Šta je novo?

GeForce TITAN X Thread

Prave kompanije sve veće ma**une od kupaca a ljudi samo trče i keširaju i pitaju jel treba još doplatiti :p

Ajde da kazemo da Titana kupuju ljudi sa dosta para koji hoce kartu bez kompromisa. Ali koja ne onda poenta karte koja nema backplate i fabricki blower koji urla i jedva izlazi na kraj sa temperaturama (tj gasi boost cak na 84 stepena).
Za tih 1000e su mogli da stave backplate makar i waterblock pa da kazes, e svaka vam cast imate kompletan proizvod kome se ne moze zameriti nista osim cene.

Pa nije ni cudno sto obara takt, fan speed su podesili da ide do max 49%, da su stavili 65% nebih prelazilo 75-76c. Jest da bi imao helikopter u kuci ali zato dobre sluske i to je to :d
Ja imam referentni model 980 i nisam imao nikakve probleme sto se tice buke ili obaranja taktova, fan speed mi je na auto.

Iskreno nisam ulazio u detalje oko čipa ali pročitaću kasnije.
Jednostavno Nvdia je provalila foru i progurala marketing oko Titana. I prvi Titan kad su izbacili lično sam gledao bledo u proizvod i zapitao sam se kome ovo treba. Ista priča i sada.
Lično gledam na Titan proizvod kao neozbiljan, ne ovo nego i predjašnje kao da su hteli da izbace grafu u smislu vidite nas šta mi možemo.
Kao da su sportska kola u pitanju pa kao evo ga naš čip i koštaće 2000usd ko ima ima.

Na ove proizvode gledam kao i na poster Ferrarija napravljen da ljudi balave dive mu se i naravno vrlo mala nekolicina ljudi ga zapravo i poseduje.

A što se tiče o ceni grafe o ona je tu da napravi reklamu nedostižnost i da klinci stave wallpaper te grafe na svoj desktop pošto je nikad neće imati.:p

leon:

sve i da je tako (a nije,do 80c karta je na malom broju obrtaja,pa krece u akciju) svejedno nema mesta za OC,a likovi koji daju 1+k za grafu verujem da nece to da trpe,nekako mi deluje da nvidia je odradila hladjenje eto da ne prodavaju klot kartu,i sami znaju da ce vecina likova da baca ovo pod vodu.jeste da su uvek mogli da odrade a la poseidon resenje,ali kapiram da im onda profit margina ne bi bila po ukusu. :)

Kao sto rece B-ZiGER, na ovu kartu treba gledati kao na luksuzan proizvod (sportska kola, itd...), ona ni ne treba da ima kvalitetan odnos cena/performanse. Sa biznis strane nV, ova karta svakako ima smisla, jer ciljna grupa nisu ljudi koji zele flagship kartu, ali po relativno razumnoj ceni, vec prvenstveno oni puni para, tj koji imaju para viska. To su ljudi koji relativno nemaju ogranicenja u budzetu, uzece najbolju kartu koja postoji, nevezano da li ona kosta 600, 700 ili $1000, jer ta razlika njima nista ne znaci i ne utice na kvalitet zivota. nV gleda na to ovako, zasto nekom prodati kartu za $600 ili $700, ako je taj spreman da bez problema tu kartu plati $1000? Kao sto rekoh, ljudima koji kupuju Titan, ta razlika u ceni ne znaci nesto, ali ce nV da zaradi dobro (razlika je vrednost jedne dobre mainstream karte).

Prodavace se ova karta dosta dobro, ne u Srbiji, ali pogledajte koliko na zapadu i uopste u svetu ima ljudi punih para (samo milijardera ima preko 1000, da ne pricam o milionerima, kao i ljudima koji imaju relativno visoka primanja ili su entuzijasti, a nije im problem da priuste ovakvu kartu). Sve su to potencijalni kupci, mnogi ce uzeti i 2 ili 3, bilo za sebe, decu ili nekog iz porodice. To ne moraju uopste da budu ljudi koji se razumeju u hardver, dovoljno je da imaju visak para i zanima ih sta je najbolje.

Tajming za predstavljanje Titan-a je trenutak kada na trzistu nema single karte pribliznih performansi, pa i sam marketing i naziv Titan, kao i cena imaju efekat. Cak i kad AMD predstavi R9 390X (koji bi trebao da bude malo jaci) par meseci kasnije, verovatno ce se Titan i dalje solidno prodavati, jer nV ima nesto bolji ugled u svetu od AMD-a, sto pokazuje i znatno veci udeo na trzistu.

Ocekujem da situacija bude kao i prosle godine (Titan, GTX 780 i GTX 780 Ti), kome bude Titan skup, ponudice cut down GM200 po visokoj ceni, ali umerenijoj. Kasnije, na jesen, kad se ostvari solidna prodaja ove dve precenjene karte, pojavice se verovatno flagship full GM200, verovatno dodatno tweak-ovan da bude nesto jaci od Titan-a i R9 390X i po relativno normalnoj ceni, a cut down GM200 ce u nizi cenovni rang. Ovo bi sa biznis strane bilo jako logican nacin da se maksimizira profit.

O kakvom FULL GM 200 pricas zar nije ovo FULL GM200?

O kakvom FULL GM 200 pricas zar nije ovo FULL GM200?

Pa jeste, mislio sam na isti cip, ali bi karta imala odredjene izmene (manje memorije, mozda malo veci taktovi (posebno u nereferentnim izdanjima), niza cena...). Doduse, ono sto je drugacije u odnosu na proslu godinu je sto su prosle godine bila 2 Titan-a (obican i Black), ali generalno ocekujem da kasnije, tokom godine, vidimo tu jos jednu full GM200 kartu sa pristupacnijom cenom. Ta karta bi cenom i performansama bila konkurencija R9 390X i bila bi ciljana za ljude koji ne zele da daju $1000 za flagship kartu.

Poslednja izmena:
Karta bi bila odlicna kupovina po ceni 780 Ti.
Envidiji kupci treba da okrenu ledja. Sto neko rece ne treba je kupovati iz protesta.

Jednostano ne verujem da ce biti neka jeftinija verzija jer sta ce da opravda onda ovoliko visoku cenu Titan X? 12Gb memorije?
Kome treba takva karta, sporija a drasticno skuplja? Titan X cak nije podoban ni za profesionalnu upotrebu zbog uskracenog dp.
Prethodni Titan je bar imao svoju primenu i ciljnu grupu, ovaj visi negde u oblacima.

Bice zanimljivo kad amd izbaci svoju kartu ako bude brza a jeftinija.
Ova karta ce se onda zvati Titan eX :)

Znate ko ce je kupovati? Dijete roditelja koji imaju mnooogo, pa na kraju djetetu nije bitno ima li stosta sto vi rekose :) Njemu je bitno da je jaka na papiru, kao sto jeste. Briga ga za razne stvari :)

Opet, vidi 12GB, gleda da mu drugari imaju daleko ispod i briga ga :)

Ne brinimo se mi, ne vjerujem ja da oni nisu razmislili 2 puta prije nego su poceli da je prave..

Pa jeste, mislio sam na isti cip, ali bi karta imala odredjene izmene (manje memorije, mozda malo veci taktovi (posebno u nereferentnim izdanjima), niza cena...). Doduse, ono sto je drugacije u odnosu na proslu godinu je sto su prosle godine bila 2 Titan-a (obican i Black), ali generalno ocekujem da kasnije, tokom godine, vidimo tu jos jednu full GM200 kartu sa pristupacnijom cenom. Ta karta bi cenom i performansama bila konkurencija R9 390X i bila bi ciljana za ljude koji ne zele da daju $1000 za flagship kartu.

To su samo nadanja ja mislim da je to to od Nv u ovom 28nm procesu.
Sada bi bilo dobro da se okrenu popunjavanju GTx9xx serije velika je rupa izmedju gtx960-970 i GTX980 do titana, a takodje i neka karta ispod GTX960 dobro bi dosla ima ljudi kojima bi neka slabija karta od GTX960 dobro dosla.

6 Gb je dovoljno za sve rezolucije. Samo u dve igre sam video da prelazi 6gb i to ovde sa slike :

14265930473m7LV4iNyQ_3_1.gif

Mogli su da stave 8 Gb, opet je znacajno manje od 12 Gb ali onda ne bi mogli da opravdaju sadasnju cenu ili bi, kod njih nema pravila.

To su samo nadanja ja mislim da je to to od Nv u ovom 28nm procesu.
Sada bi bilo dobro da se okrenu popunjavanju GTx9xx serije velika je rupa izmedju gtx960-970 i GTX980 do titana, a takodje i neka karta ispod GTX960 dobro bi dosla ima ljudi kojima bi neka slabija karta od GTX960 dobro dosla.

Jeste to sve trenutno samo nagadjanje, ali je veoma realno i logicno da se desi. R9 390X ce verovatno imati jaku cenu, ali ce i daje biti prevelika razlika u ceni u odnosu na Titan X, a performanse to ne opravdavaju. Ostaju onda dve mogucnosti. Prva je da se cena Titan X znacajno obori - ovo je malo realno. Druga i najverovatnija je nova karta (isto kao sto je bilo i sa GTX 780 Ti), samo sa npr. 6 GB memorije i jos nekim malim mogucim izmenama. Takodje, izgleda da nema nereferentnih izdanja poput Lightning, G1 i sl. za Titan X, a to je dosta cudno za kartu koja bi trebalo da eventualno bude flagship. Sve upucuje da ce kasnije biti ta jos jedna karta, tj. ponovljen scenario iz prosle godine.

Naravno, ne ocekujem skorije pominjanje ove karte, jer bi to donekle moglo da utice na prodaju Titan X, a prvenstveno bi uticalo na prodaju cut down GM200 karte. Koliko bi ljudi kupovalo na pocetku GTX 780 da su znali ca ce se posle pojaviti GTX 780 Ti? nV ce prvo biti cilj da prodaju Titan X, kao i cut down GM200 (koje ce takodje verovatno imati jaku cenu, ali ce lako skliznuti u nizi cenovni rang kad izadje nova karta).

U suprotnom, rizikovali bi da rade na svoju stetu. Koja mogucnost onda ostaje onima koji su iscekivali full GM200 po nekoj normalnoj ceni? Jedino da kupe kartu iz suprotnog tabora. ;)

6 Gb je dovoljno za sve rezolucije. Samo u dve igre sam video da prelazi 6gb i to ovde sa slike :

14265930473m7LV4iNyQ_3_1.gif

Mogli su da stave 8 Gb, opet je znacajno manje od 12 Gb ali onda ne bi mogli da opravdaju sadasnju cenu ili bi, kod njih nema pravila.

8xMSAA na 4K rezoluciji nema bas nikakvog smisla, osim ako ne sedis na 50 cm od 100" 4K televizora.

Doduse ja podrzavam sto veci buffer na grafickim ali ne podrzavam pravdanje visoke cene time. PS4 ima 8GB DDR5 i kosta 400 evra.

Poslednja izmena:
ja bi preskocio ovaj x i sacekao 980ti koja ce biti jos bolja a jeftinija :)

Kad je vec ta cena bar da su stavili 512 bit memoriju imali bi jos bolje performanse pogotovu za 4k rezoluciju.

Jeste to sve trenutno samo nagadjanje, ali je veoma realno i logicno da se desi. R9 390X ce verovatno imati jaku cenu, ali ce i daje biti prevelika razlika u ceni u odnosu na Titan X, a performanse to ne opravdavaju. Ostaju onda dve mogucnosti. Prva je da se cena Titan X znacajno obori - ovo je malo realno. Druga i najverovatnija je nova karta (isto kao sto je bilo i sa GTX 780 Ti), samo sa npr. 6 GB memorije i jos nekim malim mogucim izmenama. Takodje, izgleda da nema nereferentnih izdanja poput Lightning, G1 i sl. za Titan X, a to je dosta cudno za kartu koja bi trebalo da eventualno bude flagship. Sve upucuje da ce kasnije biti ta jos jedna karta, tj. ponovljen scenario iz prosle godine.

Naravno, ne ocekujem skorije pominjanje ove karte, jer bi to donekle moglo da utice na prodaju Titan X, a prvenstveno bi uticalo na prodaju cut down GM200 karte. Koliko bi ljudi kupovalo na pocetku GTX 780 da su znali ca ce se posle pojaviti GTX 780 Ti? nV ce prvo biti cilj da prodaju Titan X, kao i cut down GM200 (koje ce takodje verovatno imati jaku cenu, ali ce lako skliznuti u nizi cenovni rang kad izadje nova karta).

U suprotnom, rizikovali bi da rade na svoju stetu. Koja mogucnost onda ostaje onima koji su iscekivali full GM200 po nekoj normalnoj ceni? Jedino da kupe kartu iz suprotnog tabora. ;)

Moguce je da izbace neku novu kartu, uvjek postoji ta mogucnost da se nesto doradi, ali sto se tice samog chipa, malo je vjerovatno da se to desi, ono sto mi onako pada na pamet sto bi mogli odraditi da stave 512 bita i time mozda malo dignu performanse na UHD, to je samo nagadjane, mada je upitno koliko bi dobili na performansama, na UHD mozda nesto uz malo vece taktove gpu-a dovoljno da se izbaci nova karta (naravno pod uslovom da se obezbjedi dobro hladjenje jer sa ovim taktovi gore ne mogu ), pogotovo da se izbace nonreferentni modeli tipa DC II ili G1, Lightning i dr. da se stavi 512 bita i veci taktovi za 100mhz mogli bi recimo izbaciti GTX980Ti uz 6-8GB cjenu oko 700$ plus nonreferentni modeli to bi im bio pun pogodak... naravno ovo su sve samo nagadjanja ;)

Ova karta je gotovo idealno resenje za 3D renderovanje (CUDA) sa svojih 7 TFlops-a i 12GB Vram-a :) Sa tog aspekta je poprilicno jeftin komad hardvera.

Zato im i može bit da zapinju te cijene. Nego, nažalost i karte koje treba da budu 200 tako budu 300 i jače.

4 usera na stock-u,verovatno dok skrpe za vodu. :)

ljudi zive zivot. njih nije briga sta koliko kosta oni ovo zele i uzimaju i kraj :D to je hobi, ljubav, fps, drajveri itd :D

Ja razumem takve ljude zaista i svaka njima cast, nek imaju jos vise ali nije u tome poenta.

Jednostavno nije zdravo da jedna gejming graficka karta kosta toliko.
Sta da ocekujemo sledece godine? Ja koliko vidim ta margina se stalno povecava.
Cene se pumpaju samo tako.

Meni stvarno i dalje nije jasno kukanje. Konstantno kukanje vec godinama. Pa sta ako kosta nesto 500/750/1000$? Jel za nas puno? Jeste, naravno. Jel puno za desetine miliona ljudi i dece koji se igraju i koriste komp? A prilikom toga to rade uz dobro placen posao/ili zivotne uslove a i zive u zemlji gde realno to moze da se priusti.. Pa bre ljudi, inzenjeri, programeri imaju 4000+ plate a takvih ima vise miliona samo u Zapadnoj evropi.. Kartica ce se prodavati, to je sigurno. ;) Hajde da pricamo o drugim stvarima a ne samo da se uvek pise "lele 1k$" :p

Nazad
Vrh Dno