Šta je novo?

Gigabyte 8800gt problem sa temperaturom

Učlanjen(a)
31.10.2009
Poena
350
Ukratko, promijenio sam napajanje (SS660KM) i nastao je problem sa grafikom tj sa temperaturom.
CPUID HwMonitor mi prikazuje 91c a mjerio sam i sa GPU-Z programom, pokazuje 99c kao max temp.

E sad, ono sto me buni. Dok je neka igra upaljena ili minimizovana (recimo prije pocetka borbe u WoT-u ili prije pocetka utakmice u PES-u) trenutne temperature su 50-55c i po jedom i po drugom programu. Cim krenem da igram, temp skace i ide do ~90c i igre pucaju.

Dakle, upaljena i minimizovana moze da stoji i pola h, nista se ne desava.

Sta moze da bude problem?

Pokusao sam sa najnovijim i neki starijim drajverima (clean install svaki put) i opet isto.

Da li je moguce da novo napajanje daje neki previsok napon?

Ova grafika je u pitanju (Type B)

Pokusavao sam do sad da provalim u cemu je stos, i nisam uspio.

Spustio sam taktove kartice za po 20-30MHz, povecao vent na 100% pri temperaturi vecoj od 60c i i dalje isto. Uplim WoT u window modu udjem u bitku i bukvalno na oci raste temp.

Pomagajte.

Ja imam tu grafiku isto i imao sam iste probleme. Jedini nacin da resim problem je bio da zamenim termalnu pastu, to je spustalo temperaturu dosta. Međutim problem se javljao ponovo posle 4-5 meseci pa sam ponavljao proces. Fan na cooleru bi trebalo da radi uvek u full-u, bar na mojoj kartici nije imala nikakva kontrola obrtaja posto je imao samo 2 žice za napajanje. Na netu sam isto nasao da nisam jedini sa tom mukom. Koliko sam samo živaca izgubio zbog ove grafičke, to nije normalno.

Meni se to desilo od kako sam zamijenio napajanje. Dakle, prije toga pune 3 god se igram bez muke...E sad da li je toliko bas slucajnosti ne znam.

Taj problem koji si opisao se javlja na prvim revizijama sa Hyinix i jos jednom vrstom memorije ne mogu da se sjetim imena, kao i sa drugacijim Zalman kulerom.

Moja kartica ima Samsung mem i Zalman vf830 i sa njom nije bilo problema.

Imam jedno pitanje, kako si uspio da uklonis jbni kuler?? Palo mi je na pamet ali nema sanse da mogu da ga odvojim od kartice....

Mora da ima nekih srafova koji drze kuler, ili je nakacen onim plasticnim drzacima. Proveri sa zadnje strane graficke, kako je nakacen. Uglavnom, najverovatnije je pasta ili prljav kuler, ja svoju 8800gt redovno cistim i temperature u load-u nikad ne prelaze 65c ni pri najvecim opterecenjima...

Coller je imao plasticne držače, izgledaju kao mala kukica. Moraš da skupiš kukice i da ih provučeš kroz rupu. Budi oprezan pošto sam ja tako slomio jednu kukicu tokom skidanja i morao sam da zamenim cooler (jer nisam hteo da dam u servis i ostanem bez nje 15-45 dana). Ne mogu da se setim koji sam uzeo kao zamenu, a nisam pri tom kompu. Nažalost i dalje imam probleme, tako da mi je verovatno zapao faličan model kao što si i rekao.

Ne mogu da provalim gdje se nalaze te kukice....

Sa zadnje strane grafike postoje 4 srafa koja se lako maknu (oni drze postolje heatsink-a) ali kuler nema sanse da nekako odvojim....

Evo kako to izgleda
uploadfromtaptalk1319023649987.webp

Mogu da skinem ovu kvacicu od kulera ali dalje od toga ni makac.

uploadfromtaptalk1319023692773.webp

Slikaj nam gornju i donju stranu graficke, nemoj da nam kacis slike sa strane jer nam nista ne znaci.

Evo

Prilozi

• uploadfromtaptalk1319024995395.webp
    uploadfromtaptalk1319024995395.webp
    1.1 MB · Pregleda: 56
  • uploadfromtaptalk1319025016588.webp
    uploadfromtaptalk1319025016588.webp
    1 MB · Pregleda: 60
  • uploadfromtaptalk1319025050406.webp
    uploadfromtaptalk1319025050406.webp
    839.8 KB · Pregleda: 49
OK, malo sam guglao i nasao sam da se ljudi generalno zale na skidanje ovog kulera sa graficke. U pitanju je Zalman kuler.

Dakle, imas cetiri srafa, dva su kod onih bakarnih cevi a dva ispod venta, baci pogled:

007.JPG

takodje, probaj da ih nadjes i skines, i kad to zavrsis, ostaje ti problem termalne paste koja je na ovoj grafickoj jaka kao super lepak, dakle moraces da bukvalno otkines hladnjak od graficke. Nadam se da sam ti bar malo pomogao.

Nasao sam slicnu sliku i ja ali nisu bila prikazana ova cetiri srafa sa donje strane.

Vidim ih na mojoj grafici i sad je malo jasnije. Hvala puno.

Kapiram da bih trebao prvo nekako odlijepiti heatsink sa sve kulerom od kartice kao na tvojoj slici pa tek onda skinuti kuler sa heatsink-a i eventualno ocistiti heatsink.

Sto se tice odvajanja od kartice, nasao sam na netu da frizider pomaze pri micanju ovog kulera, valjda niska temperatura utice na taj lijepak koji se stavlja...Da li da to pokusam? I u sta da zamotam grafiku? Najlonska folija, krpa....?

Ne bih ti savetovao da se igras sa friziderom, zbog kondenzacije i naelektrisanja, voda moze da se zavuce u neke sitne rupe i kad je palis da nastane kurslus 🙂

Moj ti je savet da kljestima uhvatis svaki sraf izmedju ploce i hladnjaka i da probas da ga odvrnes. Jednostavno bez odvrtanja srafova nista ne mozes.

Koliko je jako tvoje trenutno napajanje? Dali si uzeo polovno ili novo? Mozda je falicno pa nemoze da isporuci dovoljno struje pri vecim opterecenjima... To moze da bude isto razlog pregrevanja grafike...

Uspio sam. Ni klijesta ni srafciger nista, samo se obuhvati citav heatsink jednom rukom (palcem za ove dvije bakarne cijevi da bi se dobila sila a ne iskrive se rebra) a drugom rukom se drzi ploca.

Povuce se i cuje se blagi klik (valjda pukne ovaj lijepak koji sad izgleda kao cement bukvalno) i to je sve.

Kuler se skida tako sto se blago razdvoje dva rebra uzmedju kojih idu dvije kvacice i sam ispadne.

E sad, ovako.

1. Cime ocistiti ovaj "beton" koji sam zatekao?
2. Imam dvije termalne paste:
*CM koju sam dobio uz kuler za procesor
*Artic Silver koju sam imao od ranije

Koju da stavim?

@kzs
Napajanje je Seasonic 660KM, uzeto je novo.

Prilozi

• uploadfromtaptalk1319028131981.webp
    uploadfromtaptalk1319028131981.webp
    1,004.2 KB · Pregleda: 44
  • uploadfromtaptalk1319028161924.webp
    uploadfromtaptalk1319028161924.webp
    878 KB · Pregleda: 55
  • uploadfromtaptalk1319028191681.webp
    uploadfromtaptalk1319028191681.webp
    980.1 KB · Pregleda: 48
Odlicno, pola posla uradjeno. E sad, sto se tice te paste, mozda bi bilo dobro da je stavis u rernu jedno 10 minuta, da to fino omeksa pa da sastruzes. U svakom slucaju moraces da skines, i sa kulera i sa karte. Stavi arctic silver na grafu. I ne zaboravi da temeljno ocistis i ventilator i kuler od prasine. Ako imas nekoga sa kompresorom, to bi bilo idealno, ili skokni na pumpu i odradi to na brzinu.

Bazu heatsinka sam ocistio vlaznom maramicom i acetonom.

E sad, posto vlaznom maramicom ne bih smio i grafiku, da li smijem acetonom? Par kapljica na cistu krpu i ocistim kao i heatsink....

Ne bih stavljao grafiku u rernu ... 🙂

Sto se prasine tice, vent i kuler sam ocistio bocicom komprimovanog vazduha i nekom cetkicom.

Poslednja izmena:
Odlicno, onda istom metodom ocisti i grafiku, s tim sto ces posle toga samo preci fenom preko grafike, da osusis eventualne kapljice acetona, doduse on ionako isparava brzo. Posle toga, stavi pastu i probaj kako radi sve...

Mnogo je. Ja na svoj cpu koji je 2-3x veci od gpu-a na grafickoj, stavljam paste velicine zrna pirinca i onda lepo rasirim po celoj povrsini procesora. Ne valja da imas mnogo, znaci eto, max pola zrna pirinca.

Ovako, sve sam namontirao nazad. Pastu nisam razmazivao vec ravnomjerno pritezao kuler pod pretpostavkom da ce se tako pravilnije rasiriti.

Temperature u idle su za 1-2c vece nego ranije!? Da li treba da prodje odredjeno vrijeme da pasta pocne da bolje provodi ili sam nesto *****ao?

Ovako, za sad je maltene sve isto. Idle temp je otprilike 3-6c veca nego ranije, tokom igre temp se malo sporije penje prema 80c ali dolazi do te granice pa cak i prelazi.

Pokusao sam da spustim taktove i nista.

Mislio sam da je napon u pitanju, medjutim ono sto sam nasao na netu, je prema mjerenjima u granicama normale :

GPU Core - 1.050v
GPU Vcc - 3.274v

Da li da kao zadnje resenje pokusam da sa Gigabyte HUD spustim napon na 1V...(1.1 je prema fabrickim podesavanjima) ili moram u BIOS-u da cackam podesavanja za PCI-e ?

EDIT:

Da li je neko od vas modifikovao BIOS sa NiBiTor programom?
Nasao sam na netu da se kroz BIOS graficke mogu spustiti voltaze....

Poslednja izmena:
Nevidim poentu zasto bi to cackao ako ti je ranije radilo ok... Jel ta graficka ima dodatno napajanje?

Pa ne znam sto bih ... 😛

Kako mislis dodatno? Ima samo jedan 6pin dzek.

Sad nesto razmisljam....
da li je moguce da pci slot ne dobija dovoljan napon i da moram prikljuciti dodani kabl iz napajanja u plocu (imam molex prikljucak za koji knjiga kaze da se koristi kad se stave dvije kartice...)

Na kolko se obrtaja vrti vent na grafi kada je u load-u? Nesto mi to nije kako treba, ako si sve postavio kako valja, nema sanse da su takve temperature, proveri da li vent vrti kako valja... Jel kuciste provetreno?

Temperature se sada vece iz razloga sto pasta se jos uvek nije dovoljno stegla, treba joj malo vremena.

Ne znam na koliko obrtaja vrti, imamo samo % da podesavam (tipa 30%, 50% 100%....). Vent se vrti ok, imam i profile da podesavam preko nvidia ctrl panel-a i sve to sve radi. Dok ne pokrenem igricu.

Tad na koliko god da stavim vent, temp samo pici na gore. Od kad sam stavio pastu, raste sporijim tempom nego ranije.

Prije svega ovoga, idle temp su bile 45-49c a pri load-u tu oko 65c.
Sad je idle 54c a load ide do 82c (nisam pustao vise od toga).

Vidi da tu graficku odneses kod nekog drugara pa vidi da li se i kod njega tako ponasa.

@Uriel

Gdje si nabavio taj Accelero L2 ?

Ako se za par dana ne spusti temp (dok pasta pocne da normalno provodi toplotu) mozda cu da ulozim i promijenim kuler...

ja bi ti preporucio da stavis Accelero S1 Rev2 ako nadjes negde, skoro pa moze pasivno da hladi karticu 😀
stavis njega i jednu 120mm na 50% i nikad neces imati problema sa 'ladjenjem

Nazad
Vrh Dno