Šta je novo?

GeForce GTX 780 Thread

To poklon za rodjendan? :D
Neka te lepo sluzi, nadam se da ce se zadrzati duze :D

To poklon za rodjendan? :D
Neka te lepo sluzi, nadam se da ce se zadrzati duze :D
Moze se reci! :D
Nadam se! :)

Neki pocetni OC samo radi probe:
FirstOC.jpg

Bice jos testiranja skorije samo dok nadjem vremena.

Posto odavno nisam imao nVidiu u posedu moze li mi neko reci koji je najprecizniji nacin procene boost clock-a prilikom OC-a i testiranja ? Treba mi malo detaljniji info oko toga. Valley 1.0 mi pokazuje za Core Clock 1504Mhz sto verujem da nije tacno a u MSI AB-u je oko 1300Mhz tako da nisam siguran kako da procenim pravu visinu kloka.

Sto se tice Bencheva mislim da je Heaven 4.0 najstresniji po karticu(GPU radi na 99%) pa time i najpogodniji za testiranje, ili samo normalno koriscenje, gaming itd... ?

Inace model je sa Hynix memorijom i ASIC je 78.6%
HynixAsic.jpg

Poslednja izmena:
Auuuuu prava mašina, neka te služi kao i prethodna karta :)

Trebalo bi da MSI AB da pokazuje pravi boost clock. Kad testiras klokove pokreni i GPU-Z, on ce pokazati realni boost clock.
Edit: Za testiranje clocova najbolji su Crysis-i, Metro, Tomb Raider, Far Cry3 i slicno.
Racunaj da u igricama ide nesto manji clock nego u benchmark programima.

Poslednja izmena:
Moze se reci! :D

Sto se tice Bencheva mislim da je Heaven 4.0 najstresniji po karticu(GPU radi na 99%) pa time i najpogodniji za testiranje, ili samo normalno koriscenje, gaming itd... ?

Pogledajte prilog 150339

Heaven 4. nije ni blizu najstresniji. Od njega je stresniji Unigine Valley 1.0 benchmark, a od njega je recimo jos stresniji 3Dmark 11 prvi test u 1920 rezoluciji namesten da ide u loop.

Auuuuu prava mašina, neka te služi kao i prethodna karta :)
Hvala :)

Evo jos nekih testova:
Metro LL SSAA - On:
Image 002.jpg

Crysis Warhead AA 16x:
Image 008.jpg

Evo radi poredjenja Metro LL ali overvolt na 1.32 V i +350 Core:
Image 010.jpg

Skoro da nema razlike. Obratite paznju na temperature, stvarno fenomenalno i to sa ovom voltazom, doduse ventovi na 100%, ali odnos jezgro, memorija, vrm stvarno odlicno! Doduse za ovakvu vrstu egzibicije ipak je potrebna voda jer ne bi da mucim karticu bezveze.

Valley 1.0 Fan na Auto:
Image 001.jpg

Mislim da je mnogo bolje odraditi custom fan curve nego ostaviti Auto. Vrlo kasno povecava obrtaje bar po mom ukusu.

@ DoX
Koliko vidim imas I5 2500K proc. Da li radi na defolt ili je overclockovan?
Evo zasto te pitam:
ja imam I5 3570K clockan na 4,6Mhz, grafu sam cloknuo na 1241|7400, i uradio sam bench Metro LL
Untitled.jpg
Koliko mogu da vidim memorija ti radi na 7200, boost clock se ne vidi. Sobzirom da ti je boost 1254 sa dodavanjem core clocka +250, sa dodavanjem core clocka +350, kartica mora da boostuje najmanje 1267 a mozda i vise, mislim da je ovaj skor sto si dobio manji nego sto bi trebalo.
Ako su ovi rezultati ovakvi kako sam ja video:type:, mozda ovaj I5 2500K nemoze da isprati ovu grafu na ovim clokovima, narocito ako proc radi na defoult takovima.
EDIT: Ili ti mozda nesto nije bilo u redu sa boost cloocom. Nisi postavio screenshot GPU-Z-a kao u postu #512.
EDIT 2: U Valley 1.0 imas skor 76,8. Ja sam dobio skor 76,3 sa clockom 1241|7400. Ovde su rezultati priblizno isti.

Poslednja izmena:
Procesor jeste u tom testu bio na stock cisto radi stabilnosti, ali naravno moze i drugacije.
Koliko vidim tebi je Teselacija ugasena a ja sam postavio na Very High iako se zbog drajvera ne vidi da pise ali je ukljucena u opcijama Benchmarka.

Evo rezultata kada je ugasena:
Image 011.jpg Image 012.jpg

Procesor na 5.3 Ghz, Grafa +375/+600

Evo i Firestrike na istim klokovima i 1.3 V
Image 006.jpg

Valley 1.0 isti klokovi:
valley_2014_09_27_16_52_53_607.jpg

Nikakva specijalna razlika. Uostalom bez vode realno dalje ne bi trebao da idem ali mislim da nema ni potrebe. Inace u pitanju je Skyn3t bios tako da je boost iskljucen.

GPU-Z iz nekog razloga ne pokazuje tacan max core clock pod sensor sekcijom a druga stvar sto mi nije jasna je recimo memory clock koji GPU-Z prijavljuje da je 1800Mhz kada klokujem memoriju +600. Zar nije 2100Mhz posto je base clock 1500Mhz ili ja gresim ?

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru.
Da, problem je u Tesalaciju. Mislio sam da je kod tebe u prvom testu bila iskljucena.
I ja imam taj Skyn3t bios, bas se pokazao kao dobar za overclok.
Memorija je ok, 1500 x 4 daje 6000Mhz po defaultu. Kada dodas +600, delis sa pola( 300 ) dodas na 1500( 1800 ) pa onda mnozis sa cetiri (7200):S:

A ovo je lepa okrugla cifra :D

ypbj.jpg

Image_014.jpg

Morao sam da se nadovezem vezano za okruglu cifru :D

@reviewsrb
Inace ako meni sa +375 boostuje na 1355Mhz (po GPU-Z) zar ne bi trebao da dobijem primetno jaci rezultat u Metro LL u odnosu na tvoj +240 za Core ? Nesto mi je tu sumnjivo.

Prilozi

• Image 014.jpg
    Image 014.jpg
    613.4 KB · Pregleda: 43
^
:)
Odlicno se drzi ta karta kod tebe, klokuje se ko blesava... Vidi izvrti Valley 1.0 sa boost klokom 1180/1900mhz da vidim kakva je u odnosu na 780ti koju trenutno imami i drzim na tim klokovima, sa naponom 1037mV, tako je podesena pre svega zbog venta koji sa tako podesenom kartom ne prelazi 58% a karta ne ide preko 74c. Dobro klokovana a necujna u radu, milina :D... Kod mene 780ti na tim klokovima daje ~75fps, procesor je kod mene na 4.3ghz i7 4960x HT-on

@ DoX
Da, i meni se cini da je nesto manji rezultat nego sto bi trebalo da bude.
Sa tim klokom( 1355|7200) ta kartica se izjednacava sa dobro klokovanim 780Ti i 980 karticama.
Posto i moja kartica ima otkljucan napon, cu da uradim test sa nekim najvecim clockom do koji smem da idem, pa da uporedimo rezultate i da vidimo kako stoje stvari.

Evo, ovako stoje stvari:
voltazu koju sam koristio je izmedju 1.24 i 1.25V. Moze i vise, ali sobzirom da je referentna kartica hladjena vazduhom( Extreme III), nisam smeo vise da dodajem napon.
Metro LL, clockovi 1293|7200
xxxxxxxxxxx.jpg
Skoro isti skor.Probaj ti sa ovim mojim klokovima, pa da vidimo.
Ungine Valley 1.0, clockovi 1267|7200.Rezultat je 77,0|3220. Tvoj skor je 79,3 tako da mislim da su rezultati sasvim okey i sto se tice Valley i Metro LL benchmarka.

@ *******i
Evo sam uradio umesto dox-a.
Clock 1189|1880, otprilike isti klok. Rezultat je 74,6|3123. Mislim da valley mozda ne daje pravu razliku.
Probaj Metro ili Tomb sa tvojim klokovima, pa da i ja uradim i da uporedimo rezultate.

@ reviewsrb
Tomb Raider sa Ultimate podesavanjiuma u 1920x1080 daje 104fps 1180/1900mhz za kartu 780ti
Metro LL ovako podesen kao na slici kod tebe gore iznad, daje 59fps 1180/1900mhz za kartu 780ti
Cpu 4300mhz HT on

@ reviewsrb
Tomb Raider sa Ultimate podesavanjiuma u 1920x1080 daje 104fps 1180/1900mhz za kartu 780ti
Cpu 4300mhz HT on

Sa AA ili bez AA? Tress FX predpostavljam da je ukljucen. Koliko sam po netu vidjao, Ultimate podrazumevaju svi sa FXAA, ne kapiram zasto, ali OK.

@ *******i
Uff, ja instalirao novi windows i nemam sad Metro i Tomb.
Sa clockom od 1254|7300, Tomb Raider sa Ultimate podesavanjima dobio sam 97,5.Razlika 7%.
Sa klokom 1189|7520, razlika bi bila otprilike 10-12%.
U Metro sa mojim clocom 1293|7200 imamo skoro isti rezultat.Mislim da bi i ovde razlika bila veca od 10%.

EDIT: U nekim review-ima sam video da HT on daje malo manje performance. U principu HT off daje bolje rezultate u igrama.

Poslednja izmena:
@*******i Stvarno otkud HT on kad smo zakljucili da je bolje sa HT off na hexa core I7 procesorima? I sto 4300mhz kad imas extra primerak? Izvinjavam se ako je off topic.

^
Watch_Dogs daj prilicno bolji fps kada je ukjucen HT, pa predpostavljam da ce tako da bude sa svim igrama nove generacije... To je nesto sto cemo tek videti. Cpu je ne 4.3 zato sto nemam vise vodeno, a v8 nije dorastao zadatku :p

@ reviewsrb
To je to, izmedju 10 i 15% razlike na istom kloku, poredio sam ove karte odavno pa sam hteo da vidim da li se nesto promenilo u tom odnosu...

Nisam znao za Watch Dogs. Bas cu da probam. V8 :eek: mora nesto ozbiljnije tvoj primerak je bas extra. 10-15% je razlika, da. Mislim da je malo veca sto se tice min fpsa u igricama. Tada dodje do izrazaja tih 600 shadera vise ja mislim. Sto bi rekao PCBeast smooth gaming.

Ako moze mala pomoc:)
Ova moja gtx 780 je referentna EVG-a. Namontirao sam Arctic Xtreme III cooler.
Flashovan Skyn3t bios. Sa EVGa Precisionx 15 otkljucan mi je napon.
Problem jei sto mi Gpu-z ne ocitava temperature VRM i memory.
Sa voltazom izmedju 1,24-1,25V temperatura Gpu-a je oko 67*C.
Sobzirom da ne znam temperature vrm-a, sta mislite, da li je ova voltaza za 24|7 koriscenje?:wave:

Arctic Xtreme III vredi svake pare, imam jedan takav, samo na zalost posle nekog vremena sa tim kulerom Titan je otisao u vecna lovista, da li je zbog loseg hladjenja VRM, to ne znam, samo znam da tada nisam imao bios kojim bi podizao napon preko dozvoljenog, tako da ne znam sta je dovelo do otkazivanja karte. Sve sto su senzori mogli da izmere bilo je ispod 70c u full loadu i nakon visecasovnog testiranja, tako da ne znam sta da ti kazem...

Hvala.
Ako se secas u pakovanju postoje oni silni heatsink-ovi za hladjene vrm-a i memorije.
Ja sam ih sve polepio po vrm-u i memoriji. Da li to bar malo pomaze pri hladjenju ovih komponenti?
Kad je bio referentni cooler temp. gpu-a je isla i do 83*C, koliko je onda bila temp. vrm-a.:mad:
Valjda je sada malo bolje?

^
:)
Odlicno se drzi ta karta kod tebe, klokuje se ko blesava... Vidi izvrti Valley 1.0 sa boost klokom 1180/1900mhz da vidim kakva je u odnosu na 780ti koju trenutno imami i drzim na tim klokovima, sa naponom 1037mV, tako je podesena pre svega zbog venta koji sa tako podesenom kartom ne prelazi 58% a karta ne ide preko 74c. Dobro klokovana a necujna u radu, milina :D... Kod mene 780ti na tim klokovima daje ~75fps, procesor je kod mene na 4.3ghz i7 4960x HT-on
Mislim da teramo mak na konac sa ovim uporedjivanjem jer je to sve negde tu otprilike ali evo.

Nazalost Valley 1.0 ne trpi moju memoriju na 1900Mhz tj. +800 tako da sam uspeo da odradim test na +770. Ima razlike naravno ali moguce da je do toga.

Reci mi samo da li je onaj tvoj "okrugli" Crysis test bio sa klokovanim 770 u SLI ?

@ DoX
Da, i meni se cini da je nesto manji rezultat nego sto bi trebalo da bude.
Sa tim klokom( 1355|7200) ta kartica se izjednacava sa dobro klokovanim 780Ti i 980 karticama.
Posto i moja kartica ima otkljucan napon, cu da uradim test sa nekim najvecim clockom do koji smem da idem, pa da uporedimo rezultate i da vidimo kako stoje stvari.
Meni vise deluje da Metro LL i nije neki merodavni test razlike u klokovima, vise je kao dobar test za samu stabilnost tih klokova. A i dalje stojim pri tome da je Heaven 4.0 najzahtevniji iako GoranM tvrdi da nije jer dok su mi u nekim testovima (3DMark/11, Crysis ...) klokovi prolazili k'o od sale, Heaven nije hteo ni da cuje... To je bar moje iskustvo sa ovom kartom, mozda je kod drugih modela ili proizvodjaca drugacije.

Sto se tice 780Ti i 980 mislim da sam napravio pravi izbor sa ovom karticom, posebno zato sto igram "samo" na 1080, + sto ce najjaci modeli custom izvedbi(kao sto je Lightning, Poseidon i sl.) 980 kartica kostati papreno kod nas a i nece ih biti bas skorije. Da ne napominjem to da je odnos temperatura Core, Memory, VRM stvarno odlican kod ovog modela, dok po svim testovima i pricama vidim da to i nije bas slucaj u drugim taborima.

EDIT:
@reviewsrb
Mislim da ne moras da brines preterano za temperature iako ti ih ne iscitava samo ipak ne prebacuj voltazu preko 1.2V tako cesto. Proveri po stranim forumima gde imaju dosta takvih kartica kako su uspeli da izmere temperature VRM-a i koji im je odnos da bi i ti znao okvirno. Iskreno ako je referentna izvedba moguce je da je za 10c visi od jezgra ali necu nista sigurno da tvrdim.

Poslednja izmena:
Hvala i tebi dox.
Pogledao sam overclock.net, kazu da je temp. gpu-a plus 10-15*C za vrm.
Savet je da okey napon oko 1.24V i temp. gpu-a oko 70-75*C.
Da, sto se tice 980 i 780Ti skoro se ne isplati prelaziti.
Koliko drziz clockove kartice za svaki dan?

Hvala i tebi dox.
Pogledao sam overclock.net, kazu da je temp. gpu-a plus 10-15*C za vrm.
Savet je da okey napon oko 1.24V i temp. gpu-a oko 70-75*C.
Da, sto se tice 980 i 780Ti skoro se ne isplati prelaziti.
Koliko drziz clockove kartice za svaki dan?

Da budem iskren karticu sam vise benchovao nego koristio normalno ali sudeci po rezultatima i testiranjima koja sam odradio mislim da bi klokovi za svaki dan bili 1330/1850.

Bice utvrdjeno nakon par dana, karticu imam tek samo 7 punih. :)

@DoX
Zanimljivo, razlike gotovo i da nema u Valley testu i metro je tu negde... 780 je svakako odlicna kupovina, imao sma ih u sli, ova 780ti je nekada bila kod Gavran-a, za mene je bila povoljna kupovina, po ceni 780 obicne... Trenutno je 970 najbolja kupovina, po testovima reklo bi se da je tu negde sa 780ti ali razlika je u korist 780ti pri 24/7 klokovima, zanemarljiva ali ipak u korist 780ti, oko ~10%. Ja svakako u neko dogledno vreme prelazim na dve Gigabyte GeForce GTX 980 G1 Gaming, prosto karta ima njabolje reseno hladjenje od svih koje su testirane na Guru3d... Zanemarljivo je brza od 780ti nekih ~5%, to je maksimum razlika default 980 G1 vs ASUS 780 Ti, ali je zato hladnija karta sa manjom potrosnjom, sto je na duze staze dobra kupovina... Mada mislim da ce pre uzeti Gigabyte GeForce GTX 970 G1 za SLI, posto je gotovo duplo jeftinija od 980 a svega 15% sporija... Tako je to kada se kupi 144hz monitor pa mora da se juri 144fps prosek hahaha :D

770 sli su dobro klokovane u onom testu, zar moze drugacije da bude :D

Inace taj model od msi-a Lightning je nesto najbolje sto sam ikada imao u masini od kartica, vredi svake pare ;)

Poslednja izmena:
sta ti znaci "na duze staze" ?
kako se vi uzdate u taj watch dogs kad on radi kako treba tek posle hiljadu petcheva....?! slicno kao i BioShock infinite ,kod mene na 780 radi odlicno al sa periodima seckanja, sto lici na neko "ucitavanje" ...kao da je do hdd-a... ako neko zna da reshi to, ja mu dam 1000din ili 5 mutnih Paulanera da o'sisamo.... ne moguce da igra kuca 60fps konstantno i onda na nekom ne'bitnom delu samo dropuje ......

Mislis na ovo sto sam rekao ?

"Zanemarljivo je brza od 780ti nekih ~5%, to je maksimum razlika default 980 G1 vs ASUS 780 Ti, ali je zato hladnija karta sa manjom potrosnjom, sto je na duze staze dobra kupovina... "

Valjda je jasno na sta mislim... Manja potrosnaja u odnosu na 780ti, manje para za struju, manje se greje, manje buke iz kucista a uz to dosta prostora za overklok i izvlacenje dodatnih performansi. Na duze staze to je dobra kupovina. 970 za 40000din idealna kupovin, ako se cena zadrzi na tom nivou. 980 je preskupa u odnosu na ono sto nudi, a to je svega ~15% performansi vise, 67000din, skuplja je gotovo 70% a daja 15% bolje performanse, da je 30% skuplja pa nekako i da se proguta, ovako za sad to nije dobra kupovina...

Znaci ne isplati se ici sa 780 na 980. Onda cekati 980Ti mozda...

Nazad
Vrh Dno