Šta je novo?

GeForce GTX 780 Thread

Nije bas tako, zavisi za koliko mozes da je prodas i kupis 980. Zavisi i na kom kloku drzis 780 kartu, ako uspevas da izvuces preko 1300mhz za svaki dana onda stvarno nema smisla da je menjas... Obicna 780 je slabija u proseku za nekih ~15% od 780ti kada se postave na isti klok... Sto znaci da bi kupovinom 980 trebalo da dobijes 30% brzu kartu, posto je 980 za neklih 10-15% brza od 780ti, ovo je sve izvedeno iz testova sa guru3d, tako da dok ne budem probao kartu u realnom radu ne mogu nista sa sigurnoscu da tvrdim...

@DoX
Zanimljivo, razlike gotovo i da nema u Valley testu i metro je tu negde... 780 je svakako odlicna kupovina, imao sma ih u sli, ova 780ti je nekada bila kod Gavran-a, za mene je bila povoljna kupovina, po ceni 780 obicne... Trenutno je 970 najbolja kupovina, po testovima reklo bi se da je tu negde sa 780ti ali razlika je u korist 780ti pri 24/7 klokovima, zanemarljiva ali ipak u korist 780ti, oko ~10%. Ja svakako u neko dogledno vreme prelazim na dve Gigabyte GeForce GTX 980 G1 Gaming, prosto karta ima njabolje reseno hladjenje od svih koje su testirane na Guru3d... Zanemarljivo je brza od 780ti nekih ~5%, to je maksimum razlika default 980 G1 vs ASUS 780 Ti, ali je zato hladnija karta sa manjom potrosnjom, sto je na duze staze dobra kupovina... Mada mislim da ce pre uzeti Gigabyte GeForce GTX 970 G1 za SLI, posto je gotovo duplo jeftinija od 980 a svega 15% sporija... Tako je to kada se kupi 144hz monitor pa mora da se juri 144fps prosek hahaha :D

770 sli su dobro klokovane u onom testu, zar moze drugacije da bude :D

Inace taj model od msi-a Lightning je nesto najbolje sto sam ikada imao u masini od kartica, vredi svake pare ;)

Kada je u pitanju takav monitor onda te kapiram u potpunosti :D

Ja na single 1080p i sa ovim klokovima i temperaturama koje su izuzetne nemam sta dalje da trazim, Lightning vredi svaku paru. Komp mi u full loadu sa procesorom na 5Ghz i karticom OC trosi nepunih 400W(po meracu iz zida). Ja prezadovoljan. U svakom slucaju kad sam na nivou 770 SLI sta ce mi vise. :D

aha, ok.
meni je ujak ponudio EVGA GTX970 SC (dobio u kompenzaciji u slovackoj) verziju i da mu doplatim 40e a dam mu moju Asus GTX 780 DC2OC..... ne znam dal da se cimam ili ne....ja sam hteo da idem na neku slabiju kartu, posto slabo igram igrice, bas slabo.... a sad mi ispala ova kombinacija sa evgom

Bolje je prodati 780 ovde za 300, i dodati 50e za 970 sa ovdasnjom garancijom. EVGA je EVGA,ali domaca garancija je domaca garancija. Moze da se proda po normalnoj ceni bilo kad.

edit: ne znam zasto ima toliko karata po oglasima 780 za 350e, kao da je neko lud pa da da toliko kad za iste pare ima novu 970,koja je brza od 780.

Poslednja izmena:
uvek se neko upeca da plati skuplje :)

Pa vi izvolite i zovnite tu maloprodaju na E ili neku drugu od ovih jos nekoliko koji ih kao imaju na stanju pa cete videti sta ce vam reci. Mozete ih upitati usput i kad ocekuju da ce ih dobiti, cisto da upotpunite sliku o dostupnosti;)

Tako da-na zalost-ti koji su ponudili 780ke po toj ceni nisu neznaveni nego vrlo informisani i fino znaju sta rade, ciljna grupa im je neko kome treba karta odmah i ne moze da ceka ko zna koliko da bi 970ke stigle kod nas i to po ko zna kojim cenama. Alternativa im je da kupe novu 780ku a tu je tek "dobra" cena.

Kome treba karta odmah. Ih. Kao da ce neko da crkne za 5 dana bez igrica. Ne za`ebavaj magny. A to da znaju sta rade, to da. Za 0 doplate nova karta, brza 10-15%, isto nereferentni hladnjak. Ma uzivancija.

znas kako, mozes i da ne prodas.... ostanes da igras sa 15% slabijim performansama... nije smak sveta ;) recimo ovaj Lighting vredi i vise od 350e klokuje se ko mutav.... no, svakako je ok probati kartu pre kupovine, videti koliko i sta moze i opet imas garanciju 3 god.... u firmi ti niko nece to dati a da ih trazis ispao bi nevidjeni smarac - mentol.

Opet ce 970 los kloker da bude brza od 780 dobrog klokera, + nova,+ manja potrosnja, buka,grejanje.

Opet ce 970 los kloker da bude brza od 780 dobrog klokera, + nova,+ manja potrosnja, buka,grejanje.

Slazem se u tome ali samo delom, ne znam na koje 780-ice tacno mislis ali ja jos uvek nisam "sreo" na testovima kartu koja ima hladniji VRM od jezgra sto se tice 970-ica. Gigabyte je odradio odlican posao(iako je VRM malo topliji od jezgra) dok MSI i ASUS zaostaju (bar po onome sto sam ja citao), mislim na temperature najvise. Moje temperature mozete videti gore u Valley 1.0 testu pa izvucite zakljucak.
Zvuci kao da smaram i kao da hvalim svoga "konja" ali po kvalitetu izrade nijedna 970 karta nije ni blizu Lightning-u, cak i ako ih bude bilo kod nas nece biti bas jeftine. A OC potencijal necu da komentarisem jer svako igra drugacije, od rezolucija podesavanja itd... I samim tim ne treba svakome ista snaga.

Potrosnja je naravno na strani nove serije, tu nema dileme. Ali za buku i grejanje se ne slazem u potpunosti. Mislim da @*******i moze to da potvrdi posto je on istestirao vise kartica iz 7xx serije od mene konkretno.

Poslednja izmena:
^
Konkretno sem karte koju ti imas (znaci taj model ne vezano za to da li je 770, 780 ili neka druga Lightning) sve ostale se manje vise dosta cuju sa naponom preko 1.150mv... Dobra stvar je sto vecina primeraka bez problema dostize 1200mhz boost klok sa naponom ispod 1.150mv, konkretno ja sam imao dve koje su isle na tacno 1200mhz sa naponom od 1.125mv...

Napravio sam mali experiment.
Tomb Raider benchmark, postavke grafike sa Guru3D-a.
Asus gtx 780 strix 6Gb, 1920x1200 rezultat 117Fps.
Ova asusica boostuje oko 1040|6000.Sa ovim clockom sam dobio 126Fps u rezoluciji 1920X1080.
Sobzirom da je nesto veca rezolucija koriscena u testu na guru3d, rezultat je otprilike vrlo slican.
Gigabyte 980G1 overclok 1547|8000, rezultat 1920X1200> 170Fps.
Gtx 780 overclok 1267|7400, rezultat 1920X1080> 154Fps.
Ako dodamo na vecu rezoluciju gtx 980-ici jos 10frama dobijamo 180Fps. Razlika je 17%.
Izgleda malo neverovatno. Ali tako ispada na osnovu ovih rezultata.

EDIT: Na overcock.net kazu da clocovana gtx780TI na 1300|7900 je priblizno jednaka sa klokovanom gtx980 na 1500|7900.

Poslednja izmena:
Sve u svemu ko ima GTX780 (Ti) njemu se nesto ne isplati da prelazi na GTX970/980. A ko kupuje novu, tu dileme nema. A sto se tice nekog poredjenja performansi sacekajmo malo. Optimizacija drajvera u buducnosti svakako ide u korist GTX9xx serije.
@Dox Pa naravno da ce temperature VRMa biti niza na bilo kojoj Lightning verziji karte nego na obicnoj Gaming. Sacekajmo GTX970 Lightning.

Gigabyte 980G1 overclok 1547|8000, rezultat 1920X1200> 170Fps.
Gtx 780 overclok 1267|7400, rezultat 1920X1080> 154Fps.
Ako dodamo na vecu rezoluciju gtx 980-ici jos 10frama dobijamo 180Fps. Razlika je 17%.
Izgleda malo neverovatno. Ali tako ispada na osnovu ovih rezultata.

Heh, kad bi to moglo tako od oka, bilo bi lepo. Ali ne moze. Kad poredis 1920*1200 vs fullHD, razlika u broju piksela je 10%. Tako da na tih 170 fps trebas da dodas 10% (17fps) a ne 10 frejma.Cak ni tako nije tacno, odnos moze da bude drugaciji, ali je daleko tacnije od tog od`oka metoda.

Pogledaj review gtx980G1 na guru-u.
Razolucija 1600X1200> 172Fps. Rezolucija 1920X1200> 153Fps. Razlika 19frema, u procentima 13%, a razlika u rezolucji mnogo veca. Zar nije malo mnogo da bude razlika 10% za toliko manju razliku u razolucijama?

Gore si napisao:
Gigabyte 980G1 overclok 1547|8000, rezultat 1920X1200> 170Fps. Mozda si pomesao grafike, otkud znam. Nije mi toliko bitno da proucavam :p

Ma razgovaramo, skroz nebitno.:smoke:
Mislim da je poenta da onaj ko ima 780Ti, skroz je neisplativo da prelazi na 980(pogotovo ako je dobar cloker).
Sto se tice gtx780, mislim da je takodje neisplativo, pogotovo ako je neki dobar pimerak za overclock.

@ DoX
Ajde, ako ti nije tesko, uradi Tomb benchmark(postavke sa Guru3D), sa nekim maximalnim clockovima koje mozes da izvuces iz kartice, da vidimo koliko ce se otprilike jos smanjiti razlika u odnosu na gtx 980.

Sobzirom da danas nove top end single kartice izlaze skoro na tacno godinu dana, a garancije traju po 3+ godina, naravno da ko kupi 780Ti npr. nece kupovati 980 kao sto i onaj sto je kupio 690 nije kupovao 780Ti.

Platis vise, pa preskocis generaciju.

moze i vise generacija,ja moju gtx 670 necu jos skoro menjati osim ako mi ne naidje neka povoljna kombinacija sa prebijanjem dugova.

Mali update mog posta #552.
Clock 1293|7520, score 157Fps. Razlika 15%.
Definitivno ko ima gtx 780 koja ide 1300Mhz i vise, treba da ceka punokrvnog maxwela.

Poslednja izmena:
@ DoX
Ajde, ako ti nije tesko, uradi Tomb benchmark(postavke sa Guru3D), sa nekim maximalnim clockovima koje mozes da izvuces iz kartice, da vidimo koliko ce se otprilike jos smanjiti razlika u odnosu na gtx 980.
Njihova podesavanja i klokovi: Min FPS 99,2 | Max FPS 148 | Avg FPS 124,6
Njihova podesavanja i moji max stabilni klokovi (1345/1800): Min FPS 118 | Max FPS 173,2 | Avg FPS 157

Ono sto mene buni je kako imamo isti FPS a meni je za 50 povecano jezgro u odnosu na tvoja setovanja.. Moguce da memorija to nadoknadjuje kod tebe pa otud slican rezultat.

Mali update mog posta #552.
Clock 1293|7520, score 157Fps. Razlika 15%.
Definitivno ko ima gtx 780 koja ide 1300Mhz i vise, treba da ceka punokrvnog maxwela.

Mene vise brine to sto je sad bas dosta pala cena GTX 7xx kartica pa cak i ako bi ja prodavao moju karticu pretpostavljam da je niko ne bi kupio pored 970-ice sto bi na neki nacin bilo apsurdno jer jos uvek nijedna kartica od tih novih modela nije ni blizu po klasi i kvalitetu Lightning-a konkretno, da ne nabrajam razloge sad.

Verujem da dok izadje ovaj model kartice u 9xx varijanti da ce opet papreno kostati za razliku od "obicnijih" modela sto me opet dovodi na razmisljanje da ova karta i dalje vredi skoro pa isto kao 980 i nema razloga da pri prodaji cena bude tipa 350e pa i manje... Nije mi to logicno.

Nova MSI Lightning GTX780 kosta tacno 446e kod nas u Srbiji. Nova neotpakovana. U firmi A M**e. I imaju je na stanju. A sto se tice kvaliteta, jeste Lightning bolja (kvalitetnija) od npr Gaming gtx 970 to sigurno. Ali recimo Gigabyte je napravio sasvim solidan posao sa G1 970. VRM 60c. Kao i gpu i to u full loadu. I jos najbolji overkloker na testu. I 1Gb VRam-a vise od Gtx780. Brza, tisa i trosi manje struje. GTX 780 je EOL. Optimizacija drajvera u buducnosti ide u korist gtx970. Zasto bih ja kupio onda (polovnu?) Lightning GTX780 za iste pare? Msm vama sa tim extra primercima se stvarno ne isplati da menjate. I ja ne bih menjao da imam istu. Ali ko kupuje novu ja mislim da tu dileme nema. GTX980 je najgora sto se tice odnosa cena / performanse ali je ujedno i najbrza single gpu karta na svetu. I to zadovoljstvo kosta. Ko ima para kupice. E sad mozete vi da kacite Tomb Raider do mile volje i poredite. Kada se pojave nove igrice i novi drajveri bice "Improved perormance by 10% in Crysis 4 for GTX 9xx series".

Naravno, ko ima 780 nikad nije ni imao racun da prelazi na 970, ne menja se karta za 10%. Velika stvar kod 970 je sto je pomerila high segment na dole sa cenom.

@ Dox
Da, verovatno je memorija u pitanju. U nekim testovima bas ima veliki boost sa clokom memorije.
Mi se ovde frljamo sa nekim procentima i koliko je jedna kartica jaca od druge. Medjutim, glavno pitanje po meni je, koliko se ta razlika u procentima manifestuje na sama graficka podesavanja i kvalitet prikaza u samim igrama.
Po nekom mom iskustvu razlika u procentima izmedju dve kartice mora da bude negde oko 25%, da bi se video neki garficki napredak u prikazu slike na TV monitoru. Zbog toga cu da sacekam full maxvel, koji ce doneti veliki boost u perfofrmansama.

Poslednja izmena:
Clock 1293|7400, 3D Firestrike Gpu skor 12590, razlika 22%.
Ovaj 3d Mark test se po mom misljenjui dosta cudno ponasa ili ovi testovi sa ovog sajta daju cudne rezultate.
Recimo, Msi 780 gaming 6Gb daje sa clocom 1240|7300 rezultat za gpu 11694. Dok ja sa clokom 1215|7200 imam 11704 score.

ja sa svojom ne mogu da predjem 11340 GPU score... sve dalje je nestabilno.
dal je moguce staviti na revizuju B1, ovaj bios "sky-Asus.DCII-vbios-3A-rev3" posto sam ja stavio "3B-rev4" ponasa se kriminalno, dok sa fabrickim biosom radi odlicno, nemam pucanje drajvera i plavi ekran.... vratio sam stari koji sam sacuvao sa GPUZ-om. i sad je sve ok, dal je to mozda zato sto je Elpida ili slab asic 69.9 ,mada opet sa tim asic-om mnogi dobijaju navodno 1250-1290 max stable OC

Malo sam zaboravio kako ide, ali ako govoris o biosima sa overclock.net foruma, apsolutno moras naci bas odgovarajuci bios za tvoju verziju kartice, jer u suprotnom moze doci do nestabilnosti u radu ili cak i do brickovanja kartice. Tako kazu na forumu.
Verovatno se bas i to desava kod tebe. Recimo, ja imam referetnu Evga revizija A1 sa samsungovom memorijom. I bas za nju sam morao naci odgovarajuci bios, jer je posle par meseci izasla druga revizija referentnih kartica ( mislim da je B1), sa elpida memorijom, i za nju je bio potreban potpuno drugi bios.:type:
Znam i da ima asus 780 DC2 OC u dve verzije za koje opet treba razliciti biosi.
Ako hoces kazi koji je model tvoje kartice pa da nadjemo odgovarajuci bios.:type:

hmmm.... mislim da sam stavio pravi "skyn3t vBios rev 4"
Asus DC II GTX 780 B1
[*] skyn3t-vBios-DCII-rev4.zip 131k .zip file
[*] Version 80.80.21.00.3B
[*] Base core clock 954 Mhz

uradio sam sa EZFlash, ubacio bios ,rinejmovao u X.rom kao sto je Gavran napisao, i isao na korak 3. ,a zatim "Y"....
ne znam dal treba korak 1. ne verujem da je to bitno....

* mozda se slabo ponasa zbog verzije afterburner-a? 4.0.0 , a ranije sam koristio 3.0.1 i 3.0.0 betaa

Poslednja izmena:
Vidi, stvarno je tesko reci da li je pravi bios. Gledajuci na forumu vidim da ima nekoliko vrsta biosa za asus 780 DC2 OC.Ako je tvoja karta B1 rev. onda je verovatno taj pravi jer ne postoji drugi bios za reviziji B1. Koja je glavna fora. Pre nego sto se flashuje novi bios, otvoris GPU-Z i rubrici BIOS Version vidis serijski broj tvog biosa i na osnovu toga trazis odgovarajuci bios. Pogledaj na Techpowerup sajtu pod databases-vga bios collection, koliko imas asusica DC2 OC sa razlicitim biosima i za svaki je potreban da se napise odgovarajuci modovani bios.
Probaj Evga Precision, mislim da su rekli da sa modovanim biosima moze bolje da radi.

Vrh Dno