Šta je novo?

GeForce GTX 970 Thread

Uzeo i ja ponovo da se igram sa mojom kartom. Primetio sam da ima ljudi kojima OCCT nije pravi test stabilnosti karte ALI evo sta sam ja primetio pa ako ima neko raspolozen da mi potvrdi slicno ponasanje svoje 970 bilo bi super. Setovanja graficke u AB su: 112% power limit, +150MHz jezgro, +300MHz memorija. Kad upalim occt sa ogranicenjem FPS-a na 60, TDP ne prelazi u 80%, clock je stabilan i nema trotlovanja. Medjutim kad pustim da FPS divlja, bez ogranicenja, obicno 200FPS dolazi do trotlovanja i clock se povlaci nekih 20-30MHz, TDP dolazi do 110%. Takodje, ako ne postavim FPS limit temperatura ode na 75C (toplo je napolju a soba mi je na juznoj strani). Bilo koji drugi program za test sa istim setovanjima ne moze da pogura TDP preko 80% bila karta OC ili ne. S obzirom na dobijene rezultate rekao bih da je OCCT prilicno dobar proveru stabilnosti.

Ja eto da dam dokaz pa neko neka da i svoje misljenje, mozda bar ustanovim sta je problem, konacno.

Ovo je kao sto se vidi memorija na stocku a core na 1482mhz. Desava se i na stock core-u ali mozda malo redje. Ovakve sam artifakte u vecoj dimenziji (u vidu suncevog odsjaja) u roze i zelenoj varijanti imao cesto u Heavenu ali usled veceg memory overkloka. Smanjivanjem memorije to se gubilo potpuno ali cak i na stocku sa memorijom javljaju se u GTA 5 tu i tamo, recimo 2 puta kroz 2 sata ovako na sekundu, uglavnom nakon duzeg vremena kao da se VRAM pregrejava.

Ovo je ova nova igra, temp je oko ~60c na core, a opet mi se javilo 2 puta u periodu od 2 sata dok sam radio video.

Ocigledan artifakt za neki problem ?

meni se dojmi da mozda sve i ako nisu cipovi goli,da nije mozda na jednom lepo naleglo i ja bih svakako pokusao reklamaciju.na kraju krajeva,nista te ne kosta da im posaljes taj video i pitas,mada iskreno ne bih se nadao u preteran uspeh te rabote.

meni se dojmi da mozda sve i ako nisu cipovi goli,da nije mozda na jednom lepo naleglo i ja bih svakako pokusao reklamaciju.na kraju krajeva,nista te ne kosta da im posaljes taj video i pitas,mada iskreno ne bih se nadao u preteran uspeh te rabote.

I ja sumnjam da ce oni da rade gejming test, verovatno ce da obrnu heaven/valley i sl i kazu da je sve ok. Poslao sam mail prvo da vidim kako ide procedura zbog Leskovac/Nis lokacije a onda cu i konkretno video. Ako povecam vram artifakti postaju 4-5 puta veci..ali naravno ne i u testovima, bar ne bez kloka :mad: A grafa nije imala onaj backplate niti ga ima, jedino da ocistim prasinu cackalicom za usi i alkoholom..ja cistim komp od prasine hladnim fenom jer nemam kompresor medjutim prasine koja se lepi uvek ima cak i nakon ciscenja.

Poslednja izmena:
ne cackaj nista cak ni nista preterano je ne cisti da ne rizikujes garanciju,ne treba trcati pred rudu,sibaj im video pa kad odgovore da se konsultujemo dalje,najlakse je pljuvati. :)

ne cackaj nista cak ni nista preterano je ne cisti da ne rizikujes garanciju,ne treba trcati pred rudu,sibaj im video pa kad odgovore da se konsultujemo dalje,najlakse je pljuvati. :)

Moracu da ulovim artifakt na stocku posto je ovde core klokovan ali budem uradio to pa javim ;)

Vidjao sam net-u primerke 970 gde je ta kartica, kako da kazem, lose radila sa memorijom, narocito, i pri nekom malom overkloku.
Hmm, definitivno ne sljaka nesto memorija, po meni, svaka memorija mora da istrpi cak i neki srednji overklok(recimo + 200-300), i to je znak da je u redu.
Ako ona i na defaultu stvara neke probleme, a kad se i malo klokuje postaje karta neupotrebljiva, onda je definitivno za reklamaciju.
Obavezno, pokusaj sve da obrazlozis i dokumentujes, pogledaj i na net-u, mozda ima neko sa slicnim problemom, i kako su oni resili tu situaciju.

Vidjao sam net-u primerke 970 gde je ta kartica, kako da kazem, lose radila sa memorijom, narocito, i pri nekom malom overkloku.
Hmm, definitivno ne sljaka nesto memorija, po meni, svaka memorija mora da istrpi cak i neki srednji overklok(recimo + 200-300), i to je znak da je u redu.
Ako ona i na defaultu stvara neke probleme, a kad se i malo klokuje postaje karta neupotrebljiva, onda je definitivno za reklamaciju.
Obavezno, pokusaj sve da obrazlozis i dokumentujes, pogledaj i na net-u, mozda ima neko sa slicnim problemom, i kako su oni resili tu situaciju.

Aktivan sam na ostalim forumima uglavnom stranim, ovo je i jedino mesto gde pisem na nasem. Do sada nisam uspeo da ustanovim nista, sve se svodi na napajanje. Medjutim eto na stocku sam pre 5 minuta dobio nvidia stopped working u random igri. Maltretiracu je jos dok ne rikne definitivno na stocku pa bar da je zamenim kako valja. Ne znam kakav je emmi po pitanju reklamacije i koliko se tu ceka pogotovo jer nemaju MSI u ponudi.

Sta znam, ja bih probao da idem na objasnjenje da se memorija ne moze ni malo overklokovati i da baca artefakte, lepo trazis neko vise dodgovorno lice u firmi i objasnis problem, bukvalno svaka 970 na net-u ima neki overklok, da li je od +200-300, nebitno je, znaci da sljaka, ali je takav primerak chipa, los overkloker, ali tvoja memorija ne podnosi nikakav overklok, cak i na default pravi mali problem, znaci nesto nije u redu, jer se ne ponasa kao ostale memorije.
Probaj, ako im lepo i kulturno objasnis problem, moraju da razumeju stvar.

Ne mozes da trazis reklamaciju ako pod overclockom ima problema, a na default sve radi kako treba. Logicno.

Ne mozes da trazis reklamaciju ako pod overclockom ima problema, a na default sve radi kako treba. Logicno.

I ja sam tako racunao do sada.. Stvar je u tome da uopste ne verujem u reklamaciju dok hardver totalno ne rikne. Ako ja dobijam artifakte u nekim igrama, ili me crashaju drajveru u pojedinim opet, oni nece tako da rade gejming vec ce da odrade par bench-ova i videti da je sve ok. Do sada je uvek sve bilo jasno kada je i bilo nekih problema medjutim ovo ni tamo ni 'vamo. Maltretiram karticu na stocku dok ne pocnu ozbiljni problemi i to je to I guess.

Verovatno postajem dosadan ali ajde probaj sa OCCT. Stvari postavi ovako: GPU - sve na default; u samom programu ukljuci da error checking i stavi neku random kolicinu (meni je zakucano na 2000MB), iskljuci fullscreen i stavi native rezoluciju, fps limit stavi na 0, DX11 i test type - infinite. Pokreni GPU-Z i stavi ga "always on top", prebaci na sensor tab i onda startuj test u OCCT. VAZNO: OCCT prestaje da radi ako njegov prozor nije aktivan. Prati sta ti GPU-Z ocitava i naravno ERRORS u OCCT. ako se pojavi neki error onda znas sta ti je ciniti.

Verovatno postajem dosadan ali ajde probaj sa OCCT. Stvari postavi ovako: GPU - sve na default; u samom programu ukljuci da error checking i stavi neku random kolicinu (meni je zakucano na 2000MB), iskljuci fullscreen i stavi native rezoluciju, fps limit stavi na 0, DX11 i test type - infinite. Pokreni GPU-Z i stavi ga "always on top", prebaci na sensor tab i onda startuj test u OCCT. VAZNO: OCCT prestaje da radi ako njegov prozor nije aktivan. Prati sta ti GPU-Z ocitava i naravno ERRORS u OCCT. ako se pojavi neki error onda znas sta ti je ciniti.

test.jpg

Pa nema sta, po ovome grafika na stock podesavanjima radi savrseno. Sad, ako bi da je menjas zbog toga sto je los overkloker onda treba izmozgati nacin kako to izvezsti, da ne kazem kako *****ati prodavca :D

Pa, ja sam mislio da, ako 99,9% kartica, mogu da imaju neki klok za memoriju, cak i za +200-300mhz, a moze da ide i do 8.500mhz, a ako ova ne moze da radi na nikakvom kloku, onda mozda ima neku osnovu za reklamaciju, treba samo probati sloziti pricu, nista ne kosta, kako mogu prakticno sve da se klokuju, a ova ne moze, pa reklamiraju se kao i custom, overklokerske kartice.
Treba probati, pokusati objasniti, pa videti sta ce da kazu za ovaj problem, moraju da daju neko objasnjenje.

Pa nema sta, po ovome grafika na stock podesavanjima radi savrseno. Sad, ako bi da je menjas zbog toga sto je los overkloker onda treba izmozgati nacin kako to izvezsti, da ne kazem kako *****ati prodavca :D

Ma desava se po neki artifakt tu i tamo, ili crash sa errorom drivers stopped working. Probavao sam razlicite drajvere, desi se tipa jednom u 2-3 dana nakon 15 sati gejminga mozda, nekada manje, nekad cim startujem igru. To na stocku, dok sam samo power na 110% i core na 1482mhz i nisam imao error par dana i to sam 24/7 bio u igrama, sto ja sto brat, maksimalno da istestiram ali su se javljali oni artifakti iz klipa prosecno jednom u 4-5 sata. Sada da ih nisam vidjao ranije iskulirao bih, medjutim javljali su se kad je memorija bila klokovana uz crni/sivi blink na monitoru i onaj no signal error, sto opet znaci da dolazi do velikog odaziva vram-a po onome sto sam nasao. E sada ja i da ubodem taj crash ili artifakt jednom u 2 dana njima nece znaciti to nista za reklamaciju..
Memoriju i ne zelim da klokujem jer nema leba od toga, sve dok je klok iznad 1450mhz meni je puna kapa jer po svim testovima od kupljene kartice prosecno po +15/20mhz dobijam ~1fps recimo u Witcheru. Da li je 1450mhz, 1482mhz ili 1500mhz sasvim je nebitno meni, medjutim znam da nesto nije kako treba..

Skupljam dokaze, sta drugo.. Pa ako bude losije bude, ako ne zmuricu na jedno oko kad se desi artifakt. Stvar je u tome sto sam ko telac kulirao taj crash jedno 5 meseci a meni je grafa uvek stojala na +130/+200, power 110% ostalo default. Sto znaci da je radilo na nekih 1470~ mhz sa memory klokom na 7400 otprilike, nisam primecivao artifakte tada osim u Heavenu (a ni za Heaven nisam znao da su to artifakti ja sam gledao na izlivene teksture i sl), a igrao sam sve igre redom sa crashovima tu i tamo, nekada u csgo bez razloga a nekada i u AAA igrama, sada druga prica.

Jeste 29c u sobi, jeste da i ja umirem ali nemam izbora *** :) Sa manual fanovima ne prelazi 65c u najtezim igrama, sa autofanovima zna i do 70c da dodje sada na ovoj sobnoj.

Od onog posta do sada sam gurao Metro Last Light sve na max, 20-ak fpsa u nekim delovima ali SSAO 4x, sve osim fizike, ocekivano. Medjutim ni crasha ni artifakta. I sada kada budem usao u GTA5 ili ovaj Kholat baziran na UE4 enginu i dobijem random artifakt in da fejs, dodje mi da je lupim.

Poslednja izmena:
Pokusaj da prodas pricu kako kartica pravi artefakte kad se optereti nekim zahtevnim 3D poslovima i da ti puca drajver na sveze instaliranom sistemu. I uzmi Gigabyte ko co'ek :)

Pokusaj da prodas pricu kako kartica pravi artefakte kad se optereti nekim zahtevnim 3D poslovima i da ti puca drajver na sveze instaliranom sistemu. I uzmi Gigabyte ko co'ek :)

Nista me ne kosta, ionako oni salju kurira uzimaju na proveru i vracaju bez troskova. A imam garanciju i na napajanje ja mislim, ako jos vazi mogao bi obe komponente u paketu pa da istestiraju na istoj masini obe. Sada sam gledao kablove sa pinovima, jeste da je 6+2 preko molex kabla, ali ovaj drugi ima na prvom racvanju 6pin prikljucak pa malo dalje 6+2, meni je bio prikljucen taj 6+2 ali samo 6pin. Sada sam prikljucio ovaj prikljucak sto je blizi napajanju na tom kablu i nema artifakata. Ali bez stranice na kucistu i danas je dosta hladnije. Ako tipa danas nema artifakta ovako sa +130/+200 klokom na default voltazi, a onda kada zatvorim kuciste i poveca se temp u sobi dobijem ocigledno je vram temp.

I guess bilo je ili do tog kabla ili do pregrejavanja vrama. Sa otvorenim kucistem okej, sada sam prebacio jedan fan od gornjeg dela kucista gde su 2, na bocnu stranicu, intake direkt u gpu, napravio i rucno filter ***a nema se para :D

http://imgur.com/a/JWuqM (tvrd karton iz neke slikovnice, 11x11cm i +1cm zbog rama, a onda sam usio preko tog rama onu mrezicu od starog zvucnika, 99% je ista kao filter kojeg sam dobio uz kuciste ali za donji deo kod napajanja, zasrafio kratak sraf na kucistu iznad tog fana i samo okacim) :p A lego kocke za one sto su fuj ideju, izbacio sam. Sada posto je kraci pin prikljucen duzeg sam obesio gore na kais od optike tako da ona stoji sada pravo kao zid.

Btw jel ovo ok manual fan podesavanje bez da se cimam da ce nesto da rikne pre 3-4 godine ? Ono kao skraticu zivot pa sam nehuman.. Karta je klok na 1472mhz/7400mhz i necu da se igram vise. Cak i da dovucem do 1500mhz to je ~1fps gain u igrama, ne bih hvala.
A power sam zaboravio da mrdnem od 100%..kako stoje stvari i nema potrebe. Mozda to utice na nestabilnost.. :trust:

3c4ynrh.png

Poslednja izmena:
da ja sam zaboravio da ti imas umanjenu reprodukciju perucice u kucistu,plus ko zna kakav i koliko mator lc power.iscekiraj napone na +12v sa pokrenutim aida64 stability testom (sve pokrenuto,i cpu,i gpu,i diskovi...) jos bolje ako imas mogucnost da premeris unimerom.i,majka mu stara,ne budi lenj,par kejbl menadzmet tutova u sake,zasuci rukave i sredi to kuciste pobogu.

da ja sam zaboravio da ti imas umanjenu reprodukciju perucice u kucistu,plus ko zna kakav i koliko mator lc power.iscekiraj napone na +12v sa pokrenutim aida64 stability testom (sve pokrenuto,i cpu,i gpu,i diskovi...) jos bolje ako imas mogucnost da premeris unimerom.i,majka mu stara,ne budi lenj,par kejbl menadzmet tutova u sake,zasuci rukave i sredi to kuciste pobogu.

Gde da stavljam te kablove ? :d Ovaj sto ide preko kartice za u plocu taj i pravi najveci nered, ovo ostalo je kod hardova, a hardovi matori pa nema gde, jedino da ih vezem ali opet su tu..da muvam iza ploce..mozda i jedino resenje. Mada verujem da cu sve da nabijem iznad hardova u tom delu jer nemam nista drugo tu.

+12 radi na 25 i 27a. Tested. Sve sto je imalo sa naponom je proslo, eto i slike gore bar iz OCCT-a.
http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=172266&d=1433960287

A ovaj mozda jeste mator, al ne tolko bre :)
http://www.lc-power.com/en/product/netzteile/green-power/lc6650gp3-v23/

Poslednja izmena:
jel' ti stvarno ocekujes da ti neko u par redaka pojasni kejbl menadzmet? :) pogledaj brate par tutova,odradjivali su ljudi (ukljucujuci i mene) i u mnogo skucenijim kucistima od tvog,samo treba zaiptajsa,vremena i zivaca,nije to nuklearna fizika.

I neka ti u Fun profilu, linije idu pod pravim uglom, manje ce da se muce ventovi.
22222.png

Drugari, kako pratiti koliko struje - ampera vuce grafika sa napojne grane?

GPU-Z za nV kartice ocitava VDDC (voltazu jezgra) a ampere ocitava za AMD karte, to znam iz iskustva. Mene zanima kako za nV kartu da ocitam amperazu.

Bravo macko! Mozda moze jos, probaj. Verovatno ces doci do nekih 150-160MHz offset bez napona.

Vrh Dno