Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Pozdrav drugari,

Ne vidim dedicated temu za undervolt pa ću ovde pitati.
Uzeo sam od kolege @Gedora Zotac 3080 i trenutno je na 850mw 1852 MHz.
Jel zna neko preciznije limite ili zavisi od modela do modela?
Probao sam 850mw i 1890MHz i izbacilo me iz igre tako da to definitivno nije stabilno.
Vent je malo bučan, menjao sam i temp curve u Afterburneru ali se i pored toga vrti oko 66-67c max.
Kuler je bučan za moje pojmove kada krene da radi na max pa sam žrtvovao ovih par fps (u proseku 3 na 72 koliko sam video u nabudženom Minecraftu Java sa RTX šejderima) što je nekih 4-5%. Ništa strašno, vredi tišine.

Jel možda može malo optimalnije? Da se zadrži 100% perf a potrošnja da bude tu negde oko 260-270W pri opterećenju uz relativno tih vent?

hoces OC i undervolt?
OC trazi overvolt

znaci hoces max perf sa min power i ultra quiet? hmmm kako se inzinjeri iz nv nisu toga setili :)

@Envoy 3000 serija je toplija i zato ima agresivan profil fana koji ide od 80% brzine, to sto si namestio 0.850 ti je neki maksimum spuštanja da bi imao performanse. Jednostavno da ručno spustis fanove i prihvatis veće temperature ili ostaviš malo bucnije sa manjim temperaturama

Da li je Seasonic Core GC 650w dovoljno za Gigabyte 3070ti Gaming OC?.......koristila bi se sa ryzenom 5700x

A i da li je ta 3070ti dovoljna za 1440p 144hz gejming?

Jeste i jeste*, ako si spreman za nesto korekcije detalja. Nije Ultra/RTX karta, u tom smislu. :)

Da li je Seasonic Core GC 650w dovoljno za Gigabyte 3070ti Gaming OC?.......koristila bi se sa ryzenom 5700x

Sto kaže kolega @Gedora zavisi koja igra i koliko jaki detalji. Negde ćeš imati 150fps a negde 75

Da li je bolje ici na 3070ti ili na 3080?.....koliko je brža 3080?....mada,sa 3080 bi mi verovatno trebalo jače napajanje,a sa 3070ti mogu da se "provučem" i sa 650w

3080 je svakako bolji GPU kao chip + vise memorije. Cca. 320W trosi 3080, sto mislim da nije mnogo vise od 3070Ti (~290W). Tako da ti tih 30ak W razlike nece napraviti krucijalni load na napajanje, ali zavisi od prilike i da li kupujes polovnu ili novu grafiku i po kojoj ceni. Imao sam 3070 i 3080 10Gb, ova druga je vidno bolja, bez dileme. 3070Ti vs 3080 10Gb ili 12Gb takodje ima svoje nijanse...

Pa ja sam mislio da ću "k'o čovek" da predjem na 4000 seriju,kada budem nabavio odgovarajući 32" 2160p VA 144hz monitor....i tako sam čekao,čekao.čekao takav monitor ali uzalud......jer takav monitor slabo gde postoji na ovoj kugli zemaljskoj,a naročito ne postioji nigde u Srbiji da se kupi,onda jedino preostaje da ostanem sa sadašnjim 1440p monitorom...

...za koji je u dosta slučajeva i moja sadašnja 1080ti bila dovoljna,tj uglavnom za igre od pre par godina......medjutim za novije naslove vidim da mi ipak treba jača grafika ali pošto je 1440p rezolucija u pitanju,shvatio sam da bi mi bila dovoljna 3000 serija grafike ne moram baš da nabavljam 4000.....pa čak ne treba mi ni 3080/3090 nego bi izgleda i 3070ti bila dovoljna...

Mogao bih moju 1080ti da dam uz doplatu za neku 3070ti (polovnu,ali još uvek u garanciji od proverenog prodavca) za nekih 200-220 eura......pa eto,ako ne bih morao da kupujem i novo napajanje,dobio bih osetno jaču grafiku za relativno "male" pare...

AMD grafika je Ok što se tiče snage,ali kad vidim da se neko još uvek žali na drajvere (sećam se pakla sa 5700 serijom),radije bih preskočio AMD......nekako sam na nvidiu navikao jer sa ovom 1080ti (MSI Gaming X) već godinama nisam imao ni jedan jedini problem......prosto sam i zaboravio da imam grafičku kartu u kompu :)

8gb vrama kod 3070ti nije dovoljno za 1440p, cak ti je i downgrade sa 1080ti koja ima 11gb, gledaj minimum 3080

nije tema šta kupiti pa bih molio bez predloga (pogotovo ne za AMD u nVidia temi)

Nemoj Core... Ne znam jel svaki ovakav ali meni je PSU fan ubedljiivo najbucnija komponenta. Protegni se i uzmi zero fan neki model, 750W ili 850W.
@Envoy 3000 serija je toplija i zato ima agresivan profil fana koji ide od 80% brzine, to sto si namestio 0.850 ti je neki maksimum spuštanja da bi imao performanse. Jednostavno da ručno spustis fanove i prihvatis veće temperature ili ostaviš malo bucnije sa manjim temperaturama
Iz nekog razloga sam mislio da je 1920 ref clock, ako je 1850 ref je ovo optimum. Hvala @ilidan @Lemaja.
Nije malo bucnije, meni je ovo neprihvatljivo bucno tako da sam okej sa gubitkom 5% radi tisine,
AP201 je takav, supalj, sve se cuje. Nije postavljeno silent kuciste.

Poslednja izmena:
Malo sam pojačao performanse na uštrb buke, pošto mi baš ne polazi za rukom da sa temp krivom nateram karticu da ode preko 70c na neki duži period. Tu se vrti oko 67c, 68c, 69c. Pa malo ubrza vent i tako u krug. Ne znam jel još šteti nešto ako bude CPU Core na 75c duže vreme na 100% opterećenja? Thermal throttling je podešen na 83c, jel se to odnosi samo GPU Core ili i na junction temperature koja je viša ali i dalje ne stiže ni blizu 83c?

Sada je 900mv i 1950 MHz, deluje stabilno, mada ga Minecraft teško natera baš na 100% GPU usage da ga zakuca iako je sa onim RT šejderima koji jedu GPU. Tu je negde oko 90%. CPU jeste slabašan (5600) ali je na 15% usage, ne bi trebalo da je to problem. Plus je Minecraft baš fino threaded igra, može jako puno jezgara da uposli.

Ne znam jel sa 900mv mogu dobaciti do stabilnih 2000 MHz, jel probao neko sa 3080? Vidim da je @Alister postigao 2055 MHz uz 950mv u Diablo 4. Mada je to drugi GPU, verujem da nije uporedivo što se klokova i temperatura tiče.

Sredio sam i memoriju, nije hteo D.O.C.P da radi dok nisam prebacio u slot 2 i slot 4, pa je sada stabilniji fps nego što je bio na ddr4 2133hz...
Na B450 Tomahawk Max nisam mogao sa ovim kitom da postignem XMP brzine nego je išla do 2933, sada radi na 3000 MHz kao što je deklarisano.

HWInfo i Afterburner OCD ne pokazuju iste temperature, sve je ladnije kada HWInfo zabeleži u max koloni nego što u real time prikazuje Afterburner...

Edit: Ljudi ja noob za ove OC stvari a pogotovo za nV top kartice.
Malo sam zbunjen, po specifikaciji ovo ide do 1725 MHz za GPU a ja komotno vozim na 1930 MHz uz 89% GPU zauzeća vrlo stabilno drži taj klok uz skokove na 1950 MHz pri nekih 254W potrošnje (oko 20% manje nego na def setovanjima) i 10% manji napon što je mnogo bolje nego ono što po defaultu bi trebalo da postiže prema spec. U čemu je fora?

Edit: Još par pitanja, jel izgladnjujem naponom GPU na ovaj način, jel mu šteti ovaj nizak napon, jel dolazi do oštećenja vremenom?
Vezana je preko dva osmopinca na istom kablu... jel treba oba PCI-E kabla da koristim, da upodem po jedan konektor od svakog kabla ili je dovoljno ovaj jedan? Jel 150W po kablu ili po konektoru? Napajanje je u Moja oprema.

Nisam se zaigrao zahtevne igre još, samo testirao. Par sati Diablo IV to je najduže što sam "pržio" GPU.
Inače igram Genshin Impact i tu karta troši 94W, sve na max u 1440p ili 4K (igra je ograničena na 60 fps). Efikasnije radi u Genshinu od prethodne RX470 4GB :D

Poslednja izmena:
^ ostalo viska čipova pa da se potroši

Problem je sto ce ta ista kartica da kosta skuplje a nije nista bolja nego ona sto je izasla prosle godine.

Zakidaju na memoriji, da su stavili barem 12GB kartica bi imala duži radni vek za još par godina pa ko bi kupovao 4070 kojoj su dali taman da potraje dve tri godine.
Da ne pričamo o 3080...

Zakidaju na memoriji, da su stavili barem 12GB kartica bi imala duži radni vek za još par godina pa ko bi kupovao 4070 kojoj su dali taman da potraje dve tri godine.
Da ne pričamo o 3080...

ne ne, nvidia je tad rekla da je tih 8gb toliko brzo da ne treba vise za 3080rtx...
...cough cough BULLSHIT!!! cough cough...
Prva u nizu baljezgarija koje je plasirao azijat u koznjaku. I meni olaksao odluku da batalim nvidiu dok ne prestanu da se orijentisu akcionarima umesto kupcima koji su ih izgradili.

Meni je smešno kako je AMD postao bolji u RT zbog NVIDIA poteza.

O potencijalnom problemu VRAM-a smo bukvalno diskutovali na pocetku ove teme i najave karata, svakako je bilo jasno da ce nextgen portovi kad tad doci i praviti probleme. Karte su u momentu izlaska bile i vise nego dovoljne za sve igre sa prethodne generacije konzola koja se iz dosta i drugih razloga duze nego ocekivano zadrzala.

Nedostatak memorije na RTX 3070 nije nov problem, to je pocelo jos sa FH5 i Deathloop krajem 2021, barem sto se tice tekstura. U rezoluciji u kojoj ja igram (1440p ultrawide) RTX 3070 nije imao memorije za RT i high-ultra podesavanja odavno. Samo su sada redom krenule da izlaze igre koje nisu pravljene za last-gen konzole, kao sto pise u postu iznad. A i one koje imaju last-gen portove, kao Hogwarts Legacy i Resident Evil 4 Remake, izgledaju mnogo bolje (i jedu mnogo vise vrama) na current-gen konzolama i PC platformi na high podesavanjima i sa RT. Meni recimo Hogwarts Legacy radi skroz ok zakljucan na 60Hz sa high (igra ima valjda i ultra opciju) teksturama, ali bez RT.

Meni je bilo jasno pre kupovine da 8GB nece biti dovoljno jos dugo ali trebala mi kartica a radeoni su tada (kraj 2020.) bili preskupi. I Nvidia cene su krenule da lude u to vreme, ali sam uspeo da uzmem RTX 3070 za relativno ok novac (nesto manje od 80k dinara) tipa par dana pre nego sto su krenule da se prodaju za ~900e i vise...

Trenutno vecinu igara igram na Decku ili ih lokalno strimujem na Deck u 1080p rezoluciji tako da mi ovo i nije neki problem za sada. Fun Fact: Forzi Horizon 5 treba vise od 8GB memorije za max teksture cak i na 1080p. Nvidia, never change...

Gledao sam nešto 3080-ice na KP i primetih da Gigabyte 3080 Gaming OC karte nemaju onaj stiker na šrafu pozadi niti ga ima na fotkama na zvaničnoj stranici.
S druge strane, po netu je pisano o njima i postoje fotke tog modela sa stikerom.
Šta se tu dešava? Da li je GB batalio stikere nakon što su u US doneli neku uredbu da nisu obavezujući? Kako da znam da li kod nas dolaze sa stikerom ili ne? Ima li neko sa foruma ovu kartu, da prenese da li ju je kupio sa stikerom na njoj...?

Šta se tu dešava? Da li je GB batalio stikere nakon što su u US doneli neku uredbu da nisu obavezujući? Kako da znam da li kod nas dolaze sa stikerom ili ne? Ima li neko sa foruma ovu kartu, da prenese da li ju je kupio sa stikerom na njoj...?
Nemam 3080 ali moja Gigabyte 6600XT (kupljena u domacoj radnji) je dosla bez stikera. Tako da je vrlo verovatno da postepeno bataljuju stikere

a velika stvar i kad ga ima.
Na Aliju kupis za dolar kesicu tih stikera i svako moze da lazira..

Gledao sam nešto 3080-ice na KP i primetih da Gigabyte 3080 Gaming OC karte nemaju onaj stiker na šrafu pozadi niti ga ima na fotkama na zvaničnoj stranici.
S druge strane, po netu je pisano o njima i postoje fotke tog modela sa stikerom.
Ја сам купио на КП 3070 и није имала стикер, Zotac је у питању, нова, неотворена.

Nazad
Vrh Dno