Šta je novo?

Ghost hard diska na Mac-u

morbius

Rambo Amadeus
VIP član
Učlanjen(a)
08.03.2003
Poena
1,065
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600X
Matična ploča
Asus Prime B350-Plus
RAM
16GB Corsair DDR4 CMK16GX4M2B3200C16
GPU
Gainward GeForce 1060 Ti 6GB
Storage
XPG Gammix S11 Pro 1TB
PSU
Seasonic 520W 12Mii
Monitor
BenQ VZ2770 27"
Miš & tastatura
Motospeed Ck104, ProtoArc EM03
Pristup internetu
  1. Optički internet
Već nekih mesec dana radim u firmi koja se između ostalog bavi i izdavanjem novina, tako da imamo i Mac room, pošto se slaganje stranica tradicionalno obavlja na Mac-u. U pitanju su najčešće dosta stare mašine pod MacOS 9.2 ili starijim koje nam zadaju puno glavobolje, nestabilne su do bola, malo-malo pa im nešto fali. Pošto firmu vode indijanci, u slučaju da na nekom od Mac-ova pukne OS, on se šalje u štampariju na popravku, a čovek koji radi na njemu izgubi ceo dan čekajući da mu komp stigne. Čak nemam nikakav softver za Mac ovde.

E sad, došao sam na ideju da bi ponajbolje bilo na napravim ghost image harda svakog od Mac-ova, pošto ionako se na njima ne čuvaju nikakvi fajlovi lokalno, sve ide na fajl server. Međutim, pošto stvarno nemam pojma o Mac-u, ne znam kako to da uradim i čime.

Drugi problem, sve i da napravim image, gde da ga sačuvam? Kompovi nemaju rezače, a ne znam može li se na hard disku Mac-a napraviti particija, naravno bez formata i gubitka podataka.

Najzad, trebalo bi mi i malo dijagnostičkog softvera za Mac, tipa Norton Disk Doctor i sl.

Gde se izgubiše svi ljubitelji Mac-ova?

znaci tebi treba software za MacOS classic (9.x)?

Da, i to hitno. Dva Mac-a su mi na staklenim nogama, stalno nešto glave, dok jedan i to najvažniji ne smemo ni da ugasimo, veliko je pitanje da li bi se opet podigao. Jedan prijatelj grafičar ovde mi se kune da je skoro svaki sličan problem na MacOS 9.x mašinama uspešno rešavao uz pomoć Norton Disk Doctor-a, pa se hvatam za njega kao za slamku spasa. :) Ako imaš neki bolji predlog, slušam. Probaću i da istestiram memoriju, možda je do nje.

Dela vidi gde bih mogao da nađem softver koji mi treba, da ne ulazimo dalje u priču, pošto je protiv pravila.

znaci za Classic nemam pojma. imam sve sto ti treba ali je iskljucivo za MacOS X 10.x ...

sorry. info ces najpre dobiti na elitesecurity ili macserbia.org - uglavnom isti ljudi "vise" i vamo i tamo :d i imaju Mac sto godina..

Posto je DTP u pitanju, pretpostavljam da se koristi nesto poput Quarka za obradu? I nekog starijeg Corela ili Adobe-a?

Sve OS 9 aplikacije mogu da rade pod OS X kada se instalira Classic za OS X.
http://en.wikipedia.org/wiki/Classic_(Mac_OS_X)

A ako su u pitanju klasicne DTP i aplikacije za obradu grafike, postoje novije verzije koje funkaju na MAC OS X bez problema.

Btw, ne znam kako Norton moze da pomogne na tom tipu fajl sistema. Poteraj Disk Utility iz Mac OS-a i chekiraj sto disk sto premissions.

Poslednja izmena:
Kutijo, na mašinama je instaliran MacOS 9.2, ne MacOS X.

kUdtiHaEX je verovatno mislio da na te stare mašine stavite OS X, umesto devetke.

Koje su mašine u pitanju?

Probaj Lacijev Silverkeeper.

kUdtiHaEX je verovatno mislio da na te stare mašine stavite OS X, umesto devetke.

To neće da može. Sve i da je hardver dovoljno jak da potera MacOS X, ljudi ovde su neviđeno lenji i jednostavno ne žele da se adaptiraju i nauče nešto novo. Promeniš im e-mail klijent i oni se pogube, šta drugo da ti pričam. Ajde bar da se ja razumem pa da mogu da im objasnim, ali i ja nemam pojma o Mac-u.

@morbius ..i jesi li probao Silverkeeper?

Možda je pri kloniranju particije klonira greškom i sebe, pa ga je klon ubio, a onda nestao sa njegovom devojkom u nepoznatom pravcu :)
Dešava se svaki dan :)

hahaha :D naravoucenije: ne koristite Ghost ili nesto slicno :)

Nisam imao vremena da se zezam sa Silverkeeper-om trenutno, u priličnom sam poslu, a i čekam da se šef vrati sa odmora, ne bih ništa pokušavao dok on ne odobri.

Anyway, predložili su mi na macserbia možda i bolje rešenje. Mac čuva OS, sve programe i setovanja u jednom jedinom folderu, tako da je moguće iskopirati ga kad sve radi OK, pa ga onda samo pregaziti kad se OS zaglupi.

Da, video sam da si bio i tamo. Pa to ti je otprilike to :)

Nazad
Vrh Dno