Šta je novo?

GeForce GTX 970 Thread

nece ih paliti automacki
manualno zakucas ventove na 60% nemoze ni da smanjuje ni da povecava.

Pa nece, cim mu pomerim fan speed slajder on ga vrati na 0 iako je iskljuceno auto.

Aha, izgleda da nece dok radi onaj msi gaming app. Mora da se ugasi taj gaming app i da se resetuje afterburner i onda sljaka.

Poslednja izmena:
Jel taj gaming app uopste ima neku svrhu? Mislim led efekti mogu i preko GF experienca da se podesavaju. Da ga brisnem ja? Stvarno ne vidim da je od koristi. Jel ga koristis ti baxter?

Vidi, ja koristim onaj MSI Fun Control program, ima da se regulise svaki venilator odvojeno od 0-100%.
Kada postavis u MSI Aftreburneru da ti se recimo okrecu ventovi na 70%, samo se onaj crveni okrece na 70%, a ovaj drugi se i dalje okrece i dalje automatski do negde oko 60%.
Zato ja koristim ovaj program i regulisem svaki vent kako hocu u zavisnosti od situacije.

Vidi, ja koristim onaj MSI Fun Control program, ima da se regulise svaki venilator odvojeno od 0-100%.
Kada postavis u MSI Aftreburneru da ti se recimo okrecu ventovi na 70%, samo se onaj crveni okrece na 70%, a ovaj drugi se i dalje okrece i dalje automatski do negde oko 60%.
Zato ja koristim ovaj program i regulisem svaki vent kako hocu u zavisnosti od situacije.

Kaze da this graphic card does not support this program.

Da, i meni se isto desilo prvi put kad sam probo da ga istaliram.
Zaboravio sam kako sam resio taj problem.:trust:
Cini mi se da sam tek sa instalacijom novog Windowsa resio. Sad svaki put kada instaliram nov Windows radi.
Mislim da Fun Contoler ima neki problem sa MSI Afterburnerom, kao da ima neki bug izmejdu njih, neka ne-kompatibilnost.
Probaj prvo da deistanliras Afterburner, restart kompa, pa onda probaj da intaliras prvo Fun Contoler, pa onda tek Afterburner.

Poslednja izmena:
Kratko i glupo pitanje, ima li opasnosti ako (i koliko smem ?) povecam Core Voltage (mV) za overklok ? Witcher 3 mi crash zbog overkloka, uvek je bila default voltaza i 110 power limit, +135 core / +285 memory. Max temp 67c na peakovima dok se fanovi ne startuju i spuste na 58c i tako uvek.

Ja mislio ti to odradio odavno.:D
Nvidia je zakljucala napon na Maxvell seriji kartica, tako dodas napon u MS AF na maximum i recimom kod mene ide sa default voltaze od oko 1.25v na 1.262V za overklok, samo vodi racuna o temperaturama i to je to.
Mislim da kod tebe ne bi trebalo ici preko 1.25V sa overklokom, samo prebaci da ti se vidi voltaza sa OSD na monitor i prati parametre i klokuj grafu.

EDIT: sad sam pogledo i kod tebe moze otici voltaza isto kao i kod mene na 1.262V.

Poslednja izmena:
Ja sinoc bez diranja voltaze probao i core moze +160 a memorija +500. Mislim da moze to jos bolje nego me mrzi da se bakcem. Witcher 3 nekako isto radi i kad je upaljen hairworks i bez klokovanja.

Ja mislio ti to odradio odavno.:D
Nvidia je zakljucala napon na Maxvell seriji kartica, tako dodas napon u MS AF na maximum i recimom kod mene ide sa default voltaze od oko 1.25v na 1.262V za overklok, samo vodi racuna o temperaturama i to je to.
Mislim da kod tebe ne bi trebalo ici preko 1.25V sa overklokom, samo prebaci da ti se vidi voltaza sa OSD na monitor i prati parametre i klokuj grafu.

EDIT: sad sam pogledo i kod tebe moze otici voltaza isto kao i kod mene na 1.262V.

Picajzla sam kad dodje voltaza na redu :d Nisam dirao voltazu do sada, za 24/7 sam koristio 1485mhz core do sada :) A memorija ne ide preko 3800mhz i kraj, artifakti i boje su uvek tu nakon toga. Dobro znaci nema brige dok je temp normalna. E sada stavio sam onako radi testa na +25 voltazu oko 1.237 verujem i nema crashovanja vise za ovaj klok, ako stavim na +87 sto mu dodje 1.262V trebalo bi da mogu jos core da budzim jer kontam da temp igra ulogu od voltaze a ne od kloka na toj voltazi.

Do sada inace mi je max temp bila 67c na momentima dok fanovi ne ohlade, sada sa +25mV je 69c, kontam da ce biti mozda i 75c ako otresem voltazu do kraja. Znam da je 90c max temp ali ja sam se do sada cimao i kad predje 65 :D
Ali dobro do 75c cu prihvatiti kao ok temp.

Sada o ovim fanovima, nisam ih dirao do sada tako da se pale na 60c a kako vidim na 70c su na 80% i tu ne moze grafa da predje temperaturu. Da li da uradim manual ? I kako bi ti preporucio jer buka nije problem, imam 5 komada na kucistu plus akvarijum koji je 10x bucniji sa pumpom tako da me to ne sekira, samo gledam zivotni vek kartice i sigurnost fanova recimo. Nema potrebe da stavljam do recimo 60c da se startuju ? Pa na 65c da stavim oko 60% a na 70c oko 80% ?

Evo ovako,
jeste, mozes ocekivati vece temperature za recimo 5-8C zbog povecanja voltaze, sto je i logicno. Zbog toga je bolje da manualno podesis ventove. Ja skinem onaj program MSI Fan Control gde ima da se podesava rucno posebno svaki vent i kada radi u leru podesim jedan da radi i imam super temperature, a kada igram igre podesim oba na oko 65-70% u zavisnosti od temperatura.
5555.png
Meni tako naj-lakse, a mozes i u MS AF u onoj krivulji postavis u zavisnosi kako se ponasa kartica. Moje misljenje je da pokusas da drziz temperaturu ako je moguce do 70C, jer ove 970|980 imaju veliko trotlovanje iznad 70C.

Evo ovako,
jeste, mozes ocekivati vece temperature za recimo 5-8C zbog povecanja voltaze, sto je i logicno. Zbog toga je bolje da manualno podesis ventove. Ja skinem onaj program MSI Fan Control gde ima da se podesava rucno posebno svaki vent i kada radi u leru podesim jedan da radi i imam super temperature, a kada igram igre podesim oba na oko 65-70% u zavisnosti od temperatura.
Pogledajte prilog 170498
Meni tako naj-lakse, a mozes i u MS AF u onoj krivulji postavis u zavisnosi kako se ponasa kartica. Moje misljenje je da pokusas da drziz temperaturu ako je moguce do 70C, jer ove 970|980 imaju veliko trotlovanje iznad 70C.

Dobro na to sam mislio da li uopste da startujem vent kada nije do 50c ali ocigledno rad ventova ne utice na vek kartice i tome slicno, a ujedno necu da dostizem 40/50c na nekim glupostima samo zbog toga. Uspeo sam na 1.262V da dostignem 1524mhz i dobijem 70-80fps u Witcher 3 recimo. Test sam 30 minuta, temperatura je bila zakucana na 70c i padala manje u zavisnosti od toga kada se ohladi od venta na 65c pa opet dodje do 70c ali nije ni jednog jedinog trenutka presla na 71c. Voltaza isto pada po potrebi na 1.236 tako da mislim da je korektno. Skinucu Heaven da opletem jedan krug i vidim da li je ok pa onda samo gejming.

Ne znam da li je realno da od 1485mhz stignem do 1524mhz stabilnog kloka uz samo tih +87mV u msi afterburneru.

Da, to je to, super je ispalo, i ja sam imao dobitak sa povecanom voltazom za oko 40-50Mhz.

Da, to je to, super je ispalo, i ja sam imao dobitak sa povecanom voltazom za oko 40-50Mhz.

Onda je super, kao da sam uradio mali upgrade :)

Edit: Uradio sam i heaven deluje mi skroz stabilno, necu da idem jos na gore za sada ovo je ok, necu da primetim 2-3fps-a ionako.

Cudni rezultati, extreme/tess on/aa8x

fps 59.1
Score 1489

Sve oke ?

Poslednja izmena:
slabo je to moze to jos...

Mozda :) Imam problem par meseci i na kloku i bez kloka, sa 2 monitora desi se nekad recimo jednom u par dana da se igra minimizuje, na tom monitoru gde je igra bude blackscreen a na drugom nesto kao zeleno/sivo preko celog ekrana, traje 5 sekunde i onda se vrati na destkop, igra je minimizovana dok zvuk ide ali ne mogu da vratim igru i nakon 10 sekundi igra se sama ugasi bez ikakve greske.

Display driver nvlddmkm stopped responding and has successfully recovered.

To se nalazi u event viewer-u. Desava se na raznim drajverima, mozda je i grafa :smash:

Bre, @Mazi7, jel si probo da resis problem.
Ja pito Googla:) i nesto na bzinu sto sam vido, jednostavno dolazi do nekog zaglupljivanja kompa, kao da se preoptereti ceo sistem, kao kad covek nema vazduha pa za trenutak prestane da radi i sedne, uzme vazduh par sekundi i ponovo nastavi da radi kao da nista nije bilo.( al sam objasnio ):sceptic:
https://support.microsoft.com/en-us/kb/2665946

Bre, @Mazi7, jel si probo da resis problem.
Ja pito Googla:) i nesto na bzinu sto sam vido, jednostavno dolazi do nekog zaglupljivanja kompa, kao da se preoptereti ceo sistem, kao kad covek nema vazduha pa za trenutak prestane da radi i sedne, uzme vazduh par sekundi i ponovo nastavi da radi kao da nista nije bilo.( al sam objasnio ):sceptic:
https://support.microsoft.com/en-us/kb/2665946

Jesam prelistao ceo internet pa i taj link ;) U teoriji da, ali na papiru nemam nista startovano osim igre. Bio to AAA naslov ili obican CSGO sa low podesavanjima i 300fps. Mozda je jednostavno vga/hdmi kombinacija neki problem, na tom linku se govori i o sporom prenosu podataka od grafike do monitora. Imao sam problem pre par godina na hd5670 512mb sa tim, postojale su opcije da se to iskljuci medjutim bluescreen je nastao i ode grafa u out. Budem probao standard vga kabl sa jednim monitorom par dana pa utvrdim dal je grafa ili kablovi tj mozda izlaz na grafi.

Da, probaj samo, da teras par dana grafu na jednom monitoru, ali prvo dobro ocisti drajvere i registar, da ti ne ostane neki registar key sa tim problemom i instaliraj novi drajver,
Po meni, najbolje je i da instaliras svez Windows kako bi bio 100% siguran kada postavis jedan monitor, da vidis da li nije slucajno problem sa dva monitora, jer deluje kao da je to.
Koliko se secam ti i nesto radis profesionalno na kompu, pa mozda to sve skupa, uzrokuje taj pad i povracaj sistema.

E onaj program msi fan control, izgleda da je samo za gtx 980. Ne sljaka to na 970 hebiga.

Da, probaj samo, da teras par dana grafu na jednom monitoru, ali prvo dobro ocisti drajvere i registar, da ti ne ostane neki registar key sa tim problemom i instaliraj novi drajver,
Po meni, najbolje je i da instaliras svez Windows kako bi bio 100% siguran kada postavis jedan monitor, da vidis da li nije slucajno problem sa dva monitora, jer deluje kao da je to.
Koliko se secam ti i nesto radis profesionalno na kompu, pa mozda to sve skupa, uzrokuje taj pad i povracaj sistema.

Jesam trenutno na jednom monitoru, a i sistem je uradjen pre 3 dana. Koliko sam se nacitao moze da bude da je ram iako mi prolazi memtest bez problema (mada jedan je na 1333 jedan na 1600 ali tako su mi prodali, nema vise garancije a i nemam na sta da testiram samo 4gb kada u principu igram zahtevnije a i retko kad se desi prob), moze da bude napajanje koje opet..uzrokuje verovatno i povremeni coilwhine na 970, a na sve to mi crkava hdd koji je obican sata za sistem jer sam ssd prodao :) Ludnica, a kesa nema. Na gurku idemo.

Ako ti hdd umire moguce je da je driver instaliran preko losih sektora pa kad treba da povuce odredjeni kod onda pukne ili zaglupi. Je l' ti se to desavalo na SSD?

@Mazi7

Mislim da sve gtx970 imaju coilwhine , kod mene je takodje prisutan CW I to samo u igricama a cuje se kad je racunar na stolu I stanica od kucista otvorena.

Sto se tice napajanja imao sam problem sa corsair hx850, problem se manifestovao tako da samo u pojedinim igrama dolazi do restarta racunara, dok neke druge igre sasvim ok rade a pojedini naslovi su imali seckanje u toku gejminga(kao da je graficka slaba).
Najbolje se pokazao Evolve naslov koji je restartovao racunar do par minuta - probaj. Sa novim napajanjem sve extra radi...

@reviewsrb, verovatno.. toga sam se uvek bojao kada idem sa high-end masinom da kad dodje do problema a nema se para mogu samo da zalim :D
@imbaqq kakav sam baksuz ko zna, mada par os-ova i cistih instalacija sumnjam da je uvek pogodilo :)
@solajam, i ja mislim da vecina ima, mada svi govore da je problem do napajanja. Ja moj cw neutralisem iskljucivanjem graficke iz napajanja i onda je sve ok mada i necujem u 99% slucajeva.

Sve u svemu hvala, overklok je uspeo :) A nekih 50 poena manje pa i crash na destkopu/igrama je u vecem delu bio zbog poslednjih drajvera. Vidim na guru3d da mnogi imaju problem sa 9xx serijom a i titanom, cak i u browserima.

Poslednja izmena:
Btw ovo sam kulirao mesecima, kada posle bios checka dodje na redu "Windows Starting" screen, nema toga vise, vidi se onaj kruzic sto se vrti ali onako kao da je probio teksture preko slike od MSI maticne ploce. Znaci uopste ne vidim Windows Starting font i crnu pozadinu kao sto je inace na Win8, samo kruzic i to sa razbijenom teksturom.

Probao sam vremenom razlicite Windowse uglavnom 8.1, enterprise, pro pa i linux jednom prilikom tako da nije do one "verzije" gde se proizvodjac maticne ploce javlja na tom mestu ili u My Computer/Proporties.

Samo da utvrdim ovo, mozda je zbog nekog kloka na procesoru od ranije ali kontam nema veze sa grafikom ? Mislio sam da je do cinjenice sto je 1440x900 monitor na VGA kabl koji jedini prikaze taj bios i startup dok primarni preko HDMI primi sliku tek pri startovanju windowsa jer je HDMI.

Nazad
Vrh Dno