Sto se tice gpgpu primene - mislim da neke stvari nisu razjasnjene do kraja. Primenu CUDA u Adobe CS5 paketu nije zahebancija, to nije neki mali proizvodjac koji je izbacio plugin koji radi gpu enkoding, i koji ce da koristi nekolicina entuzijasta. Ovo je ozbiljan igrac, najozbiljniji u ovom segmentu, i ako su oni ubacili , ne open CL, vec CUDA, to onda nesto govori. Ako tome dodamo da se u toku ove godine treba pojaviti i nekoliko veoma popularnih render engine-a za 3d, koji se koriste u maltene svim popularnimi 3d programima, a i cinjenicu da konkurencija adobe-a nece sedeti skrstenih ruku (tu mislim na Sony Vegas, Avid) onda je u pitanju ozbiljno trziste. Verovatno se moze naci podatak o broju prodatih (legalnih) kopija Adobe i ostalih pomenutih paketa. Secam se recimo da je 3ds max verzija 2 ili 3 tamo neke 97-98 bila prodata u 150000 kopija godinu dana posle pustanja u prodaju. Ono sto je problem za ati je sto ako svi krenu (a krenuli su u tom pravcu) ka implementaciji CUDA resenja, ATI nece tako lako moci u nekom trenutku da kaze: aha, vidi, vidi, ovo i nije tako malo trziste. Aj da uskocimo. Mislim oni i sada imaju stream ili kako se zove ali to je u odnosu na CUDU i po performansama, i po dosadasnjoj implementaciji, najobicnija sprdachina. Mozda ni Fermi nece ziveti toliko dugo pre pojave sledece arhitekture, da se nasladjuje u potpunoj pobedi, ali to je jedan vazan korak u tom pravcu. A put do uspeha je cesto posut trnjem. Ja imam srecu da se bavim poslovima gde mi je Fermi potreban za obavljanje posla, a usput dobijem i najbrzi gaming gpu. Posto kad bih trenutno kupovao video kartu samo za igrice to bi bio maksimum 5850, ili cak gtx260. Ati kao gaming kartica nudi zaista mnogo, ali ja trenutno ne bih mogao ni u ludilu da je uzmem u razmatranje, posto kad se izadje iz igrice ne moze da se koristi apsolutni nizasta drugo. U ovakvim situacijama u sali obicno kazem za nesto da ne bi moglo da zameni cak ni perfeks:d