Šta je novo?

GeForce GTX 780ti Thread

7-10% je brža u odnosu na 290x u uber modu, a sa maksimalnim oc-om obe karte da prednost se povećava za još 10%, o tome pričam. Tako da pod maksimalnim oc-om obe karte, razlika je našo sitno manje od 20%, zbog ogromne razlike u oc potencijalima obe karte, o tome sam pričao. Ako se o oc-u uopšte može i pričati na 290x, pošto je i bez oca karta glasna furuna.

4-7% je brza u uber modu, a u quiet 12-15%.

Prava mužnja je kad od fanova naplacujes 1000e za kartu brzu 8% od sledece najbrze.

Poslednja izmena:
Prava mužnja je kada se stavi pilićarski hladnjak na kartu od 500e, samo da bi se uštedeo koji dolar i bio na papiru jeftiniji od konkurencije, e to je mužnja :)

Muznja je kad ti daju jeftinije?! To da je kuler los ne moze da ospori niko, niti da su zafrknuli stvar sa njim. Ali ce zato i karte sa nereferentnim hladnjakom biti jeftinije i drzace kartu pod svoje tako da ni klokovi nece padati. Plus drajveri jedno ~5% - nece taj Ti daleko biti.

Edit: da ne pricamo o tome da AMD nije ovakve cijene stavio, nVidia bi ovu Ti kartu opet vratila u 4 cifre.

Poslednja izmena:
Nije ni sad daleko. Manje od 7% ne moze da se zove daleko. Ali da ne bude da flejmujemo, bolje da ne raspravljamo koja je bolja, to zavisi od percepcije. 780Ti je odlicna karta, samo malo skuplja nego sto bi trebalo da bude, tipa 50e

Nisam ja review-e danas ni gledao, ali vidim sa foruma da se tuda krece. Ali sam mislio na OC potencijal koji ima karta i za koji ovdje kazu da je 18% dobitka na njemu, pa se prema tome ravnam. Tako da ce sa nekim finim kulerom, dobiti na OC-u AMD karte i primaci se. A to da je odlicna karta ja i ne dovodim u pitanje. Cak, sad kad saznah sta ide uz nju, mislim da je i cijena prilicno OK.

Nije ni sad daleko. Manje od 7% ne moze da se zove daleko. Ali da ne bude da flejmujemo, bolje da ne raspravljamo koja je bolja, to zavisi od percepcije. 780Ti je odlicna karta, samo malo skuplja nego sto bi trebalo da bude, tipa 50e

Na defaultu vs uber, razlika je 7%
perfrel_2560.gif

OC 780ti:

perf_oc.gif

Actual 3D performance gained from overclocking is 18.4%

OC 290x

perf_oc.gif

When using the "Uber" BIOS, we see a 7.2% performance improvement.

Što znači da je razlika između referentnog 780ti i referentnog 290x kada su obe karte maksimalno overkokovane 18,2%.

Temperature:

290x

temp.gif

780 Ti

temp.gif

Buka:

fannoise_load.gif

Potrošnja:

http://tpucdn.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_780_Ti/images/power_maximum.gif

Što se tiče dela o "ceni". 290x kod nas košta 55k, 780ti će da košta 65k. Što će reći da je 780ti, iz glave, skuplja nekih 17%. Što kada se pogleda celokupan proizvod, razlika u performansama, razlika u oc mogućnostima, temperatura, buka, potrošnja, prateći paket (a tu ne mislim samo na AC4, Batman:AO i SC, već i na PhysX, TXAA, HBAO+, God rays, shadowplay i ostale sitnice koje je lepo videti kada za kartu daš već 500-600e). Ne gleda se samo sirova razlika u performansama, već se gleda sve ovo što sam pobrojao. Tako da neki problem u ceni u odnosu na cenu 290x, da me neko ne shvati pogrešno, ne postoji.

Poslednja izmena:
To je samo jedna igra, ali hajde da je uzmemo za reper. A sto se tice cijene, to tek treba da vidimo. Sad gledah na Guru3D SLI test. Ne znam da li je do drajvera, ali dosta slabo skalira u svim rezolucijama.

@rAMA

Prvo, sajt koji je najvecu razliku pokazao izmedju te dve karte je techpowerup. Racunao sam proseke na 4 sajta i oni su 4, 4.8, 6.8 i 7% kod techpowerup-a.
Drugo, na istom sajtu imas test 290x Powercolor referentni koji je blaga OC varijanta, plus na tako OC primerak dobitak od overkloka je 9.9%, sto znaci da im je za test referentne 290x zapao katastrofa primerak za oc. Evo i linka

http://www.techpowerup.com/reviews/Powercolor/R9_290X_OC/29.html

Trece, ne moze se pricati o OC potencijalima kad oni za 290x jos nisu poznati usled hladjenja; ima testova gde 780Ti ima i 40C u idle, tako da tvrdnje potkrepljuj iz vise izvora, ne samo jednog.

Mogu tako da cherry pick-ujem do sutra ali stoji da je r9 290x za nijansu sporija karta. Bucne su obe, tako da meni to koja je bucnija od dve bucne ne znaci nista-nereferentnu ce uzeti svako iole normalan ko uzima ove dve karte, pa se onda moze pricati o buci i oc potencijalu. Takodje, i to sam tek sad shvatio, posto 290x zna da trotluje zbog visokih temperatura i obara klokove, pitanje je da li ce 780Ti uopste i biti brza na default kad izadju nereferentna resenja koja mogu adekvatno da je ohlade i novi drajveri posto su sadasnji u beta fazi.

A ovo oko TXAA, HBAO+, God rays, shadowplay, pa do nekle i PhysX, to je sve marketinski bullshit. Ni ja nisam pominjao AMD dzidza-bidze koje "krase" 290 seriju u odnosu na nV karte, mantle, true audio, i ostale sitnice koje su manje vise nebitne.

Poslednja izmena:
Vidim da se pominju neke razlike od 5-7% izmedju 290x i GTX 780 Ti pa se zapitam da li su ovi inzinjeri iz nVidia-e normalni ili fanovi obrcu matematiku u svoju korist?!
I tih 10% overall mi zvuci prihvatljivije a kamo li ove marginalne razlike!
No pregledavsi malo testove rekao bih da je stanje malo drugacije.
Cak i kad se porede Uber setovanja kod R 290X koja su prakticno neupotrebljiva na duze staze jer je karta bucna uzasno i preterano se greje a na kraju krajeva nije ni funckionalna jer kasnije trotluje ali cak i kad poredimo same performanse Ti ima osetnu prednost!
Poredi se referentna vs referentna,nema smisla da se izmislja topla voda,od uvek je tako bilo da se proizvodi porede out of box.
I kad je rec o overkloku GTX 780 Ti , moram skrenuti paznju da ni tu nije kraj jer sve sto je postignuto , postignuto je na stock hladjenju i na nizem naponu od 1.18v.
Sta ce biti kada krenu custom modeli koji ce dozvoliti veci power target i veci napon od samo preko 1.2v ? Karta ce da boost-uje blizu 1400 Mhz , mozda cak dohvati i celih kao stabilan klok.
Uz sve to treba uzeti u obzir i modele sa vodenim hladjenjem tako da igrarije tek krecu.
Evo nekih testova i rezultata i procentualno razlika izmedju kartica :

Crysis 3 :

Razlika izmedju GTX 780 Ti i R9 290X je oko 15%

GTX-780-TI-123-31.jpg

Far Cry 3 :

Razlika 20%

GTX-780-TI-123-33.jpg

Metro Last Light :

Razlika 20%

GTX-780-TI-123-36.jpg

Tomb Raider :

Razlika 10%

GTX-780-TI-123-37.jpg

Itd.Mislim da je poenta jasna ..

Zatim primetio sam da se pominju i neki driveri..Ok sve to stoji ,pravi se napredak na polju drivera.
Samo malo je smesno poredjenje u takvom kontekstu kao da ce nVidia da sedi i ceka a AMD ce da pravi ultra ,mega-giga super drivere koji
ce doneti ne znam kakav boost.
Pa imali ste primer onih boost drivera koji su doneli prednost odredjeno vreme,citaj odredjeno vreme.Sta se na kraju desilo?Opet je nVidia preuzela vodjstvo tamo gde je imala i na samom pocetku..
Poenta?I jedni i drugi nece sedeti skrstenih ruku vec ce raditi na tome da se rezultati poboljsaju.

@PCBeast

prvo uzmi digitron u ruke, izvadi procentualne proseke pa tek onda tvrdi da je razlika ovolika i onolika.

prvi grafik koji si dao: nije razlika 15% nego 14.2, 2.- nije razlika 20% nego 19%, treci nije 20 nego 18.2% i 4. nije 10% nego 8.2% razlika. Za svaki si "izracunao" u korist nVidije. Zanimljivo. Ne trudi se da brises post, screenshot je napravljen ;)

edit:
evo testa gde je 780Ti samo 1.5DB tisa od 290x u uber modu:

http://www.anandtech.com/show/7492/the-geforce-gtx-780-ti-review/15

edit2: evo procentualne razlike u bateriji od 13 testova na jednom nasem forumu, koji je dobio skoro identicne rezultate kao bench:

5%
3%
1%
8.9%
5.4%
-7.3%
2%
6.8%
-4.5%
15.5%
3.2%
19.7%
3.6%

+ je nvidia, - je amd

prosek 4.79% u korist 780Ti u odnosu na 290x. Razlika bi bila oko 3% da se Sniper Elite 2 ne koristi u testu.

Poslednja izmena od urednika:
@fingon

Manje vise sam zaokruzio ne pravi se pametan ali ako ti je toliko stalo a vidim da jeste onda nek ti bude..
Sve u svemu nije ni 5 % a ni 7% a cak ni tih 10% o kome je rec.To je poenta !
Nego gde nadje tih 7% pod rednim brojem 2 ?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Da se vratim na overclock !
eVGA je vec najavila Classified verziju GTX 780 Ti.
Obzirom da je GTX 780 mogao da se setuje na 1400 Mhz stabilno bice zanimljivo videti kakav potencijal ima ova izvedba .

03G-P4-2888-KR_XL_1-620x620.jpg

Poslednja izmena od urednika:
Evo o ovom je rec..

gtx780-max-oc-645x718.jpg

Znaci karta doseze skoro 1300 Mhz in real time sa naponom od 1.18v.
GTX 780 ima maksimalni napon 1.2v kada se bios otkljuca napon je zakucan na 1.22v.
Znaci GTX780 Ti ima dosta lufta za overklok sa vecim naponom sto ce verovatno odredjene edicije i imati,povecan power target i napon veci od
1.18v.

GTX-780-TI-123-61.jpg

GTX-780-TI-123-62.jpg

Lepo sumirano na Hardwarecanucks:

The GTX 780 Ti is everything we expected and more. It is extremely fast, consumes less power than the R9 290X and remains whisper quiet regardless of how much load you put it under. That’s a noteworthy achievement for NVIDIA in the face of an odd push towards justifying overly loud acoustics in favor of performance. Currently, there isn’t a better card available for gamers who don’t want to buy a water block or custom heatsink to ensure optimal framerates.

Rekoh lepo..I tih 10% mi je prihvatljivije i ako svako od nas ima svoj izbog igara koje bi igrao i na osnovu cega i vrsi odabir.
Ja recimo poslednji Dirt uopste nisam igrao a ni Max Payne 3 a ni Hitman (probao i ne svidja mi se) .
Ove igre ostale su mi i sad instalirane u sistemu tj vecina od njih..

@rAMA

Prvo, sajt koji je najvecu razliku pokazao izmedju te dve karte je techpowerup. Racunao sam proseke na 4 sajta i oni su 4, 4.8, 6.8 i 7% kod techpowerup-a.
Drugo, na istom sajtu imas test 290x Powercolor referentni koji je blaga OC varijanta, plus na tako OC primerak dobitak od overkloka je 9.9%, sto znaci da im je za test referentne 290x zapao katastrofa primerak za oc.

Teachpowerup sam uzeo zbog W1zzard-a. On je čovek koji oduvek lično preferira ATI/AMD u odnosu na nvidiju i to ne krije u opuštenim konverzacijama. Ali pri tome njegovi testovi su uvek profesionalni i detaljni, a zbog njegovih ličnih preferenci znam da na njega nvidia ni na jedan način ne bi mogla da utiče da namešta rezultate. Zbog toga kada i ja sam planiram kupovinu kartice prvo gledam njegove testove.

Što se tiče ovih stvari većina jesu stvari koji jesu stvari bez kojih se može i koji su marketinški trikovi, ali recimo shadowplay nije marketinški trik pošto ima nula uticaja na performanse tokom snimanja gameplay-a u punoj rezoluciji sa 60 fps-a. Tako nešto za one koji vole da snimaju i kače svoje snimke do sada nije postojalo, barem ne bez ikakvog uticaja na fps. PhysX bi bio fenomenalna stvar da se pojavljuje u više naslova, ali i ovako je lepo da uz kartu besplatno dobiješ igru koja sasvim fino iskorišćava taj feature.

Odličan zaključak i odličan test, nema šta.

Trece, ne moze se pricati o OC potencijalima kad oni za 290x jos nisu poznati usled hladjenja; ima testova gde 780Ti ima i 40C u idle, tako da tvrdnje potkrepljuj iz vise izvora, ne samo jednog.

Mogu tako da cherry pick-ujem do sutra ali stoji da je r9 290x za nijansu sporija karta. Bucne su obe, tako da meni to koja je bucnija od dve bucne ne znaci nista-nereferentnu ce uzeti svako iole normalan ko uzima ove dve karte, pa se onda moze pricati o buci i oc potencijalu. Takodje, i to sam tek sad shvatio, posto 290x zna da trotluje zbog visokih temperatura i obara klokove, pitanje je da li ce 780Ti uopste i biti brza na default kad izadju nereferentna resenja koja mogu adekvatno da je ohlade i novi drajveri posto su sadasnji u beta fazi.

A ovo oko TXAA, HBAO+, God rays, shadowplay, pa do nekle i PhysX, to je sve marketinski bullshit. Ni ja nisam pominjao AMD dzidza-bidze koje "krase" 290 seriju u odnosu na nV karte, mantle, true audio, i ostale sitnice koje su manje vise nebitne.[/QUOTE]

Poslednja izmena:
Dobro je sto NV ubacila mogucnost snimanja klipova, i mene bi to redovalo da imam NV karticu, ali na Radeonima vec duze vreme postoji mogucnost snimanja gameplaya, isto ne obara performanse, moze da se bira rezolucija i FPS... tako da to nije nista novo, jedino sto se ne reklamira kao shadowplay.

Poslednja izmena:
@rAMA Prvo, sajt koji je najvecu razliku pokazao izmedju te dve karte je techpowerup. Racunao sam proseke na 4 sajta i oni su 4, 4.8, 6.8 i 7% kod techpowerup-a.

Na HardwareCanucks razlika je 9%, znaci vise nego na techpowerup. Za mene su ta dva sajta plus HardOCP nekako najrealnija. Recimo kad je izasao R9 290X, hardwacanucks se nije ustrucavao da zadnju stranicu nazove "A Titan Slayer Is Born", isto kao sto se ni sada ne ustrucava da sakrije odusevljenje sa GTX 780Ti.

Bucne su obe, tako da meni to koja je bucnija od dve bucne ne znaci nista-nereferentnu ce uzeti svako iole normalan ko uzima ove dve karte, pa se onda moze pricati o buci i oc potencijalu.

Eh sad...razlika od ~10 deciblea je nebo i zemlja, a izjednaciti kulere ove dve karte ili da kazem generalnije - termalne i audio performanse ove dve karte je u najmanju ruku nerealno.
nVidia-in kuler je odlican (za blower tip verovatno ne moze mnogo bolje od ovog, a prednost blower-a je sto vruc vazduh izbacuje van kucista) i ne vidim zasto bi neko bio nenormalan da, ako zeli ovu kartu, odmah je kupi sa referentnim hladjenjem. Dobija prilicno tihu kartu, koju moze i da overclockuje i dobije ~18% preko performansi. Uz to i izgleda ubedljivo najlepse i najskuplje od bilo koje karte sa nereferentnim kulerom, i to nekom znaci :)

Poslednja izmena:
Mnogo jak cip a jos i lepo izgleda!

gpu.jpg

Brutalno jaka karta! :-devil-:

gpuzoc.gif

Eh sad, o ukusima ne treba raspravljati. Doduse, za referentnu je lijepa karta. Ja se slazem sa tim da ova Ti moze i referentna da se kupi. Mogle su i AMD-ove do ove serije 290 sa nekim 'reasonably ventilated' kucistem. U sustini, blower moze da hladi tu do nekih 200, hajde i do 250W, iako je rejt-ovan na preko 300, cini mi se.

Evo o ovom je rec..

gtx780-max-oc-645x718.jpg

Znaci karta doseze skoro 1300 Mhz in real time sa naponom od 1.18v.
GTX 780 ima maksimalni napon 1.2v kada se bios otkljuca napon je zakucan na 1.22v.
Znaci GTX780 Ti ima dosta lufta za overklok sa vecim naponom sto ce verovatno odredjene edicije i imati,povecan power target i napon veci od
1.18v.

Vidima da je zagustilo :d mali doprinos u poredjenju :)
R9 290X 1315/1500 ,)
http://www.3dmark.com/fs/1095810 :zgran:

Eno ti u temi o r7 i r9. Accelero eXtreme je bio, menščini.:)

Vidima da je zagustilo :d mali doprinos u poredjenju :)
R9 290X 1315/1500 ,)
http://www.3dmark.com/fs/1095810 :zgran:

Okaci link odakle si preuzeo rezultat tj da vidimo cime je karta hladjena!
Drugo ne znam iz kog razloga pravis ovakva poredjenja kada je istaknuto sasvim nesto drugo koje nema veze
sa bilo cim sto ti potenciras.
Verovatno ti je bitan rezultat na 3D Mark-u posto OC nije nista specijalno ..

Iz ove teme nije..

http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-r9-290-review-benchmark,3659-19.html

Ta karta je sigurno bila pod vodom..

Okaci link odakle si preuzeo rezultat tj da vidimo cime je karta hladjena!
Drugo ne znam iz kog razloga pravis ovakva poredjenja kada je istaknuto sasvim nesto drugo koje nema veze
sa bilo cim sto ti potenciras.
Verovatno ti je bitan rezultat na 3D Mark-u posto OC nije nista specijalno ..

Iz ove teme nije..

http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-r9-290-review-benchmark,3659-19.html

Ta karta je sigurno bila pod vodom..

Oc nije specijalno 300mhz za gpu 250 za memoriju to nije specijalno onda sta je?
Ako nije bitno poredjenje sto ti kacis linkove? Ok oC je lutrija tu se slazem, ali spustite lopticu malo dole nvidia ima bolje referentno hladjenje i bolje se referentne klokaju, ali daj da vidimo kako ce se nonreferentne klokat pa da onda poredimo....
Sto se tice 3dmark GTX780 ti i R9 290X podjednake su....
Realno govoreci da je AMD i brzi (kao sto nije) opet bi zeleni nasli neke argumente druge tako da je suvisno bilo sta govoriti.
R9 290X=Titan kiler sad je tu ulogu najbrze karte preuzela GTX780Ti ako AMD ne bude imao odgovor jasna pobjede Nvidie isto kao u slucaju GTX580 vs HD6970.
Nvidija je napravila brzu, ali i skuplju kartu sacekacemo ima li AMD ikakav odgovor (cisto sumnjam).

Taj lik je kupio 7 R290X-a. Kaze da je prosjek karti 1200MHz na 1.3V i 1250 na 1.35V. Tako da je vjerovatno voda u pitanju za ovaj skor.

Oc nije specijalno 300mhz za gpu 250 za memoriju to nije specijalno onda sta je?
Ako nije bitno poredjenje sto ti kacis linkove? Ok oC je lutrija tu se slazem, ali spustite lopticu malo dole nvidia ima bolje referentno hladjenje i bolje se referentne klokaju, ali daj da vidimo kako ce se nonreferentne klokat pa da onda poredimo....
Sto se tice 3dmark GTX780 ti i R9 290X podjednake su....
Realno govoreci da je AMD i brzi (kao sto nije) opet bi zeleni nasli neke argumente druge tako da je suvisno bilo sta govoriti.
R9 290X=Titan kiler sad je tu ulogu najbrze karte preuzela GTX780Ti ako AMD ne bude imao odgovor jasna pobjede Nvidie isto kao u slucaju GTX580 vs HD6970.
Nvidija je napravila brzu, ali i skuplju kartu sacekacemo ima li AMD ikakav odgovor (cisto sumnjam).

Covece jesi ti negde video da sam ja u tom postu pomenuo R9 290X?
Sve vreme se govori o GTX 780 Ti i njenim mogucnostima tj mogucnostima samog chipa.
Referentno hladjenje moze da se ostavi po strani , ja sam izneo detalje za koje mozda neki korisnici nisu upuceni.
Ako GTX 780 Ti ostvaruje skoro 1300 Mhz stabilno na referentnom hladjenju uz prihvatljive temperature i buku i uz sve to na nizem napono od 1.18v sta ce biti
kada izadju non referentna izdanja poput eVGA Classified i sl? Karta moze lagano da probije granicu od 1400 Mhz ali necu na pamet da pricam , videcemo kako je eVGA to zamislila.
Za sad su najavili sva izdanja koja su bila i za GTX 780 kao i Hydro Copper model..

http://eu.evga.com/articles/00795/

A sto se tice konstantne price o tome da ne treba porediti referentne karte ja ne znam iz kog razloga ?
Pa sta treba da se poredi ako ne treba referentna sa referentom? Cemu te karte sluze ? Za izlozbu ? :smoke:

Isto tako ne kapiram kako se niko od vas nije setio da pogleda malo hwbot listu i sabere dva sa dva i dodje do zakljucka koliki je potencijal R9 290x sa boljim hladjenjem , konkretno
na vodi (najidealniji uslovi) kao recimo :
http://hwbot.org/submission/2445252_chispy_3dmark___fire_strike_extreme_radeon_r9_290x_6542_marks

Obzirom da su ovo klokovi za bench,nije ovo ni blizu stabilnog ali cekacemo vise rezultata i neke non referentne svakako ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno