PCBeast
OC Guru
- Učlanjen(a)
- 30.11.2006
- Poena
- 585
Moja oprema
- Pristup internetu
- Kablovski internet
Taj famozni Titan ce po svemu sudeci biti i napravljen ali ne kao clan 7 serije, verovatno samo showoff da se vidi da moze 🙂. Okacicu link kad ga nadjem ne mogu da se setim gde sam tacno procitao info.
Kako nece biti?Bice i te kako samo sto ce biti elite klasa samo za posebne entuzijaste i one ekonomski naprednije korisnike.
To ce biti nesto poput Ultre,nije slucajno zasto to pominju u clancima.
Ispod Ti (Titanium) mada bi ja vrlo rado ostavio Ultra ide "normalan" GTX780 pa sve hijerarhijski na nize.
Gasenjem SMX-ova i regulacijom visine klokova nVidia moze da uskladi sve po redu a kolika ce razlika biti ,pa verovatno kao i do sad!
Ne bi me čudilo, ovaj čip je faktični spreman još od avgusta, očito ima dojadilo da ga drže u špajzu. Mada opet još nisam 100% uveren da će ga prikazati kao što se priča...
Ako se prisetis ja sam jos na samom pocetku govorio da je chip spreman jos u onako kljakavom nm procesu koji nije bio ni u ranom razvitku!
Razlog pojavljivanja pravog GTX660 Ti (GK104) kao GTX680 je vec prezvakana tema ali svakako je sve to islo debelo u korist nV!
Po svemu sudeci ovo i jeste sustina. NVidia ima Titan (svi vidimo da je Tesla K20 odavno u prodaji), dakle GPU postoji samo je pitanje koliko to mora da kosta s obzirom na velicinu istog sa koliko tacno SP-ova ima da ide, na kom taktu i kada je pravi tajming za predstavljanje. Cenim da ce sacekati i Sony PS 4 i XBox 720 da se "izredjaju" pa da onda "posole" sa The way it's meant to be played.
Pored ovoga po specifikaciji PS4 ce imati svega 4GB DDR5 memorije i za GPU i za RAM sto je smehotresno. PC grafike su vec sada u zoni 2-3 GB (uskoro 3/4), a sistemska memorija je od 8-16GB na iole ozbiljnijem gamerskom PC-u. Prosto nece dozvoliti da ispadnu iz igre i makar za inat ce pokazati da PC ostaje "Bog" i da tu nema dileme. NVidia ima poseban razlog da se ljuti jer NV gpu nije nasao mesto u ovoj generaciji konzola. Zbog toga me ne bi cudila njihova surova reakcija u narednih 1-2 godine na sahranjivanju konzola, a bilo je i reci o NVidia konzoli za igranje. Slicno je bilo is a XBOX 360 koji je koristio ATI X1900 GPU, pa je GeForce 8800GTX postavio domaci zadatak koji je posle ATI vijao 2 godine! XBox 720 pa i PS4 ce biti derivati 7950 GPU-a, sa Titanom NVidia bi to "otresla" duplo i zavrsila svaku diskusiju na tu temu. Ubrzo posle toga, videcete, eto i nove ATI 8000 serije i odna konzole opet idu u "out" kada je poredjenje sa PC-jem u pitanju. Sto se mene tice tako i treba da bude.
Ma kartom jednostavno objasnjavaju ko je gde na tehnoloskom nivou!
Verujem da ce cena biti paprena i da ce samplova biti u manjim kolicinama obzirom da je chip vece povrsine veca je i mogucnost za veci procenat skarta pogotovu ako budu koristili
svih 15 SMX-a a ja mislim da hoce i to je upravo ovaj Ti koji ce da se izdvaja kao posebna klasa!
Ostalo ce sigurno da pakuju u slabije modele kako je i do sad bilo..Doduse dosta se govori da je nm proces poprilicno sazreo i da je yield bolji tako da se moze ocekivati fin rasplet.
Pa i ovo ce biti novi domaci zadatak stim sto sa svakom sledecom generacijom nV odskace sve vise!Maxwell je prvi sledeci primer po redu(ako mu iskoriste pravi potencijal da opet ne bude
neki srednje ili ovaj put srednje nize klase chip obzirom kakva je konkurencija)
Iskren da budem sto se tice konzola mislim da ih zapravo nista ne sprecava da se pojave kao jos jedan takmicar.
Vec sad sa kepler based produktima mogu da prave opasne rezultate a da ne pominjem nadolazeci Maxwell koji ce biti integracija ARM jezgara sa CUDA jezgrima i jedan takav
projekat moze vrlo lako da se iskoristi i optimizuje za konzolu!Ako se efikasnost takvog CPU-a pokaze dovoljnim za gaming bio bi to zanimljiv kocnept za neku buducu konzolu!
Update:
Novi rumor !
http://videocardz.com/39312/nvidia-geforce-gtx-titan-packs-6gb-memory
Poslednja izmena: