ali Everest mi prikazuje 400MHz, (384.2MHz)

U pitanju je masina iz potpisa, kolika je razlika i kada se oseca to sto mi memorija ne radi na 800MHz i kako to da ispravim?
Pred onih drajvera sto su dosli sa plocom sta je bitno jos da se instalira?
Instalirao sam ovaj "AMD Dual-Core Optimizer"
Pozdrav!

Poslednja izmena:
Memorija ti radi na 384x2, odnosno 768MHz. Nema razloga da bilo sta ispravljas. ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno