Šta je novo?

GeForce GTX 970 Thread

Ja nisam nista dirao sa ventom, ostavio sam ga ne default gde se pali nakon 60c ali i ostane do 64c sa klokom na 1492 core. Nikad nije presla 64/65 jos od onog dana kada sam je klokovao uz vase savete. Bolje da se ne cimam sa tim sada, aaaa sto citam :)

Pa i ja nisam gleao. Nisam ni znao da ima vrm senzor. Dok mi Pike nije rekao. Karta radi odlicno na defaultu. Jedva da vrti ventove, hladna... Problem nastaje kada se pomeri power limit sa 100% na 110%+. Ode vrm temp na 100c. U malo zahtevnijim igricama kao sto je Fc4. E sad, kao sto rece *******i moze vent da se odvrne na nekih 60%. Meni je karta tako podesenja previse bucna.

Poslednja izmena:
Po oni to testiraju sa Tetrisom :) . Kao MSI, karta na defaultu sa power limitom na 100% ide do blizu 90c naponska. Kakav tu OC moze da se ocekuje. Pusti FC4 i / ili 3dmark13 prvi test onaj loop i gledaj vrm temperaturu i kako puca drajver.

Zašto bi drajver pucao ako su čipovi 25 stepeni ispod svog limita? Jeste da niko nije navikao na tu temperaturu, ali bi trebalo da bude normalna stvar za te čipove.

Sa Asusom gtx970 sam postigao stabilne klokove u Heavenu, Tomb Raideru, MetroLL i Valley. I onda na sugestiju *******og i Pike-a instalirao FC4. I tu su poceli problemi. Ono sto sam odmah uocio je da te neke zahtevne scene u FC4 bas zagrevaju kartu, narocito VRM. Tako da je moja pretpostavka da je to uzrok nestabilnosti. Ne puca drajver po automatizmu na 100c ili 105c. Vec karta verovatno postaje nestabilna na zadatim klokovima usled pregrevanja. Na defaultu kao i sa blagim overklokom i / ili power limitom na 110% radi besprekorno. Sa auto fan profilom karta povecava brzinu ventilatora sinhronizovano sa temperaturom gpu-a. A ignorise VRM temperaturu. Tako da se desava da je gpu temperatura 66c sa ventovima na 1200rmp a VRM ode na 105c. Cak sam i spustio klokove za -52mhz u odnosu na max postignute stabilne u drugim testovima. I opet je pucalo posle sat vremena i vratio sam kartu. Onda sam uzeo G1. Koju mozes da drzis tri sata cak i sa podignutim naponom u FC4 bez problema. Kasnije prodao i G1 ali to je sad vec neka druga prica ;)

Poslednja izmena:

140c je limit? Kod mene je VRM isao i do 105c. Pricamo o decembru mesecu. Ambijentalna mi je 25c. Sta ce biti u avgustu ako je sad ovako :) ? Evo neka neko izvrti pola sata 3dMark13 prvi test onaj loopovan. Moze i u window modu da bi se videla temperatura VRMa. Sa power limitom na max, ne mora ni overklokovana karta da bude.

Poslednja izmena:
Power mosfet-i koji se uglavnom stavljaju kao vrm čipovi u GPU su rejtovani ili na 85c ili na 125c. S obzirom da većina high end grafa ide preko 85c, pretpostavljam da stavljaju ove druge.

Neko je naveo podatak da idu i na 100 kod OC-a. Matematika dolazi odatle. Svejedno, termalna razlika je dovoljno velika da ne bi trebalo da pravi problem, posto se sam GPU ne pregreva. Možda bi termalna fotografija pokazala šta se u stvari dešava.

Poslednja izmena:
Desava se 100c... Sam pomisao da je na nekom mestu u kompu 100C je zabrinjavajuca i naravno da tih 100c pravi neki problema... Totalno nebitno, ne zelim 100c u kompu :p

140c je limit? Kod mene je VRM isao i do 105c. Pricamo o decembru mesecu. Ambijentalna mi je 25c. Sta ce biti u avgustu ako je sad ovako :) ? Evo neka neko izvrti pola sata 3dMark13 prvi test onaj loopovan. Moze i u window modu da bi se videla temperatura VRMa. Sa power limitom na max, ne mora ni overklokovana karta da bude.
125 je limit, dakle ostaje 20 stepeni. Mislim da će tu negde i ostati. Bez obzira što to jesu visoke temperature, trebalo bi da karta radi...

Desava se 100c... Sam pomisao da je na nekom mestu u kompu 100C je zabrinjavajuca i naravno da tih 100c pravi neki problema... Totalno nebitno, ne zelim 100c u kompu :p
Mogu da razumem da ne zelis 100C, ali sami po sebi ne bi trebalo da prave problem, da se ponovim po treci put...

Neko je naveo podatak da idu i na 100 kod OC-a. Matematika dolazi odatle. Svejedno, termalna razlika je dovoljno velika da ne bi trebalo da pravi problem, posto se sam GPU ne pregreva. Možda bi termalna fotografija pokazala šta se u stvari dešava.

Guru3d je vesto izbeogao termalnu fotografiju sa overklokovanom kartom. Dok na primer kaci istu za vecinu ostalih.

http://www.guru3d.com/articles_pages/asus_geforce_gtx_970_strix_review,26.html

http://www.guru3d.com/articles_pages/msi_geforce_gtx_980_gaming_oc_review,26.html

Prilozi

• Capture1.PNG
    Capture1.PNG
    49.7 KB · Pregleda: 72
Juce sam na asus strix igrao crysis 3 citava 2 sata, posle fc4 nekih 40 minuta, pa posle bf 4 nekih sat vremena nikakvih problema nemam gpu boostuje na 1330... a vram mi je dostigo 90 C... sto je super

Juce sam na asus strix igrao crysis 3 citava 2 sata, posle fc4 nekih 40 minuta, pa posle bf 4 nekih sat vremena nikakvih problema nemam gpu boostuje na 1330... a vram mi je dostigo 90 C... sto je super
Daleko je to od dobrog, podigni power limit na 120 i pusti Crysis 3 pa vidi koliko ce izdrzati.

Inace, ta bizarna marketing prica o deklarisanih 125c za vrm mosfete je vec apsolvirana i dokazano je u praksi da je NETACNA, da ne idem sad u detalje ali koga zanima sve moze naci na mining pdf-u, sve sto je iznad 90c za vrm potvrdjeno dovodi do otkaza karte u gotovo nestvarnih 100% slucajeva. E sad, neko ce reci da 24/7 mining i gaming nisu isto, ali neki orjentir itekako jeste.

sto bi ja ista dirao, ovako je fabricki i to je to, ako tako radi perfektno i ako su oni tako to stavili da radi, nema potrebe za bilo cim drugim...ocemo sad da budzimo ferari ??? znaci treba da stavljam silikone ko starleta, ja sam prezadovoljan kartom, ako ovako bude kiksala onda je problem, nista ja tu nebi dirao !!! :D

All in all... tweaking GPUs is at your own risk! lepo pise !!! To sto vi ocete seljaci da stavite na ferari nesto sto ne ide, e to je druga prica :D

Poslednja izmena:
Asus ima problema sa temp vrm-a ne samo kod Nv nego i kod AMD karti znaci ako moze giga da sredi vrm mora i asus.
90c ili 100c definitivno nije dobro s obzirom na potrosnju karte.

sto bi ja ista dirao, ovako je fabricki i to je to, ako tako radi perfektno i ako su oni tako to stavili da radi, nema potrebe za bilo cim drugim...ocemo sad da budzimo ferari ??? znaci treba da stavljam silikone ko starleta, ja sam prezadovoljan kartom, ako ovako bude kiksala onda je problem, nista ja tu nebi dirao !!! :D

All in all... tweaking GPUs is at your own risk! lepo pise !!! To sto vi ocete seljaci da stavite na ferari nesto sto ne ide, e to je druga prica :D
Zato sto ti je Asus to(oc potencijal) masno naplatio a u praksi onemogucio, u tome je problem. Ne moze neko izaci na trziste sa proizvodom koji je inferioran u odnosu na konkurenciju a zahtevati premijum cenu.

U stvari moze, a mozda taman i treba, posto je koliko vidim i dalje nemali broj onih koji zauzumaju apriori odbranaski stav prema Asus-u i za koje je isti pojam kvaliteta sta god da izbaci, a u poslednje vreme (ovaj strix 970 sa jednim osmopincem i golom naponskom je samo jedan od primera koliko su bahati) zesce fejluje.

Poslednja izmena:
kako onemogucio grafa mi radi na 1330 mhz to je 300 mhz vise od default vrednosti 970gtx ako se ne varam, sta ocete vise? slazem se za to sto je samo osmopinac ali ova karta je kompletna u default verziji, nije bucna, lepo bostuje i radi posao...

Poslednja izmena:
Možda je Gigabyte naučio da ohladi VRM na G1, ali nije naučio da nikluje pajpove na premium karti(nedopustivo), seljački "transformers look" backplate ne bih da komentarišem. ;)
Metal shroud kod G1 pozdravljam, Asus slepci su stavili plastiku...backplate je prelep, niklovani pajpovi...

Hoću da kažem da ima i onih koji bi da plate više zbog estetike, ne samo zbog kvalitetne izvedbe, pa zato npr. forsiraju Asus Strix.

Da se razumemo, pored svih navedenih "mana" i ja bih kupio G1 samo zato što volim OC - u suprotnom bih izabrao Strix. :)

ala laprdate svi... kupis graficku amd/nv,zabodes u pci-e,instaliras igru i igras.

molim vas da napravide posebnu temu za super sega mega volt modove,overklokere i bios hakere.

Извините, али ово није форум ликовне уметности него IT форум, тако да је нормално да се пише о клоковању, модовању, биосима...

da... ali u posednoj temi...

Боље нека нубови отворе посебну тему где ће писати хвалоспеве, а нека гикови наставе да лапрдају у овој...

Ma da bre sto bih ima +30% preformasni koje ne kostaju nista, to je stvarno besmileno :D:p

nema nikave veze vram temp. imas garanciju na kartu min 3 godine na kartu

U, al ste se raspisali.:beat:
Koliko sam ja upoznat, overklokeri po net-u savetuju da temperatura Vrm-a pri clockovanju ne treba da prelazi 90C. I to je to, da li je Asus, Gigabyte ili Msi, potpuno je svejedno. Mislim, mozes ti da teras i do 100-110C, imas garanciju, bas te briga,ali da neko nebi stekao pogresan utisak, to sigurno nije safe temperatura.
Pogledajte u gtx780 Thread, clan @Dox, MSI GTX 780 Lightning pri maximalnom clocku, temp. Vrm-a 56C. I sada cuti da neke karte, bilo AMD ili Nvidia serije idu i do 100C, je zaista neverovatno.:lupko:

Ne brinite za ASUS-ov vrm jedino u FC4 malo vise greje. Sa power limit 115% temp vrm je max. 94 a uglavnom 92-93 C sa fan na auto. U Assassin's Creed Unity sa takodje 115% ne prelazi 90 C fan auto. U manje zahtevnim igrama i manje. Klokovana na 1450MHz 115% power limit +400 za memoriju fan auto, vrm je uglavnom oko 90 C a karta gotovo necujna. Temperatura je veca jedino ako se odvrne power limit na 120% onda treba i fan da se pojaca jer auto nije dovoljan.

Ako ne gresim jedino ASUS ima senzor za temp. vrm-a pa samim tim ne mozemo da uporedimo sa Gigabytom i MSI, smem da se kladim da je i kod njih tako samo nema senzora pa ljudi ne znaju. Pipnite vrm pri OCu u FC4 posle sat vremena ako smete. :D

Poslednja izmena:
Cekajte malo, sad se ovde prica kao da Asus Strix i MSI Gaming imaju toliki problem da se granice sa upotrebljivoscu.
Moje pitanje - da li je potvrdjeno da visoka temperatura vrm-a dovodi do pucanja ili do 100% otkaza karte kako se ovde prica?
Da li je neko od clanova foruma koji imaju ove karte imao slicnih problema?
Na netu ne nadjoh nigde da postoje problemi sa ovim kartama cak i prilikom overkloka.

A kad je overklok u pitanju...prica se o nekih 30% bonus performansi sto je besmisleno. Neka MSI Gaming i Asus Stix boos-uju na ~1330MHz na default-u. Prosecno GTX 970 koliko vidim ide na ~1500Mhz za svaki dan klok. Dakle, ne moze se ocekivati vise od 12% performansi overklokovane GTX 970 karte za svaki dan u odnosu na nereferentnu overklokovanu.

Cekajte malo, sad se ovde prica kao da Asus Strix i MSI Gaming imaju toliki problem da se granice sa upotrebljivoscu.
Moje pitanje - da li je potvrdjeno da visoka temperatura vrm-a dovodi do pucanja ili do 100% otkaza karte kako se ovde prica?
Da li je neko od clanova foruma koji imaju ove karte imao slicnih problema?
Na netu ne nadjoh nigde da postoje problemi sa ovim kartama cak i prilikom overkloka.

A kad je overklok u pitanju...prica se o nekih 30% bonus performansi sto je besmisleno. Neka MSI Gaming i Asus Stix boos-uju na ~1330MHz na default-u. Prosecno GTX 970 koliko vidim ide na ~1500Mhz za svaki dan klok. Dakle, ne moze se ocekivati vise od 12% performansi overklokovane GTX 970 karte za svaki dan u odnosu na nereferentnu overklokovanu.

Nije prosek 1500, to su lepe zelje vlasnika, realan stabilni takt vecini tih karti je oko 1470-1480 za 24/7. Sto se tice dobitka, sve i da radi na 1500 u odnosu na default od 1330 to je nekih 13%. Naravno za tih 13% treba podici i memoriju sa 7000 na 7900 sto opet nemoze bas svaka karta. Za 24/7 dobitak je pre u okviru 10% sto je daleko, daleko od 30%. Znam ja da je nekima tesko da priznaju ali realno je 10-12% dobitak pri OC. To nikako nije spektakularno. 2004 godine bi se na 10% svi na forumu SMEJALI, a sada se sa tim odusevljavaju. Po meni za 10% ne vredi natezati kartu do pucanja, jednostavno to se u radu NE PRIMETI, a sad ko ce kako sa svojom kartom od volje mu.

Dobro, treba uzeti u obzir da je to 10-12% preko overklokovane karte. Referentna bi trebalo da boost-uje na nekih ~1230Mhz, sto je onda oko 20% visi klok.

Meni jeste impresivno to sto su overklokovane GTX 770 karte boost-ovale na ~1320Mhz a sada je u istom proizvodnom procesu klok podignut za 200Mhz.

Ali slazem se za ovo da za 10% ne treba natezati kartu do pucanja nikako. Pogotovo sto, barem kad sam ja u pitanju, u poslednje vreme overklok samo probam a onda kartu koristim na default vrednostima. To sto je neko izvrteo par sati kartu blizu svog maksimalnog kloka nije nikakva garancija da ce tako raditi sledecih godinu dana. Krenuce da puca kad tad.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno