Šta je novo?

GeForce GTX 660 Ti Thread

Logicno, ali upotrebna vrednost je OK. za 240eur tesko da moze mnogo bolje. Karta je definitivno jaca od 7870, ali i nesto skuplja...ma... stara izreka Koliko para toliko i muzike, sve su to i Zeleni i Crveni JAKO DOBRO izracunali.
Slazem se koliko para toliko muzike to je se moglo zakljuciti i u momentu prestavljanja GTX660ti kartice.
HD7950 i gtx660ti na def taktovima su jako blizu (citaj unutar 5%) s obzirom na veci OC potencijal kao sto i sam kazes razlika je 10% mozda negdje i 20%, a mozda negdje i nema uopste razlike, ali onako u globalu HD7950 je oko 10% brza kartica sada trenutno i skuplja tako da je potpuno tacna konstatacija koliko para toliko muzike ;)

Slazem se koliko para toliko muzike to je se moglo zakljuciti i u momentu prestavljanja GTX660ti kartice.
HD7950 i gtx660ti na def taktovima su jako blizu (citaj unutar 5%) s obzirom na veci OC potencijal kao sto i sam kazes razlika je 10% mozda negdje i 20%, a mozda negdje i nema uopste razlike, ali onako u globalu HD7950 je oko 10% brza kartica sada trenutno i skuplja tako da je potpuno tacna konstatacija koliko para toliko muzike ;)

Da se ne lazemo, malo vise od 10% kad se postave na max. 24/7 vrednosti , pre oko 20% u proseku, sto je razlika izmedju klasa, al da ne kvarim temu, ako je nekome lakse da kaze da je 5% razlika nek bude tako ;)
Ima dovoljno testova sto user, sto profesionalnih koji pokazuju kolika je razlika, a i onaj skorasnji sa HardOCP gde je dovoljno procitati zakljucak.

Inace nije mi namera da da osporavam bilo sta, vec da budemo relani, koga interesuje, nek prouci ovaj review i preracuna procente:
http://www.overclockersclub.com/reviews/nvidia_gtx_660ti_roundup_asus_msi_galaxy/6.htm

Poslednja izmena:
Prosto je neverovatno kako su neki nerealni. Ukazuje se na testove gde je 7950 overklokovana brza 20% od overklokovane GTX660TI, i da, jeste, tako je, ali se ovde zaboravljaju i oni testovi gde je GTX 660TI overklokovan brzi od 7950 i oni testovi gde su karte iste, a i oni testovi gde je ati do 10% brzi. Kada se to sve uproseci, ja evo priznajem da je ATI 7950 u proseku 10% brzi i tu je KRAJ, nema dalje. Da li je to dovoljna razlika, paaaa dovoljna je, ali je dovoljno i skuplja tako da i dalje ostaje koliko para toliko muzike. Ako na sve to dodamo i da ATI nema fiziku onda to utice da se razlika jos vise smanji, pa ako dodamo da ATI nema OpenGL drajvere kao NVidia, to opet nekim dodatno smanjuje raliku. Pobednika nije lako doneti niti se on moze jednostrano proglasiti. Materija je malko komplikovanija i mnogo toga utice na konacnu odluku an ne samo pristrasnost. Zato imamo i zelene i crvene, pa ko sta voli....plavuse ili crnke, isto mu to dodje :D

Poslednja izmena:
Inace radio sam kompletan test GTX660 Ti oc vs GTX680.
Evo jedan od rezultata sta ova mala zmijica moze ;)

Crysis Warhead GTX660 Ti & GTX 680.png

Poslednja izmena od urednika:
Realno, vredi ovaj novac, jos ako je tiha i ima neki klok potencijal kao sto je @Goran demonstrirao, nema svrhe davati 40-50e vise za 7950 zarad 10% a mozda i malcice vise (sa 12.11 drajverima) % ubrzanja u odnosu na ovu kartu.
Bolje je uloziti tih 40-50e u vise ram memorije ili kome sta vec treba.
Mislim da pad cena tek treba da sleduje.

Kazem ja moze to 30000. Sa ATI sam imao oko 32800, nisam imao 33500 pobrkao sam nesto, ali sam se setio kada sam opet ovde na forumu video post u kome sa GTX680 na slicnoj masini (OC i7 920) ima 34500, pa sam bio zadovoljan, ocigledno za 35-36k treba i mnogo bolji CPU.

Prilozi

• vantage 30200.jpg
    vantage 30200.jpg
    489.2 KB · Pregleda: 76
@Bobi
Ne znam za ovu Goranovu verziju,to neka ti on kaze a sto se tice PE verzije mogu samo da kazem svaka cast MSI.
Znaci karta tiha,hladna kao zmija.Overklok je odlican.Boost-uje negde oko 1300 Mhz,bar moj primerak a ima daleko boljih.
Moj primerak je neka zlatna sredina.Memorija je brutalna,1800 Mhz za svaki dan lagano,ide to i preko stim sto
sam ipak vratio na okrugle cifre,nekako vizuelno lepse izgleda ;) Karta kao karta je kvalitetno uradjena.
Ne znam da li sam ovde to spomenuo ali vise sam odusevljen PE 660 Ti nego referentnom GTX680.

@Gorane
Ako nije problem kad sledeci put izbacis test daj GPU-Z zbog preglednosti,oci mi ispadose kad gledam u ovaj Afterburner dijagram!

Poslednja izmena:
Evo i 3dmak11, malkice vise nego 7950 na 1100/1700. GPu score je veci za 60-70 bodova, pa je zato i ukupan rezulat vrlo malo bolji. Ovde su karte prakticno iste.

Prilozi

• 3dmark11.jpg
    3dmark11.jpg
    171.3 KB · Pregleda: 84
@Bobi
Ne znam za ovu Goranovu verziju,to neka ti on kaze a sto se tice PE verzije mogu samo da kazem svaka cast MSI.
Znaci karta tiha,hladna kao zmija.Overklok je odlican.Boost-uje negde oko 1300 Mhz,bar moj primerak a ima daleko boljih.
Moj primerak je neka zlatna sredina.Memorija je brutalna,1800 Mhz za svaki dan lagano,ide to i preko stim sto
sam ipak vratio na okrugle cifre,nekako vizuelno lepse izgleda ;) Karta kao karta je kvalitetno uradjena.
Ne znam da li sam ovde to spomenuo ali vise sam odusevljen PE 660 Ti nego referentnom GTX680.

Ti znas da ja gledam koliko para toliko muzike! ;) Za 27k je odlicna, tvoja je ipak tih 40-50e skuplja i naravno bolja od bilo koje GTX660Ti referentne. :D

Evo i 3dmak11, malkice vise nego 7950 na 1100/1700. GPu score je veci za 60-70 bodova, pa je zato i ukupan rezulat vrlo malo bolji. Ovde su karte prakticno iste.

Molio bih te da ne pises napamet. Zbog drugih koji citaju, pa ono, pomislice da je stvarno tako.

Prilozi

• 7950_OC_3dmark11.jpg
    7950_OC_3dmark11.jpg
    221 KB · Pregleda: 94
Poslednja izmena:
Gorane, s obzirom da je zakljucan napon na tvojoj karti, da li si razmisljao mozda o fleshovanju BIOS-a? Recimo Beast-ove karte? Ako bi to proslo bez problema, kapiram da bi ti napon bio otkljucan za klok.

Poslednja izmena:
Ne znam koliko bi mu to pomoglo.Pitanje je da li su i memorije iste (postavka latencija) ,mozda bi se nesto promenilo malo vecim power targetom ali ni to nista ne pomaze ako je chip dosegao max kroz 1.17v.
MSI je ove non referentne verzije odradio kroz triple overvoltage system gde dodajes "napon" i to utice na boost klok.
Ali problem je sto se ni jednom Kepleru ne menja stvarno napon,ostaje zakucan na 1.17v,samo uz bypass tipa Asus DCII GTX680 koji se nakaci na Rampage Extreme,ili Dual Bios kod Lightning i konacno hard mode moze da
se menja napon.Ok postoje i modovani biosi ,to sam probao ,i napon definitivno prelazi 1.17v !
Njemu ako je malo moze bios da se moduje,malo da poveca powertarget,malo napon i to je to..

previshe su ga zakukuljili sa tim naponima i bustovima, br'te bogme.
shteta shto je ta referentna sa locked voltage, koliko sam skontao, i shto nece na barem 1100/1250, pa da spusti razliku ispod 15% za nasviranom 7950 :)
inache, super kupovina za tih 27k din.

@Beast kapiram, ali ono, moze da proba ako hoce, ne kazem da ce raditi a ne kazem ni da nece, ako nece, vrati svoj stari bios i to je to.
@demios idu cene jos dole posle Novaka, samo je pitanje kada cemo mi dobiti te nize cene u ovoj nedodjiji od zemlje.

Zanimljivo zapazanje imam za ovaj GTX 660TI.

Kada stavim GPU na 1020MHz imam 30200 i nesto 3dmark
kada stavim GPU na 1041Mhz imam 29600 i nesto
kada stavim GPU na 1071Mhz onda recimo prekida test Unigine (3dmark nisam ni probao)

Primetno je da postoji izvestan OC, u ovom slucaju oko 1020-1030MHz kada GPU boostuje KONSTANTNO, a sa ovim vecim frekvencijama jeste da ide vise, ali i obara pa ukupan score bude manji. Ispada da GPU trazi jos napona, nazalost. Ovo nije nista novo, slicno ej primetio i http://www.hardocp.com/article/2012/09/19/asus_geforce_gtx_660_directcu_ii_overclocking_review/2 u textu o ASUS kartici kada us konstatovali da je sa nesto malo manjim OC od maximalnog (pre blokiranja ili pucanja) rezultat bolji bas zbog konstantnijeg boosta. GPU je dakle u svakom slucaju na ovoj kartici PORSECAN u odnosu na ostale referentne karte, ali je sa druge strane Memorija je sasvim fino raspolozena, s obzirom da je u pitanu referentni dizajn kartice. Naime bez problema radi na 6800MHz i ovde svaka cast Microstaru, ocigledno ne stede na kvalitetu ugradjenih cipova.

EDIT zanimljivo je da i kod mene kao na ovom testu najbolji rezultat upravo jeste kada je GPU boost 1150MHz (kod njih 1152). Sa default naponom to je ocigledno to, nemoze bolje.

Poslednja izmena:
Citajuci sad ovo cini mi se da bi mozda dobio malo bolji rezultat se vecim powertargetom.
Sto se tice memorije moguce je da MSI stavlja kvalitetne chipove ali Kepler svakako ima unapredjen memorijski kontroler
i gotovo svi memorijski chipovi se odlicno overklokuju.

Hoces da probas sa modovanim biosem svoje karte ili da ti dam da probas moj bios?

Citajuci sad ovo cini mi se da bi mozda dobio malo bolji rezultat se vecim powertargetom.
Sto se tice memorije moguce je da MSI stavlja kvalitetne chipove ali Kepler svakako ima unapredjen memorijski kontroler
i gotovo svi memorijski chipovi se odlicno overklokuju.

Hoces da probas sa modovanim biosem svoje karte ili da ti dam da probas moj bios?
Power target sam odmah nagurao na +23% na maximum, mislim da je tako najbolje, da ga ne ogranicava.

EDIT: Sta donosi taj modovani BIOS, promenu napona?

Poslednja izmena:
Citajuci malo ovo sto je goran napisao meni ispade smjesan OC potencijal referentne GTX660ti.
Ako je potpuna stabilnost i najbolji rezultat na 1020-1040mhz to znaci oc potencijal oko 120mhz racunajuci da je def klok 915mhz.
Znaci najbolje performanse daje kad se nakloka za 120mhz sve preko toga ili ispod toga daje losiji rezultat.
Hmmm ispade koliko para toliko muzike ove nonreferentne imaju bolji OC, ali su i skuplje.

Probaj Gorane sa BIOS-om, samo sacuvaj svoj prethodno negde, za svaki slucaj.

Citajuci malo ovo sto je goran napisao meni ispade smjesan OC potencijal referentne GTX660ti.
Ako je potpuna stabilnost i najbolji rezultat na 1020-1040mhz to znaci oc potencijal oko 120mhz racunajuci da je def klok 915mhz.
Znaci najbolje performanse daje kad se nakloka za 120mhz sve preko toga ili ispod toga daje losiji rezultat.
Hmmm ispade koliko para toliko muzike ove nonreferentne imaju bolji OC, ali su i skuplje.

Da, 20% skuplje i do 10% brze, realno 7-8%.
Meni je logika prilikom kupovine bila prosta, ova kartica je u vrhu performansi, nije toliko sporija od GTX680/7970 da je "druga klasa". Ako sutra neka igra nebude radila na GTX660Ti lepo, citaj nece lepo u 1920x1080 sa 4xAA onda cu prosto iskuljuciti AA i biti svestan da za to treba GTX680/7970. AKo ni sa iskljucenim AA ne radi lepo, onda tu ne pomae ni 7970 ni GTX680 jer tu onda fali jako mnogo. Izes igru koju u 1902 sa 4xAA nemogu 7970/680 da teraju. Ako i ima takve igre onda tu nema pomoci i onda je svejedno imao GTX660Ti ili GTX680/7970. Ima i za to "leka" a zove se GTX660Ti SLI koji za cca 480EUR donosi 40% vece performanse od GTX680. Primer je jedan Metro gde 2xGTX660Ti ostavlaj iza sebe GTX680 za 50-60%, pa cak i 7970 za 30-40% to i nije cudno. Mislimd a trenutno i u narednih 1 godinu nece biti igre koju GTX660Ti nece moci lepo terati u 1920. Naravno da je 7950OC brza, ali sto moze ona moze i ova karta. Svestan sam i procesora koji imam, pomalo je i on muljav za recimo 7970/GTX680 sto je jos jedan razlog zasto nije vredelo bacati pare cak ni na GTX670. Meni tih 10% zaostatka ove karte u odnosu na 7950 Sapphire nije problem, moguce da bi ova razlika bila i veca na nekom i7 na 4,6-4,7GHz ali ja taj CPu nemam, tako da je to samo u domenu teorije. Ako se sutra pokaze da Crysis 3 "stuca" na GTX660Ti nema nikakvih problema pod uslovom da je igra EXTRA, odna mi nije tesko staviti novu plocu+novCPU+jos jednu GTX660Ti i zavrsiti posao. Za sada ovo je to. Eno vidim da je Paradigma sa ASUS GTX660 "vanila" takodje zadovoljan. Brze je kaze par % od GTX580 (vrlo malo), a ujedno i tiho i malo trosi i zamislite sve radi u 1920. No dobro da skratim pricu, zadovoljan sam.

Poslednja izmena:
Da mozda oko 10% bolji oc potencijal, ali zato su i skuplje, doduse ovi nonreferentni primjerci imaju i bolje hladjenje, tako da donekle i opravdava visa cjena nonreferentni modela.

Da mozda oko 10% bolji oc potencijal, ali zato su i skuplje, doduse ovi nonreferentni primjerci imaju i bolje hladjenje, tako da donekle i opravdava visa cjena nonreferentni modela.

I to je moguce, amda bi pre rekao da im je takvo haldjenje neophodno za takav OC,z ato me dodavanje napona na referentni hladnjak malo i odbija.

HA HA HA, znam kako bije, tih 7-8% vise. Ima tu i CPU uticaja i tu si brzi. Salu na stranu, PE je odlicna kartica.

@Gorane koliko ti izvlacis na ovim podesavanjima
CrysisWH gtx660ti.jpg
Ovo je skor od kolege M_M njegova MSI GTX660Ti PE stvarno je odlican primjerak i memorija i Gpu na jako visokom taktu.

Nemam Warhead. Gledam njegov grafik za GPU Boost i ne svidja mi se, garantujem da bi covek da skine GPU dole 20-30MHz imao bolji rezultat. Meni cim tako pravi "sitan vez" bude manji rezultat. Racunaj da je tu njemu svake sekunde menjao takt, ali bukvalno. Sa svega 20MHz dole zadrzavao bi mu duze isti takt, malko nizi, ali u konacnom zbiru imao bi veci score. Njemu boostuje na oko 1300 koliko vidim iz prilozenog. Meni na 1163, 13-14% brze. Memorija mu je 10% brza. U krajnjem zbiru brzi je 12% recimo. Opet prilicno beznacajna razlika. Jos interesantnije je sto ovako teorijski racunatih 12% ne znaci da ce da se pretoci i na ekran, ovo je idealizovano. U praksi to ce biti do 10% razlike.

Poslednja izmena:
Mislio sam da imas instaliran, ali onda ok kao sto kazes opet bi oko 10% imao manji rezultat negdje oko 53-54.

Mislio sam da imas instaliran, ali onda ok kao sto kazes opet bi oko 10% imao manji rezultat negdje oko 53-54.

Recimo tako, tu negde. To je sa 4xAA. Znajuci mene, ja ne zarezujem 2% AA, ja bi to iskljucio i otisao u zonu 60+. :D

Poslednja izmena:
Vrh Dno