Šta je novo?

Gejming konfiguracija od 2000 Evra

PigFreak

Poštovan
Učlanjen(a)
22.12.2014
Poena
50
Zdravo ljudi! U Aprilu zavrsavam 8. razred pa su moji roditelji odlucili da mi kupe novi PC. Trenutno prezivljavam na nekom laptopu od 2.0 GHz CPU i 2 GB RAM-a. Uspeo sam da izpregovaram budzet od 2000 Evra. Kao sto pise u naslovu ovaj PC ce se koristiti primarno za gejming i malo strimovanja i video editing-a. Ovo je konfiguracija do koje sam uspeo da dodjem posle nekoliko meseci lurk-ovanja po raznim forumima i gledanje LinusTechTips-a.

CPU: Intel i7-4790K
Cooler:Cooler Master Nepton 280L
Motherboard:ASUS Z97 Sabertooth Mk1
GPU:ASUS GTX 970 Strix
RAM:16GB(2x8GB) Kingston Fury 1886MHz
HDD:Western Digital Black 3TB
SSD:Samsung 840 EVO 250GB
PSU:Seasonic SS-850 (Nova X serija)
Case:Corsair 760T
Monitor:ASUS VS238H-P

E sad posto je Srbija tako odlicna zemlja kao sto jeste, ovo konfa kosta oko 2000 evra. :wall: Malo sam cackao po PC Part Picker-u i (zamisli ovo) da sam u Americi mogao bi da ubacim jos jednu GTX 970 i jos jedan monitor za istu cenu al eto sta nam radi Evropska Unija. Sta kazete o konfi? Da li vredi ove pare (znam da vredi ali ajde da trazim utexu za tix 2000e :D)?

I najbitnije: imate li neke predloge ili preporucena mesta za kupovinu?

Poslednja izmena:
Care, kontam da si nalozen na cool izgled i skupe stvari ali imaj malo razuma, ljudi koji ti ovo pricaju imaju mnogo iskustva i oni znaju sta treba za jednu gaming konfu, sedni i razmisli, postavi sebi pitanje: Da li ovo meni stvarno treba?
2000E je ogromna suma posebno u Srbiji, bolje ulozi pare u nesto korisnije, u tim godinama sve brzo dosadi (nije da sam ja neki mudrac i sudija pa da ovde prosipam pamet, cak sam tek 4 godine stariji od tebe). Dobronameran savet, sastavi sebi komp za 700e sa kojim ces sve moci da igras a ostatak para ulozi u nesto drugo.
Sta bi mu ti sklopio za 700 evra neku konfu sa AMD
FX-9590 ? :D

Ja sam skrpio mašinu iz potpisa za 1100e i nema te igre koju ne moze da potera u 1080p sve na ultra/high i da ne ide fps ispod 50-60. Sada mi je najveca tuga sto koristim krš od monitora koji je star 10 godina i tastaturu, mis, sluske i zvučnike ukupne vrednosti 80e, jer jelte nestalo je para, zato pamet u glavu i mani se i7 i GTX980 overpriced komponenti i kupi sebi kvalitetnu periferiju i dobar monitor za pare sto ti ostanu. Linus je radio par testova i jeftini G3258 prži većinu igara malo slabije od i7-4790K, dok je i7-5960X u desetak fps od njega.
Iste muke, treba da menjam monitor, ubio sam G15, pa sam na običnoj, treba mi hard koji odlažem.
Isto mi fali i jos jedan hard, ovaj od 1TB je postao mali, na monitoru ckiljim, gledam da nabavim Asus Echalon tastaturu i Razer Kraken Pro ili Sibira V2 slusalice, mis ne dam ni za živu glavu, A4tech XL-747H. Ali za to sve zajedno mi fali 500e :( Tuga

@umart Svako ko ne meri poslednji fps bice i vise nego zadovoljan sa racunarom od 700e, a ko zeli da meri poslednji fps on nece sigurno postaviti ovakvu temu. Uostalom, dao sam savet a on sta ce da radi to je njegova stvar.
I zbog cega bih bio ljubomoran kada neko ima 2000e za komp? Meni je cak drago kada cujem da neko u ovoj napacenoj zemlji ima toliko para da da.
@Darkodar Jako originalno i zanimljivo moram priznati. Trenutno sam toliko potucen tvojim post-om da danima necu smeti da idem na amd-ov sajt.

Poslednja izmena:
Da si uzeo 8GB rama manje, sada bi imao monitor. :p

Nije hteo da mi radi CoD AW dok nisam vratio tih 8GB nazad, nisam mogao da se zamar sa trazenjem pravog uzroka, elem, monitor mogu da kupim trenutno i imam para za to, samo se lomim sta prvo da kupim, a za sta da se stekam kasnije :/ I okanite se 8GB manje, trebace kad tad, a mene ce da boli uvo :p

amd_gamer:

ja nisam nigde rekao da je neko ljubomoran,ako si se sam pronasao,sta da ti radim.jedno je merenje svakog fps-a,drugo je da sve aktuelne igre rade na maksimumu i na dovoljnom broju frejmova,sto danas za 700e nije moguce,teme i teme smo pisali,kacili zilione bench-ova,kukali kako nas,zadnje koji uopste i daju lovu na hardver,deru za tih 10-15 posto performansi vise.nemam ja problem sa tim da iko daje bilo kakvo misljenje,ali sasvim je druga prica da se preko neta ocenjuje necije imovinsko stanje,raspolaganje novca itd,krajnje je neukusno,narocito kad se radi o maloletnoj osobi.druga prica da neko potkaci mene ili kostu sto bacamo pare na hardver,to mozete koliko vam volja. :d

@umart Kako hoces ja sam decku dao savet jer sam i ja bio u toj fazi jedno vreme, nisam ja njega ubedjivao da kupi amd (kako neki ovde kazu) vec ga iskreno savetovao sta da uradi, na njemu je da odluci sta ce..
To za 700e ne znam sta da ti kazem, moje licno misljenje je da za 700e moze fantasticna konfa da se sastavi sa i5 i polovnom 280x (cak je i 270x odlicna) i ne vidim razlog zasto bi se trenutno kupila jaca konfiguracija (naravno mislim za full hd).

CPU: Intel i5-4690K
CPU Cooler:Cooler Master 212 EVO Hyper
Motherboard:ASUS Z97 Sabertooth Mark 2
GPU:Gigabyte GTX 970 Gaming G1 x2 SLI
RAM:Kingston HyperX Fury 2x4GB 1866GHz
HDD:Western Digital 1TB Black
PSU:Seasonic 650W
Case:Corsair 760T
Monitor:ASUS VS238H-P

Ovo ti je vec mnogo bolje izbalansirano. Samo RAM uzmi jedan stap od 8GB i od 1600MHz. Nece ti znaciti nista u realnom radu 1866, a razlika u cijeni je, pretpostavljam, fina. Ili odmah idi na 16GB. Takodje HDD ti je dovoljan i Green varijanta WD-a. I tu mozes da ustedis malo.

ako vec nece se igrati sa klokom (a i da hoce onda taj hyper i nije nesto komotan za 4690k svakako) bolje da se ide na 4770,rapidno dizu multithread optimizaciju,ne vredi ustede eventualno nerviranje za god-god i po sto nije u startu se ocepio za 47xx...samim tim nema potrebe za sabljarkom,moze i tu da se ustedi,ima dosta ploca sa pravom SLI podrskom jeftinije,naravno uvek moze i na kucistu da se ustedi,jer je taj corsair papren...ali dzaba nam sva prica,do aprila i crveni spremaju osvetu,ko zna sta ce da bude tad.

Ja bih sebi ovako nesto sklopio , s obzirom da raste evro do aprila ce biti otprilike ovoliko dinara , ovo sto sam sklopio je 249.000 dinara skoro , kuciste Raidmax Viper GX extra izgleda pravo gejmersko a samo 7500 dinara nema potrebe da se razbacuje sa parama za neko skuplje evo slike kucista:

b1192297-1.jpg

A evo i konfe:

Capture.PNG

Moze i neku jeftiniju graficku tipa GTX 970 i da uzme neki SSD od 256GB!

Bili je do toga što AW ima/imao memory leak, takođe izbacuje ako nije pokrenut kao admin. 16GB se ne baca, meni povremeno treba, i nervira me što nemam i nije zbog CoD. I ovo je off-topic, mada realno i nemamo topic, osim da stavljamo naše konfiguracije, koje bi kupili, da možemo lagodno.

Ja bih sebi ovako nesto sklopio , s obzirom da raste evro do aprila ce biti otprilike ovoliko dinara , ovo sto sam sklopio je 249.000 dinara skoro , kuciste Raidmax Viper GX extra izgleda pravo gejmersko a samo 7500 dinara nema potrebe da se razbacuje sa parama za neko skuplje evo slike kucista:

Pogledajte prilog 158072

A evo i konfe:

Pogledajte prilog 158073

Moze i neku jeftiniju graficku tipa GTX 970 i da uzme neki SSD od 256GB!

Iskreno mislim da je za 2011-v3 malo prerano i da ne vrede novac koji se ulozi u njih. Sasvim cu biti zadovoljan sa Z97 arhitekturom. Doduse, to kuciste mi se astetski bas svidja. Moracu da pogledam neki rewiev.

Ovo ti je vec mnogo bolje izbalansirano. Samo RAM uzmi jedan stap od 8GB i od 1600MHz. Nece ti znaciti nista u realnom radu 1866, a razlika u cijeni je, pretpostavljam, fina. Ili odmah idi na 16GB. Takodje HDD ti je dovoljan i Green varijanta WD-a. I tu mozes da ustedis malo.

Ok,hvala. Cuo sam da WD Black ima neke citiram *mnogo bolje performanse od bilo kog drugog HDD-a, pravi gejmerski HDD*, ali ne verujem toliko u to. Pogledacu za Green. Kako mislis jedan on 8GB? Jedan stick od 8GB? Da li bi to uopste radilo u Dual-Channel sistemu?

Oko uklanjanja teme: I ja mislim da se ovo pretvara u svadju. Doduse dosta ste mi pomogli i na tome se zahvaljujem. Ne bih da zatvorim temu ali ako je to neophodno, naravno da cu to uraditi!

Dovoljan ti je i Green da držiš igre na SSD-u. Za računar za igranje i povremenu obradu, dovoljno je i hiljadu evra.
Dual channel nije od presudne važnosti, ne koristiš integrisanu grafičku.

Svi predlazu besne konfiguracije za maksimaan iznoz a niko nije ubacio monitor kog je postavljac teme u pocetku ubrojao u konfu. Sad neznam da li vise nije neophodan ili sta?

Iskreno se zapitaj da li ti treba vise od i7(1150 socket nikakav 2011...) ploca oko 15.000, GTX 970, i 8-16gb rama? Na to jos neki ssd od 256gb hard 1Tb, kuciste koje ti se svidi do 10.000, dobro napajanje od 600w . I milina! Nema te igre koje nece pokrenuti.

Ma znam ja da on kupuje u aprilu i ko zna sta ce da izadje ali ono moje je i tad primenljivo aktuelni i7 socet best bay grafa solidna ploca i ostatak isti da se ne ponavljam. Nego mi nisu jasni ovi sto predlazu procesor od 60.000 ram od 40.000 itd a to ce koristiti decko moje generacije kojem je bitno da sve pokrece na high/ultra u 1080p a predlaze se kao da ce da igra na 4k i kao da ce da ce da koristi neke programe za najkompleksnije moguce radnje. o_O

Svi predlazu besne konfiguracije za maksimaan iznoz a niko nije ubacio monitor kog je postavljac teme u pocetku ubrojao u konfu. Sad neznam da li vise nije neophodan ili sta?

Iskreno se zapitaj da li ti treba vise od i7(1150 socket nikakav 2011...) ploca oko 15.000, GTX 970, i 8-16gb rama? Na to jos neki ssd od 256gb hard 1Tb, kuciste koje ti se svidi do 10.000, dobro napajanje od 600w . I milina! Nema te igre koje nece pokrenuti.

Da monitor ulazi u cenu i u konfu za razmatranje. Doduse meni se bas svidja ovaj ASUS VS238H-P al' sta ja znam? Totalno si u pravu za te X99 konfe. Sasvim je dosta to sto ti kazes al' samo sa GTX 970 u 2x SLI. Evo konfe do koje sam stigao:

CPU: Intel i5 - 4690K
Cooler:Cooler Master 212 EVO Hyper
Motherboard:ASUS Z97 Sabertooth Mark 2
GPU:Gigabyte GTX 970 Gaming G1 x2 SLI
RAM:Kingston HyperX Fury 2x4GB 1866GHz
HDD:Western Digital 1TB Green
PSU:Seasonic 750W SS-750AM
Case: Nisam jos odlucio ali najverovatnije neki RaidMax
Monitor:ASUS VS238H-P x2 Dual monitor

UKUPNA CENA: 235.000

Da li je bolje nego pre?

Prava gaming masina se pravi na drugaciji nacin. Izaberu se prvo monitor, tastatura, mis, zvucnici(slusalice), pa se za ostatak para vidi sta moze da se uglavi u budzet.
Kad je budzet 2 soma onda se ne pravi kompromis na "periferijama" jer su to delovi konfiguracije koji ce nadziveti sve ostalo, a pri tom najvise doprinose ugodjaju.
-mehanicka tastatura sa osvetljenim tasterima je 100€
-dobar Mis je ~50€
-dobre slusalice su ~50€ ili ako se ide na zvucnike onda 100€+
-monitor, onaj asus se uklapa za jeftine konfiguracije, ali dati 2000€ za sve i sesti ispred njega....strasno
27" je obavezno....znaci 300-500€ u zavisnosti jel 1080p ili 1440p, moj favorit je Benq BL3200PT koji kosta 550€ u nemackoj (32", flicker free, xVA panel). Igranje na 32" je fenomenalna stvar, koristio sam 32" tv kao monitor.
Komponente koje su unutar kucista zastarevaju i menjace se vremenom po potrebi, a kvalitetne periferije nece biti potrebe menjati. 2000€ je idealna prilika da se ugrabe takve stvari. Uvek se moze ubaciti dodatnih 8gb rama, veci hdd, veci ssd, zameniti graficka ili dodati jos jedna.

Nazad
Vrh Dno