Šta je novo?

GeForce GTX 680 Thread

@Pcbeast a kako ovo karta na 1400mhz bar tako pokaziva gpuz, znaci boost na 1400 a u stvarnosti 1550mhz klok, kako ovoliko seta klok, zar nisi ti napisao kad si opisivao karticu recimo ako je kartica baseclok 1120/boost 1180, karta u stvarnosti radi na oko 20-30mhz vecem kloku znaci na 1200+mhz, ovde radi 150mhz vise(boost 1400 stvarni klok 1550 ili je ovih 1550mhz bio peak pa je karta vratila klokove blizu 1400 imas li igdje neki ss gdje se vidi monitoring ono koliko je karta radila prilikom 3dmark11 testa) nesto mi bas cudno bas bi trebalo kad je karta na nizem boost kloku da klok seta vise, nego recimo kad je boost na 1400 zar nije logicno? Neko tovje misljenje zbog cega od boost kloka stvarni klok ide ovako visoko?
Ako karta stvarno radi na 1550mhz stabilno da ne pada prilikom igri ili testa ne bitno onda je ovo odlicno.

Modovanjem biosa povecan je i powertarget.
Predpostavljam da sad ima vise prostora za boost tako da karta ostvaruje jos veci skok u odnosu na manuelno podesavanje.
Naravno ovo je teorija koju sam izneo na brzinu na prvu ..
Ja jos uvek nemam uslova da vidim sta se desava jer referentne karte ne postizu ovolike frekvencije i nemam nacina da promenim napon.

Evo ovde je manji skok ..Ovo je i logican skok.

7a3707c6_3dmarkjuly25th222.jpeg

Da da vjerovatno powertarget on je inace najveci problem i kod referntni karti najcesce karta brzo dohvati powertarget i ne moze vise, znaci kad se poveca powertarget i doda napon (kao sto kazes +100mv je bezbjedno) moze karta ufatit 1400+ jedno 50-tak mhz preko toga odlicno ako se potvrdi da je stabilnost zagarantovana.
Znaci ovakva karta kao u Rayka kad joj se moda bios za svaki dan moze se ocekivat 1350/1400+ sto ce karta radit bar 50-100mhz preko boost kloka, znaci odprilike 1450mhz za svaki dan pod uslovom da je dobro hladjena.

http://www.techpowerup.com/reviews/Point_Of_View/GeForce_GTX_680_TGT_Ultra_4_GB/33.html
POV gtx680 TGT ultra extra kartica 4gb rama extra niska buka cak tisa od ASUS dcII i lighting modela bar po njihovim mjerenjima temperature apsolutno prihvatljive, oc gpu-a nije bas nesto pretjeran, ali zato memorija je odradila pravi posao, sve kad se sabere dobila je jako visoku ocjenu. U sekciji o oc-e potencijalu ima zanimljiv dodatak zauzece memorije zanimljivo pogledati.

Performanse su ok ali je skupa ta kartica a i ruzna ;)
U Germaniji ima da se nadje DCUII za 470 eur a ovde je preporucena cena od 570 eur sto je 100 eur vise:S:
Generalno meni Asus vise odgovara..

Po onom grafikonu 2GB memorije za 1080p/1600p ispade da je dovoljno.
Skoro svaki dan citam na netu kako je 4GB overkill ,da je 2 Gb sasvim dovoljno a da je 3Gb dobar deal!
Zanimljivi su ovi grafikoni ;) Upravu si.

Poslednja izmena:
Da slazem se u potpunosti jeste skupa, vjerovatno je i kvalitetna znas onu koliko para toliko muzike ;) Posjeca me na accelero xtreme 3 venta/3slota,tiha fine temperature, za ovo 2gb rama sigurno je dovoljno za 1080p, ali sto kazes 3gb je taman bezveze su joj stavili 4gb samo joj dize cjenu. Samo 2 igre i to crysis2 i bf3 na 3 monitora mogu da zauzmu vise od 2gb rama izgleda da je za jedan monitor sasvim dovoljno 2gb rama, ustvari tako testovi pokazuju treba im vjerovat.

Kod sebe imam trenutno 4 x gtx 680 lightning i kartice su brutalne, 1300/1700 idu lagano ( switch to ln2 bios ) +60v na gpu ( default je ok 1.2xx V ) ovi klokovi naravno u 4 way sli odradjeni mislim da mose i jos ( problem je nezgodni dovod vazduha u sli varijanti a samim tim losije hladjenje. Inace kartice su jako musicave kada se stave na ln2, lakse ih je poterati na vazduhu na neke taktove nego na ln2. Glavni problem pravi switch izmedju 2D i 3D moda. Poigracu se za vikend sa mogucnostima na vazduhu u single varijanti pa postavim nesto od rezova...

pratite nas ovde ;)

http://www.3dmark.com/competitions/MSI-LOC-2012/

Odlicno pokusaj naci stabilan takt sa jednom kartom da vidimo koliko je moguce izvuci sa GTX680 stabilno, pretpostavljam da je kod tebe otkljucan bios da imas mogucnost promjene napona? Koliko je bezbedno dizat napon, pretpostavljam da moze do 1400mhz stabilno na zraku.

Bas bez veze, treba ti GTX680 DCII (500eur), zatim ploca od "besnih" 250eur, pa jos lemilica i 100 cuda za koliko 13500 u 3DMark11.

Za 350 ima GTX670, dakle 150 manje, a ploca sa SLi podrskom ima pristojna za 125EUR, opet usteda od 125eur.

150+125=275. Dodaj na to rizik lemljenja, BIOS-a i cinjenicu da umesto 1250MHz Boost dobija se svega 1400-1500. Sta je to?
15-20%?!?!?!?

Gde sam "isao" sa ovom matematikom?
Isao sam u pravcu da su 2xGTX670 obicne referentne iste pare kao GTX680 ASUS DCII sa tim cudima i bez potreba ploca od 250eur.
SLI GTX670 ce da satre svaki takav pokusaj izivljavanja sa GTX680. Verujem da je to svima i vise nego jasno. GTX 670 moze bez cackanja da se OC na 1150-1200 Boost taktove, a to je i vise nego dovoljno.

Da ne govorim o fizici i razlici 2xGTX670 protiv jedne GTX680 pa cak i tako naklokovane.

Poslednja izmena:
Ma kakvo lemljenje zica i ti fazoni, za normalnu upotrebu Gtx680 ide na 1300-1350 samo vrhunski primjerci stabilno za svaki dan i to je to, drugo je kad ljudi rade neki sinteticki test gdje je svaki mhz dragocjen, ali za svakodnevnu optrebu gtx680 na 1350mhz vrh je neki uz dosta srece da bude stabilno u svim testovima.

GTX 680 jeste verovatno tehnicki malo bolja karta ne kazem i brza ali je cena a i brzina na strani 7970, tako da pred novu godinu verovatno ce moci da se kupi za 300e nereferntni model 7970 a po iskustvu nVidia ce da drzi svoju cenu dosta visoko(a i neka drze, proslo je to vreme zaludjivanja i predrasuda, gejmeri kupuju danas vece performanse/manje para a ne po brendu tipa Gucci, Versace, Prada... - to je za d*b*le a gejmeri vise nisu veverice kao pre 5-6 godina) :wave: i AMD ce da razvali sa prodajom dok ce nVidia da zaradi kikiriki :D (figurativno receno) Ovo je samo moje vidjenje :) Najvise bih voleo da i jedni i drugi spuste svoje cene u normalu pa da mogu da biram ali poznajuci politiku nVidia-e zadnjih par godina nesto cisto sumnjam - prosto ne verujem.

Poslednja izmena:
Ma mene bas briga za 3D Mark.Trazim stabilne vrednosti za gaming 24h/7 !
Obzirom da je sa mojom plocom kompatibilan DCU II vrlo prosto je odraditi bypass.
Vec sam kacio video..

http://forum.benchmark.rs/showthrea...X-680-Thread&p=2979616&viewfull=1#post2979616

Jesi li igdje nasao podatak koliko je stabilno za gtx680 za svaki dan, ja sam gledao na guru3d one testove najvise 1400mhz su izvukli ali potpuno stabilno bez ikakvog lemljenja zica i dodataka znaci normalno na zraku.
Gledao sam Gtx 680 lightning na 3 testa uz povecanje napona nije bio stabilan na 1400mhz, zakljucak vecinu testova prodje ali nije potpuno stabilan iako je hladjenje odlicno odradjeno i sa te strane kartica nema problem nego jednostavno staje na 1400mhz. Za testove pojedine moze i vise ali poptuna stabilnost oko 1400mhz.

Nisam se trudio da trazim jer mi nije to toliko bitno..
Bitno je da ja znam da Kepler ima veci OC potencijal od Tahitija :p

Ma meni nek radi i na 1300 Mhz ja cu biti zadovoljan ali znajuci sebe bice izvucena poslednja kap svakog Mhz-a :D
Inace sve zavisi koliko napona dodajes,treba stati na 1.3v pa koliko tu stabilizujes to je sto je ;)

Kartica otprilike ide lagano na 1200 za svaki dan, cak i do 1300 ali preko vec ide dosta vece zagrevanje i ako voda kao hladjenje nije u jednacini onda o tim taktovima se moze samo sanjati. Probao sam vec par dana kartice i misljenja sam da o vecim taktovima nema ni govora ( 1400 , 1500)...U 4 way sli kartice vrse izuzetan pritisak na cpu i ima dosta bubica vezano za njihovo klokovanje ( naime za sada sam naisao na problem dizanja bclk sa referetnih 100)... Inace nekada smo sanjali o magicnih 1000+ mhz na gpu a sada kada je granica probijena ispod 1500 se ne zadovoljavamo :) .
Ovo sam uspeo da odradim sa 4 sli : http://hwbot.org/submission/2307794_
Sto se tice napona problem je sto na tih 1.3v kartice nece preskociti 1300 ( sem neki ludacki primerak) a za ovaj takt koji sam postigao trebalo je +125mv sto mu na voltmetru dodje i do 1.4v u piku ( napon izuzetno igra u toku benchmarka ) i sto se tice poredjena sa Tahitijem nisam siguran da je OC margina veca, u najmanju ruku je ista, jer i 7970 lightning sam bez problema terao na 1400+ na vodi, a na 1300+ sam radio 3Dmarkove na vazduhu..
Na tih 1200 kartica radi na oko 1.2xx v u zavisnosti od primerka i tu se konkretni model ne greje preterano, i mislim da je to za vazduh po meni naki max takt za svaki dan..

Poslednja izmena:
Perice kad kazes 1.3v za 1300 Mhz da li mislis na def klok ili na boost klok?
1300 Mhz DCUII hvataju po defaultu bez napona .
Jesi probao GTX 680 na vodi?Koliki je stabilan klok?
I to me interesuje posto cu ja moj primerak 99% da stavim.

Da to okacimo kao ljudi ;)

image_id_829774.jpeg

Poslednja izmena:
Mislim na 3D clock na kome kartica radi testove, kao sto vidish sa slike morao sam da radim na 53 x 100 bclk , jer kada bih na isti takt procesora dosao preko 107 bclk ne bih mogao da klokujem nista ( procesor prolazi na tih 107 bclk sve testove sa karticom na default.)....Karticu nisam probavao na vodi konkretno nego na ln2 i dosta musicavo se ponasa ( imam otkljucan AB i mogu davati taktove do +550 i voltazu do +500mV na gpu). Opet jos jedna napomena takt koji se postavi ne znaci da je takt na kojem je kartica odradila test , tek uvidom u AB proveravam da nije obaran u toku testa...Jos uvek testiram pa kada dovrsim javljam utiske...

Kartica otprilike ide lagano na 1200 za svaki dan, cak i do 1300 ali preko vec ide dosta vece zagrevanje i ako voda kao hladjenje nije u jednacini onda o tim taktovima se moze samo sanjati. Probao sam vec par dana kartice i misljenja sam da o vecim taktovima nema ni govora ( 1400 , 1500)...U 4 way sli kartice vrse izuzetan pritisak na cpu i ima dosta bubica vezano za njihovo klokovanje ( naime za sada sam naisao na problem dizanja bclk sa referetnih 100)... Inace nekada smo sanjali o magicnih 1000+ mhz na gpu a sada kada je granica probijena ispod 1500 se ne zadovoljavamo :) .
Ovo sam uspeo da odradim sa 4 sli : http://hwbot.org/submission/2307794_
Sto se tice napona problem je sto na tih 1.3v kartice nece preskociti 1300 ( sem neki ludacki primerak) a za ovaj takt koji sam postigao trebalo je +125mv sto mu na voltmetru dodje i do 1.4v u piku ( napon izuzetno igra u toku benchmarka ) i sto se tice poredjena sa Tahitijem nisam siguran da je OC margina veca, u najmanju ruku je ista, jer i 7970 lightning sam bez problema terao na 1400+ na vodi, a na 1300+ sam radio 3Dmarkove na vazduhu..
Na tih 1200 kartica radi na oko 1.2xx v u zavisnosti od primerka i tu se konkretni model ne greje preterano, i mislim da je to za vazduh po meni naki max takt za svaki dan..

Znaci opet se sve na isto svodi Gtx680 uz povecanje napona moze da vrti neke testove na oko 1400mhz medjutim oko 1300 za svaki dan, HD7970 kao sto kazes vrti testove i na 1300mhz, za svaki dan na 1200mhz. Opet dodje neka razlika od 100mhz sto se moze vidjeti i po drugim testovima po internetu.
Koliko sam te razumio 1400+mhz i za Nvidiu je samo san na zraku potpuno stabilno.
Po nekim testovima koje sam mogao citat neki optimum je +100mV i otprilike se dobije 100mhz, sve preko 100mV nije za svaki dan ako karta u piku ide do 1.4v to je puno za svaki dan.
Ispade onda ako je karta bez napona isla na 1250mhz uz napon ce na oko 1350, samo znaci ludjacki primjerci sa dobrim hladjenjem DCII ili Lightning mozda povuku do 1400. Hvala na ovakvom objasnjenju :)

Imali su neki primjerak nadprosjecan 1374mhz na def.naponu, ja sam pregledao najmanje 10 testova Msi gtx680 lightning modela i na svakom se vrtilo oko 1300mhz na def. naponu.
Povecanjem napona sa 1.171 na 1.325v dobili su svega 75mhz malo da bi se uopste isplatilo flashovat bios, posto sada svaki lightning dolazi sa zakljucanim naponom.
Takodje mogli su stavit fino i sliku da se vidi na koliko karta radi jer nije realno da su sa 75mhz vecim taktom dobili 4fps-a u bf3 ili 3fpsa u witcheru, nerealno u praksi ne moguce.
Kod njih asus Gtx 680 DCII top ide na 1475mhz sve neki leteci rezultati, koji se ne vidjaju na drugim testovima.
http://www.hardwarecanucks.com/foru...4-asus-gtx-680-directcu-ii-top-review-19.html
Ocit primjer kolega rayko ima isti asus Gtx680 DCII TOP i tesko uhvati stabilni 1300mhz. Ovaj rezultat od 1300mhz jeste prosjek koji se vidja i na drugim testovima kada su u pitanju nereferentne gtx680.

Gleajuci testove svaki DCUII ide na 1300 Mhz i preko pogotovu Top modeli..

VRZONE

TECHPOWERUP

GURU3D

HARDOCP

Gde je fizicki prikazano kroz GPU-Z ili Asus Tweak na to boost dodaje jos sigurnih 20-50 Mhz tako da je cifra uvek oko 1300 Mhz + !
Naravno to sve bez napona..

Vrlo prosto je izvuci racunicu.
Fabricki Boost kod Asus Top varijante je 1202 + sto karta doda sama kasnije a te varijacije opet zavise od primerka do primerka.
Konkretno primerak koji su imali na guru3d je isao 1267 Mhz po defaultu bez overkloka.
Znaci vrlo malo je potrebno za 1300 Mhz (frekvencija u load-u) a svaka ce na osnovi klok moci 100 Mhz preko sto opet govori da
boost klok daje 1302 Mhz + odozgo..
Sa dodavanjem napona vrti se oko 1400 Mhz.

Poslednja izmena:
Gleajuci testove svaki DCUII ide na 1300 Mhz i preko pogotovu Top modeli..

VRZONE

TECHPOWERUP

GURU3D

HARDOCP

Gde je fizicki prikazano kroz GPU-Z ili Asus Tweak na to boost dodaje jos sigurnih 20-50 Mhz tako da je cifra uvek oko 1300 Mhz + !
Naravno to sve bez napona..

Vrlo prosto je izvuci racunicu.
Fabricki Boost kod Asus Top varijante je 1202 + sto karta doda sama kasnije a te varijacije opet zavise od primerka do primerka.
Konkretno primerak koji su imali na guru3d je isao 1267 Mhz po defaultu bez overkloka.
Znaci vrlo malo je potrebno za 1300 Mhz (frekvencija u load-u) a svaka ce na osnovi klok moci 100 Mhz preko sto opet govori da
boost klok daje 1302 Mhz + odozgo..
Sa dodavanjem napona vrti se oko 1400 Mhz.

Da slazem se sa tobom svaka nerferentna trebala bi do 1300mhz+ sa dodavanjem napona tu negdje jos oko 100mhz, ali 1475 koliko su oni dobili za asus top model nisam nigdje vidio, a kako sam mogao skuzit na def naponu. Ne vjerujem im ja bas mnogo.

Ljudi i 1300 bez napona na vazduhu je bruuuka klok ;) Nego sta bi sa Batmanom, jel probao neko konacno fiziku na max u directX 11,? Eventualna kupovina kartice je u opticaju smao zbog te igre, kada bih to odigrao mozda bih pre uzeo i 7970 jer je jeftinija a mozda i neki frejm brza :)

Poslednja izmena:
Ljudi i 1300 bez napona na vazduhu je bruuuka klok ;) Nego sta bi sa Batmanom, jel probao neko konacno fiziku na max u directX 11,? Eventualna kupovina kartice je u opticaju smao zbog te igre, kada bih to odigrao mozda bih pre uzeo i 7970 jer je jeftinija a mozda i neki frejm brza :)

Ma da 1300mhz je sjajan klok (govorim o stvarnom kloku a ne ono sto pokaziva gpu-z boost) samo na 1300mhz gtx680 nije nista brza od HD7970 na 1200mhz naravno pod uslovom da je memorija na istom kloku.
Gtx 680 poredim sa HD7970 bilo ghz ili obicnom zato sto su te 2 kartice high end modeli a cjena gtx680 je neopravdano visoka.
Recimo ova HD7970 kartica http://geizhals.de/804863 i ova gtx680 http://geizhals.de/753753 su cjenovno iste.
Performanse su na strani HD7970
Oc potencijal na strani HD7970
Ovaj hladnjak na HD7970 je neuporedivo bolji OD gtx680 -zna se koje izmislio vapor.
Temperature znaci nize sigurno, buka sigurno niza.
E sad posto je cjena priblizno ista ko bi mogao uzeti gtx680 pored ove HD7970.
GTX680 (ova referentna) mora da ide dole sa cjenom ne vrjedi vise od 400e.

Ma da 1300mhz je sjajan klok (govorim o stvarnom kloku a ne ono sto pokaziva gpu-z boost) samo na 1300mhz gtx680 nije nista brza od HD7970 na 1200mhz naravno pod uslovom da je memorija na istom kloku.
Gtx 680 poredim sa HD7970 bilo ghz ili obicnom zato sto su te 2 kartice high end modeli a cjena gtx680 je neopravdano visoka.
Recimo ova HD7970 kartica http://geizhals.de/804863 i ova gtx680 http://geizhals.de/753753 su cjenovno iste.
Performanse su na strani HD7970
Oc potencijal na strani HD7970
Ovaj hladnjak na HD7970 je neuporedivo bolji OD gtx680 -zna se koje izmislio vapor.
Temperature znaci nize sigurno, buka sigurno niza.
E sad posto je cjena priblizno ista ko bi mogao uzeti gtx680 pored ove HD7970.
GTX680 (ova referentna) mora da ide dole sa cjenom ne vrjedi vise od 400e.

Kao krajnji kupac/gamer apsolutno se slazem sa napisanim.

Lightning kartica dolazi sa dva biosa ( na kartici imas bios switch kojim prebacujes na zaljeni), od 4 kartice dve idu na 1400+ na vazduhu ( ali naponi preko 1.38v) dok druge dve idu izmedju 1350 i 1400...Inace za sve preko 1300 treba znacajnije dizanje napona i zagrevanje se povecava...Cak je i tih 1300 mnogo za vazduh za svaki dan, pre ce biti 1200.....

Ja sam sa referentnom postigao oko 1200 Mhz za svaki dan uz sasvim korektne temperature.
Kad kazem 1200 Mhz mislim na maksimalni klok u load-u koji se postize uz GPU Boost a to je i regularna radna frekvencija za 24h/7!
Po toj logici non referentne karte bi trebale da idu bar 100 Mhz iznad,opusteno i do bez dodavanja napona sto u principu i jeste tako pa se radna frekvencija
(opet mislim na GPU boost) krece oko 1300 Mhz za primerke kao sto su MSI Lightning ili ti Asus DCUII/Top.

Ako je osnovni klok 1300 Mhz to znaci da se boost penje na 1400 Mhz +,za to verovatno treba bolje hladjenje i vise napona i onda
sve zavisi od primerka do primerka.

Lightning kartica dolazi sa dva biosa ( na kartici imas bios switch kojim prebacujes na zaljeni), od 4 kartice dve idu na 1400+ na vazduhu ( ali naponi preko 1.38v) dok druge dve idu izmedju 1350 i 1400...Inace za sve preko 1300 treba znacajnije dizanje napona i zagrevanje se povecava...Cak je i tih 1300 mnogo za vazduh za svaki dan, pre ce biti 1200.....
To je upravo ono sto se moze procitati po drugim forumima i testovima GTX680 lightning sa dizanjem napona ide u tom razmaku 1350-1400mhz, kao sto kazes ti 1400mhz je uz puno napona pa je upitno drzat kartu na tom naponu i kloku.
Ja mislim da sam ja dobro rekao oko 1300mhz za svaki dan, ako hoces malo da dodas napona izvuces jos malo mozda 50mhz, jer taj napon preko 1.3 ja ne bi drzao.

Nazad
Vrh Dno