Šta je novo?

Gigabyte eksplodirajuća napajanja

Postoji revizija tih napajanja, koja ne eksplodiraju, problem što me postoji oznaka te revizije, tako ne možeš biti siguran šta kupuješ:
The revised sample we tested lacked the explosive attitude of the older model we tried a year ago. The major issue now is that you cannot tell the difference between the previous production batch and the new, with the updated protection features and the changes in the PCB.
Izvor.

Nekako sam imao poverenja u objektivnost JG u ono vreme. Sad sve neki YouTube testeri, koji ko zna šta sve rade za pregled više i koji su tu sve deal-ovi ( ne mislim tu na Grka).
@Rick
Nije problem ako su povukli problematičnu seriju, ali ako im je ostalo, onda mogu da ih liferuju u neku zemlju trećeg sveta ( a i mi tu verovatno spadamo).

Nekako sam imao poverenja u objektivnost JG u ono vreme. Sad sve neki YouTube testeri, koji ko zna šta sve rade za pregled više i koji su tu sve deal-ovi
I to vazi za ogroman broj youtuber-a, ali ne i za GamersNexus, HardwareUnboxed. GamersNexus spada u najobjektivnije/najkvalitetnije recenzente. U napajanjima su novi, i nije sve isto odradjeno kao JG/OW/Grk, napredovace jos GN sa prezentacijom, ali srz, osnova im je odlicna.

Ali su se u testiranju drugih stvari dokazali, da su jedni od najobjektivnijih, I da cak moze da se na njih gleda kao na objective journalists, iz zlatnog doba posle drugog svetskog rata.

Poslednja izmena:
Nije problem ako su povukli problematičnu seriju, ali ako im je ostalo, onda mogu da ih liferuju u neku zemlju trećeg sveta ( a i mi tu verovatno spadamo).
Izvoli:

Model name:GP-P850GM: S/N From SN20343G031011 to SN20513G022635
Model name:GP-P750GM; S/N From SN20243G001301 to SN20453G025430

Ma u petak me drugar pita nešto oko apgrejda računara i hteo neko napajanje što ide sa kućištem za 12100f i 6500xt , i ja ga odgovorim od toga.
Preporučim mu FSP Hexa 600w, ali on hoće sve u M*nitor-u da naruči, a ovo više nije na stanju. On se uhvati za neki Raidmax 700w, ja bzvz bacim pogled i vidim ovo Gigabyte P650B za slične novce, znam da ga već duže vreme prodaju i nisam čuo ništa loše, pa rekoh sigurno je bolje nego Raidmax.
Danak tome što sam prestao davno da pratim tržište napajanja kao nekad, ova tema mi je skroz promakla. Znam da sam pre 5-6 god gledao review 650b, dal baš od Grka i znam da je bio to neki mediokritet od psu, ali ništa ni loše nije bilo, a za njegovih vrh 350-400w (ako uzme 6600xt umesto 6500) rekoh ima da vrši posao.
Ne znam da li gi**tron edituje komentare, ali ovaj p650b, ne videh loš komentar od 20+ komentara. Pogledah temu juče ovde slučajno, vidim reklamiraju gigabyte kao eksploziv🙂.
Meni je zasmetalo to što ga teraju na 130% minutima,dok ne eksplodira, što u principu jeste opasno, ali nije realno, jer prosečna napajanja su predviđena da daju obično 120%, ali kao neki spike od par sekundi, ne u kontinuitetu. Imajući u vidu da pravilno dimenzionisano napajanje neće da radi na više od 80% snage, bilo mi je to malo previše truda da od testa napraviš clickbait naslov.
I opterećenje od 0-70% snage u deliću milisekunde nije po meni Real Case scenario, više kao pokušaj da triggeruješ zaštitu tokom testa, ali ne i nešto što će stvarno da se desi.

Ako Dog kaže da su revieweri legit, priznajem da sam pogrešio da su neozbiljni tj neobjektivni, i da sam eto ja bio taj koji je neozbiljan ( imam jaku averziju prema YouTube likovima, verovatno zbog toga).

P650B su jedno vreme ovde preporučivali baš baš i ono nije iz te branše boom-boom napajanja.

Meni je zasmetalo to što ga teraju na 130% minutima,dok ne eksplodira, što u principu jeste opasno, ali nije realno, jer prosečna napajanja su predviđena da daju obično 120%, ali kao neki spike od par sekundi, ne u kontinuitetu. Imajući u vidu da pravilno dimenzionisano napajanje neće da radi na više od 80% snage, bilo mi je to malo previše truda da od testa napraviš clickbait naslov.
Grk slicno testira, Jonnyguru, OklahomaWolf su slicno testirali, GamersNexus testiranje nije nista "preterano". Kod grka su isto umirala na 130% napajanja(link ispod odmah). Generalno, nema kako drukcije, opterecujes postepeno napajanja po Intel ATX smernicama, i cekas da vidis gde ce da se ugasi, da se aktiviraju zastite. dajes mu 90%/100%/110%/120%/130%/140%/150%/170%/180%/190% koliko god treba ides dok se ne ugasi (neka napajanje se nisu gasila ni na 180%, lose podesena zastita bila, al opet napajanje nije crklo u tom trenutku. review-eri ovi su malo modifikovali to (uz komunikaciju/razmenu informacija sa ljudima iz industrije iz firmi i fabrika). Tako su sklopili test-ove, ljudi iz industrije/JonnyGuru im dali savete kako da istestiraju. problem im se pojavio u regularnom testiranju, slicnom kao kod Arisa.

I Aris testiranja su ekstremno rigorozna.

E sad jedino sto se GamersNexus u nekim momentima igra malo, radi satiru, pravi nesvakidasnje situacije da pokaze eksploziju, da bude zanimljivije gledaocima, vise je to za publiku da im bude dinamicnije xD, imaju puno snimaka o gigabyte napajanjima, nisu svi na isti fazon (ozbiljno im je prosarano sa humorom stalno).

Poslednja izmena:
Po meni, ako bila koja komponenta, grafička, procesor, šta god, može da ti da spajk od 70% snage, to samo znači da nisi dobro odredio dimenzije tebi potrebnog napajanja.

Ako neko reklamira da ima OCP/OVP u napajanjima onda je normalno da će neko testirati istinitost tih tvdnji.

Po meni, ako bila koja komponenta, grafička, procesor, šta god, može da ti da spajk od 70% snage, to samo znači da nisi dobro odredio dimenzije tebi potrebnog napajanja.
To je vazilo samo do prosle godine, Nova ATX 3.0 GEN 5 napajanja ce biti malo drukcije dizajnirana (opet, da, trebace da se ostavi, ali ce biti specificno dizajnirana sa spike-ovima na umu). 3080 TI/3090/3090 TI + 6900 XT/6900 spike-uju pristojno (Seasonic je morao da prilagodjava napajanja, dok su CWT platforme vec bile dizajnirane za velike spike-ove). Sto je pokazalo da je vecina napajanja vec pripremljena za to. Seasonic je samo zamenio kontroler jedan, recimo.

a nove 4000 i 7000 i Battlemage serije grafickih po novom Intel ATX 3.0 spec-u ce spike-ovati 1700w (sa TDP od 500-600W), a ostavljen je i prostor i za 3600w spike-ove kasnije (za 100 microSekundi, ili manje)

HE5hDzmwzLYZpXsYbSQF2E.jpg

Corsair napajanja (a i mnoga druga) su recimo specificno over-dizajnirana da ne moras da ostavljas luft uopste, da brines da li se uklapa ponasanje graficke i drugog sa napajanjem (specificno od strane JonnyGuru koji radi u Corsairu. Recimo cool stvari sto sam nedavno saznao iz diskusija sto JonnyGuru vodi cesto na LinusTechTips forumu, su jos neke sitnice kako su over-dizajnirana njihova napajanja.

1. 16AWG kablovi umesto 18AWG za graficke, i onda ne mora da ide jedan kabl na jedan konektor, nego moze onaj pig-tail, daisy-chain da se ubode u 2x8pin PCIe bez brige.
2. 13A HCS Terminali (metalni pinovi na kraju kablova) naspram 9A sto omogucavaju br.1
3. 50c stepeni test na celu velicinu napajanja (Naspram 40c za Seasonic, sto obara napajanje na 80% svoje snage ako radi na 50c)

Sve stvari u kojima Seasonic i Superflower kaskaju u svim izvedbama osim za po kog partnera. Nije nista nesto extremno bitno, i sad sa novim Gen 5 konektorima ce postati jos manje bitno, al cool primer svejedno.

Poslednja izmena:
Hvala za link. Zanimljivo štivo. Znači ATX v3.0 će nam doneti neka skroz (konstrukcijski i kvalitativno) nova napajanja. Biće interesantno narednih godina.

Nazad
Vrh Dno