Šta je novo?

GeForce GTX 780 Thread

Samo jedno pitanje.
Ako sam kupio 780 pre dve godine recimo za 55.00din. a sada kosta 30.000din. ako je raklamiram i uvaze mi garanciju, koliko sam shvatio mogu da trazim povracaj novca na dan kada sam je kupio, tj. 55.000din.

Ako nemogu da je poprave i ako nemaju drugu GTX 780 da ti daju, onda moraju da ti vrate novac (ako to zahtevas), a mozete i da se dogovorite za nesto drugo, recimo GTX 970.

Samo jedno pitanje.
Ako sam kupio 780 pre dve godine recimo za 55.00din. a sada kosta 30.000din. ako je raklamiram i uvaze mi garanciju, koliko sam shvatio mogu da trazim povracaj novca na dan kada sam je kupio, tj. 55.000din.

Da, baš tako.

Ako nemogu da je poprave i ako nemaju drugu GTX 780 da ti daju, onda moraju da ti vrate novac (ako to zahtevas), a mozete i da se dogovorite za nesto drugo, recimo GTX 970.

Da, ali ako je taj gtx970 jeftiniji nego što je on platio njegovu 780-ticu, onda mu sleduje i 970-tica i razlika u lovi, a ne samo da mu daju 970 i kažu: "Evo ti, budi srećan".

Dakle, na fiskalnom računu za 780 ti piše npr. 55 hiljada, cena neke 970 je npr 45 hiljada. Tebi crkne 780-tica i ti je reklamiraš.

Tebi prodavac mora da prvo popravku ili istu karticu, a ako to nije moguće, da ti ponudi neku robu u toj vrednosti ili povraćaj novca, a ne samo da ti ponudi karticu koja je deset hiljada jeftinija nego ona koju si ti kupio i to je to.

Dakle, ti hoćeš 970-ticu koja košta 45 hiljada. Oni ti lepo izdaju fiskalni za 45 hiljada i vrate ti razliku od 10 hiljada dinara ili ti izabereš nešto u toj vrednosti ako želiš.

Poenta je u količini novca koju si izdvojio za reklamirani artikal, a ne da li je dve godine nakon toga jeftiniji artikal bolji od tog reklamiranog ili ne, samo se gleda iznos na fiskalu i on mora da bude nadoknađen u novcu ili robi.

Čak i da ti oni kažu da mogu da je poprave ili imaju novu da ti daju, ti opet imaš pravo da tražiš povraćaj novca.

Naravno, oni će pokušati da te ubede da to nije tačno ili će ti reći ovo ili ono, sve po APP principu, pa ko na šta nasedne.

Na prodavcu je samo da ponudi sve opcije, a na kupcu je da izabere koja mu najviše odgovara, ali to se retko kad dešava, čast izuzecima.
Naravno, većina prodavaca će pokušati da izmuljari nešto, tako da to pravo ne može baš uvek lako da se ostvari, ali je uglavnom dostižno uz pisanje molbe, zvanje CEPS-a da posreduje, a u slučaju veoma drskih prodavaca i zvanje inspekcije ako CEPS ne uspe da reši stvar.

Ja nisam morao da idem dotle, kod mene su uglavnom usmene ili pisane molbe rešavale stvar.

Sve u svemu, najsigurnije je uzeti lovu nazad pa opet u kupovinu.

I da, ako ti zamene za isti artikal, tj. ponude ti novu 780-ticu i ti pristaneš, moraš da dobiješ novu garanciju, a ne samo da ti oni uvale onu staru.

Dobiješ novo, mora da ide nova garancija, mnogi se prave ludi na to... ali samo treba biti fin i uporan, a ako zatreba i drzak, kao i oni na kraju krajeva.

Poslednja izmena:
Hvala.
Jeste, bas ovako kako si opisao u vezi reklamacija deluje logicno i pravedno. Ali znamo gde zivimo i ljudi ne znaju svoja prava i ovi nasi trgovci to maximalno koriste, retki su posteni.

Jel se isplati prodavati ovu moju, koja ima jos 2 godine i dva meseca garancije i uzeti msi 970 gaming?

naravno,ako uspes da izvuces lovu zbog porazavajucih bencheva za gtaV.

Sto porazavajucih? Kod mene sve sem trave na najvisim podesavanjima 60fps, nekad malo opadne ali nista strasno, cak i msaa i txaa. Kloknuta malo doduse :)

Čak i da ti oni kažu da mogu da je poprave ili imaju novu da ti daju, ti opet imaš pravo da tražiš povraćaj novca.

Za sve ostalo se apsolutno slazem sta si napisao, ali iskreno mislim da je ovde mala greskica. :)
Po zakonu prvo moraju da poprave, ako ne uspeju onda da zamene sa istim* modelom. Tek ako te dve opcije nisu moguce (popravka nemoguca, isti* model vise nije dostupan) imas pravo raskida kupovnog ugovora i potraznju novca nazad.

*isti - e ovde je caka u korist kupaca, naime: moraju da ti ponude apsolutno isti model, znaci ti si kupio lupam asus gtx 780 referentni, oni ti ponude referentni MSI ili asus gtx780 dc2 model - imas prava da odbijes. I ako je u praksi to je isto/bolje, to nije apsolutno identicni model i imas puno pravo da odbijes i trazis pare nazad. :)

sakiboj:

pa jesi video bencheve?karta nema sta da trazi pored 290(x) a kosta u najbolju ruku isto.na guru3d u 2k je ista kao 280x.

Nisam baš siguran, ali moguće je da si u pravu, a i logično je s neke strane.

Sto se tice memorije 3GB u odnosu na uslovnih 4GB, tu nema dileme i vec sada ima igara koje koriste vise od 3GB memorije a bice ih i sve vise.
Sto se tice snage, sve zavisi od overkloka, gtx780 na kloku od oko 1.280|7.400ghz, je vrlo blizu dobro klokovanoj gtx970, ali je sigurno 970 kad se na-klokuje brza od klokovane 780 za minimum 10-15%.
U principu, sigurno je 970 i bolja i brza i hladnija i ima vise memorije i ima bolji frametime i po meni ako je neka doplata oko 100-110E, isplati se za toliko uzeti 970 naspram 780.

racunajte da vam je sad gtaV bench i za prodaju,u smislu da klinci koj bi to uzeli zbog te igre a kojih ce biti najvise ce samo to da gledaju.

Upalim jutros komp i zuji jedan ventilator. Kad ga zadrzim on prestane da se vrti a kad pocne da radi zuji kao lud. Sta da radim sad? Da je reklamiram?

Poslednja izmena:
Sta znam, meni se pre 7-8 meseci, desilo da mi je poceo jedan vent da "zujicka", ne bas tako jako kao kod tebe, usla jedna dugacka dlaka u vent i tako se zaglavila da je kocila vent koji je poceo da zuji. Pogledaj malo unutar venta dok zvizdi, mozda uspes da detektujes problem.

Nema nista, cistio sam i isto. Zvao sam ih i poslao je na reklamaciju. Dal mogu da mi odobre zamenu zbog toga?

To toliko zuji kad se nesto zahtevno startuje da ne moze da se sedi pored racunara.

nema sta da odobre ili ne odobre,ne radi kao reklamirana,na prvi znak izvlacenja odmah pripreti trzisnom.

Moram da cekam od 8 do 14 dana da kao oni utvrde sta je sa njom. A sta da radim ako bude neka zamena a koliko vidim vise i nema uopste ovih 780gtx? Kakvu uopste zamenu mogu da mi nude? 55k dinara ili koju drugu? Ove 970 su jeftinije.

Moraju prvo da probaju da porpave. Ako ne mogu, onda ide zamena sa identicnim modelom. (ovde mislim na apsolutno identicni). Posto je starija kartica ako nemaju identicni nude ti nesto ekvivalentno za zamenu - na sta ti imas pravo da odbijes i trazis povracaj novca u sumi sa fiskalnog racuna tj koliko si je platio. I samo bezobrazno od starta, belezi datume itd.

Nemam srece sa tim grafickim. Pre mi tako na safirovoj 280x ode vent i oni zamene ali mi posalju umesto iste power color na sta ja poludim i oni mi vrate pare za 2-3 dana. WW radnja je bila tad u pitanju.

Iskopirao sam ja i garanciju i fiskalni racun i imam racun od brze poste kad sam poslao. Ne znam sta mogu da nude kao zamenu kad nemaju nista sto vredi 55k.

Pa, vidi, obavezno uzmes pare, i, ili ako nemas strpljenja da sacekas novu seriju grafi i mozda neke bolje cene( a to po meni nece doci pre jula-avgust), kupis 970, sigurno je bolja od 780 ili probas da nadjes negde neku 980 sa relativno povoljnom cenom.

Poslednja izmena:
najvece pitanje je dal' bi mogao da izdrzis do izlaska novih radeona?ako ne,uzmi pare,kupi 970gtx,a ostatak love stekni ovo mesec i kusur do novih radeona i budi spreman da reagujes,sve su prilike da ces moci kombinovano za tu lovu da uzmes hajend radeona.

Jao muke, nisam ljubitelj radeona :) a kad sam imao 280x uzeh crossfire plocu.

a kao nvidia te je bolje posluzila?nema tu radeon - nvidia,uzmi sta se vise isplati za novac koji imas,kod tebe su stvari prilicno jasne - 970gtx i cekanje radeona,290x CF ili da se stisnes i da ih sacekas sa kesom u rukama.980gtx pitanje je hoce li da naleti za 55k dinara,a i nije toliko brza od 970gtx koliko je novaca vise.

I ja bi bio u dilemi sta i kako.
Ja kao nvidia fun, bi probao da nadjem neku povoljnu 980, ako neces da cekas pad cena. Brza je dosta 980 od 970, sve zavisi od overkloka. Konkrentno, ova moja 980 na malo vecem kloku od prosecnog, od 1580|7950ghz, je jaca od nekog prosecnog kloka 970 od recimo 1520-1540|8000ghz., za recimo minimum 25% i vise.
A recimo koliko je jaca 980 od 780, ufff, pa dosta, sigurno u rangu 30-40%, sve opet zavisi od kloka.
Tako ako bi recimo trebalo da dodas za neku 980 na tih recimo 55K, oko 100-150E, mislim da bi bilo isplativo u odnosu na to koliko dobijas na performansama u odnosu na 980 vs 780.

Slazem se ja ali ja bih to iz radnje kupovao i onda moram podosta jos da dodajem. Ne znam kakav im je ono sajt, kad ukucam u search baru gtx 970 onda izbacuje cenu od 43.900 za msi gaming gtx 970 a kad pretrazim graficke karte i poredjam po ceni onda joj je cena 52.110. Monitor firma. Kad kliknem detaljnije onda je 43.900.

Poslednja izmena:
Po meni, ta MSI 970 Gaming ti je najbolja grafa u odnosu na cenu i kvalitet. Ako je nadjes za oko 45K, verovatno je sada najbolja kupovina.

Kolko znam ASUS je nesto lose uradio sa hladjenjem VRM-a i kod gtx970 i kod gtx780Ti, tako da je nesto bolja MSI.

Videcu kako ce biti sa ovom kad ih budem zvao za nedelju dana. Ako bude zamena onda verovatno msi 970 cu uzeti. Preskupo mi je u radnji kupujem nove gtx 980 i r3-- serije ako izadju ove godine.

izlazi 390 i 390x u junu,potvrdjeno.390 bez x sigurno nece biti 55k (ako izuzmemo cene na prvi dan(najgluplji trend u istoriji univerzuma) i "specijalne akcije za nas benchmarkovce" :) ) a ne smem da se kladim,ali imam osecaj za filing da ce 390x sa air kulerom i 4gb stekovanog rama biti tuda ili nesto malo vise,a to je po svim projekcijama karta bar u rangu titanX-a.nevezano dal' ces na kraju da kupis radeona ili ne i sta ce od ovih spekulacija oko novih radeona da se obistini,sigurno ce kad izadju da pomere cene na dole (pa i za 980gtx) i svakako bi ti se isplatilo da ih sacekas.

sto se tice cena,nazovi ih na telefon.sto se tice toga,ja bih obavezno uzeo pare,jer ista karta ima nova,u sopu,sa sve garancijom mnogo,mnogo jeftinije drugde (isto u bg-u).kes je kralj,uvek bio,uvek ce i biti.

Nazad
Vrh Dno