Šta je novo?

Gigabyte GA-M55plus-S3G(nforce430) vs nforce550

Nick

Čuven
Učlanjen(a)
17.07.2002
Poena
619
Gigabyte ploča:
http://www.gigabyte.com.tw/Products...ard&ProductID=2283&ProductName=GA-M55plus-S3G

MSI Neo
http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=733

U naradnih 10ak dana ću uzimati ploču, procesor, memoriju i možda grafiku.

Interesuje me da li postoji neka veća razlika između ove dve ploče? Razlike su, koliko vidim, vezane za same čipove. Prednosti:

nf430: 2 IDE grane, 4PCI slota

nf550: NCQ SATA kontroler (nf430 nema ncq)

Ostalo je, koliko vidim isto ili vrlo slično.

Ono što mene oduševljava kod ove Gigabyte ploče je što nije mATX već normalan format, 4xpci, 2xIDE...
Pride imam grafiku koja mi je dovoljna, a kasnije mogu da ubodem i neku PCI-E

Pitanje (konačno):

Da li treba nešto da znam o Gigabyte pločama (ne valjaju ili sl), ovom modelu, kao i da li ima nekih ubedljivih razloga da ipak uzmem nf550 (koji sa sobom vuče kupovinu grafike)?

Hvala na odgovorima.

Poz, Nick.

I, uze li nešto?

Tada sam imao informaciju da je krenula uplata... To je bila dezinformacija... Grrr Verano...

Ortak je uzeo u međuvremenu GA-M55 Plus na moj nagovor (hteo je da uzme neku ploču za Cely sa AGP slotom). Ovako je dobio OK integrušu i što mu je veoma bitno dovoljno PCI slotova.

On je zadovoljan kako se ponaša ploča, nema nikakvih problema. Uzeo je Semprona 2800+ i 2x512 Apacer na 533MHz.

Jedino što ni pod razno neće da proba OC ničega, tako da je sve na defaultu.

Mada, podesetio si me... Mogao bih da svratim do njega, čisto da vidim koje opcije ima u BIOS-u... :D

Poslednja izmena:
Znači, koristi integrušu? Igra li štogod? :)
Aj' pogledaj, pa javi... još kad bi isprobao i neku pcie karticu na toj ploči, pa da javiš utiske... a ja se lomim, lomim, nikako da prelomim :d

Da, koristi integrušu. Njemu je najvažnije bilo da što jeftinije prođe i zameni svoj dotrajali Cely na 850MHz.

Ovako je prošao jeftinije nego za tu Cely varijanu, a dobio je najnovije podnožje, PCI-E slot, ako hoće kasnije da ga dopuni i DDR2 memaru.

Pogledaj http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=910411&postcount=77

stole je uzeo ovu ploču. Valjda će da javi i on nešto.

Poslednja izmena:
Video sam... čekam izveštaje za nas sa jeftinijim ulaznicama ;)...
Ili ipak da prelomim i dam uslov, pa ondak da se lepo otvorim za nešto bolje...

Best Buy!

Ploca je odlicna za te pare. Ima sve ono sto mi treba (4 PCI slota, dve ATA grane), uz to je prilicno dobar overkloker. Trenutno Sempron 3000+ radi kod mene na 2400 MHz, 300x3 HTT sa blagim dizanjem napona za procesor (za 0.25, posto ionako malo overvoltuje). Sigurno moze i vise, mrzi me da se zezam.

BIOS je potpuno nestandardan za ploce sa integrisanom grafikom... ima sve sto treba za overklok. Napon za procesor moze do 1.55V, za memoriju do 2.3 (ovo nisam siguran, ako nekoga bas interesuje, procericu tacno). Podesavanja memorijskih parametara su detaljna (ne kao na DFI plocama, npr, ali sve sto vam je potrebno imate).
Ogranicenje u BIOS-u je na 300MHz za magistralu. Koliko sam gledao po netu, to je slucaj sa svim Gigabyte plocama, a ocekuju se verzije koje ce omoguciti vece vrednosti.

Sada ne tako dobre strane. Integrisana grafika nema TV-Out. Koliko je to realno problem, sami procenite. Ionako postoji PCI-E slot.

Mnogo veci problem je nekompatibilnost sa pojedinim memorijskim modulima. Sa prvim modulima koje sam probao (NCP DDR2 667) nije bilo sansi da butuje na preko 244 MHz magistrali, ali je radila savrseno stabilno. Sada sa CorsairVS 533 radi bez problema na 300, verovatno moze i vise.

Sve u svemu, za cenu za koju moze da se nadje, tesko da postoji bolji izbor sem za neke koji jure rekorde u OC.

Prilozi

• CPU-Z.jpg
    CPU-Z.jpg
    95.2 KB · Pregleda: 360
  • CPU-Z2.jpg
    CPU-Z2.jpg
    71.8 KB · Pregleda: 238
Poslednja izmena:
Proverio sam - max napon za memoriju u BIOS-u je 2.45V.

Malo sam se igrao sa Clockgenom i dosao do magistrale od 345 MHz, sa memorijom na 400MHz. CPU radi na 2760 MHz.

Prime je vrteo pola sata, SuperPI racuna za 35 sec. Moguce da ne bi bilo 100% stabilno kada bi ga ostavio preko noci, ali su sve voltaze na defaultu, pa sigurno ima dosta lufta. S obzirom da su me ploca i procesor zajedno kostali ispod 120e, ne mogu da ne budem nezadovoljan.

Prilozi

• max.jpg
    max.jpg
    196 KB · Pregleda: 70
Fantastični rezultati! Hvala što si postovao.

Interesuje me samo kakva je situacija sa grejanjem bridge-a sa integrisanom grafikom?

Malo sam se igrao sa Clockgenom i dosao do magistrale od 345 MHz, sa memorijom na 400MHz. CPU radi na 2760 MHz.

Prime je vrteo pola sata, SuperPI racuna za 35 sec. Moguce da ne bi bilo 100% stabilno kada bi ga ostavio preko noci, ali su sve voltaze na defaultu, pa sigurno ima dosta lufta. S obzirom da su me ploca i procesor zajedno kostali ispod 120e, ne mogu da ne budem nezadovoljan.

Pardon, ne mogu da budem nezadovoljan :D

Bilo je prilicno kasno kada sam kucao ovo sinoc.;)

Sto se grejanja tice, nema nikakvih problema. Doduse, ne koristim integrisanu grafiku vec neki X700, ali sumnjam da bi i sa njom bilo neke vece razlike.

Takva ploca kod mene u kombinaciji sa sempronom 3000+ i 1gb takems ddr2 667 memorijom nece da cuje preko 250mhz... Na 300 nece da se upali... Znaci potpuno sam razocaran u plocu sto se tice o/c i mislio sam da je ona problem ali koliko vidim mozda je zeza memorija... Moram pokusati sa drugom memorijom pa cu javiti rezultate...

Takva ploca kod mene u kombinaciji sa sempronom 3000+ i 1gb takems ddr2 667 memorijom nece da cuje preko 250mhz... Na 300 nece da se upali... Znaci potpuno sam razocaran u plocu sto se tice o/c i mislio sam da je ona problem ali koliko vidim mozda je zeza memorija... Moram pokusati sa drugom memorijom pa cu javiti rezultate...

Smanji HT mnozilac i smanji frekvenciju memorije ili je olabavi malo, a mozesh i da joj cepish josh malo napona...

Ma sve sam pokusao, nije mi prvi put da o/c... Ploca se ponasa vrlo cudno, kada stavim da memorija radi na na 375mhz onda radi ok, a kada stavim da radi na npr. 200mhz sto je mnogo manje nego fabrickih 333 onda ni da bekne... Jednostavno ploca ima problem sa nekim deliocima... Kada stavim htt na 5 na stock podesavanjima on ostane na 4... tako da ima nekih bubica koje mi uopste nisu jasne...

Pa ti ćeš da zezneš Miška i to sa nf430 integrušom :D

Da znas....

Koliko se secam, razlika je negde 12MHz na magistrali. Velika razlika je sto je ono sa voltmodom na cipsetu, a ovde cak nije ni povisen napon :) (jedino je povisen napon procesora i to na 1.475 + overvolt ploce).

Ipak, dok ne nadjem neko normalno hladjenje za procesor, necu dalje pokusavati. A ukoliko u neko dogledno vreme predjem na X2, nece mi ni trebati ovolike magistrale.

Ma sve sam pokusao, nije mi prvi put da o/c... Ploca se ponasa vrlo cudno, kada stavim da memorija radi na na 375mhz onda radi ok, a kada stavim da radi na npr. 200mhz sto je mnogo manje nego fabrickih 333 onda ni da bekne... Jednostavno ploca ima problem sa nekim deliocima... Kada stavim htt na 5 na stock podesavanjima on ostane na 4... tako da ima nekih bubica koje mi uopste nisu jasne...

Nema ploca problem sa deliocima, vec sa pojedinim memorijskim modulima. Ovaj modul kod mene radi kako god da ga podesim (od 400 do 800).

I nije problem samo sa ovom plocom, vec je nesto do Gigabyte-a. Cak su poceli da prodaju memorijske module drugih proizvodjaca (npr. Kingston, Apacer i sl.) pod svojim imenom jer su ih istestirali i znaju da rade na njihovim plocama.

Sto se HTT 5x tice, stvarno ne znam kako to ide sa povecanjem vrednosti.... To je ipak 200 vise nego sto bi trebalo. Mozda ploca tako stiti procesor (ovo je cista spekulacija, da se razumemo).

Pa ja sam mislio da je do ploce... Pa sam stavio najnoviji bios i nista.. Sad kad sam video tvoj post, zainteresovalo me da probam da promenim memoriju i da vidim sta se desava...
BTW, koje memorije sigurno funkcionisu sa ovim GA?

Pa sve ovo sto vidis je sa Corsair VS, znaci Low-Budget Corsair memorija. Inace, imao sam problem kao i ti - potpuno ispravna NCP 667 memorija sa 64 MB cipovima nije htela da radi preko 244 magistrale. I ja sam mislio da je do ploce ;)

Da znas....

Koliko se secam, razlika je negde 12MHz na magistrali. Velika razlika je sto je ono sa voltmodom na cipsetu, a ovde cak nije ni povisen napon :) (jedino je povisen napon procesora i to na 1.475 + overvolt ploce).

Ipak, dok ne nadjem neko normalno hladjenje za procesor, necu dalje pokusavati.

Ja nemam voltmod na cipsetu samo na proc-u i ddr-u, a napon na procu ne znaci puno, barem ne za sad na sempronu, preko 1.6 nema nikakvih dobitaka. Probao do 1.8V isto se ponasa. Manje nisam ispitivao, tako da za to nisam siguran, tu verovatno ima razlike.

Sto se tice ladjenja ni to ne znaci ama bas nista Sempronu, sto se tice max clocka tj. za slikanje, ima veze sto se tice max load testa za odredjivanje najvise stabilne frekvencije za 24/7.

Poslednja izmena:
TakeMs ddr2 667mhz
Sempron 2800+ am2
:wave:

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    235.8 KB · Pregleda: 100
  • 2.jpg
    2.jpg
    214.2 KB · Pregleda: 80
Ja nemam voltmod na cipsetu samo na proc-u i ddr-u, a napon na procu ne znaci puno, barem ne za sad na sempronu, preko 1.6 nema nikakvih dobitaka. Probao do 1.8V isto se ponasa. Manje nisam ispitivao, tako da za to nisam siguran, tu verovatno ima razlike.

Sto se tice ladjenja ni to ne znaci ama bas nista Sempronu, sto se tice max clocka tj. za slikanje, ima veze sto se tice max load testa za odredjivanje najvise stabilne frekvencije za 24/7.

Salio sam se, nemam nameru da se takmicim sa tobom. A i sada da "udarim u zid", ne bih znao odakle da krenem dalje. Na ovoj frekvenciji memorija radi na skoro 800 MHz, ali ako joj podignem napon nece da bootuje, vec mi prijavljuje gresku i vraca me u Safe BIOS mod. Znaci, trebala bi mi neka vrlo, vrlo kvalitetna DDR2 memorija da vidim gde je granica. Vrlo moguce i da ploca ne moze mnogo dalje (i ovo je mnogo vise nego sto je verovatno iko ocekivao).

TakeMs ddr2 667mhz
Sempron 2800+ am2
:wave:

Koliko vidim, ti imas Asus plocu koja je verovatno duplo skuplja od ove o kojoj se prica ;) Ja sam morao da uzmem plocu koja ima najmanje 3 PCI slota i dve IDE grane. Nisam video nista sem ovog Gigabytea da ispunjava taj uslov, tako da bih ja licno bio vrlo zadovoljan i da ne mogu da je overklokujem na vise od 250MHz magistralu. Ovo je, sto se kaze, samo slag na torti. A i te magistrale su potpuno nepotrebne ukoliko nabavis X2 procesor.

Nazad
Vrh Dno