Šta je novo?

GeForce GTX 970 Thread

Ne moze ni 3 dana bez artifakta ako je memorija klok makar za 1mhz, samo na defaultu radi kako treba, a core ide do 1550mhz. Prodje i 300mhz memory u Heavenu nekad bez artifakta ali u igrama pravi crash i artifakti u vidu roze/zelene boje kao odsjaj sunca je neizbezan. Oko 70 poena vise i 2fps-a vise sa +300 memory u odnosu na default. Ko ga sisa.

Ne moze ni 3 dana bez artifakta ako je memorija klok makar za 1mhz, samo na defaultu radi kako treba, a core ide do 1550mhz. Prodje i 300mhz memory u Heavenu nekad bez artifakta ali u igrama pravi crash i artifakti u vidu roze/zelene boje kao odsjaj sunca je neizbezan. Oko 70 poena vise i 2fps-a vise sa +300 memory u odnosu na default. Ko ga sisa.

Je l' Hynix?

Jeste..

Aj necu da ga tupim opet sa svojim problemom ali sam primetio nesto, pa da kazemo da je neki moj zakljucak iako je nebitan, mozda neko usput ima neki savet. Gta5/Diablo 3/Dota 2 - i jos nekoliko igara prave microshuttering cak i sa vsyncom ili adaptive vsyncom u 3d panelu, probao sam i ingame dok su ovamo off ali uzaludno. Ide podmazano kada je situacija mirna (nema AI-a ili objekta) cim se to popuni bez obzira na 60fps-a ide shuttering. Isti slucaj je i za vsync off recimo u BF4. Kada sam u praznom delu mape sve ide podmazano ovako opet shutt cak i sa 100+ fps-a. Ranije ga je bilo dosta manje, ovo je sada ono..ubitacno jer nema vise onog smooth osecaja zbog takvih situacija. Diablo 3 sam recimo probao sa integrusom na g45 z87 i nema toga..bio je i clean OS a i par poslednjih drajvera. Jednostavno ne vidim resenje a opet se ne uvrstava u problem da mogu reklamaciju. Sve brojke su na mestu, mali vram usage, gpu usage, temp su sada jos i na 54-58c max jer sam uradio custom fan.

Koristim GTA5 drivere, neka preporuka za najstabilnije ? W3 su katastrofa, ovi noviji isto koliko vidim se hejtuju. Ne verujem da je gpu otisla jer recimo u Heavenu sa 1516mhz uradi 58fps-a i oko 1350 poena sto je koliko vidim prihvatljivo.

Poslednja izmena:
Kod mene Hynix ide do 1930MHz ali je drajver ****** pa neke igre pucaju a neke rade bez problema. Za ovo sto ja igram morao sam da napravim 4 profila: 1 - default, 2 - +100 core, +200 vram, 3 - +150/+300, 4 - +170/+360 +44mV (1550Mhz boost i memorija na 1930MHz) pa kako za koju igru. Trenutno 350.12 drajver a onaj 352 vise nece na mom kompu trcati jer je golo go*no.

Наравно да није.

*** meni na ovoj zapala elpida a na 780 imadoh hynix. Mada ovu sam bez diranja voltaze core +150 a memorija +450-500. Zavisi od drajvera.

@imbaqq probaj ovaj najnoviji 353.06.

Poslednja izmena:
Imam jedan problem sa witcher-om.
Karta je msi,nista nije klokovano.
Driver je zadnji,danas uradio instalaciju.
Poceo sam witcher-a da igram i posto mi je racunar povezan sa led tv-om preko hdmu kabla posle nekog vremena igranja dobijem poruku od tv da hdmi nije povezan.
Pomislio sam da negde kabal gubi kontakt ali to nije problem. Pes 2015 odigram sat vremena bez problema kao i Unity.
Tv je Samsung F6100 40inca.
Gde moze da bude problem?

Pa koliko sam video 353 je isto ****** ko i 352, puca na desktopu, puca chrome i jos kojekakve gluposti. Bas sam se obradovao kad sam video da su izbacili novi medjutim na stranim forumima kazu da pati od istih problema kao i 352. Bez dizanja napona kod mene ide do +175/360 da ne baca artefakte.
11.JPG
Ovo je na +44mV, +170 core i +360 vram s tim sto mi je sistem star godinu ipo i imam Boga Oca stvari koje moraju da mi rade u pozadini. Mislim da je ovo OK i da 980 na stock klokovima nije daleko ispred :)

Pa koliko sam video 353 je isto ****** ko i 352, puca na desktopu, puca chrome i jos kojekakve gluposti. Bas sam se obradovao kad sam video da su izbacili novi medjutim na stranim forumima kazu da pati od istih problema kao i 352. Bez dizanja napona kod mene ide do +175/360 da ne baca artefakte.
Pogledajte prilog 171516
Ovo je na +44mV, +170 core i +360 vram s tim sto mi je sistem star godinu ipo i imam Boga Oca stvari koje moraju da mi rade u pozadini. Mislim da je ovo OK i da 980 na stock klokovima nije daleko ispred :)

To i ja dobijem sa oko 160 core / 300 vram samo sto ja ne mogu igre bez artifakta zbog tog vrama :mad:

Nemam bre kesa za nov hdd za sistem, jos mi stoji na starom hardu gde ima bad sektora dok mi sve ostalo vuce sa normalne sata2 od 500gb. Ne znam dal je pametnije sve na jednom + shadowplay kada radim record ili da ovako drzim i da se nadam da ne pravi on shuttering il neki djavo :) Ne vidim kako bi jedan hdd bio pod 99% usage cak i da radim rec/game/os klasika sa samo monitor softverima.

Poslednja izmena:
Je l' imas opciju da probas kartu kod nekog druga/komsinice ;) Da vidis da li se isto ponasa? Jedino sto mi pada na pamet je da taj hdd polako otkazuje u potpunosti i da glava mora nekoliko puta da predje preko sektora da bi uspela da ocita podatke pa da to izaziva stuttering. Probaj da kopiras 2-3GB nekih random podakata u jedan folder pa ga zipuj/raruj i vidi hoce li kociti racunar dok se to radi, ako bude kocio onda znas na cemu si 100%. Ovako mozemo samo da nagadjamo.

da,bas puno varijabili kod tebe,ali za artefakte ja bih prvo cekirao vrm,tj u ovom slucaju probaj u otvorenom kucistu ili da sve povadis (ako je takvo kuciste da je karta inace zavucena i pravi toplu zonu tu),jer sve mozes sam da uradis i ne trebaju ti ni pare niti pomoc drugog.takodje,nista ne kosta da pocistis drajvere sa ddu-om i da pogasis shadowplay dok ne istestiras ostalo.

@imbaqq, budem probao to, nisam se setio toga ;) Hvala. Btw mislis da prekopiram folder na hdd-u gde je sistem sa bad sektorima pa da se na njemu samom to unraruje dok guram igru sa sata2 gde je sve ostalo ? Jer opet kontam primetio bih manji fps, ovako stoji na 60fps-a a i dalje radi shuttering.

@umart, karta bez kloka na vram-u radi skroz ok bez artifakata cak i ako je core na 1550mhz tako da sam ustanovio da ne mogu da klokujem vram iz nekog razloga. Kuciste ima 5 fan-a, temp su ispod 60, a probao sam i sa otvorenim cak i zimi kada mi je bilo u toj sobi 11c pa sam klok i cpu malo nerealno medjutim nesto je do kartice. DDU sam poceo da koristim od nedavno tako da redovno to radim kada radim testove, a gasio sam i taj servis od shadowplay-a zbog onih famoznih 5% performansi medjutim nista, oc je nemoguc.

Poslednja izmena:
Ne moras da igras igru vec cisto zvrljaj nesto random, otvaraj web stranice, crtaj u paintu da vidis hoce li biti ikakvog kocenja od strane sistema/trzanja misem i sl. dok bude radio zipovanje/ekstraktovanje. I pored toga sto su sanse 0.001% da memorija nije raspolozena za OC ipak nije i nemoguce da je zaista tako.

Ma nije ni hdd :) Ko ga zna, danas sam hteo da probam drugi PCI-e slot ali ovaj sto je x16 je skroz dole do napajanja, to ce da greje.

Btw jel neko imao nesto ovako ? :)

120klko.jpg

Nije moje al je identicno :) Nisam ga otvarao ali pamtim da i nakon mesec dana je tako bilo, citam da je donekle ok samo da se ne radi transport. To mi fali sada da se prelomi :)

Edit: Upravo sam nesto skontao, ******.

Sa +150 na GTX MSI dobijem 1504mhz, +20mV voltaza
Sa +150 na GTX MSI dobijem 1516mhz, +50mV voltaza
Sa +140 na GTX MSI dobijem 1507mhz, +50mV voltaza

Opet propustam nesto ? Da li ta "mala" voltaza treba da udari limit na core clock ? Jer da sam stavio +150 na istih tih +20mV ja bi dobio 1514mhz verovatno nestabilnih ali bi brojka bila dostupna, a ovako ispada da sa povecanjem voltaze dobijam veci core na istim brojkama.

Sa većim naponom dobijaš veći boost zato što karta prelazi u veći CLK state, ali to nema nikakve veze sa stabilnošću, jednostavno je tako softverski predefinisano u bios-u karte. Karta ima predefinisane voltage tabele koje su u koleraciji sa boost tabelama. O tome ni ne moraš da razmišljaš tokom oc-a, tvoje je da nađeš core clock koji radi na određenom naponu i to je to, naravno pri tome prateći u AB-u da karta na tom naponi i oc-u pod najzahtevnijim igrama (FC4, TW3 su odlični za to) ne udara u power target (samo štikliraj u monitoringu da prati "power", ako već nije), jer ako udari u power target oboriće napon, a samim time i clock. Tako da ako zadaš recimo power target od 110% ili koliko je već maksimum na toj karti, gledaj da power ne udara 110% na grafikonu.

Inače ne bih ti preporučio da preterano siliš napon na tvojoj karti, jer ima pasivno hlađen VRM i to može biti izvor nestabilnosti.

Što se tiče HDD-ova, nikako nije pametno da je na istom igra i record destinacija, jer u tom slučaju ima da mu glava luduje na sve strane to sigurno može da izazove ms. A ni bad sectori, pa ni brzina tvojih hdd-ova ne pomažu :l

Poslednja izmena:
Planiram da kupim gigabajt g1 Gaming, imam napajanje CHIEFTEC CTG-650C, jel moze ovo napajanje da izgura ovu grafu da nemenjam sad, ide jos i 4690k, jedan ssd jedan običan hdd 8gb rama sve to na asus z97 GRYPHON Armored edition, hvala

Poslednja izmena:
Sa većim naponom dobijaš veći boost zato što karta prelazi u veći CLK state, ali to nema nikakve veze sa stabilnošću, jednostavno je tako softverski predefinisano u bios-u karte. Karta ima predefinisane voltage tabele koje su u koleraciji sa boost tabelama. O tome ni ne moraš da razmišljaš tokom oc-a, tvoje je da nađeš core clock koji radi na određenom naponu i to je to, naravno pri tome prateći u AB-u da karta na tom naponi i oc-u pod najzahtevnijim igrama (FC4, TW3 su odlični za to) ne udara u power target (samo štikliraj u monitoringu da prati "power", ako već nije), jer ako udari u power target oboriće napon, a samim time i clock. Tako da ako zadaš recimo power target od 110% ili koliko je već maksimum na toj karti, gledaj da power ne udara 110% na grafikonu.

Inače ne bih ti preporučio da preterano siliš napon na tvojoj karti, jer ima pasivno hlađen VRM i to može biti izvor nestabilnosti.

Što se tiče HDD-ova, nikako nije pametno da je na istom igra i record destinacija, jer u tom slučaju ima da mu glava luduje na sve strane to sigurno može da izazove ms. A ni bad sectori, pa ni brzina tvojih hdd-ova ne pomažu :l

Znam za hdd to mi je jedan i od problema, zato koristim 2 komada i na starom radim record dok sa ovog boljeg startujem igre. Nemam pad u performansama tokom snimanja sa ShadowPlay-om tako da mi u tom slucaju hdd ne pravi problem.

A za boost, danas sam se igrao sa tim i vidim da mogu +135 i 87mV da koristim za 1501mhz ili +155 i 0mV za otprilike isti core clock. Za sada je sve stabilno u oba slucaja ali verujem da je bolja manja voltaza sa vecim core klokom.
Iako mi power ne udara u 110% core ipak pada od 1501mhz na 1489MHz u Witcheru, nema pada performansi, izgleda kao da mu nije potreban taj clock pa zbog boosta ono padne za tih 10mhz.

Default clock 1114mhz a Boost 1253mhz.. To je brojka za Asus Strix a ja imam upravo te brojke. Zato se i cudim kad je drugi overklokuju sa istim brojkama i dobiju tih 36mhz vise ono wtf ?

http://www.bit-tech.net/hardware/graphics/2014/09/19/nvidia-geforce-gtx-970-review/12

Dok na MSI sajtu vidim da je u "OC modu" zapravo
- 1279 MHz / 1140 MHz (OC Mode)
http://www.msi.com/product/vga/GTX-970-GAMING-4G.html#hero-overview

Da li trebam da je postavim prvo u OC modu sa ovim softverom ili je to totalno isto kada se overklokuje ? Na jos par sajtova nakon izlaska u zvanicnim benchovima sam video da bez voltaze sa +140 stizu preko 1500mhz dok ja moram voltazu up.
http://gpuz.techpowerup.com/15/06/04/adq.png

*** samo ja postavljam pitanja na gtx970 temu ali sta cu, nalazim sitnice koje mi nisu jasne, mozda nekom pomognu.
Juce sam cistio pci slot i izvadio graficku, vratio..nema vise artifakta. Slucajnost mozda.. Doduse provalio sam i da graficka visi, malo savijena na ovoj strani koja je unutrasnja zbog tezine pa sam naredjao jedan stub lego kocki dok ne kupim onu plocicu sto sprecava savijanje.. :-devil-:

Poslednja izmena:
Ako radi sve ksko treba nema potrebe od overcklock neznam zasto bi cackao

Ako radi sve ksko treba nema potrebe od overcklock neznam zasto bi cackao

Zasto da ne ? :) Nije malo 10fps-a sa oko 1500mhz na core u vecini AAA igara. A i s'obzirom da sam citao dosta o rezultatima i sl na msi gtx970 zanima me da li je bolje onda da stavim grafiku u OC mod pa onda overklok ili u svakom slucaju dodje na istom sto se tice voltaze i tdp-a.

ako je taj OC mode u sustini kao neki klok koji su oni nasli (kao sto je bilo na mojim bivsim 760ticama) to je glupost od app-a,brisi i klokuj AB-om.

ako je taj OC mode u sustini kao neki klok koji su oni nasli (kao sto je bilo na mojim bivsim 760ticama) to je glupost od app-a,brisi i klokuj AB-om.

Ok.

Najstabilniji klok do sada za 24/7 mi je +125 na core sa +87mV i +110power. U igrama radi na 1492mhz, ne planiram vise da se igram, razocarao sam se vise nego nekoliko puta sa svim tim problemima. Memorija mi je samo na +100 i sumnjam da bi dobio nesto vise od 2-3fps-a cak i sa +300 gde znaju da se pojave artifakti. Tolko od mene sa klokom, koliko sluzi sluzi pa onda upgrade.

A za boost, danas sam se igrao sa tim i vidim da mogu +135 i 87mV da koristim za 1501mhz ili +155 i 0mV za otprilike isti core clock. Za sada je sve stabilno u oba slucaja ali verujem da je bolja manja voltaza sa vecim core klokom.
Iako mi power ne udara u 110% core ipak pada od 1501mhz na 1489MHz u Witcheru, nema pada performansi, izgleda kao da mu nije potreban taj clock pa zbog boosta ono padne za tih 10mhz.

Cim core pada neku granicu si dostigao, verovatno power limit. Kolko ja znam max TDP je 250W, a power limit je vise od toga, tako da ako dolazi do throttle-a na 100%, eto zasto. Problem kod pada kloka nije samo to, jer ~12 MHz ne znaci puno, problem je pad napona koji takodje padne i onda moze da izazove kresove i artefakte.

Default clock 1114mhz a Boost 1253mhz.. To je brojka za Asus Strix a ja imam upravo te brojke. Zato se i cudim kad je drugi overklokuju sa istim brojkama i dobiju tih 36mhz vise ono wtf ?

http://www.bit-tech.net/hardware/graphics/2014/09/19/nvidia-geforce-gtx-970-review/12

Dok na MSI sajtu vidim da je u "OC modu" zapravo
- 1279 MHz / 1140 MHz (OC Mode)
http://www.msi.com/product/vga/GTX-970-GAMING-4G.html#hero-overview

Da li trebam da je postavim prvo u OC modu sa ovim softverom ili je to totalno isto kada se overklokuje ? Na jos par sajtova nakon izlaska u zvanicnim benchovima sam video da bez voltaze sa +140 stizu preko 1500mhz dok ja moram voltazu up.
http://gpuz.techpowerup.com/15/06/04/adq.png

*** samo ja postavljam pitanja na gtx970 temu ali sta cu, nalazim sitnice koje mi nisu jasne, mozda nekom pomognu.
Juce sam cistio pci slot i izvadio graficku, vratio..nema vise artifakta. Slucajnost mozda.. Doduse provalio sam i da graficka visi, malo savijena na ovoj strani koja je unutrasnja zbog tezine pa sam naredjao jedan stub lego kocki dok ne kupim onu plocicu sto sprecava savijanje.. :-devil-:

Taj OC mod je mislim +25 MHz core clock ili tako nesto. To mozes i sa Afterburner-om sam da uradis. Koliko visoko boost boostuje zavisi od vise faktora, napona, ASIC kvaliteta, % iskoriscenja i sl.

Poslednja izmena:
Cim core pada neku granicu si dostigao, verovatno power limit. Kolko ja znam max TDP je 250W, a power limit je vise od toga, tako da ako dolazi do throttle-a na 100%, eto zasto. Problem kod pada kloka nije samo to, jer ~12 MHz ne znaci puno, problem je pad napona koji takodje padne i onda moze da izazove kresove i artefakte.

Taj OC mod je mislim +25 MHz core clock ili tako nesto. To mozes i sa Afterburner-om sam da uradis. Koliko visoko boost boostuje zavisi od vise faktora, napona, ASIC kvaliteta, % iskoriscenja i sl.

Hvala ;) 75.8% je ASIC, za sada i dalje sve stabilno na 1492mhz sa +87mV, 110 power i samo +125 na core. Memory je na +100. Ali sve u svemu vise nego dovoljno informacija od uzimanja kartice pa do sada na ovoj temi, hvala ;)

XZCLku9.jpg

:d

Poslednja izmena:
zamalo povratih. :)

rainbow-vomit-o.gif

Inace to savijanje je minorno i nebitno prilicno. Sve moje karte su imale vece krivljenje i nista im nije smetalo.

Poslednja izmena:
sad pokusavam da se setim jel' negde napisao da je solidno provetrio kuciste sa tim ventovima. :)

i moderacija obavezno da stavi tu sliku u spojler,pa tu se deca igraju.

Sta fali ventovima ? U sobi gde je 28-29c preko dana meni je sve ispod 65c u full loadu. A i lego se uklapa, nisam nasao jos jednu zelenu kocku da uradim simetriju.
Kako sam sve cuvao hardver i imao raspored u kucista ovo je normalno. Zasto da bude prosto kad moze da se zakomplikuje.

Vrh Dno