Šta je novo?

gigabyte ga-k8n-sli oc???

Triad

Slavan
Učlanjen(a)
01.03.2005
Poena
309
Probao sam oc moju mashinu Amd 64 Venice 3000+ i imam problema jer posle postavki u biosu nece da prodje u win, dobijam poruku kako je proc. oc i opciju Del. na fabrickom biosu je prolazio sa ht 210 i ok je radilo, sve preko toga je ispisivalo navedenu poruku. Stavio sam novi bios 1.16.2006 i dobio sam jos mnogo parametara u bios-u konktretno za oc, ne znam da li sam pogrijesio u nekim postavkama (vjerovatno jesam), pa ako neko moze da mi kaze kako da oc procesor. Izvinjavam se ako ovaj thread vec postoji, ali ja ga nisam nasao. Unaprijed zahvalan.

Nije valjda da nema niko da ne moze da odgovori na meni vrlo bitno pitanje !!!???

Pretpostavljam da nece OC da odradi zbog voltaze jer sam gledao one linkove odozgo testove procesora i svaki je bio sa voltazom od 1.7 minimalno dok je meni cpu-z prikazao 1.392v ???!

Prilozi

• Cpu-z.JPG
    Cpu-z.JPG
    31.8 KB · Pregleda: 91
Poslednja izmena:
Triad je napisao(la):
Probao sam oc moju mashinu Amd 64 Venice 3000+ i imam problema jer posle postavki u biosu nece da prodje u win, dobijam poruku kako je proc. oc i opciju Del. na fabrickom biosu je prolazio sa ht 210 i ok je radilo, sve preko toga je ispisivalo navedenu poruku. Stavio sam novi bios 1.16.2006 i dobio sam jos mnogo parametara u bios-u konktretno za oc, ne znam da li sam pogrijesio u nekim postavkama (vjerovatno jesam), pa ako neko moze da mi kaze kako da oc procesor. Izvinjavam se ako ovaj thread vec postoji, ali ja ga nisam nasao. Unaprijed zahvalan.

Pisao sam vec o ovome. Nemam SLI, imam GA K8NF-9 to je slicna ploca. Kod mene radi stabilno na 270MHz. Mada ga drzim na 260. I kod mene ispisuje poruku kao kod tebe, ali ga pustim, onda se komp resetuje 1,2,3, 4 ili vise puta, nekada prodje iz prve, i kad se win podigne nema problema sve radi danima stabilno. Probao sam razne testove i sve je ok. Znaci: magistrala 260MHz, memoriju na 133MHz sto je je efektno 334, memorija mi je DDR 400. Moze i vise ali... i HT 3x. Sve radi vec 2 meseca bez ijedne greske. Problem na pocetku ostaje. masina se resetuje nekoliko puta ili se ne resetuje, ali onda sve radi ok. To su moja iskustva. Imam na poslu plocu kao tvoju nisam imao vremena da probam kako se ona ponasa, verovatno isto. Ako probam javicu ti.

Ajde javi kako se ponasa ova ploca sa novim biosom kod tebe ako mognes...
Hvala ti na odgovoru, probacu svoje resenje pa cu da javim.
Thankz :)

Poslednja izmena:
Dakle probao sam sve parametre za OC i nije primio niti jedan osim clocka na 210 koji je prosao, ali cim sa resetovao komp vratio mi je ponovo zaustavljanje boota tako da sam sve stavio na standard Ht 4x, 200 magistrala, memorija 400 i radi a recimo ako samo postavim na 211 magistralu ne prolazi uoste boot sekvcencu, kad stavim na 210 ide ali nakon nekog vremena pocne stekati na bootu...???
Meni se sve cini da je nekako ova ploca zakljucana za overclock ili ima negdje neka opcija u biosu da joj ne da OC?
@Suvi ako imas istu ovu plocu na poslu ajde majke ti ucini mi uslugu da probas oc na njoj i da mi javis postavke koje si dobio ne bi li se i ja usrecio :( :( jer stvarno mi je dozlogrdilo vise da pokusavam a ona se stalno resetuje i ne prolazi boot???
Tvoje gornje opcije sam probao ali ne prolazi boot isto??
Ajte ljudi da rijesimo ovaj problem i ako je kojim slucajem ploca zatvorena za OC ima li nacina da se otkljuca? ili da se nabaci neki modifikovani bios, cuo sam da toga ima???

To vrijedi za bilo koga ko je na GA-K8N-SLI radio OC da javi castim buretom piva prvom prilikom :trust: :) :)

Ja sam se dosta mucio na ovoj mojoj (K8N Ultra 9), i na kraju dosao do zakljucka: kad mi treba o.c. odradicu iz Wina, posto je tako radilo odlicno, a iz Biosa isto kao u vasim slucajevima, uprkos stavljanju najnovijih verzija Biosa i sl. To je ocito Gigabyte zeznuo nesto cijelu seriju K8N ploca :(

Kod mene GA-K8N Ultra-9 i venice 3000+ radi 9x300 za svaki dan (mada ploca radi stabilno i 330MHz, dalje nisam probao, ne treba biti alav :p ).
Sa starijim verzijama biosa ploca nije htela preko 290 da radi stabilno.

Izgleda da sve GA ploce pri boot-u prijavljuju OC sistema. Vrlo retko mi se desava da masina zakuca pri boot-u - kao ne vidi diskove, ali vec pri sledecem resetu prodje bez problema (predpostavljam anomalija svih GA ploca).

Probajte da preskocite vrednost magistrale 211MHz, skoro svaki venice 3000+ bi trebao da radi stabilno na 2.3 - 2.4GHz (pazite na memorijski delilac, setovanja memorije, HTT mnozilac itd.).

hmmm neko je pominjao bure piva, mmmm beer :D :D

Poslednja izmena:
Moje (ne)iskustvo sa GA-K8NF9: radi svaki dan na 220MHz (x4) sinhrono sa Venice3000/CorsairVS. Ispisuje upozorenje pri bootu ali je to ne zadržava i nikad nije zaglavila. Pozajmio sam nakratko Corsair XMS i bez problema je radila na 250MHz, probao posle i na 275MHz ali zaboravio da spustim HT množilac na 3x pa je valjda zbog toga zbrljala BIOS pri bootu. Posle vadjenja baterije i pola sata čekanja povratila se ali sam izgubio volju za dalje isprobavanje. Ionako mi je DDR550 memorija preskupa, samo me zanimalo. Morao bih da menjam i box cooler na CPU zbog buke, ovako radi na 1800rpm, samo u igrama ode na 2500rpm. Napajanje CM RealPower 450W.

BlackNeo je napisao(la):
Ja sam se dosta mucio na ovoj mojoj (K8N Ultra 9), i na kraju dosao do zakljucka: kad mi treba o.c. odradicu iz Wina, posto je tako radilo odlicno, a iz Biosa isto kao u vasim slucajevima, uprkos stavljanju najnovijih verzija Biosa i sl. To je ocito Gigabyte zeznuo nesto cijelu seriju K8N ploca :(

Uradio sam OC onako kako je kolega rekao, znaci digao sam koliko je mogao preko Biosa a to je: 210 magistrala, memorija 133, i HT 3x. Zanimljivo ali nakon 10 reseta nije mi htio proci sa megistralom 220 dok 210 hoce.
To je bio max za Bios OC sto mi je ispod svakog nivoa???
ako neko zna odgovor zasto neka javi jer po ovome od svih vas ova moja ploca ima najslabiji OC u Biosu.

Poslije toga sam uradio ono sto je kolega BlackNeo rekao, a to je OC iz Wina sa EasyTune 5.0... I prosao je veci OC...
Magistrala 250 mhz, memorija 133, i HT 3x. Inace kad sam digao proc. na 250 podigao je memoriju na 207, i to je bio maximum na EasyTune ili 20 posto.
Zavrsni OC izgleda ovako iz Wina:
CPU FSB 250, Memorija 207, HT 3x.
ili finalno Core 2256 mhz, Multiplyer x 9, HTT 250.7 mhz, Memory 207 mhz ili valjda 414.

OStaju 2 pitanja ...
1. Da li je moguc vec OC od fuckin 210 CPU na ovoj ploci???
2. Da li moze vise od 250 u Winu i da li je to do recimo Easy Tune 5.0 verzije, bi li druga verzija ili neki program odradio bolji oc iz Windowsa?

aleksa.l je napisao(la):
Kod mene GA-K8N Ultra-9 i venice 3000+ radi 9x300 za svaki dan (mada ploca radi stabilno i 330MHz, dalje nisam probao, ne treba biti alav :p ).
Sa starijim verzijama biosa ploca nije htela preko 290 da radi stabilno.

Izgleda da sve GA ploce pri boot-u prijavljuju OC sistema. Vrlo retko mi se desava da masina zakuca pri boot-u.

Probajte da preskocite vrednost magistrale 211MHz, skoro svaki venice 3000+ bi trebao da radi stabilno na 2.3 - 2.4GHz (pazite na memorijski delilac, setovanja memorije, HTT mnozilac itd.).

hmmm neko je pominjao bure piva, mmmm beer :D :D

Aleksa, kako je moguce da kod tebe radi ploca stabilno i na 330 Mhz? :trust: Za mene je to nedostizno ko everest!!! :smash: Bice pivo garant i ja sam ga spomenuo samo da dignem OC iz Biosa na ovoj ploci bar na 2200 mhz???
Evo i dokazni materijal za Easy Tune 5.0 OC iz Wina...

Prilozi

• OC Venice.JPG
    OC Venice.JPG
    50.5 KB · Pregleda: 73
Poslednja izmena:
Ja sam umjesto Easy Tune-a koristio A64 Tweaker i ClockGen for nForce4, pa probaj i sa njima.

Dobro a koliko si dignuo OC sa njima??? To me interesuje.
Ako imas sliku da prebacis.

Poslednja izmena:
Nisam gurao daleko, jer me memorija ogranicava :( Probao sam na HT=245 i radilo je sve fino (HT mult=4, Mem/Cpu=1.66/2). Mozda bi radilo i na vise, ali nisam htio da forsiram.

OC iz biosa na GA K8N ultra9, venice 3000+ E3 na 1.475V
9x300 HT 3X memorija 166Mhz Kingmax HC 500

Da li se svaki put mashina pri OC zakuca na boot-u?
Rekoh, desava se i kod mene, ali vrlo retko

Jesi li stavio najnoviji bios? Od verzije biosa F5 sam uspeo da podignem magistralu preko 290Mhz (trenutno je F8)

Prilozi

• cpuz.JPG
    cpuz.JPG
    42 KB · Pregleda: 70
  • cpuz1.JPG
    cpuz1.JPG
    30.5 KB · Pregleda: 67
Poslednja izmena:
Da ali kod mene nije ploca GA-K8N-Ultra-9 vec Ga-K8N-SLI???
Da li je do toga to sto ne mogu OC-ovati moju plocu preko 210??? I moze li bios od GA-K8N-Ultra na moju plocu?

Triad je napisao(la):
Da ali kod mene nije ploca GA-K8N-Ultra-9 vec Ga-K8N-SLI???
Da li je do toga to sto ne mogu OC-ovati moju plocu preko 210??? I moze li bios od GA-K8N-Ultra na moju plocu?

Probao sam tu plocu, imam je na poslu. Ni ona nece preko 215. Kad je stavim preko 215 resetuje se stalno. Pisao sam ti da moja ploca GA-K8NF-9 radi na 270MHz. Ova nece pa nece. Ili su ovi primerci koje smo probali ti i ja takvi, ili je GigaByte nesto zaj.....

Ako nikako ne mozes da OC iz biosa, ClockGen ima mogucnost ucitavanja parametara za OC iz .ini file-a, pa stavis u startup.

Bug sa podizanjem magistrale se javlja i kod nekih MSI ploca, tako da Gigabyte nije jedini krivac

Evo za ClockGen-on :D , mada stabilnost ipak nije 100%

Prilozi

• cpuz330.JPG
    cpuz330.JPG
    41.7 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
Evo da prijavim nove podatke na vec zastarjeli post, koji sam morao naci...
Nakon instalacije novog Biosa za ovu plocu GA-K8N-SLI, tj F9 sledece parametre OC-a je uzeo bez problema i prolazi boot >>>
CPU FSB 240, Mem/Cpu=1.66/2, HT 3x, Mnozilac 9X >>>
>>>> Medjutim, uvijek ima prokleto medjutim....

Kad odem u win sa tim bios OC parametrima u CPU-Z mi prijavi ovu sliku koja ni malo ne prilici OCu iz Biosa!!???
Sta mi je ciniti i ZASTO, kad udje u Win smanjuje HTT na 193 i core na 1743???
Podsjecam da u svim uslovima OC-a radi ovo i drzi ovaj seting na ulasku u Win. ZASTO???

Prilozi

• OCZ2.JPG
    OCZ2.JPG
    46.4 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
Ok nisam dugo bio pa rekoh da se vratim istoriji.
Posto se rijesavam Venice jezgre i Athlona 3000+, odlucio sam da kupim Opterona 175 dual core (2200Mhz) koji je daleko klokabilniji nego Athloni x2 serije, takodje ima bolji low power consumption i vjek trajanja.
Sve u cilju dekodiranja HDTV streama preko SkyStar 2 karte sa satelitske koji je *****o zahtjevan kad je u pitanju procesiranje.

Kome nije jasno zasto uzimam ovo a ne neki Athlon x2 neka pogleda HDTV thread ovdje
Kod:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?p=1007761#post1007761

ili poredjenje ova dva procesora
Kod:
http://forums.amd.com/lofiversion/index.php/t71119.html

Inace jedini nacin da se klokne postojeci Venice 3000+ na GA-K8N-SLI ploci je bio preko ClockGena i uspio sam da dobijem sledece parametre uz temperaturu procesora od konstantnij 33 stepena sto je super a kad otvorim balkon spusti se i na 28 :) sto znaci da moze jos gore, ali necu da experimentisem previse. CPU voltage sam podigao na 1.47V.

Prilozi

• CpuZ.JPG
    CpuZ.JPG
    45.8 KB · Pregleda: 46
Nazad
Vrh Dno