Šta je novo?

GeForce RTX 4000 Thread [za adapter, konektor i kabl postoji posebna tema]

^ kod mene kad stavim 12+4 imam lufta da ga savijem posle 5cm i zatvorim kućište kako traže i piše u uputstvu na novim kablovima

Prilozi

• CD2E9289-FB63-49FB-AADA-AF9B83D122F4.jpeg
    CD2E9289-FB63-49FB-AADA-AF9B83D122F4.jpeg
    237.3 KB · Pregleda: 250
Koliko vidim na KP, debelo ispod MSRP. 1000 evra. U našim radnjama je oko 2000 evra…
Ima i za 900 ahahahah. Meni nije jasno jer u Nemackoj je najjeftinija 1250 evra. Ili taj na KP radi debelo ispod zarade cak i sto svercuje ili trgovci imaju 50% marze, a na to ih tera Nvidia jer nema drugog objasnjenja.

Ima i za 900 ahahahah. Meni nije jasno jer u Nemackoj je najjeftinija 1250 evra. Ili taj na KP radi debelo ispod zarade cak i sto svercuje ili trgovci imaju 50% marze, a na to ih tera Nvidia jer nema drugog objasnjenja.
Taj ima 5 negativnih :D
Nebitno i dalje je cena čudna. Jedino ako im je frka za novac pa prodaju ispod cene. Ili je tura "ispala iz kamiona".

Ma ko zna odakle se nabavljaju. Najverovatnije prodano direktno iz fabrika na crno, to rade svi veliki proizvođači posto svi vole keš.

Ja nagađam da su dobili te Palit za reklamacije recimo 3080/3090. Pa sad daj što pre da ih otarase.
Isto kao što brdo Zotac 3090 se pojavilo na oglasa pre 3-4 meseca.

Meni je fascinatno kakav overkill kuler su napravili na 4080, to mi je jako čudno jer ne verujem da bar 6 meseci ranije Nvidia nije imala prototipove 4090 i 4080 čipova i znala okvirno TDP.
Kao da su AIB proizvođači bili u fazono ajde kad smo tako astronomski napucali cenu nije nam na odmet da iskoristimo kulere sa 4090 na nekim 4080 modelima.

A video sam opise 4080 gde nije bio vapor chamber kuler a tipa par C toplije od 60 i nesto stepeni. 30x0 serija je grejalica naspram 40x0, ali i to je daleko od legendarnih furuna GTX 580.

^ mislim da 4080 i 4090 imaju identične hladnjake kod svih AIB posto su identične veličine, za 4070ti nisam siguran.

Cisto da neko ne pomisli da pricas o MSRP ceni, ovo je bila sa poprilicnim popustom i bez garancije.
Naravno, ovo je bilo značajno ispod MSRP cene. Kad su izbacili RTX 4080 sa glupim MSRP-om rekao sam da bi max cena za ovaj nivo grafike trebala da bude oko 900 $/€ i toliko sam i platio :D

E sad samo da se ne desi nešto karti jer ne može da se reklamira..
^ meni nije ružna karta, opet od ukusima ne vredi raspravljati

@DAS cestitam i samo udri 😀

Hvala :)
Tako je :) ali meni se taj rgb sa tim dijamantima nikako ne sviđa..ali dobro bitno da radi posao, što reče Gedora kad je ispod stola nije ružna :D

Kad je Palit u pitanju uvek se setim Palit 8800GT, znam da sam trčao u BG (mislim da je firma bila Euro Link ako se ne varam) da uzmem svoj primerak za 192 € :D
Ako uzmemo da je 4080 taj neki nivo grafike, cene je skočila 7 puta..eeeee

Interesuje me koliko može da se dobije undervoltom sa ovom kartom pošto je već dobar potrošač, to ću svakako da probam.

^ ja iskreno nisam ni pokušavao na 4090, posto je kartica toliko hladna u poređenju sa 3000 serijom i fanovi se vrte na 34%. Ako uradim undervolt bojim se da će fanovi prestati da se vrte pa će da zarđaju od stajanja 😂

Drugari uzeh jos jednu 4090 Suprim x povoljno za 1660 ch ilt evr.
e sad mi treba cpu i ram ja merkam 13900k ili mozda neki ryzen iskljucivo za Gaming potrebe.

Pre dva dana mi je stigao sistem kuci ( doduse ne u novi stan a to se ceka zbog monitora i periferija ) a juce sam nakon podesavanja Windows-a i ostalih stvari poceo da se bavim podesavanjem grafike kao i RAM memorije. Pod podesavanja mislim na overclock/underwolt/power limit,...i testiranje kako sve funkcionise. Danas bi trebao da se zezam sa procesorom da vidim sta tu moze da se uradi. Cilj je najnizi power draw uz najmanji gubitak u performansama po mogucstvu da budu i vece od stock-a.

Sto se tice grafike tu sam se odlucio za 80% power limit, +200Mhz core clock, +1500Mhz memory clock. Time sam dobio da sam smanjio ukupnu potrosnju sa 440-445W na 350-360W prilikom testiranja u TimeSpy Extreme ( 4K ) a povecao performanse u odnosu na stock za nekih 400-500 poena. Trenutni rezultat je 18400 sa ovim podesavanjima. Bez power limita sa ovim podesavanjima je oko 19000 ali znatno veci power draw sto nije cilj. Sto se tice regularnog TimeSpy bencha nesto malo preko 35000 poena sa istim podesavanjima iznad i istom potrosnjom. Nisam testirao bez power limit-a ali sigurno bi bilo vise ali 100W veca potrosnja.

Sto se tice RAM memorije uzeo sam G.Skill Trident Z5 RGB 32GB ( 2x16GB ) DDR5-7600 CL36 memoriju i uspeo sam da je pokrenem u XMP profilu i radi na 7600MHz bez problema ( doduse morao sam da zarotiram slotove jer u prvom slucaju nije htela da radi na vise od 4000Mhz ). Nisam probao da je overklokujem vise jer je i to vise nego dovoljno ali sam se igrao sa tajminzima i podesavanjima tako da sam sa default XMP podesavanjem imao 63.7ns latency a kada sam je podesio u sitna crevca trenutno sam na 56ns.

Trenutni CPU rezultati u Cinebench R23.2 su 40400 Multi Core, 2280 Single Core sto je skroz ok kada se upari sa svim iznad. Ali tu tek predstoji zezanje. :)

Sto se tice temperatura GPU Idle je izmedju 30-33 stepena, CPU Idle oko 35-36. U TimeSpy testu ( obican ) GPU/CPU 55 stepeni. Podesio sam curve obe pumpe, kao i ventove na silent i dok sedim na 30cm od kucista racunar je necujan. Nema coil whine-a ni prilikom testiranja u 3DMark-u. Napajanje se ne cuje. Tek treba da testiram igre pa cu videti kako se sve ponasa ali za sada sam zadovoljan.

Uglavnom vreme je da probam i neku igru :)

Prilozi

• 01.jpg
    01.jpg
    169.7 KB · Pregleda: 73
  • 02.jpg
    02.jpg
    218.2 KB · Pregleda: 52
  • 03.jpg
    03.jpg
    224.6 KB · Pregleda: 49
  • 04.jpg
    04.jpg
    192.8 KB · Pregleda: 118
  • 05.jpg
    05.jpg
    228.1 KB · Pregleda: 146
Koliko te izaslo sveukupno zadovoljstvo.?
Fino skockano, malo blještavo, ali to je moj ukus i o tome nema se sta raspravljati😁

Inace nisam gledao ali počele cene da padaju najaca oj karti, mozda i bude kupovina do kraja godine
Trenutno sam se istrošio i samo jos ssd neke da uzmem i moze OC da pocne😊

Koliko te izaslo sveukupno zadovoljstvo.?
Fino skockano, malo blještavo, ali to je moj ukus i o tome nema se sta raspravljati😁

Inace nisam gledao ali počele cene da padaju najaca oj karti, mozda i bude kupovina do kraja godine
Trenutno sam se istrošio i samo jos ssd neke da uzmem i moze OC da pocne😊
Pa zavisi sta smatras pod sveukupno. 😀

Ako gledamo ukupno ali bas ukupno gledajuci sta je sve uzeto za racunar i sve oko njega oko nesto malo preko 20.8k evra.

Ali ako u build racunas samo kuciste i ono sto je u njemu, bez ostalih stvari ( monitor, slusalice, DAC/AMP,... ) oko 14k evra.

Sto se tice bljestavila ni ja nisam nesto fan pa uglavnom to sve prigusim da mi ne bode oci. Na slici deluje jace nego jeste. A moze i da se pogasi kao na slici ispod. Stvar ukusa. Ali za mene prelepo i jedno i drugo. Stvarno izgleda bruka. I kosta ali ne zalim ni evra. 😀

P.S.
I ustedeo sam jedno 800 evra jer iz nekog razloga nisam platio carinu na kuciste kada je stiglo. 😀

Prilozi

• IMG-fe2805f47a551d929c65348613f4f069-V.jpg
    IMG-fe2805f47a551d929c65348613f4f069-V.jpg
    171.5 KB · Pregleda: 163
@dzigi12 jel build odradio SS mode (Neša)?

^ rekao bih posto ti je i prethodni build takođe radio, izgleda brutalno. Po meni prelep build a takođe i hardverski. Neka te lepo služi i da se lepo igraš u tišini 😀

Pa zavisi sta smatras pod sveukupno. 😀

Ako gledamo ukupno ali bas ukupno gledajuci sta je sve uzeto za racunar i sve oko njega oko nesto malo preko 20.8k evra.

Ali ako u build racunas samo kuciste i ono sto je u njemu, bez ostalih stvari ( monitor, slusalice, DAC/AMP,... ) oko 14k evra.

Sto se tice bljestavila ni ja nisam nesto fan pa uglavnom to sve prigusim da mi ne bode oci. Na slici deluje jace nego jeste. A moze i da se pogasi kao na slici ispod. Stvar ukusa. Ali za mene prelepo i jedno i drugo. Stvarno izgleda bruka. I kosta ali ne zalim ni evra. 😀

P.S.
I ustedeo sam jedno 800 evra jer iz nekog razloga nisam platio carinu na kuciste kada je stiglo. 😀
Deluje groteskno što si na takav build zalepio nalepnice. Kao kada bi na neki Maybach stavio na krilo nalepnicu "Shell". :sneaky:

^ Nesa uvek stavlja svoju nalepnicu kao reklamu sto je razumljivo, ostale su stvar ukusa

O ukusu i pričamo. On je okačio svoj build, podelio, a mi delimo utiske. NHF. :)

Inno3D i Gigabyte koriste jeftine komponente i jeftine naponske cak i na 4090 modelima

Deluje groteskno što si na takav build zalepio nalepnice. Kao kada bi na neki Maybach stavio na krilo nalepnicu "Shell". :sneaky:
To sam isto rekao Nesi kada sam prvi put video build ali ostavicu ih do preseljenja. Tada skidam sve osim mozda njegove nalepnice iz postovanja prema ekipi. 😀 Ali na ovakav build ne idu nalepnice. Kvare izgled samog kucista. Zalepicu i njegovu negde pozadi. 😀

Ako vec mora reklama onda bolje da se logo diskretno ugravira da ne remeti izgled konfiguracije.

Jedina zamerka je sto kablove nije najsrecnije resio, 24 pinac izgleda ko most a ni kabel od graficke je bas ruzno postavljen, bar da je uzet u oba slucaja g konektor pa ne vire toliko.

reklama ide ako je sponsored build :)

da ne offtopicimo vise :D

Ako vec mora reklama onda bolje da se logo diskretno ugravira da ne remeti izgled konfiguracije.

Jedina zamerka je sto kablove nije najsrecnije resio, 24 pinac izgleda ko most a ni kabel od graficke je bas ruzno postavljen, bar da je uzet u oba slucaja g konektor pa ne vire toliko.
Pa ne znam koliko si upoznat sa tim kucistem ali dobio sam custom made kablove ( koji su kvalitetniji od originala uz PSU ) koji su duzine oko 25-30cm i ne bodu se direktno iz napajanja u plocu nego se bodu u PowerBoard pa se odatle prosledjuju dalje. Imao sam izbor da koristim original Vertex kablove koji su duzi i mozda bi mogao da se sakrije GPU kabl iza grafike ali ja nisam hteo. Insistirao sam na custom kablu i jedino tako moze da stoji a da ne bude savijen. Sto se tice 24pin meni deluje tako bas lepo. On je dugacak tipa 10-15cm max i nalazi se bas pored powerboard-a plus je iskoriscen adapter koji rotira kablove za 180 stepeni da se ne bi uvijali. Uglavnom kablovi se i ne primecuju pored kucista. 😀

Na slici se vidi gde privremeno stoji racunar. Bas zavrsavam hud za display. Ceo dan se zezam sa tim. Vise slika kucista ima u temi za kuciste ali tek treba da dobijem fotke i video worklog pa cu okaciti.

Prilozi

• PXL_20230326_074948866.jpg
    PXL_20230326_074948866.jpg
    155.2 KB · Pregleda: 125
  • PXL_20230326_173202364.jpg
    PXL_20230326_173202364.jpg
    302.5 KB · Pregleda: 115
Poredjenje xx70 Ti modela u 1080p

Nazad
Vrh Dno