Šta je novo?

Gigabyte Aorus B450M + Kingston 2x8gb FURY Beast Black XMP KF432C16BBK2/16

SOCOM

Čuven
Učlanjen(a)
21.10.2004
Poena
745
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 1600AF (Pinnacle Ridge)
Matična ploča
Gigabyte 450 AORUS M
RAM
Kingston HyperX Fury DDR4 3200 2x8GB
GPU
XFX RX6600
Storage
M2 Kingston 256GB; SSD Kingston 256GB; SSD Kingston 480GB, HDD Seagate Barracuda 2TB.
Zvuk
Inetgrisan
PSU
Chieftec Element 700W
Kućište
Prastaro
Monitor
LG 24"
Miš & tastatura
A4 i Gigabyte
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav.

Dakle, nešto mi izleti relativno povoljno polovna memorija iz naslova, kit je u pitanju, na spisku podržanih memorija na sajtu ggigabajta je nema, ali na sajtu Kingstona piše da je podržana.
Elem, ubacim, zajedno sa svoja 2 x 8gb isto kit od 2 stika, rade sa XMP profilom na 3200Mhz.
Probam, zabode, restart, opet zabode i restartuje i digne sistem.
Vidi se memorija u biosu i windows-u, kao dual chanel.
Brzina 2400Mhz, probam opet da uključim XMP, opet zabode.
Onda krenem sistem eliminacije, probam samo noviju memoriju, opet samo 2400Mhz, isto ponašanje kao gore opisano.
Onda krenem sa jednim stikom, neće da butuje ni na jednom slotu, uzmem drugi stik, šljaka sve i XMP iz prve.

Da li je prvi stik zveknuo i kako uspeva da radi samo sa drugim stikom zajedno?
Da li je zveknuo kontroler na samoj memoriji, pa kada se ubodu dva stika, nekako zaobilazi kontroler na problematičnom stiku i ipak radi?

Edit: Procesor je Ryzen 5 1600AF, grafika RX6600, ako je uopšte bitno za celu priču.

Koja ti je verzija BIOS-a?

Ako postoji noviji, flesuj, ja sam morao jer sam na istoj ploci i isto sa Kingston RGB 2x8GB stikovima imao problem da me vraca na 2400MHz sve dok nisam digao BIOS na poslednju dostupnu verziju.

Doduse nije se zamrzavao.

Ako ti je mator BIOS, moraces odredjenim redom da flesujes do odredjenog BIOSa pa posle mozes odmah na poslednji.

На б450 чипсету ће 4 модула да раде на 3200 једино уколико су Сингле Ранк.

Све је исправно, ради се о лимитима чипсета.

Čipset nema veze sa kompatilnosti memorije.

U sustini B550 ploce bi trebalo da imaju bolju stabilnost memorija, ali to je zbog razlika u kvalitetu izrade ploca i samih memorijskih vodova, ne zbog chipseta.

Jooj, ljudi, pa uopšte nisam video da je bilo ko odgovorio :(
Izvinite.
Još ja razmišljam " 'ladno niko ne odgovara".
Već sam bio digao ruke, probaću da flešujem biose, kada dođem do vremena.
Mada i je memorija sumnjiva, 1 modul šljaka skroz normalno, nemam drugi komp pa da proverim.

@Lanikor

Kako si apdejtovao bios, kojom aplikacijom?

Poslednja izmena:
Jooj, ljudi, pa uopšte nisam video da je bilo ko odgovorio :(
Izvinite.
Još ja razmišljam " 'ladno niko ne odgovara".
Već sam bio digao ruke, probaću da flešujem biose, kada dođem do vremena.
Mada i je memorija sumnjiva, 1 modul šljaka skroz normalno, nemam drugi komp pa da proverim.

@Lanikor

Kako si apdejtovao bios, kojom aplikacijom?
Nema aplikacija, postupak je prost, skines fajlove na flesku, udjes u BIOS u QFLASH deo i flesujes. To je ukratko. Ako nisi siguran sta radis bolje daj nekom drugom.

Inace postupak uprosceno ide ovako.

1. Proveris koju tacno plocu imas posto Gigabyte ima revizije ploca, ista ploca isto sve ali rev. 1.x i slicne fore, na ovo obratis paznju da ne brikujes plocu.

2. Dalje, proveris koja je tvoja trenutna verzija BIOS-a - najprostije preko HWInfo programa > Summary:

1752339420959.png

3. Na sajtu Gigabyte-a za svoju plocu u delu Support>Downloads nadjes u padajucem meniju deo BIOS.
U odnosu na verziju BIOSa koju imas, proveris pored svakog linka za download opis gde pise da li treba prethodno da flesujes neku medjuverziju kao medjukorak ili mozes direktno na poslednju.
Npr. ako imas F1, prvo moras na npr. F32 (NAPAMET PRICAM, NEMOJ BUKVALNO OVU DA FLESUJES, SAMO PRIMER NAVODIM) pa onda F40 (PRIMER, NE FLESUJ), pa onda poslednju, npr. F68.

4. Skines odgovarajuci BIOS fajl, iskopiras na flesku (koja idealno treba da bude formatirana kao FAT32) udjes u BIOS>Qflash, ispratis korake i zavrsis flesovanje. Ako prvo flesujes medjubios, samo ponavljas ovo dok ne dodjes do poslednje.

5. NE FLESUJES NOVIJE VERZIJE SVE DOK NE NASTANE NEKI PROBLEM GDE POSTOJI SUMNJA DA JE DO BIOS-a.

Licno proverim po netu kakve su verzije i ne mora nuzno da poslednja bude najbolja, ali uglavnom jeste. Istrazis to pa flesujes malo stariju ako je stabilnija itd.

OPET, NE RADI SAM AKO NE ZNAS BILO STA OD OVOGA.

Ok, pitao sam jer ima gigabyte i neku aplikaciju za flešovanje pod Windowsom.
Čisto, da budem siguran, hvala na detaljnom objašnjenju, zaista to nisam dugo vremena radio.
Nekada sam flešovao često, pre 15-20 godina, sa prokletih flopija. :p
Za sada planiram negde da proverim memoriju, pa ako radi na drugom kompu, onda flešovanje.

неким људима џабе говорити ...

Idi na 2x16 ako ti treba više memorije. Ja sam sa B350 pločom i R5 2600, pa R7 5700X dodao 2 nova modula na postojeća dva, pokušavao, petljao, hoće, neće i na kraju odustao. Dok nisam prešao na 2x32 i to radi kao sat.
Možda kada bi kupio 4x8 kit bi radilo, ali ni to nije 100% sigurno, posebno sa prvom generacijom

Mislim da mogu da se izborim sa flešovanjem, koji vrag i pitah. :D
Nekada sam flešovao sve što može, klokovao,menjao romove na telefonima, šta sve ne, ali sada me generalno zanima da sve radi ok, bez cimanja, jednostavno nemam vremena za eksperimente. Više su me zanimale neke druge stvari kao što su spašavanje podataka, razbijanje šifri na arhivama.
Znam da mogu da uzmem jeftino drugi proc i 2 x 16gb, merkao sam, računao, ali onda mi ostane ovaj proc za ništa, a imam ove godine mnogo obaveza koje jednostavno ne mogu da se odlože.
Svadba x 2 (na jednoj sam kum), letovanje, plakar ili krevet. :D
A dobro, ovaj 1600AF je jezgro iz sledeće generacije, downclokovan 2600.

Javiću šta sam uradio, hvala svima na savetima i što brinete. ❤️

Ради проверено и 3200. И то на а320 чипсету.
Најслабији гигабајт.

Али, правило је - за 4 модула, и фул брзине, НЕОПХОДНИ су сингл ранк модули.

Ok, pitao sam jer ima gigabyte i neku aplikaciju za flešovanje pod Windowsom.
Ima, zaista. Imam i ja Gigabyte/Aorus matičnu i hteo sam da isprobam to.

Srećom, treba mi samo nekih 3-4 sata za kompletnu reinstalaciju sistema. :)

Ради проверено и 3200. И то на а320 чипсету.
Најслабији гигабајт.

Али, правило је - за 4 модула, и фул брзине, НЕОПХОДНИ су сингл ранк модули.
Koliko ja znam Zen 1 ne može ni da tera 4 modula, ako nisu single rank. Ne znam kako je sa Zen 2 i Zen 3. Inače teram 2 x 8 Gb i 2 x 16 Gb single rank module na R5 5600 bez nekih problema, radi i XMP,

1600аф је зен 1.5 (2600 са благо обореним тактовима), али у принципу си у праву. Ж суи д акорд.

Nazad
Vrh Dno