Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

Argumenti ovde retko koga interesuju i u zaludnu raspravu (u najavi) necu da ulazim uopste.

Jos samo da definisemo sta je dobar argument :p Realno i to zavisi od toga sa koje strane gledas (mislim da nista od onoga sto sam napisao u poslednjih 9 meseci za tebe nije argument ;)).

Sto se ovih drugih stvari tice... ne znam za ostale "pljuvace", ali ja koristim NVidia kartu, nemam nameru da je menjam u skorije vreme, ali sam veliki skeptik kada su njihovi trenutni i buduci proizvodi u pitanju (bliska buducnost, da budem precizan). I to se sa ovolikom potrosnjom i temperaturama vise ne odnosi samo na desktop, vec se moze preneti i na HPC, a nesto manje i na workstation trzista.

Ovde nema argumenata, samo licno moje vidjenje stvari, ali ako te interesuju, mogu da ti ih iznesem, pa se mozda i slozimo oko necega :)

Jos samo da definisemo sta je dobar argument :p Realno i to zavisi od toga sa koje strane gledas (mislim da nista od onoga sto sam napisao u poslednjih 9 meseci za tebe nije argument ;)).

Sto se ovih drugih stvari tice... ne znam za ostale "pljuvace", ali ja koristim NVidia kartu, nemam nameru da je menjam u skorije vreme, ali sam veliki skeptik kada su njihovi trenutni i buduci proizvodi u pitanju (bliska buducnost, da budem precizan). I to se sa ovolikom potrosnjom i temperaturama vise ne odnosi samo na desktop, vec se moze preneti i na HPC, a nesto manje i na workstation trzista.

Ovde nema argumenata, samo licno moje vidjenje stvari, ali ako te interesuju, mogu da ti ih iznesem, pa se mozda i slozimo oko necega :)

Ja ne znam kako si se ti nasao prozvanim u toj prici, vise sam mislio na one argumente vidjene u postu pre tvog:d

Svi smo mi skepticni u vezi svega i svacega, neko manje, neko vise:) I opet da ponovim, ja necu ucestvovati u razglabanju na temu "sta ce biti s kucom" kad je i misljenje o polaznoj tacki toliko razlicito izmedju nas ovde. Slobodno vi nastavite, nemam nista protiv...uostalom tema o nV bez 1k+ postova bi bila razocaranje:)

Poslednja izmena:
@ G@W

Zaista izuzetna sposobnost da izvrsis ekstrakciju teme od 50+ stranica i sve sazmes u jedan (prvi dio) post(a). :-devil-:

Podsjeca na kolumnu u kojoj autor daje svoj pogled na "drustveno/politcka/kulturna desavanja". :d

:wave:

1. Fermi je sve samo nije napredna arhitektura, duplo vise trosi od RV870, duplo vise se greje, kartica je veca, a uz sve to nVidia je brza 10%, jedino sto je vadi je PhysX i to sto se bolje ponasa u DX11 igrama i nista vise. Fermi se kosi sa svim ekoloskim standardima koje svi propagiraju. Cudi me sto se ne javlja pokret zelenih :) (ekolozi) pa da opletu po zelenoj nVidia.

Implementacija Fermi arhitekture na segmente do 150$ je totalno glupa kartica ce trositi mnogo vise trositi struje od ATI konkurenta i uz to bice dosta toplija, u ovom segmentu nemaju svi pare za napajanje od 500W+.

Do 50$ u pogledu potrosnje ATI 5450 sa svojih 20W u full load-u nema konkurenta, nVidia moze da napravi u tom segmentu karticu koja trosi 220W+.

2. GTX480 SLI moze samo da ohladi voda ili TT Xpressar, tako da je to nemoguce za kucnu upotrebu, jedino moze za neki bench i to je to.

3. Grejanje. GTX480 : kartica izvadjena iz kutije, ukljucis komp temp je 80 stepeni, sta ce biti posle pola godine kada bude bila puna prasine, da bljuje vatru ? A ako se neko ipak odluci da je kupi onda ce morati da je dobro ocisti svakih mesec dana. Situacija kod GTX470 je malo bolja.

4. @pcbeast sto je losa 5970 ? Da je toliko losa kartica ne bi bila trenutno najbrza na svetu i ne bi izbacivali nereferentni model koji kosta 1000$ i sto je najbitnije dual gpu kartica iz ATI-ja trosi manje struje od najjace Single GPU kartice iz nVidia ?

5. OC kod nVidia je trenutno nemoguc zbog izuzetno "niskih" temperatura, dok je to kod ATI-ja veoma moguce jer su temperature dosta nize. Moze nVidia bolje da se skalira od ATI-ja kako neki pricaju (naci ce se taj :)) iako to nije 100% tacno, ali joj to nista ne vredi zbog izrazito "niskih" temperatura.

6. Evo sta kaze nVidia za njihov proizvod, a kako ih dole u komentarima ljudi vracaju u stvarnost :).

http://www.tomshardware.com/news/gtx-480-gtx-470-gf100-fermi-hotness,10061.html

7. Zakljucak : Fermi moze da se poredi sa FX5xxx serijom po kvalitetu. Ove kartice mogu da posluze za neki bench, pogotovu GTX480 kao najjaca single gpu kartica, ali mislim da ce to biti veoma kratko i da ce 5890 ako je ATI izbaci biti brza od GTX480. Verovatno nekoliko meseci posto nVidia pusti u prodaju Fermi, izacice RV970 koji ce da verovatno ostaviti nVidia u velikom zaostatku. Fermi je veliki omasaj nVidia, po trenutnim testovima. Samo me zanima garancija kod Fermija koliko ce biti, 3 meseca ?

8. @moderatori koji gledaju ovo : sto je obrisana cela jedna strana iako na tim stranama nije bilo nikakve piraterije (Fermi tema), nikakvog psovanja, prozivanja,... Da nije moze zato sto se komentari na tim stranama kose sa vasim misljenjem.

Ako hocete da brisete lepo obrisite ali napisite zasto je obrisano.

PS. Brisi i ovo, ali ja imam ovo snimljeno na kompu :).

Pozdrav!

Eto, nisu samo moji (i driverovi) postovi puni vrhunskog humora:D

Ova tema sve manje smisla ima, zagrevanje, TDP je poznat i pljuvanje na osnovu toga nema smisla... mislim da su do sad i vrapci zakljucili da se Fermi greje i da trosi dosta....
Kad se kartice pojave u prodaju moci cemo da razglabamo performanse i pricamo o ne referentnim kulerima i zagrevanju pod njima i direktno poredimo cene ATI->NV

...

Ova tema sve manje smisla ima, zagrevanje, TDP je poznat i pljuvanje na osnovu toga nema smisla... mislim da su do sad i vrapci zakljucili da se Fermi greje i da trosi dosta....
Kad se kartice pojave u prodaju moci cemo da razglabamo performanse i pricamo o ne referentnim kulerima i zagrevanju pod njima i direktno poredimo cene ATI->NV

Kartice se prvo pojavlju u u prodaji u Velikoj Britaniji verovatno neki test koliko ce kartica da crkne od temperature u roku od 3 meseca, koja prezivi pola godine ima da pece pljeske instant, a ona koja prezivi godinu dana ima da bljuje vatru.

Verovatno je Velika Britanija nesto debelo skrivila nVidia, jer ne bi im ovi u sred leta bezveze prodavali grejalice :). Inace Fermi je ekonomican za Rusiju i Srbiju samo u zimskim mesecima i to na temperaturama nizim od -20 stepeni, jer mogu dobro da zagreju dnevni prostor u idle. Kod nas je ekonomican u zimskim mesecima jer grejanje vise ne radi nego sto radi pa vam u tom odsustvu grejanja moze posluziti umesto grejalice ili TA peci. I da nije zagrevanje nego pregrevanje :).

Realno thread vise nema smisla, jer ej sve ispucano na ovih 45 strana. Ako nVidia hoce da popravi situaciju morace mnogo da se potrudi jer im je ATI mnogo pobegao. A inace od snizenja cena kartica nista, jer je nVidia po obicaju mora da izbaci kartice koje su sve samo nisu ekonomicne, tipa 10% brza za 30% vecu cenu itd. jedino sto je bolje kod nVidia u odnosu na ATI je PhysX i to bolje ponasanje u DX11. Inace super je kombinacija neka ATI DX11 kartica + neka nVidia do 50 evra samo za fiziku.

Pozdrav!

sta ja znam ovde neki bas trebaju da kupuju CPU/GPU za pecenje rostilja jer izgleda samo na to misle i u to se izgleda najbolje razumeju :)

@nex999

Pa rekoh ti da ocigledno drugacije gledamo na "argumente". Za mene vecina ovih postova to i nisu ;) Po meni trenutno NVidia ima dva keca u rukavu, jedan je malo vazan za prosecne korisnike (CUDA i sve sto je prati), a drugi je izuzetno jak - brend GeForce. Opet, ni taj brend sam po sebi nece moci da ih vadi u nedogled ako je izvodjenje ovako traljavo.

Ekonomska i finansijska strana (koje su nesumnjivo izuzetno vazne, iako se o njima ne misli previse) me interesuju sa stanovista toga koliko krajnji korisnik moze da dobije za svoje pare... trenutno je to sve manje, jer konkurencija nije dovoljno dobra, pa imamo skok cena Radeona za ~70 dolara iznad MSRP nakon 7 meseci od predstavljanja. I ne treba napadati ATI jer je navodno gramziv (velike korporacije posluju zbog profita), oni samo koriste priliku koju im je NVidia dala da se namlate love.

Iskreno se nadam da ce NVidijin sledeci cip biti odlican po svim parametrima... ono sto je problem je sto im treba nesto jos bolje nego sto je G92 bio u svoje vreme, jer je i ATI mnogo jaci na svim poljima.

Nedjo pomenu da cene tih karti idu gore zbog cene DDR5 cipova...?

Razumem ja vas, vama trebi nanned****v NV chip kako biste vi kupili ATI za kesu kikirikija :)

Uh, nisam siguran da su samo cene cipova u pitanju. pre neki dan kad sam ja kupio ovu 5850 za 23.66din cene u Nemackoj su otisle na 299e a danas su i preko. Tolika razlika ne moze biti zbog cene cipova ma sta drugi pricali. Po je samo usko povezano sa Fermijem i koliko je nekonkurentan.

Aj da se ovaj post nebi pretvorio u jos jedno pljuvanje samo hocu da naglasim sta smo postigli time. Cekali smo da Fermi izadje, pljujemo zasluzeno po nV a cene Ati karata samo idu gore. Mozda smo svi mi malo krivi za to. Nikome od nas ne ide u korist ovakav razvoj situacije mada dobar deo nas se vec obezbedio grafickim :p

Znači u Nemačkoj ode cena za 5870 na 420e, a 5% sporija 470 će biti 350. Zanimljiva situacija. Samo šteta što 470 troši 50w i što je glasnija za 1dB.

Nedjo pomenu da cene tih karti idu gore zbog cene DDR5 cipova...?

Nedjo je zaposlen u kompaniji ;)

Nema sanse da je to razlog, 8 cipova (koliko ide na Cypress karte) treba da poskupi 3 puta da bi opravdalo tu razliku u ceni.

^E to je trebalo sa njim da raspravis, a ne sa mnom:) Kad je on to izjavio, niko ni da zucne:D

rAMA je napisao(la):
Znači u Nemačkoj ode cena za 5870 na 420e, a 5% sporija 470 će biti 350. Zanimljiva situacija. Samo šteta što 470 troši 50w i što je glasnija za 1dB.

+1
***, malko je tesko povezati stvari na taj nacin, kad je nV dezurni krivac:D U svakom slucaju, 5830 izgleda dobija pravo mesto u cenovnom rasponu, jos ce da ispadne i best buy:p

Ah pa da, zar se to dovodi u pitanje:D

^E to je trebalo sa njim da raspravis, a ne sa mnom:) Kad je on to izjavio, niko ni da zucne:D

Nisam to ni video :D Ne ulogujem se dva dana, i treba oci da mi ispadnu od citanja svega sto je u medjuvremenu napisano.

Sto se cena tice, preporucene cene su upravo to... preporucene. Dok kartica realno ne bude u prodaji, necemo ni znati koliko kostaju. Naravno, ovde ne bih racunao preorder prve ture (koja ce verovatno biti rasprodata unapred ili u prvih 15 minuta po stizanju na stanje), mnogo je interesantnija druga tura.

^Definitivno.

OMG Villy, sta ti uradi sa grafikom.

@DusanK
Pa u Svabiji mozes da kupis i sad GTX470 za 340 Eur
@Preacher
Oslanjam se na cene sa zapada,vec sam Nemacku kao reper naveo.Posmatrajuci duze scenu cene se nisu razlikovale.Jedini problem ce biti ako nasi uvoznici klepe veliku marzu-otud i veca cena u maloprodaji!
@ G@W
Meni se cini da sam itekako konstruktivno o mnogo cemu objasnio..
A to sto ti kacis nekom na vrat da nesto brani zove se iznosenje svih mogucnosti i cinjnica.
Ne zelim da pricam o necemu ako nije tako..
Ti si ovde zauzeo stav sa velikom dozom flejma prema NV-u a osnova za polemiku ti je Fermi pa uvlacis konkretno celu kompaniju u pricu kao nesto sto ne valja..Eto kako tvoje polemisanje izgleda sa strane..

" - 8800GTX (izuzetne performanse, skup, vruć i ne preterano bučan, izrodio G92 koji je izuzetan čip)
- 280GTX (slabije performanse u odnosu na konkuretna od 8800GTX ali i dalje jako dobre, skup, vreliji i ne preterano bučan, izrodio 260GTX koji je dobar čip ali ne dobar kao 8800GT)
- 480GTX (još slabije performanse u odnosu na konkurenciju, skup, vreo i jako bučan, za sada mainstream karte nema na vidiku i moguće je da je nećemo videti duže vreme)
- 580/680GTX (28nm kod TSMC, kako ide trend sa usitnjavanjem biće joše gora situacija nego sada, čip još veći, vreliji i sama karta bučnija, ako se ovako nastavi biće skuplji i sporiji od duplo jeftinijeg Radeona)

Ja stvarno ne kapiram kako niko ne vidi kojim putem idu nV karte i kako nikome to ne smeta. "

Sad si postao jos i vidovit..Lepo,imamo Vidovitu Zverku na IT forumu:D

Sta fali GTX280?Nisu napredovali u odnosu na 8800GTX?Da li si ti imao 8800GTX i posle toga GTX280 pa ovu tvrdnju iznosis na osnovu licnog iskustva?GT200 je upavo duplo jaci od G80?Sta tu ne valja molim te?Vreliji nije od G80 vec su karakteristike chipova jako slicne po tim osobinama.Prvo i prvo GTX260 nije chip vec karta,GT200 kasnije GT200b su chipovi..Nemoj da dovodis ljude koji nisu upuceni u neku zabludu!
Oko GTX480 mislim da nema potrebe vise pricati jer i vrapci znaju sta se tu desava i sta se desilo.
Nisam znao da ce se u buducnosti karte zvati GTX580/680.Voleo bih da vidim dal se to tvoje prorocanstvo obistinilo,mozda nvidija i propadne ko zna:trust:

@pcbeast (sky fire) ajde reci sta sam rekao a da nije tacno i ako nadjes to reci zasto posto neces tamo da mi odgovoris onda odgovori ovde :). Dace driveri ubrzanje Fermi-ju, ali to je max 10%, cak i ako bude 10% bice super.

Pozdrav!

He, he, he... cene kazes...

ATI-jevci su se sad bacili na cene. Znaci ovako frljanje sa cenama nisam video odavno. To padaju licitacije, zaokruzivanje za +50 evra, 470, 550 (i to ako neki srecnik bude slucajno naleteo:d), lupetanje samo tako. Ne bi me iznenadilo da uporedjuju cenu gtx480 u trafici na Terazijama i hd5970 dilersku, izbunarenu, uvoznu, bez carine. A sto se tice performansi, ako vam tih 10-20% ubrzanja ne znaci mnogo, i smatrate da je i ati 5870 overkill, mogli bi da pocnemo da racunamo i gledamo min fps. Mislim da je tezak bedak kupiti karticu od 350e, i da ti fps pada na 15-tak fps-a, stuca na momente... Kao sto neko rece da li ce u nekoj igri da bude 55 ili 60 avrg. fps, nije toliko bitno, ali da li ce fps da pada na 15-20 ili ce uvek da se drzi iznad 30, to vec nije isto.

Nije ovde problem sa cenama nego sa dostupnoscu vaseg (slobodno ga mozemo tako nazvati) bozanstva posto predosecate da postoji ali ga necete skoro videti... :d:d:d
A privilegiju da ga vide su imali samo VISOKI svestenici (Visoki "testerasi") koji sire religiju... ;););)

@Gile23
Ma to je uvek "UP TO" a ne obavezno ubrzanje.

Poslednja izmena:
@DusanK
Pa u Svabiji mozes da kupis i sad GTX470 za 340 Eur

To su cene za preorder, kartica jos nema u slobodnoj prodaji. Sva je prilika da ako je vec nisi narucio i rezervisao, tesko ces moci i da je kupis.

Uf bre,ladno se podeliste na "nas" i "njih".
Niste normalni....:wall:

Kad ce vishe da se pojave... Dobio sam Acer GD245hq, ishao sam danas da kupim naochare za kucu - ludnica koliko ljudi kupuje 3D vision naochare :d
A i ovi Acer monitori idu kao ludi za $500 u Moskvi...

Kad ce vishe da se pojave... Dobio sam Acer GD245hq, ishao sam danas da kupim naochare za kucu - ludnica koliko ljudi kupuje 3D vision naochare :d
A i ovi Acer monitori idu kao ludi za $500 u Moskvi...

Hype je cudo ;)

Poslednja izmena:
Dobro bre, ljudi, jel su stigle juzabilne karte konachno za test na Bench?

Kad cemo da vidimo Max-ov test Fermi kartica na forumu?

Jel se naziru slabiji derivati Fermija ili odo ja u ATI tabor? Dosadilo mi da cekam da se nVidia opameti.

Nazad
Vrh Dno