Šta je novo?

GeForce GTX 580 Thread

Kod ovih high-end kartica mislim da nije toliko bitna cena, vec je bitnije koja je bolja... Ona koja ode na 2. mesto trebala bi dosta nize sa cenom od one na 1. mestu...ako hoce da je prodaju.

Naravno. Radeon 5870 je bio super uspešan zahvaljujući tome što jedno vreme nije imao konkurenciju a i kada se konkurencija pojavila to je bio poluproizvod što najbolje pokazuje upravo GTX580. Da je tada bilo GTX580 svakako se 5870 ne bi prodao tako dobro.

Moraće AMD ozbiljno da zapne sa Caymanom. Ako bude po fudovoj glasini biće fejl.

Dobra karta. Jos ako se pojavi, a trebalo bi, GTX570, sa jednim iskljucenim klasterom, eto odlicne karte sa 480 performansama uz neuporedivo bolje termale i akustiku.
E sad... kad bi na osnovu ovoga bio izradjen i jedan dobar cip (GF114?) za GTX560, a ne da to bude samo full GF104, nV bi imala bas dobru liniju karata za razliku od serije 400 gde su imali dve i po karte vredne kupovanja. Sto je na kraju kostalo nas kupce jer su sve karte imale previsoke cene.

@Alk0
U najavi su i GTX 570 i GTX 560.
GTX 570 ce imati performanse kao sadasnji GTX 480 uz znatno bolje karateristike..
GTX 560 bi trebao da bude nesto poput GF104 u Full-u!

@PCBeast
Pa to bas i kazem/pitam :)
Da li ce GTX 560 biti samo full GF104 ili ce biti novi GF114 koji ce pored svih aktivnih jedinica imati i sve ove sitne optimizacije koje ima GF110 nad GF100, a koje na kraju u konacnom zbiru ipak daju lepo poboljsanje.

@PCBeast
Pa to bas i kazem/pitam :)
Da li ce GTX 560 biti samo full GF104 ili ce biti novi GF114 koji ce pored svih aktivnih jedinica imati i sve ove sitne optimizacije koje ima GF110 nad GF100, a koje na kraju u konacnom zbiru ipak daju lepo poboljsanje.

Pa ono sto sam mogao da procitam jeste da ce biti unapredjen stoga ce i dobiti novo kodno ime..Mislim da ce ta kartica kad se pojavi biti hit kao i GTX460 kad se pojavio.

Mislim da ce ta kartica kad se pojavi biti hit kao i GTX460 kad se pojavio.

gtx 560 ce biti hit samo ako se pojavi po ceni na kojoj je sad gtx 460... u sta ne verujem(bilo bi stvarno do J, jer bi onda gtx460 otisao na 100-120e, ali ipak ne verujem). Mislim da ce cene ici na one na kojima su sad gtx470/80

Poslednja izmena:
gtx 560 ce biti hit samo ako se pojavi po ceni na kojoj je sad gtx 460... u sta ne verujem(bilo bi stvarno do J, ali ipak ne verujam). Mislim da ce cene ici na one na kojima su sad gtx470/80

Pa vidi.Po performansama ce biti za sigurno brzi od 6870.Jel ga cena od recimo 250 eur ne cini primamljivim ako uzmes u obzir razliku u performansama izmedju ovih dveju karti?Ja to sad kazem hipoteticki posto ne znam tacno performanse,citao sam sta mozemo da ocekujemo..
GTX 570 zamenjuje GTX480 uz dosta bolje karakteristike..Ona ce biti definitivno skuplja..Ja mislim da ce ovde kockice vrlo brzo da se sloze.Cayman kad izadje,GTX580 ce da ide dole sa cenom.U tom stizu derivati 560/570 koji se taman po brzini slazu u odnosu na cenu..Mislim da ce nV imati lepu paletu GF kartica.
Naravno GTX460 ostaje kao odgovor na 6850 mada me nebi cudilo ni da ga preimenuju u recimo GTX 550 da upotpune seriju 5xx.Realno gledano GF104 je prvi probio barijeru "novog" Fermija tako da su mogli odmah i da mu daju nov naziv.

čudi me kako niko nije ovo ukapirao kao jako smešnu stvar, nvidijina nova generacija izlazi par meseci nakon prethodne. stvar je smešna na dva načina, prvi je taj koliko su ujebali sve one koji su kupili 480-ku a drugo je to što im je toliko trebalo da poprave taj škart od 480-ke i da tek sad izbace kartu kakva je još onda trebala da bude.
Cayman će ovo da sahrani a koštaće ih manje da ga naprave, jedino što ne verujem da će ga prodavati za 300-350€ ako je ova preko 400€.

O Caymanu ima toliko kontradiktornih i zbunjujucih informacija da se uopste ne isplate pokusaji da se nesto u vezi njega predvidi.
Ja sam uvek za to da se bavimo ovim sto nam je u (virtuelnim :D ) rukama. A to je jedan sasvim dobar proizvod od nV, koji trenutno jeste preskup, ali to je novelty premium. Svako ko hoce da se prvi igra mora (i treba) da plati vise.

Dok se Caymak ne pojavi svi koji kupuju high-end karte ce napuniti svoja kucista sa jednom ili dve ove...

A nema razloga da tako ne bude i nakon pojave Kajmaka buduci je po najsvezijim izlikovanim infoima o perfomansama te karte jasno da ce biti-sporija. ,)

Inace-mogao se i ocekivati ovakav razvoj situacije jer cim je Charlie objavio da GTX 580 karte zapravo i nema, i da nVidia samo spinuje, tacno se moglo sa sigurnoscu utvrditi da su chipovi zapravo prakticno vec ispod pultova i spremni za prodaju. :p

A nema razloga da tako ne bude i nakon pojave Kajmaka buduci je po najsvezijim izlikovanim infoima o perfomansama te karte jasno da ce biti-sporija. ,)

Pa pazi, cak i najzagrizeniji nV fan, koji je 100% siguran da ce kupiti GTX580 (SLI?) bi trebalo da saceka dok ne izadje Cayman. Ako i bude sporiji, AMD moze da ga postavi malo agresivnije, pa onda nV spusti malo cenu. Tako da i "zeleni" mogu da imaju koristi od pojave Caymana.

Ono sto ce za sigurno da se desi jeste poboljsanje performansi kroz drivere.
E sad,ja ne mislim da ce Cayman bas toliko da zaostaje za GTX580.Cak naprotiv,smatram da ce da bude jako blizu.Pa i da ima tehnoloski sporiji chip nasvirace mu AMD frekvencije nebi li podigao sto veci nivo performansi.OC nece tu biti ni primaran a opet ce volt modovanjem moci da se postigne odredjeni rezultat!Imate primer 6870.Sta bi bilo da se frekvencije za 100 Mhz nize ili jos nize..U koju bi ga to poziciju stavilo..Ja sam siguran da AMD radi na optimizaciji chipa i da gadja da se uglavi tik uz GTX580 sto je po meni i moguce mada pominje se druga arhitektura pa stoga ne zelim bas ni da tvrdim 100%.Mislim da ipak ima prostora da sustigne GTX580 u ovoj situaciji.
Ako driveri podignu nivo perf za 10% onda se situacija po malo i menja.
Od svega najzanimljiviji mi je Charlie Trol Demrjan i njegove izvale o paper launch-u.Skoro da me je ubedio :D

Poslednja izmena:
5970 je danas pojeftinio na 389€ u Austriji, jača kartica koja pritom i manje troši

Poslednja izmena:
Pa nije klasican paper launch svakako, ali nije bas ni wide availability... vecina prodavnica ogranicava kupovinu na 2 komada, sto verovatno ukazuje da stock ipak nije preveliki. Ipak, verujem da ce potrajati do launcha Caymana, kao sto rekoh, sumnjam da ce mnogo ljudi dati 400+ dolara/evra za kartu koja za dve nedelje moze kostati i 100 manje. Mnogo ih se opeklo sa GTX280, tesko da ce dva puta.

Dok oni budu isli kod istog baje na stancanje cipova, bolje ce prolaziti onaj ko narucuje vece i ckuplje komade....

Dok oni budu isli kod istog baje na stancanje cipova, bolje ce prolaziti onaj ko narucuje vece i ckuplje komade....

Pa ne funkcionise bas tako TSMC... njemu je sve jedno kakva se maska koristi, tj kakvi i koliki cipovi se proizvode. Oni ne naplacuju po cipu, vec po wafer startovima. Bolju cenu ce dobijati onaj ko naruci vise wafera, a ne onaj ko sa njih "skida" skuplje cipove.

Odlicna karta.

Bolje nego sto sam mislio da ce biti.

just ordered 2 EVGA 580's superclocked from the egg, got $50 off with a promo code.

I nema krize :)

Sto se tice arhitekure, postoje dva unapredjenja u odnosu na GF100:

-bolji texture filtering:

On the graphics side however, NVIDIA has been hard at work. They did not port over GF104’s shader design, but they did port over GF104’s texture hardware. Previously with GF100, each unit could compute 1 texture address and fetch 4 32bit/INT8 texture samples per clock, 2 64bit/FP16 texture samples per clock, or 1 128bit/FP32 texture sample per clock. GF104’s texture units improved this to 4 samples/clock for 32bit and 64bit, and it’s these texture units that have been brought over for GF110. GF110 can now do 64bit/FP16 filtering at full speed versus half-speed on GF100, and this is the first of the two major steps NVIDIA took to increase GF110’s performance over GF100’s performance on a clock-for-clock basis.

-poboljsana teselacija:

Moving on, GF110’s second trick is brand-new to GF110, and it goes hand-in-hand with NVIDIA’s focus on tessellation: improved Z-culling. As a quick refresher, Z-culling is a method of improving GPU performance by throwing out pixels that will never be seen early in the rendering process. By comparing the depth and transparency of a new pixel to existing pixels in the Z-buffer, it’s possible to determine whether that pixel will be seen or not; pixels that fall behind other opaque objects are discarded rather than rendered any further, saving on compute and memory resources. GPUs have had this feature for ages, and after a spurt of development early last decade under branded names such as HyperZ (AMD) and Lightspeed Memory Architecture (NVIDIA), Z-culling hasn’t been promoted in great detail since then.

http://www.anandtech.com/show/4008/nvidias-geforce-gtx-580/2

Koliko to moze da donese dobitka po nVIdia-i:

slide1.jpg

Poslednja izmena:
mmm, evga gtx580 FTW @850Mhz. Ovo osecam da ne prelazi 50C na fabrickih 850Mhz.

Uh, ala bi voleo bih da vidim rezultate sa ovih 1157MHz. To je skoro celih 50% vise!

mmm, evga gtx580 FTW @850Mhz. Ovo osecam da ne prelazi 50C na fabrickih 850Mhz.

Verovatno si blizu istine..Uz dobar vodeni sistem do bi bila ta temperatura.A ako je block zaista dobar moze se ocekivati i nize.
Ja sa GTX295 sa 740-750 uz OV nemam preko 45c ,leti bez klime do 30c u sobi 55-56c max!

Vrh Dno