Vidim da se pominju neke razlike od 5-7% izmedju 290x i GTX 780 Ti pa se zapitam da li su ovi inzinjeri iz nVidia-e normalni ili fanovi obrcu matematiku u svoju korist?!
I tih 10% overall mi zvuci prihvatljivije a kamo li ove marginalne razlike!
No pregledavsi malo testove rekao bih da je stanje malo drugacije.
Cak i kad se porede Uber setovanja kod R 290X koja su prakticno neupotrebljiva na duze staze jer je karta bucna uzasno i preterano se greje a na kraju krajeva nije ni funckionalna jer kasnije trotluje ali cak i kad poredimo same performanse Ti ima osetnu prednost!
Poredi se referentna vs referentna,nema smisla da se izmislja topla voda,od uvek je tako bilo da se proizvodi porede out of box.
I kad je rec o overkloku GTX 780 Ti , moram skrenuti paznju da ni tu nije kraj jer sve sto je postignuto , postignuto je na stock hladjenju i na nizem naponu od 1.18v.
Sta ce biti kada krenu custom modeli koji ce dozvoliti veci power target i veci napon od samo preko 1.2v ? Karta ce da boost-uje blizu 1400 Mhz , mozda cak dohvati i celih kao stabilan klok.
Uz sve to treba uzeti u obzir i modele sa vodenim hladjenjem tako da igrarije tek krecu.
Evo nekih testova i rezultata i procentualno razlika izmedju kartica :
Crysis 3 :
Razlika izmedju GTX 780 Ti i R9 290X je oko
15%
Far Cry 3 :
Razlika
20%
Metro Last Light :
Razlika
20%
Tomb Raider :
Razlika
10%
Itd.Mislim da je poenta jasna ..
Zatim primetio sam da se pominju i neki driveri..Ok sve to stoji ,pravi se napredak na polju drivera.
Samo malo je smesno poredjenje u takvom kontekstu kao da ce nVidia da sedi i ceka a AMD ce da pravi ultra ,mega-giga super drivere koji
ce doneti ne znam kakav boost.
Pa imali ste primer onih boost drivera koji su doneli prednost odredjeno vreme,citaj odredjeno vreme.Sta se na kraju desilo?Opet je nVidia preuzela vodjstvo tamo gde je imala i na samom pocetku..
Poenta?I jedni i drugi nece sedeti skrstenih ruku vec ce raditi na tome da se rezultati poboljsaju.