Šta je novo?

GeForce GTX 780 Thread

Odlicno, sad u zavisnosti od temperatura gpu-a i vrm-a, podigni napon i probaj neke klokove. Probaj i memoriju malo da klokujes, ako imas Hynix Memory ona bi trebalo da ide bar do 7000mhz.

Napravio sam malo poredjenje izmedju dve PC konfiguracije.
Prva konfiguracja sa Guru3D-a:
Core i7 3960 Extreme (Sandy Bridge-E) @ 4.6 GHz
MSI Big Bang XPower II (MS-7737)
8192 MB (2x 4096 MB) DDR3
Windows 7 64-bit SP1
ASUS GeForce GTX 980 Poseidon overclock 1584|7962mhz.
Moja konfa:
I5 3570K, 4.6Mhz
Gigabyte Z77X-UD3H
8Gb, Muskin 2000Mhz
Windows7 Ultimate X64b SP1
MSI 980 Gaming overclock 1586|7948mhz.
Test Tomb 2013 podeasavanja sa guru3d ASUS GeForce GTX 980 Poseidon review.
Rezultat za guru3d na 1920X1200 je 173fps. Moj rezultat na 1920X1080:
TombRaider_2014_12_27_20_41_49_042.jpg
Test Hitman Absolution podesavanja sa guru3d za ASUS 980 Poseidon review.
Rezultat na 1920X1200 je 103fps. Moj rezultat 1920X1080:
HMA_2014_12_27_20_45_24_900.jpg
Na osnovu rezultata, a sobzirom da grafike i procesori rade na istim taktovima, moze se reci da nema razlike u performansama ili po meni ja imam za nijansu malo bolje rezultate.:smoke:

EDIT: Jaooo:wall:, pogresan Thread, neznam da li administracija moze da prebaci u GTX 980 Thread.

Poslednja izmena:
Jel moze neko da mi malo pomogne u vezi overkloka moje grafe gtx 780 directCU OC verzije. Sto se tice overkloka, gpu sam podigao na 1070Mhz a cpu memory na 6550Mhz . Voltaga je po difultu,e sada ja dignem voltagu i hocu da overklokujem jos malo cpu i gpu memory al zakiva slika i posle se vrati na prvobitno stanje. Imam osecaj da grafa ne moze vise od ovog.

Prelistaj malo ovu temu naci ces sve odgovore ako umes da povezes...

Ovde isto tako imas korisnih informacija...
http://forum.benchmark.rs/showthrea...-780-DC2OC-SLI-vs-780-TI-vs-MSI-770-Lightning

Po nacinu na koji si postavio pitanje cenim da bi trebao prvo malo da se edukujes po pitanju hardvera da bi to sto zelis izveo na uspesan nacin :)

Pre overkloka bilo cega prvo odradis neki test koji ti pokazuje performanse racunara kada je sve default.
Za CPU recimo CINEBENCH Windows 64 Bit
Za GPU 3DMark 13, samo Fire strike test

Zapises dobijene rezultate pa onda sve to ponovo kada ovreklokujes sistem i pretestiras stabilnost sistem. Stabilnos sistem se testira pomocu:
CPU prime95 duze od 4h za neku svakodnevnu primenu....
GPU Valley Benchmark 1.0 1-2h, Tomb Raider 1-2h i FC4 nekih 1h igranja...

Da, i meni izgleda da nemas nekog iskustva u overclocku. Moze ta Asusica da se clockuje dosta. Mozes koristiti i Ungine 4.0 jer ne zavisi toliko od Cpu-a.
Ako si zainteresovan mogu malo da ti pomognem, ako imas neka pitanja i slicno, nije mi tesko.

*******i sve to sto si naveo znam i to sam radio... ;) sto se tice programa i testiranja,pa nije mi prvi put druze...al kada nesto nece,onda nije do mene.

E pa dobro onda, bio si previse kratak i stur na recima pa se stice utisak da ti tematika i nije bas poznata :p

Za pocetak napisi sta imas i sistemu od hardvera pa da vidimo sta bi moglo da bude... Ovako moze samo da se nagadja.

hahahaha ok *******i :D ... imam MAXIMUS VII Formulu , i7 4790K 16gb Kingston Beast itd itd . sad ne znam sta bih mogao da uradim a ?

Koliki je ASIC ? Koliko je to jos malo klokovanja ? Ako na max podignutoj voltazi ne moze preko 1200Mhz u Boost-u onda je mozda malo losiji primerak.

@Bleach4
Mislim, bas si onako, kontradiktoran.;) . U prvom postu si lepo rekao jel moze neko malo da mi pomogne oko overkloka grafike, pa onda nema potrebe ja to znam, uradio sam kako treba, pa sad opet sta da radim sa procom, pa ce opet biti ja to znam ne moze bolje. :trust:
Ja sam ti ponudio pomoc, i sad sam raspolozen da ti pomognem, onoliko koliko znam. I7 4790K je zver od proca i ako imas neki dobar cooler mozes da ga overklokujes do 4.5Mhz sigurno. Pogledaj u temi o procesorima, imas bas sve objasnjeno.
Za grafiku, trebalo bi da ide vise od 1.200mhz ako se sve postavi kako treba u MSI Afterburneru, daj viese podataka, pa ce vidimo sta se desava.

sorry ljudi nisam bio tu neko vreme...pa me evo opet :) ... evo slika da vidite o cemu se radi. Na koliki overklok moze moja grafa bez diranja voltaze npr. sad vi procenite jel to dovoljno ili ok ? GPU.jpg

Vidi, iako imas Asus kartu taj GPU Tweak nije bas 100% pouzdan i siguran alat za overclock, pa je najbolje da ga deistanliras i ostavis samo ovaj EVGA Precision.
Ono, da li znas bas dobro da rukujes sa Precision, ono, da namestis fun control, otkljucas napon i podesis sve parametre. Mislim da je to kljucno za pocetak i da bi se naso neki stabilan klok.
Ako ne znas bas sve u detalje, cu ti pomognem ako hoces.:wave:

e sto se tice toga bas ne znam... bilo bi dobro ako moze neko upustvo,kako to da odradim sve. Vazi,izbrisacu gpu tweak,ostaviti evga. Ti samo reci kako postepeno,ja cu primeniti sve to. Da vidimo koliko mozemo izvuci za pocetak. Hvala u svakom slucajU :)

Okey, cu skinem i ja EVGA Precision pa cu kroz Sceenshotove, korak po korak da objasnim, mozda ce jos nekom trebati. Ali, ono, kroz sledececih nekoliko dana,
Za pocetak, terba da imas neke programe za testiranje klokova. Najbolji su, njih skini i instaliraj:
Ungine Heaven 4.0
Ungine Valley 1.0
3D Mark 2013 Basic
3D Mark 11
Ono sto treba da znas da dobijeni klok u benchmarku je uvek nesto bolji nego sto moze da se dobije u igricama. Uzmi naparvi Sceenshot od najnovijeg GPU-Z da vidimo neke osnovne karakteristike kartice.
Toliko za pocetak.

EDIT: Ako imas vremena, procitaj malo i nesto sto je pisano u ovoj GTX780 temi, da steknes malo osecaj za overklok.:type:

Poslednja izmena:
sve te programe imam :) ... evo sada cu ti napraviti screenshot GPU-z ..evo izvoli :) gpu deafult.jpg

Jaoo, Elpida memorija, najlosija memorija za overklok. Njen domet u overkloku je otprilike sa 6000mhz na, recimo 6500-6700mhz. Recimo, ja sam imao gtx780 sa Samsung memorijom i isla je i do 7550Mhz.
Sad sam video da si je klokovao do 6500mhz, to je otprilike i neki maximum, mozda ce moci jos nesto malo..........

@Bleach4, ajd skini ovaj MSI Aftreburner 4.0.0 i deinstaliraj ovaj EVGA Precision, ipak mi se ovaj MSI pokazao kao najstabilniji i najlaksi za overklok . Obavezno instaliraj i RTSS koji ide uz njega. Posle instalacije obavezno restart. Ja cu ovako da objasnim, skroz u detalje, iako mozda znas dosta stvari.

e pa ****ga,sta sam znao ja da elpida u pitanju,ne mogu kad kupujem da otvaram grafu i da je palim i proveravam :) . Sve sam to uradio,imam afterburner 4 i rtss . Restartovao sam.

Ja cu ovako, pocetnicki da objasnjavam, iako mozda znas sve to, ali mozda nekom ko nije upoznat sa time pomogne, secam se kada sa ja pocinjao, morao sam da trazim na stranim forumima.
Pocetni interfejs MSI Afterburner 4.0.0.
1.png
Prvo treba podesiti MSI, ide se na seetings i otvori se MSI Afterburner properties i pod General tab se cekiraju ove dve stavke i potvrdi se. Msi ce traziti potvrdu za otkljucavanje voltaze i to se potvrdi.
2.png
Sada bi trebalo da bude otkljucan slajder za povecavanje voltaze.
3.png
................

Ako kojim slucajem MSI ne podrzava otkljucavanje voltaze, mozda pomogne ovo. Disabled Administrator Privileges i pronaci mesto gde je MSI instaliran
8.png
Onda otvoriti ovaj MSI Afterburner.cfg file pomocu Notepad-a i naci ovu liniju-Unofficialoverclocking mode i postaviti umesto 0 broj 1 i onda snimiti i sacuvati postavke. Posle toga restart kompa i trebalo bi da se otkljuca voltaza.
9.png

sve sam ja to proverio jos odavno,sve je ok. Al sve u svemu lepo objasnjeno :) . Idemo dalje.

Onda, da namestimo pod Settings i pod tabom Monitoring da cekiramo postavke koje zelimo da koristimo.
10.png
Za test overclcoka treba ostaviti cekirano kao sa slike:
10.png 11.png
12.png

Sada treba otvoriti Hardware monitor( dvaput levi klik),:laugh:
1.png
i dobije se ovaj tab
13.png
Putem njega mozemo pratiti parametre koje su vazne za rad same kartice tokom testiranja kao, temperaturu, klokove, voltazu, brzinu ventilatora itd.

Nista, onda, @bleach4 uradi prvo test kartice na default postavkama, recimo Ungine 4.0, da vidimo kako se kartica ponasa u radu. I onda postavi Screenshot od Monitoringa.
15.png

EDIT: Da li imas u GPU-Z, mogucnost ocitavanja temperatura VRM-a? Ako imas pusti i GPU-Z da sljaka tokom testa, da vidimo i te temperature

Poslednja izmena:
Vidi, nisi postavio sliku Hardware Monitor-a, da vidimo kako karta radi, temperatuere, clockovi itd.
Znaci, otvoris GPU-Z i ostavis da radi. On bi trebalo da pokazuje temperaturu VRM-a. Pokrenes Ungine 4.0 i kad se zavrsi test, otvoris Monitor i napravis Screenshotove i od Monitora i GPU-Z-a. Za GPU-Z, nadjes VRM temperature i postavis da pokazuje MaX.
15.png 16.png
Ovako treba da bude, da se vide svi parametri.

Prilozi

• 16.png
    16.png
    22.8 KB · Pregleda: 39
Vrh Dno