Šta je novo?

GeForce GTX 580 Thread

PCBeast

OC Guru
Učlanjen(a)
30.11.2006
Poena
585
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ovde mozemo sabirati utiske i nastaviti polemiku..
Da krenemo od prvog testa koji se pojavio :

GTX 580 Single :

http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_580/1.html

GTX 580 SLI :

http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_580_SLI/1.html

Sve u svemu nije lose..To je to koliko su i rekli da ce biti..Verujem da ce driveri da daju jos bolji boost,tj u to sam poprilicno siguran.
Mada iskreno test je dosta konfuzan koliko i ceo sajt kada radi review-e.Ima dosta propusta.
Treba cekati na ostale testove..

P.S.Neko od moderatora nek nalepi thread!

Poslednja izmena:
nece da mi otvori sajt... 502 Bad Gateway.

inace
,
Update: CRN has a $499 price for us and a recital of NVIDIA's internal estimate that the GTX 580 bests the GTX 480 by between 20 and 35 percent. It seems, however, that the embargo for this hot new slice of silicon is set for early tomorrow morning, so check back then for the expert review roundup.

In addition, the GTX 580 includes new built-in hardware monitoring for managing power-intensive application loads. These include real-time monitoring of current and voltage on each 12V rail and the ability to dynamically adjust performance in order to keep power running at the level of the specification.

Test je bio nezavrsen u trenutku kada je izgleda "slucajno" objavljen (mada je tom "greskom" dobio par miliona klikova najmanje ;))

Elem, kao sto se i ocekivalo... ~15-25% iznad GTX480, 10% manja potrosnja, sve u svemu odlican posao na tweakovanju cipa. Ako GPUZ ne laze, 520mm2 (beznacajno u odnosu na GF100) i ~200 miliona manje tranzistora (izbacili su neke CUDA feature, a sredili memorijski kontroler).

Kao sto rekoh, samo po sebi uopste nije lose, ali na njihovu zalost, protivnik vise nece biti Cypress. Ja ne shvatam ko ce sem zagrizenih fanboyeva i kupiti ovu kartu u naredne dve nedelje (sve i ako je bude u prodaji), dok se ne vidi sta ce doneti 6970.

Nije opet bolja od 5970.... Ako po nekim mojim procenama 6970 bude tu negde kao 5970 bice malo brza od GTX580... Ili ce biti tu negde, ali sa cenom su preterali, dve 470 u SLi ili 6870 u Croffsire su brze od 580.

Odlična kartica. Overklok preko 900MHz sa malim povećanjem voltaže. Temperature sređene. Eh, da je ovako izgledao prvi Fermi, sada bi GTX460 i HD6800 koštali po 100€.
Da sada kupujem grafiku, pre bih dao prednost GTX580 nego HD5970. Ali GTX580 tek treba da se pokaže protiv nadolazećih konkurenata.

Po techpowerup testu 580 je brzi od 480 od 0.8 do 28.7%.

Znaci Cayman bi morao biti izmedju 30-40% brzi od 5870 da bi imao slicne performanse?

Zar nisu drajveri povećali razliku između 5870 i GTX480?

Meni se čini da bi Cayman morao biti minimum 40% brži od 5870 da bi bio egal. Ova kartica je koliko vidim tu negde sa 5970 kada se zanemari Crysis. Definitivno bolja kupovina od 5970. Nadam se da će AMD odgovoriti adekvatnim čipom tj. da neće ići mnogo ispod performansi ove karte sa 6970. Ako AMD adekvatno odgovori mogli bi sa pojavom Antillesa videti značajan pad cena GTX580 i nadolazećeg 6970.

Poslednja izmena:
[YOUTUBE]GAbaOrnV2Ag&feature[/YOUTUBE]

niko ga nešto ne hvali posebno....

NVIDIA GeForce GTX 580 Video Card Fan Noise Comparison.

http://www.youtube.com/watch?v=l4-Bhiha-3w

Furmark blamaza!

Teško da ćeš 5870 tako čuti u realnom radu, trebao je da prikaže na koliko obrtaja radi vent pri Furmark testu. Bolje da je vrteo Crysis al dobro, taj Furmark je kao neki standard.

GTX580 je tih i ima prijatan šum dok je GTX480 nekoliko puta glasniji. 5870 nije toliko glasna karta koliko je iritantan zvuk koji ventilator proizvodi pri velikom broju obrtaja. Valjalo bi da zamene te ventilatore za neke koji emituju drugačiji zvuk.

Furmark na GTX580 vise nije merodavan obzirom da nVidia drajveri trottluju grafiku cim detektuju isit. Mora se koristiti neka graficki teska igra (Crysis) da se dobila realna maksimalna temperatura i buka.

Poslednja izmena:
Furmark nikada nije bio mjerodavan.

Teško da ćeš 5870 tako čuti u realnom radu, trebao je da prikaže na koliko obrtaja radi vent pri Furmark testu. Bolje da je vrteo Crysis al dobro, taj Furmark je kao neki standard.

GTX580 je tih i ima prijatan šum dok je GTX480 nekoliko puta glasniji. 5870 nije toliko glasna karta koliko je iritantan zvuk koji ventilator proizvodi pri velikom broju obrtaja. Valjalo bi da zamene te ventilatore za neke koji emituju drugačiji zvuk.

Ma ti noise testovi su takodjer blamaza. Karte su na otvorenom, i jos se lik priblizi da je bolje cuje?

Kartice se već mogu kupiti u Nemačkoj (primer).
Cene dostupnih modela se kreću od 470 do preko 500 €.

Poslednja izmena:
Vapor Chamber Heatsink

http://www.youtube.com/watch?v=ncEU1mrN2oc&feature=channel

NVIDIA GeForce GTX 580 Measurement

http://www.youtube.com/watch?v=TGCuq9ffhjU&feature=channel

NVIDIA GeForce GTX 580 Temperature Measurement

http://www.youtube.com/watch?v=GAbaOrnV2Ag&feature=channel

Nalepnice su ruzne cudo_Ovako sarena karta ispade ruznija a dizajn je odlican.
Najbolja je referentna nVidia bez ikakve nalepnice!

------------------------------------------------------------------------------------

Evo jedan Gigabyte po ceni od 443Eur :

http://bit.ly/bVuIFG

Mislim da ce cena od 400 tek da bude realna.Ove cene oko 500 Eur su zaista jake!

Poslednja izmena:
Samo se pitam što je velika nV ukrala Vapor Chamber od jedne firme koja proizvodi "ubogi" ATI? :trust:

Mora da je nV nazvala Zoltac, a Zoltac pozajmio patent od sestrinske firme sapphire...

Cena

Pocetna cena je za fanove, znaci trenutak da se zgrne lova.
Vremenom biti sve niza i niza.
Prvi pad cena se ocekuje izlaskom "Kajmana", i to je sasvim normalna stvar.

da da da ajde konacno da izadje taj kajman pa da vidimo na cemu smo
cena 580 je zaista previse za sad
ispada da prvi talas novih kartica treba izbegavati

Samo se pitam što je velika nV ukrala Vapor Chamber od jedne firme koja proizvodi "ubogi" ATI? :trust:

Mora da je nV nazvala Zoltac, a Zoltac pozajmio patent od sestrinske firme sapphire...

Koja konstrukcija...:wall:

Sapphire niti je izmislio Vapor Chamber hladjenje niti je vlasnik patenta, niti je nV "ukrala" nesto od njih.

Do jaja kartica, samo joj je cena ispod jaja. :)

Totalno je nebitno da li je nVidija 'ukrala' hlađenje ili ne. Nek se oni preganjaju po sudovima ako je bilo pozamljivanja patenta. Ono što bitno jeste da referentna karta ima mnogo dobro hlađenje. Valjda će AMD krenuti istim putem i ugraditi nešto slično na Cayman referentne kartice. Baš me nerviraju vendori sa tim specijalnim modelima, bukvalno muzu ljude bez razloga umesto da ugrade dobro hlađenje u startu. Em nam prodaju te karte preskupo em hoće da nam uzmu para preko za hlađenje koje njih ne košta mnogo.

Cena će sigurno ići dole zavisno od cene i performansi Caymana. Ako AMD bude išao oštro moguće je da cena padne na 400$ po izlasku Caymana i možda još 50$ kada izađe Antilles (dabogda ne prodali nijednu kartu od 600+ $ ikada više).

pu.. ona dva druga ko usisivaci pored ovog

..ako si mislio na 580 negde sam video da idle 40% 44C ide na 1440rpma...to mu dodje ~3600rmpa na 100%

Ne radi na 100%. Pitanje je da li ijedna karta dostiže 100% jer nemamo dokaz za to. Što rekoše mLaki i starac, Furmark nije merodavan test i valja ga izbegavati. Evo šta kaže Toma na tu temu:

Notice that the GeForce GTX 580 isn’t even represented. The protection circuitry that Nvidia added prevents the card from running FurMark without throttling down. So, the maximum power shown appears to be lower than the GTX 470, though that’s clearly not realistic. AMD and Nvidia have long despised FurMark for its ability to inflate consumption figures, and now it looks like they're finally going to get to see it phased out.

Test malo naginje na nV vodenicu kao što je slučaj sa svim Tominim testovima u poslednje vreme.

Pročitaj tu stranu do kraja i biće ti jasno zašto je Furmark out. Totalno je nebitno da li samo GTX580 trotluje a 5870 ne jer će i AMD da uradi istu stvar ako već nije. Meni je oduvek bilo čudno šta taj test zapravo meri i zašto ga se svi drže ko pijani plota. Ko igra igre, maks. klok, potrošnju i zagrevanje treba da testira u igrama a ne da provrti 2 puta 3D Markić i Furmarkić i kao zna na čemu je.

Koliko je taj Furmark krš najbolje govori ovaj deo:

More interesting is that the Radeon HD 5870 and GeForce GTX 480/580 are separated by only about 100 W here. FurMark would have us believe that this gap is close to 160 W.

^ Hteo sam da kazem da su stavili vent koji radi max na 3600rpma, dok je kod gtx470/480 i ati 5850/70 ~5000rpma.
Kako sad stvari stoje , nije karta ni vruca ni bucna... lik je OC na 920 i stavio vent na 85%(3000rpm), karta nije presla 66C na testovima(3dmark i heaven).

Kod ovih high-end kartica mislim da nije toliko bitna cena, vec je bitnije koja je bolja... Ona koja ode na 2. mesto trebala bi dosta nize sa cenom, ako hoce da je prodaju...50-60 evra tu ne znace toliko.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno