Šta je novo?

GeForce GTX 680 Thread

Ja sam nesto kratko cackao,podizao napon ali koliko se secam samo u idle napon podigne cim krene load vrati se na maksimalnih 1.17v sto mu je pik.
Uglavnom radi na 1.15v samo u najzahtevnijim scenama ide na 1.17v.
Moracu jos malo da se posvetim tome,cekam da mi stigne ploca pa da stavim kartu na adekvatnu platformu pa da vidimo i razlike u performansama..
Odradicu i kratak review..
Ako se ispostavi da napon nije moguce dodavati a vidim da se to napominje i u ovom clanku sa guru3d stvarno ne vidim poentu od nV da tako nesto uradi!
U svakom slucaju onda treba ganjati model sa vecim power targetom odnosno non referentne modele..

Slazem se sa svim konstatacijama u vezi sa cenama. Interesantno da su cene 7970 pale, vidim na ITSVETu Gigabyte 7970WF za 420EUR?

Poslednja izmena od urednika:
Ovoliko nisu kostale ni dvoglave karte ranije,mislim bile su toliko ali je bilo moguce kupiti i ispod 500 eur!
Danas toliko kosta single karta i to iz mainstream klase a ne hi end..Mislim na chip..GK104->GK110 !
I dalje furas istu mainstream/hi end pricu, a?

Po ceni i po rangu kako je plasirana naravno da nije.
Ja se ogradih upravo zbog ovih stvari.
U pitanju je GK104 koji nije iz one visoke klase vec je derivat.
A samim tim ako ponude GK104 po ceni od 300$ aka GTX660 npr.
dolazimo do te istine (koju jelte mnogi vec znaju) koja je stvarna vrednost GK104 tj
zasto je GK104 plasiran kao GTX680 u toj visokoj klasi..
Razuman ce shvatiti o cemu je rec,tvrdoglav ce i dalje da tera pricu "To je sve sto su mogli da ponude" !

Ja samo kazem da su cene jako visoke i da su karte precenjene i da to nije njihova realna vrednost!
Ovo sto se desava vise nema veze sa mozgom koliko je otislo daleko!!!

Poslednja izmena:
Da li je to "sve sto su mogli da ponude" ili pak nije, zaista nije bitno mnogo - danas, u ovom trenutku... karte su tu, takve su kakve su i iz jednog i iz drugog tabora, i GTX 680 je hi end, i to najvisi da ne moze biti visi (pricam o single GPU resenju).
To je to.

Ako mozda i nije bio - bar prema najavama - kada je tek izbacen, danas to svakako jeste. I zaista mislim da se aspolutno nista nece promeniti tu, nece biti nikakvog GTX 685 ili kako vec... niti ovako, regularno, niti kao eventualni odgovor na ove HD 7970 GHz modele.
Mozda bude tako nekakva prica, cisto sa podizanjem klokova, ako hoce da se glupiraju k'o AMD i izmisljaju toplu vodu... ali kao sto rekoh - to je to.

A sto se samih cena tice, o tome nije ni potrebno diskutovati... papreno.

MSI GTX680 Twin Frozr III OC 4GB

RsBux.jpg

MSI N680GTX Twin Frozr 4GB is available in two variants, one is clocked at standard 1006/1058/1502 MHz, while the second has been overclocked to 1058/1124/1502 MHz (base, boost, memory).
Both cards are the first MSI models equipped with 4GB of GDDR5 memory and use custom-design PCB.
Cards require two 6-pin power conectors. They also feature dual-fan Twin Frozr III cooling solution which increases the airflow, while sustaining acceptable noise level.

MSI GeForce GTX 680 4GB Twin Frozr OC is already available for $599

Jeftino :S:

Preskupo je, nije mi jasno ako se stalno regenerisu ekonomske krize kako mogu da pumpaju ovakve cene?

Morace da porade na tome da malo spuste cene.
Sad su Radeoni jeftiniji,pogotovu non referentna izdanja poput MSI Lightning od 440 eur!
Ima i His X2 Turbo za 400 eur kao i XFX Double Disipation za 380 eur.
To su cene na zapadu a mislim konkretno na 7970.

A zašto bi to bilo ko radio kad nema od toga bilo kakve koristi? :)

EVGA GeForce GTX 680 Classified with EVBOT review

imageview.php

Jos jedna potvrda i overclock potencijalu Kepler chipa.
Sa ovim se definitivno pobijaju sve teorije kako je overclock potencijal 7970 (Tahiti) i
GTX680 isti..Kepler ide daleko vise i jedino sto je problem je softverska limitacija na 1.175v ..
eVGA je dostigla klok od 1400 Mhz .Sve u sklopu boost tehnologije malo komplikuje stvari tako da bi bilo
moguce postici frekvencije i od 1500 Mhz samo sto powertarget nema dovoljno lufta !

Now with the Dynamic boost function of the series 600 cards overclocking is definitely more complicated.
While we could add Voltage and even get 1500 MHz on the GPU, however due to the 131% power limited the GPU quickly downclocks towards ~1200 MHz whenever it reaches certain parameters.

Review

Poslednja izmena:
Ma HD7970 i ova gtx 680 na istom kloki su prilicno izjednacene karte, posteno govoreci gtx 680 ide sa base klokom od 1200-1250 (tada bost ide i do 1350, rjetko 1400), 90% modele nece ni do 1200 za base klok (izuzetak su lighting ili ova evga kartica i to samo zato sto postoji mogucnost promjene napona vise od 1.175)
Znaci sta hocu da kazem.. da su HD7970 i gtx 680 na 1200mhz podjednake karte a rjetki su modeli koji hoce preko 1200mhz (1200mhz kod gtx 680 mislim na base klok ne na boost jer taj bost zavisi od tdp- kartice i temperature pa je nekad manji nekad veci).
Ja kad bi imao mogucnost kupovine kartice uzeo bi Gtx 680 za rezoluciju 1080p za 1600p uzeo bi HD7970 (naravno ako bi cjena bila ista ili bar priblizna) jer sam misljenja da je na vecoj rezoluciji HD7970 mocnija kartica.

Na istom kloku tj frekvencijama GTX680 je brza karta.Ne znam gde si mogao da vidis i da zakljucis drugacije?
Kada pricamo o frekvencijama to se odnosi na radnu frekvenciju kartice ujedno sa boost klokom.
Obzirom da sam ja govorio o potencijalu chipa to znaci maksimalne frejkvencije koje chip postize do samog wall-a!
Wall kod 7970 cak i kod non referentnih modela je negde oko 1250 Mhz,retko koji primerak prelazi preko.
GTX680 referentni pored sw limitacije moze da dostigne taj klok.
Moj primerak je radio na 1210 Mhz do 1250 Mhz stabilno bez dodavanja napona praceno live monitorinogom,nevezano sta pokazuje GPU-Z!
Ako pominjemo non referentne primerke tu se tek prica zaostrava .Tad su frekvencije iznad 1200 Mhz.
Znaci pricamo o elasticnosti chipa a ne o hard/sw limitaciji i sl..
Jos odavno je Kingpin govorio da Kepler ima jako veliki oc potencijal i da 1400 Mhz na vazduh nije uopste tesko postici.
Drugo je to sto je nV naponom regulisala/smanjila mogucnost boljeg OC-a.

A sto se tice performansi..Tabela kaze drugacije mada se to non stop menja od drivera do drivera..
Neki dan sam gledao gde ni Ghz Edicija (koja se pojavila samo na papiru,nema je nigde u slobodnoj prodaji) nije bila
brza u 25x16 rez.
A Kepler jos uvek nije maksimalno ispeglan tako da do kraja ima da boost-uje jos i opet ce biti u prednosti,isti slucaj kao i sa
Fermijem..

perfrel_2560.gif

Poslednja izmena:
perfrel_2560.gif
Vodio sam se cinjenicom da je HD7970Ghz ista kartica kao i obicna HD7970 samo sto radi na 1050mhz sa druge strane gtx 680 radi pri boostu na 1058mhz jeli tako, a na ovom testu sa techpowera jasno se vidi razlika od 8% u korist HD 7970ghz.
Zato sam i napisao za najvecu rezoluciju na istom taktu HD7970 je bolja kartica po mom misljenju za 1080p vjerovatno bi isao na gtx680.
http://www.xtremehardware.com/recen...z-edition-scacco-al-re-201208017371/?start=11 - na ovome testu sam primjetio recimo u crysisu da na 1080p bez filtera kartice su bukvalno podjednake medjutim kad se upali AA4 dolazi do pada performansi kod gtx 680 isti slucaj u awp igri bez obzira koliko bila naklonjena HD7900 seriji bez AA gtx 680 se opasno primice HD7970ghz medjutim kad se upali drasticno zaostaje i preko 20%.
Jednostavno moj je neki utisak da za 1600p rezoluciju i upaljene filtere HD7970ghz je bolji izbor taman nek gtx 680 radi i na 1300 a HD7970 na 1200 opet nece zaostajati na najvisoj rezoluciji

Pogresan zakljucak..
Prvo,Ghz Edicija je marketinski potez,karta ne postoji bukvalno nigde,nema je na lagerima..
newegg ili ebay su ti jasni pokazatelji..

http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=AMD+Radeon+7970+Ghz+Edition&_sacat=0
http://www.newegg.com/Product/Produ...ription=AMD+Radeon+7970+Ghz+Edition&x=23&y=18

Znaci govorim o referentnim izdanjima..
Drugo evo ti bas Crysis,malo noviji datumi testiranja i novije verzije drivera.
http://www.guru3d.com/article/evga-geforce-gtx-680-classified-with-evbot-review/21
To o 20% zaostataka ne pije vodu ,cista glupost.
I ako ATI ima siri mem bus graficki chip nadoknadjuje te GTX680 ne zaostaje nigde.
A i prethodnih generacija forsiranjem AA i AF filtera uvek je islo na ruku vise nV nego ATI kome se
bas osecao pad fps-a ,cisto da nadovezem da tu nema nekih drasticnih promena.
AvsP i slicne igre nisu vredne pomena jer su tu razlike drasticne a ni sama igra nije nesto posebno interesantna osim sto se
koristi kao primer za benchmark.
Da si rekao Metro 2033 ok ,to je na mestu bez obzira sto je ATI definitivno bolji.

I konacno pricao sam o frekvencijama a ne o igrama ,renderu i sl.
Poenta je u potencijalu chipa i tu GTX680 prednjaci osetno sto eto,opet mozemo videti na primeru ove eVGA Clasiffied kao i na jos drugim primerima.
Pominju se frekvencije i od 1500 Mhz sto je mislena imenica za Tahiti!
I sve kad svedes matematika je jasna.Ako je GTX680 fizicki brza karta sa vecim oc potencijalom ne moze overall nikako da bude brza ni jedna edicija 7970 ;)

Znaci..obozavam ova teoretska naklapanja....probali ste vi to uzivo momci ? I koji je zakljuchak = bacanje para !!!

Pogresan zakljucak..
Prvo,Ghz Edicija je marketinski potez,karta ne postoji bukvalno nigde,nema je na lagerima..
newegg ili ebay su ti jasni pokazatelji..

http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=AMD+Radeon+7970+Ghz+Edition&_sacat=0
http://www.newegg.com/Product/Produ...ription=AMD+Radeon+7970+Ghz+Edition&x=23&y=18

Drugo evo ti bas Crysis,malo noviji datumi testiranja i novije verzije drivera.
http://www.guru3d.com/article/evga-geforce-gtx-680-classified-with-evbot-review/21
To o 20% zaostataka ne pije vodu ,cista glupost.
I ako ATI ima siri mem bus graficki chip nadoknadjuje te GTX680 ne zaostaje nigde.
A i prethodnih generacija forsiranjem AA i AF filtera uvek je islo na ruku vise nV nego ATI kome se
bas osecao pad fps-a ,cisto da nadovezem da tu nema nekih drasticnih promena.
AvsP i slicne igre nisu vredne pomena jer su tu razlike drasticne a ni sama igra nije nesto posebno interesantna osim sto se
koristi kao primer za benchmark.
Da si rekao Metro 2033 ok ,to je na mestu bez obzira sto je ATI definitivno bolji.

I konacno pricao sam o frekvencijama a ne o igrama ,renderu i sl.
Poenta je u potencijalu chipa i tu GTX680 prednjaci osetno sto eto,opet mozemo videti na primeru ove eVGA Clasiffied kao i na jos drugim primerima.
Pominju se frekvencije i od 1500 Mhz sto je mislena imenica za Tahiti!
I sve kad svedes matematika je jasna.Ako je GTX680 fizicki brza karta sa vecim oc potencijalom ne moze overall nikako da bude brza ni jedna edicija 7970 ;)

Totalno nisi upravu kao prvo GHZ edicija postoji recimo HD7970 toxic, drugo postavio si link od crysis 2 ja sam ti govorio o crysis warheadu otvori link pa ces vidit koliko gtx 680 zaostaje kad se upale filteri, druga stvar u istom testu otvori avp test pa ces vidit da bez filtera gtx 680 cak i prestize ghz ediciju (znaci kartice na istom taktu HD7970ghz 1050mhz= gtx 680 1058mhz), a sa upaljenim filterima u toj igri gtx 680 zaostaje za 20%.
Dalje te price o 1500mhz cista marketinska fora prosjek za gtx 680 je 1200mhz base klok uz bost do 1300 sve preko toga su primjerci koji se daju nabrojat na prste jedne ruke.
Recimo citao sam test o gtx 680 lighting gdje je postignut base klok od oko 1200mhz uz bost opet oko 1300mhz a slozices se sa mnom da je lighting jedna od kartica koja je namjenjena overklokerima i da vjerovatno postize bolje rezultate u prosjeku od ostalih kartica, pogotovo sto je nvidia ogranicaila napon na 1.175v vjerovatno uz povecanje napona moglo bi se ocekivat oko 1400mhz medjutim rjetki su modeli na kojima se moze povecavat napon tako da ostaje konstatacija da je 1300mhz prosjek za gtx680- referentni modeli ne mogu ni toliko.

Ja o klin ti o plocu..Imam jedan predlog.Da predjemo sa spanskog na srpski posto ja ocito pricam drugim jezikom :p

Idemo od moje recenice
Ti mi na to pricas o nekom Toxicu koji uz to uopste nema bilo sta slicno sa Ghz osim Ghz u sastavnom delu svog naziva.
Cak nisi ni pogledao link koji sam okacio sa newegga :D
Kad pricamo o testovima daj da kacimo bar poslednje datume ,svezijih drivera,posteno je sto se tice obe strane i nemoj mi molim te vise pominjati taj AvsP kao da je ne znam sta.
Warhead svakako malo bolje lezi ali da bi stanje bilo realnije treba videti sta se sad desava.Drugo,evo imam za tebe primer.
Nek okaci mdm posto sad ima jaku masinu Warhead rezultat sa 4xAA default/OC pa uporedi,ja sam ga vec odradio a odradicu ga i na LGA 2011 cisto zbog veceg iskoriscenja kartice ;)
Jesmo resili dilemu? ;)
Vidi,i za 1300 Mhz su pricali da je marketinska fora,pa za 1400 Mhz pa kako je koja edicija dolazila sve vise je bilo rezultata ;)
Meni se malo cini da ti nisi bas tako realan jer si previse navijacki nastrojen :)

Svakako si pobegao od poente a bio sam porpilicno jasan.

Nije bitno sto je napon limitiran 1.175v ili sto nema dovoljno lufta sa powertargetom vec je poenta koje frekvencije moze chip da dosegne jer smo pricali
o Kepleru a to se jedno vreme stalno poredilo.Ja sam samo ukazao da Kepler ipak ima veci potencijal a da Tahiti ma koliko dodavao napon i silovao chip
jednostavno nece preko 1250-1270 Mhz tu mu je wall u 99% slucajeva.Shvatas?
Ne pricam o proseku vec o maksimalnim frekvencijama..Da li me sad razumes?

P.S.Nisam namerno hteo da dajem ovo poredjenje da posle ne bude Bulldozer ne iskoriscava kartu maksimalno mada ni i5 platforma ne iskoriscava bas GTX680.

Evo ti Magnijev rezultat,frekvencije su mu i vece od mojih a opet losiji rezultat.

ijpg-1463-149.html

I evo ti poslednji koji sam ja uradio..

http://forum.benchmark.rs/showthrea...X-680-Thread&p=2957719&viewfull=1#post2957719

P.S.Goldi,a sta cemo sa TXAA?Kako ce tu da se 7970 izbori a ? :D

In general 2xTXAA offers visual quality on par with 8xMSAA,
with performance similar to that of 2xMSAA, and 4xTXAA offers image quality superior to 8xMSAA, with performance comparable to that of 4xMSAA.
Nove tehnologije :p

Poslednja izmena:
Potpuno ja tebe razumijem, navijacki stvarno nisam nastrojen jedino za sta navijam jeste da za manje love dobijemo jacu karticu. Sto se tice toxica ja sam stvarno procitao da je zasnovan na istom thaiti X2 chpiu (ispravi me ako gresim) al ajde necemo o njemu.
Sto se tice werheada odlicno bi bilo poredjenje da se uradi sa 4aa na def kartice i uz OC pozdravljam tvoju ideju cisto da vidimo da li su ovi testovi po netu istiniti ili navijaju na jednu ili drugu stranu.
Ovo za thaiti se slazem maksimum je taj bas oko 1250mhz medjutim treba biti realna pa reci da je maksimum i za gtx 680 oko 1300mhz mozda ce nekad bost pokazati i vecu vrjednost pa se mozda stabilizuje oko 1330 recimo al to nije nesto preko 1300mhz, al stvarno ja nigdje nisam procitao da gtx 680 stabilno radi na 1400mhz ili cak da sam vidio SS gpu-z ili da je test cjelokupan odradjen na 1400mhz, mozda moze za slikanje proci na 1400mhz al i to ja nigdje nisam vidio.
Evo sad da se vratimo tvom predlogu da kacimo malo svjezije rezultate necemo o werheadu necemo o avp, necemo o metru uzecemo rezultate sa guru3d odakle si ti kacio poredjenja, znaci ovako svjez test gtx680 soc.

crysis 2 gtx 680 soc na 1600p 1200mhz-38fps na maksimalnom taktu od 1290mhz daje 43fps
gtx 680 soc.png
crysis 2 HD7970 Lighting na 1600p 1190Mhz-45fps
HD7970.png
Ovo sam postavio samo da ti kazem da cak na 1290mhz gtx 680 nije brza od HD7970na 1190 znaci cjeli 100mhz vise plus sto se na ovom soc modelu memorija klokovala za 1000mhz vise, znaci ne govorim ni o avp igri ni metro nego o crysis 2 igra koja pogoduje i jednom i drugom modelu.
I za kraj opet da ti kazem nisam nastrojen prema amd-e karticama nego sam stekao takav utisak da je HD7970 na visokim rezolucijama bar malo bolja kartica ;)
Podrzavam ideju ako neko hoce da odradi werhaed sa 4aa znaci podesavanja kao tvoja takt jednak tvome da vidimo koliko su vjerodostojni ovi rezultati koje citamo po netu :D

A zašto bi to bilo ko radio kad nema od toga bilo kakve koristi? :)

ko cedi svaki frejm njemu ima koristi. bolje da radi zakucano na 1300Mhz nego da joj klok seta gore-dole. samo je pitanje da li moze na toliko da radi 24/7 ;) ako tako gledas, isti je djavo radila na 1100 i 1200Mhz. da moze stabilno da se klokuje na velike vrednosti GPU boost ne bi ni postojao. ovako je tu kao neko medju resenje, da fan boy-evima bude toplo oko srca sto moze na delic sekunde da se protegne na 1300Mhz.

Boost

Ono sto je interesantno kod overkloka jeste kada podignete frekvenciju GPU-a,boost na to doda jos nekih 20-30 Mhz.
Znaci ako je karta overklokovana 1180 Mhz ona zapravo radi na 1200 Mhz + .
Frekvencija je konstantna bez naglih skokova i padova kao sto pojedinci predstavljaju.
Oscilacije su o okviru 20-30 Mhz,upravo onoliko koliko je boostovala sama karta u odnosu na manuelno zadate frekvencije i to jako retko.
Znaci skoro nikad nece pasti ispod maneulno podesene frekvencije.
Pad frekvencije moze da bude samo u ekstremno nezahtevnim igrama ,starim engine-ima ali i to se resi forsiranjem drivera na max performance..
Obzirom da sam igrao FarCry,nisam imao potrebe da bilo sta podesavam u driveru,bio je maksimalni klok sve vreme sa nekih 500-600 fps.Mislim ne trebaju mi toliki frejmovi,samo da pojasnim kako se karta ponasa.
Igre koje sam probao/igrao su sledece :
Metro 2033,Crysis Warhead,Mafia 2,GTA IV,Spec Ops The Line,Crysis 2,Battlefield 3,Deus Ex,Just Cause 2 i jos mnogo igara.
To bi bilo to sto sam licno doziveo,mozda ovi sto se bave virtuelnim testiranjem i vremenskim prognozama znaju bolje :)

@PCbeast imas li jos kartu kod sebe da pustis Furmark kad je karta klokovana, zanimljivo mi je ovo na ovoj slici furmark_def.jpg ovde je asus dcII top model u pitanju koji radi na 1137 uz bost od 1202, medjutim u furmarku radi na 1162mhz znaci neki 25mhz vise od base kloka koji iznosi 1137. Vjerovatno ona radi ponekad i vise od 1202mhz al isto tako nekad se stabilizuje i ispod.
Mozes li pustiti furmark pa pratiti na koliko stvarno kartica radi, je li manje ili vise od boost kloka.

Vidi,vrlo prosto moze da se objasni zasto se to desava.
Prvo Furmark apsolutno nista ne dokazuje,mislim da li me razumes,nista ne postizemo.
FurCmark cak nije ni pouzdan pokazatelj stabilnosti sistema,pisao sam o tome,jedino sto je koristan za opterecenje GPU-a
pri visokim temperaturama i testiranje samog cooler-a.

A sto se tice rada grafike pri furmark stressu pa normalno je da se drugacije ponasa kad furmark nema
pravi 3d Engine.
Najjednostavniji nacin da uocis kako tacno radi Boost jeste da pustis Warhead benchmark i posmatras situaciju..
Ja ti kazem da nema pada upravo onako kako sam gore opisao.

P.S.Kad sastavim masinu bacicu sve rezultate detaljno..

Koju 680 si odlucio da uzmes ?

Najbolju :d....

Vrh Dno