Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

Mislim da je na 90C bila "klackalica" između 80% i prvog nižeg stepena (76%?).

Trenutno ne mogu da proverim jer cooler više nije na kartici :p. Čekam da me pozove kolega kad oslobodi strug da prepravimo GPU vodeni blok :eyebrows:.
Ma bas RPM me interesuje, te procente vise ne gledam(o)... :)

Ali kasno sad :d

@CAR Proverio sam ponovo broj rpm i Nikola je u pravu, vrti se na 2400rpm pri 65% fan. Ja sam pogresno video prvi put. :)

Elem ponovljeni CrysisWH 1900X1200 DX10 Ent 4XAA - [email protected] NB@2400 DDR3-1600 CAS7

CrysisWH 1900X1200 DX10 Ent 16XAA

Moram da priznam da pocinjem da sumnjam u ovaj Framebuffer test jer jedva je nesto drugacije nego sa proslim procesorom. Pazljivo sam gledao u ekran za vreme testa i definitivno je drugaciji prikaz sa 16XAA, ali da li je to stvarno taj mod zaista ne znam.

mali off:
Thuban je stigao i radi lepo uz malo problema sa oc, ali sredice se valjda.
Nazalost AMD je uvodjenjem novih C1E stanja i Turbo moda malo otezao overklok i lepo konfigurisanje kao sa Denebom i Propusom jer za sada i pored iskljucenja u BIOSu pomenute opcije ostaju ukljucene. To dovodi do toga da procesor u sistemu sheta napone i taktove kako mu volja. u nekih 4-5 razlicitih koraka-taktova. (npr. za ovaj moj 1055T koji je trenutno na 240*14=3360MHz glupi turbo nad kojim nemam kontrolu ga dize na 16*240=3840 pod naponom koji je takodje van moje kontrole)

Prema xsystemsu Thubani se lepo klokuju oko 4GHz, ali za sada jedina ploca sa kojom je moguce iskljuciti glupi turbo i c1E je Crosshair IV. Nadam se da ce i ostali izbaciti bolje BIOSe i srediti ovu zezalicu. Ako nista drugo Thuban je ladniji od mog bivseg AII 620 i to pri vecem naponu sto je zaista sjajno.

Ovo pokazuje da nije bilo bottleneck-a ni sa Athlon X4 i da je Crysis samo GPU zahtevan....

Samo mi malo cudno da izmedju 4x i 16xAA bude toliko mala razlika, nemoguce da 0.5FPS obori toliko veci AA....

Evo jos jedan mali update: (i dokaz da zaista nema CPU bottlenecka)

Thuban@3500MHz NB@2500MHz DDR3-1667 CAS7 GPU@stock

CrysisWH enthusiast DX10 1920x1200 4XAA

Dakle to mu je sto mu je, sa trenutnim drajverima i bez overklokovanja karte iz testiranog moda gtx 470 ne moze da se odlepi od 25 fps-a avg.
Inace instalirao sam i drugi CrysisWH benchmark, HardwareOC, ali on nece da se pokrene i trazi nekakav update 1.0???

Poslednja izmena:
Da, taj procesor klokovan sigurno ne koci kartu :)

Ma ti testovi ne rade nesto i ja sam davno hteo da probam, taj framebuffer Benchmark svi koriste koji si odradio, imas i za prvi deo crysis-a Benchmark pa probaj i to ako hoces.

Taj Thuban koliko mogu da primetim radi na maloj voltazi za taj takt, dobar procesor....

Poslednja izmena:
Samo mi malo cudno da izmedju 4x i 16xAA bude toliko mala razlika, nemoguce da 0.5FPS obori toliko veci AA....
Da nije mozda neka fora kao sto je bio/jos uvek je neki bag sa Radeon-ima, te identicne vrednosti prikazuje za 2xAA i 8xAA... sto nema nikakve logike. Naime, dok avg fps sasvim lepo opada kako se dize nivo Anti-Aliasing-a, i kako se krece od 0 (tj. bez ikakvog AA filtera) sve do 4xAA, na 8xAA se ocito dogadja neki "glitch", te avg fps biva identican kao na 2xAA. Odnosno, visi nego sa 4xAA. Sto nikako ne moze da bude.
Kazem, verovatno je neki bag sa samim Benchmark Tool-om... posto u samoj igri, kada se vec izabere 8x za AA, broj frejmova muski opadne. Tacnije, do nivoa neigrivosti. I jednocifrenog broja frejmova :D

P.S. Evo iskopirah iz nekog starog loga, cisto ilustracije radi:
Run #5- DX9 1680x1050 AA=No AA, 32 bit test, Quality: High ~~ Overall Average FPS: 5513,5
Run #6- DX9 1680x1050 AA=2x, 32 bit test, Quality: High ~~ Overall Average FPS: 4350,5
Run #7- DX9 1680x1050 AA=4x, 32 bit test, Quality: High ~~ Overall Average FPS: 4199
Run #8- DX9 1680x1050 AA=8x, 32 bit test, Quality: High ~~ Overall Average FPS: 4351

Sa mojom masinm mislim da radi 8xAA lepo sa tim tool-om. Al nisam radio sve AA nivoe bas cu probati.
Misli mda tu 4x i 16xAA definitivno nesto baguje...

@kull imas Benchmark tool noviji ne 0.29 verzija nego 0.32 ja mislim, ubacili su 64bit podrsku na primer i tako, mogao bi to da probas, al ne verujem da ce neke razlike biti:
http://www.incrysis.com/forums/viewtopic.php?id=24465

Igranje crysisa i gpu test nisu bas merodavni. Naravno da nije crysis samo gpu ogranicen, u igri ce itekako da se oseti snaga procesora kada se uposli fizika, zvuk, ai i ostale cpu stvari.

Sa mojom masinm mislim da radi 8xAA lepo sa tim tool-om. Al nisam radio sve AA nivoe bas cu probati.
Samo malo da se korigujem - ja sam ovo isprobavao sa Crysis-om (originalnim, ne Warhead-om)... mozda tu ima neke razlike. Odnosno, mozda ne baguje sa tool-om za Warhead.
Dobro, njemu ipak nesto malo pa opadne... jes da je bas mizerno malo, tj. tek jedan frejm, ali ipak ima *neke* razlike.

Mada slazem se u globalu, sumnjivo mi je to, veliki je performance hit kada se sa 4xAA predje na 16xAA... morala bi tu mnogo veca razlika da bude. Nije to kao razlika izmedju 2x i 4xAA, npr..

Poslednja izmena:
Idi bre, probi mi usi! :D:D:D

Hehe pa i nije toliko strasno,to kad je u kucistu necuje se bas ovako kao kad je na otvorenom a kako vidim onaj dodatni ventilator koji su priblizili na kraju videa je dosta pomogao :)
Sreca moja da se kod mene tako necuje,ma ni priblizno tome :D

Hehe gledao sam i to ali nekako meni 5870 vise zvuci kao da polece Avion,nemislim zbog jacine nego zbog tona koji proizvodi ventilator ;)

Nvidia Shipped “Few Hundred Thousand” Fermi Processors – Chief Exec of Nvidia

Chief executive officer of Nvidia Corp. said that the company has already shipped hundreds of thousands graphics processing units (GPUs) that belong to the latest Fermi family of chips. The comment is more than surprising, considering the facts that production of the appropriate GPUs seems to have been hampered by poor yields and currently available Fermi processors are pretty expensive.

"With our new Fermi-class GPUs in full production, Nvidia's key profit drivers are fully engaged. We shipped a few hundred thousand Fermi processors into strong consumer demand. Our Quadro business for workstations grew strongly, fueled by pent up demand from enterprise customers and new growth markets like video editing. And we had record revenue from Tesla processors for high-end servers,” said Jen-Hsun Huang, chief executive officer of Nvidia, during the latest quarterly conference call with financial analysts.

Previously many analysts indicated very poor yields of Nvidia code-named GF100 (NV60, G300) graphics processor. Some claimed that the yields – the amount of functional chips from a single wafer – were between 20% and 30%. Nevertheless, Nvidia has launched GeForce GTX 480 and 470 graphics cards for consumers along with Tesla C2050 computing board for advanced high-performance computing servers. Still, even the rather expensive graphics and computing boards sport cut-down GF100 chip. All-in-all, it is a huge surprise that Nvidia claims to have shipped hundreds of thousands Fermi chips.

Nvidia on Thursday reported revenue of $1.0 billion for the first quarter of fiscal 2011 ended May 2, 2010, up 2 percent from the prior quarter and up 51 percent from $664.2 million in the same period a year earlier.On a GAAP basis, the company recorded net income of $137.6 million, or $0.23 per diluted share, for the first quarter of fiscal 2011. That compares with $131.1 million, or $0.23 per diluted share, in the previous quarter and a net loss of $201.3 million, or $0.37 per share, in the same period a year earlier.

Despite of the fact that Nvidia has shipped hundreds of thousands of expensive Fermi-based solutions for graphics or computing and sales of high-end Quadro graphics cards for professionals grew strongly, the company’s gross margin increased marginally to 45.6% for the first quarter fiscal 2011 from 44.7% in the previous quarter and 28.6% in the same period a year earlier.

http://www.xbitlabs.com/news/video/...nd_Fermi_Processors_Chief_Exec_of_Nvidia.html

@kull imas Benchmark tool noviji ne 0.29 verzija nego 0.32 ja mislim, ubacili su 64bit podrsku na primer i tako, mogao bi to da probas, al ne verujem da ce neke razlike biti:
http://www.incrysis.com/forums/viewtopic.php?id=24465

Skinuo sam jos noviji 0.33, ali nema razlike opet se isto dobija.
Hajde neka jos neki vlasnik 470 izvrti taj benchmark pa da vidimo sta ce biti.

Moguce da je u pitanju drajver bug, mada za GF100 trenutno nema neki veliki izbor drajvera.(191.07, 197.41, 197.45 i 197.75)

Crysis Warhead Tool

Sto se tice Warheada i tool-a nemojte olako da pripisujete neki bug jer niko za sad ne zna kako se tacno ponasa GTX470 i za sta je tacno sposoban..
Testirao sam sintetickim testom kao i live gamingom i recimo kod GTX295 izmedju 4 i 8 ne pravi neku razliku kao i izmedju 8 i 16 AA (ovde cak ima i skok sto mozda i ima neke logike ) sto bi od prilike doslo kao u testu sto je dobijeno uz vrlo male varijacije..
Kod ATI-ja se vidi tacno normalan pad dok kod nVidije ima i skok..Drugacije se ponasa..
Inace car je pomenuo test kod ATI u Crysis..I tamo ne pravi razliku izmedju 4AA i 8xAA tacnije raste FPS !

Link :

http://img195.imageshack.us/i/crysisveryhidx10ocfull1.jpg/

Evo recimo shoot ATI 5870 i GTX295 (karte su proporcionalno overclockovane <OC 26%> ) :
P.S.Moderatori / nemojte ovo brisati..Tice se validnosti testa a mogu i performanse ovih karti da se uporede sa GTX470 ..

crysiswarheadoc26fullat.png

Poslednja izmena:

Ovaj izvestaj, i pored navedene brojke koja je svakako tacna na neki nacin (ne smeju da lazu o tome), ipak nije dovoljno precizan da se izvuku zakljucci da je sve u najboljem redu, verovatno ni sa yieldovima, a definitivno ne sa profitom i marginama zarade, koji su ostali prakticno identicni u odnosu na prethodni kvartal.

Ocigledno je da ogromnu (najvecu?) zaradu i dalje donosi prodaja velikog broja najjeftinijih cipova OEM-ovima, a ko hoce da vidi iole dalje od trenutne generacije moze da shvati u kakve ih to probleme moze gurnuti u narednih 18-24 meseca. Nije tu samo problem sto ce izgubiti nesto market share-a, vec mnogo veci sto ce zbog manjeg prihoda imati manje sredstava za R&D. To je onda zacarani krug, sto mi se nikako ne dopada na duge staze.

Sto se ovih drugih stvari tice, tj skaliranja performansi sa povecanjem AA, treba proveriti i kvalitet slike pre nego sto se donese zakljucak da povecanje AA sa 2 na 4 ili 8 ne utice previse na FPS - ni ATI ni NVidia nisu imuni na "optimizacije" drajvera za pojedine testove ;)

Taj osakaceni GTX ce kostati 250-300 evra verovatno... Tako da bolje izdvojiti jos malo i uzeti 470 ko vec hoce Fermi...
GTX465 ce biti kao 5830....

samo u 3dmark-u i Farcry-u ima performanse izmedju 5850 i 5870

u svim ostalim je identican kao 5830

sve u svemu,karta ne vredi pare kao sto je slucaj sa 5830

bolje dodati i dobiti pravu stvar,nego kasnije kukati...

samo u 3dmark-u i Farcry-u ima performanse izmedju 5850 i 5870

u svim ostalim je identican kao 5830

sve u svemu,karta ne vredi pare kao sto je slucaj sa 5830

bolje dodati i dobiti pravu stvar,nego kasnije kukati...

Ocekivano, u Far Cry 2 tu je Fermi primetno bolji od 5k serije, ali samo tu i u Unigine, ne znam koji 3DMArk al ne verujem da je jaca u Vantage-u od 5850 s obzirom da 470 ima manji skor od 5850.... U Unigine je verovatno tu negde sa 5850/5870 ta 465....

TheBear je skapirao

uglavnom,karta sigurno nece opravdati svoju cenu kao ni 5830

kada cip(5870) osakatis jednom,to moze da bude dobro(5850),ali kada taj osakaceni jos jednom osakatis dobijes mucak koji kosta 200e(5830)

Poslednja izmena:
Treba sachekati prve "prave" drajvere za Fermi, tj. 2xx seriju drajvera. Mislim da ce razlike u performansama svakako biti u odnosu na sada dostupne drajvere.

Isto tako, mislim da se ne treba zaletati sa kupovinom gtx470 i gtx465 poshto ce krajem godine sigurno izaci neki josh konkurentniji proizvod. Nemojte pogreshno da me razumete - veoma sam zadovoljan svojom kupovinom (odnosno dvostrukom kupovinom :D), ali ozboljno razmishljam da uzmem vodeno hladjenje koje ne moze svako sebi da priushti da bi hladio ove zveri...

Ovaj GTX 465 ima 5 dizejblovana SM-a...izgleda da su ih dosta nakupili, pa ce da ih prodaju jedno tri meseca i onda izbacuju GTX 460 koji ce da koristi GF104 GPU..moja prognoza ;)

Vrh Dno