Šta je novo?

GeForce GTX 570 Thread

850 na def naponu?! :O

Nego evo ti kako izgleda sa otkljucanom voltazom i usput da imas orijentir :p

EDIT: Aha ok, moja greska, se izvinjavam

Prilozi

• 3dmark vantage OC  no volt. 26660.jpg
    3dmark vantage OC no volt. 26660.jpg
    532.5 KB · Pregleda: 46
  • P6341 3dmark 11.jpg
    P6341 3dmark 11.jpg
    577 KB · Pregleda: 41
Extra, nisam nesto upucen u OC GTX580-ice ali u svakom slucaju mislim da treba reci: svaka cast na primerku :) Daj da je bacimo pod vodu pa obaramo neke rekorde :D

Ako puca driver, znači da nema dovoljno napona. Za stabilnost je najbolje testirati 15-20 run-ova u Crysis Warhead bench-u + pola sata Unigine Heaven bench-a. Pre će pući tamo nego u Furmarku.

Hvala druze. Hocu pod vodu, ali novi EK full cover blok ce me izadje 120e. Trenutno imam kintu (rodjendan mi uskoro mi je pa se skupilo :D), ali me boli da izvadim i dam na 1kg metala 120e :( Ceo ostali sistem imam, nego se sada dvoumim dal da uzmem http://www.gigatronshop.com/kuleri/arctic_cooling_accelero_xtreme_plus_vga_cooler-7410 , tipa to ce mi kupe ortaci :D Em sto mi za dz, em sto ladi sasvim solidno :p

Druze 45 eur kosta universal GPU vodeni blok by EK!
Ne treba ti full cover ni pod razno!
http://www.ekwaterblocks.com/shop/b...a-blocks/ek-vga-supreme-hf-acetal-nickel.html
Ne ulazi u druge stvari jer ces za to da ulozis nepovratno_Ovo ce da te sluzi kroz naredne generacije..
Druga stvar GTX ima metalni plate koji prekriva PCB pa iz tog razloga ima funkciju pasivnog cooler-a za memoriju i vrm pa ti nece trebati nista drugo..
Mozes samo mali ventilaotrcic da nakacis oko vrm-a cisto da poboljsas stanje!

Poslednja izmena:
Hmm, znao sam za to, ali se plasim kako ce samo taj plate koji je preko cele kartice da uspesno hladi memoriji i naponsku bez ventilatora. A ako cu morati da budzim vent da mi duva u naponsku, izes posao gde pored vodenog bloka moram i to.
Super je to stvar, bas kako ti kazes moze i za buduce kartice. Ali i on ce me kosta dosta zbog pdv,carine,postarine itd :(
Jel ima negde test gtx580 samo sa univerzalnim blokom, bas me zanima kako uspeva da hladi i kako to pasuje zbog njenog metalnog plate :p

Druze da skratimo muke..Ja imam vodeno hladjenje jako skupo,od skupih komponenti..Znaci sam kvalitet.
Za gtx 295 sam imao full cover block i to je prava stvar.U ovom slucaju sa Fermi GTX570/580 posto i ja planiram da uzmem idem lagano na universal GPU block bez razmisljanja.
Plate je sasvim dovoljan da odrzava temperaturu memorisjkih modula i vrm-a.Ljudi masovno drze tako svoje karte sirom neta a i logicno je zbog duzine samog tela tj povrsine.
Evo u ovoj temi bas polemisemo o tim stvarima :
http://forum.benchmark.rs/showthrea...s-Single-vs-OC-iskustvo-prosecnog-korisnika-P
Nemam sad vremena,okacicu ti jos neke stvari i sa xtreme systems-a a to kad se vratim..

Block ce te izaci isto koliko kosta i u radnji.Stize iz Slovenije direktno ovde.
Drugo mogao si Digitron da pitas da ti oni uvezu i da se raspitas po kojoj ceni..

Sve se da resiti a ustedeces.Nema nista bez vodenog sistema.Sve ostalo je bacanje para (mislim kad vec imas vodeni sistem)

Hmm ubedio si me :p
Videcu kolko ce me izadji direktno sa EK, pa da narucim. To ili sa SW preko Ivana.
Od gigatrona vec 3 meseca cekam da stigne oprema sto sam narucio sa CK (EK suprime HF nick blok, rezervoar 250mm,10 compre. fitinga itd). Da se malo obnovi sistem :p
Hmm mozda i probam nabudziti hydroflow, imam jedan viska,nikada koriscen :p (video u toj temi da je user Rocker uspeo :)

ljudi da li ja uopste mogu da dizem napon na ovoj nereferentnoj gtx570 preko msi afterburnera???? ja mogu samo pomocu smart doctora za sada!!??

nisam dirao defaultni napon na njoj jer sam hteo da vidim domet kartice bez dizanja napona... inace defaultni napon u smart doctoru je 0.987...

ako je ovo pucanje do mog napajanja koje ne daje dovoljno struje ili sta vec ja cu uzeti novo nego se plasim da nije do primerka karte??

kako se smanjuje pa potrosnja u control panelu??? ja imam win7 ultimate x64....

Poslednja izmena od urednika:
Mozes da dizes napon, klikni na settings u After burneru, u tabu General stikliraj Unlock Voltage Control, pa ok. :)
Sto se tice potrosenje kao sto sam ti vec napisao: Control panel > hardware and sound> power options>change plan setings>change advanced power setings>tamo imas PCI express > stavi off

Ja sam bio razmisljao o uni gpu bloku ali izgleda odvratno i to bas odvratno a usput sam nasao da je dosta ljudi imalo probleme sa naponskom jedinicom i "bum" zvukom iste na preko 1v kada drze samo ram, slicno kao na 590-ici... Ja sam prezadovoljan sa full cover blokom :)

Ja sam bio razmisljao o uni gpu bloku ali izgleda odvratno i to bas odvratno a usput sam nasao da je dosta ljudi imalo probleme sa naponskom jedinicom i "bum" zvukom iste na preko 1v kada drze samo ram, slicno kao na 590-ici... Ja sam prezadovoljan sa full cover blokom :)

Ja sam citao da su sjebali naponsku na 570, da je losijeg kvaliteta od 580. Ali nigde nisam procita da je ljudima izgorela ili crkla pri vecem oc. Daj molim te te linkove, pogotovu oni koji su hladili univerzalnim blokom.

@s16
Kakve veze temperatura i hladjenje ima sa VRM-om?Ima ali ne u toj meri da bi pregorela (nije "gola" )
Ako je taj hype oko crkavanja naponske (svega nekoliko komada,sve pocelo na oc forumu) uopste validan za polemiku pre ce biti do
izdzljivosti komponenti naponske usled prekomernog dodavanja napona a ne do hladjenja.
Taj full cover mozes da bacis kad budes menjao kartu i tih 120-130 eur zajedno sa njim.
Estetski je lepsi full cover block tu price nema ali universal gpu block je ucinkovit isto cak i bolji samo za GPU.

@noodi
Nebi TE savetovao da ne polazim od sebe.Na onakve vrhunske komponente koje imam i dugogodisnje iskustvo sa vodenim sistemima za sigurno
nebi preporucivao drugom losije nego ono sto bi sebi pozeleo tj uradio.

Poslednja izmena:
Ma daleko od toga da ja nekog savetog da uzme nesto, verujem ja da je uni ucinkovit ali je kao sto rekoh, meni odvratan i to je glavni razlog sto nisam uzeo uni. Ali da, to sa uni blokom je bilo na OC forumu, ali ja stvarno ne znam gde, to sam citao pre par meseci, tj nekih 15-tak dana pre uzimanja mog bloka (90 eur)...

Ma naravno.Svako ima pravo da ulaze u ono sto smatra ispravnim.
Ja sam imao Full cover block za GTX295 i nisam se pokajao.To je vrhunac za performanse.
Mana je sto to sluzi za jednokratnu upotrebu dok ces uni block da koristis kroz vise generacija kartica i uvek da imas resen problem.
Jednom ulozis i miran si..Sa GTX570/580 koji je ekstra podoban za to jer se samo hladi GPU a metalni plate preko pcb-a sluzi kao pasivni cooler.
Sa prethodnim generacijama karti to se resavalo sa pasivnim coolercicima,ima da se kupi ceo kit ,za memorije,za naponsku sekciju.
Pa i npr Arcting Cooling Accelero Xtreme Plus hladi samo GPU i moras da kupis komplet :
http://www.arctic.ac/en/p/cooling/spare-parts/117/vr004.html?c=2208
Znaci sasvim sve jedno da li universal ili full cover.
Full cover ce svakako imati najbolji estetski udeo kao i malo bolji ucinak u hladjenju cele kartice (ako se misli na vrm,memorije) .
Problem je sto po meni ne vredi jer je bespovratna investicija!

Poslednja izmena:
Ja sam citao da su sjebali naponsku na 570, da je losijeg kvaliteta od 580. Ali nigde nisam procita da je ljudima izgorela ili crkla pri vecem oc. Daj molim te te linkove, pogotovu oni koji su hladili univerzalnim blokom.

Nema to veze sa temp naponske, bilo je primera da su ljudima crkavale, a bile su hlađene FC blokom. Na ref 570 je nVidia izbacila 2 faze i ostavila samo 4 za napajanje GPU i jednu za VRAM, što se ispostavilo kao jedva dovoljno, naročito kod OC-a. Neki custom PCB modeli imaju full naponsku od 6+2 faze (GPU+VRAM), kao što je ima i 580 i tu već nema nikakvih problema.

^
Zasto je onda meni otkazala Gigabyt ona sa 3 venta, koja ima custom PCB i full naponsku ?

Bavite se urbanim legendama. Svaka proizvodna linija ima procentualno stepen otkazivanja pre nego sto se uopste krene sa proizvodnjom, svi ti troskovi su uracunati, a reklamacije ne prelaze granicu prihvatljivog tako da naruse imidz jednog brenda. Jedini koliko toliko merodavan podatak o tome moze da dobijemo od uvoznika, a potpuno relanu sliku od samog prizvodjaca (Ati ili Nvidia) Iscimacu se ovih dana kod lokalnih uvoznika za statistiku koliko reklamacija su umali za GTX570 i 6970 (ako uopste imaju podatak o tome), pa da vidimo kolika je razlika barem kod nas. Neko je pokrenuo na nekom forumu temu o otkazivanju GTX570 i sada dokoni nema sta da rade pa samo o tome trube i upustaju se u neke povrsne analize. Ima tu svega i stvarnih slucaja i negativnog marketinga od strane konkurencije, ali mislim da su fanovi suprotnog tabora sasvim dovoljni :p

Sad su netom poceli da kruze video zapisi GTX590 koje varnice itd, sve mi je to malo previse simptomaticno i lici na prenaglasavanje problema koji inace postoju u nekim normalnim granicam, jer nista nije svrsen i sve se moze pokvarti :p
Na kraju krajeva, tu je garancija od 3god i ne vidi u cemu je problem. Vecina nasih uvoznika je zaista azurna po tom pitanju tako da je nedelju dana bez komponente tog cenovnog ranga najduze cekanje, a najcesce se sve resi za jedan dan, duzina procedure uglavnom zavisi od maloprodaje.

^
Zasto je onda meni otkazala Gigabyt ona sa 3 venta, koja ima custom PCB i full naponsku ?

To je upravo ovo o čemu pričaš-fabrička greška. Ali ti si jedan sa custom karticom i video sam "po forumima" još jednog lika sa crknutim Palit Sonic-om, koji ima isti PCB kao Gainwardovi modeli. Činjenica je da je referentnih modela daleko više pocrkalo, naročito onih fabrički kloknutih (EVGA mislim da je u vođstvu). Činjenica je i da crkavaju isključivo VRM-i i sa fotki se to lepo vidi. Ne kažem da je propust u dizajnu, možda su prosto komponente VRM-a bile nedovoljno kvalitetne na tim prvim serijama kartica. U svakom slučaju, kupovina custom kartice se isplati, bar što se ljudi koji se igraju klokovanja tiče.

ja sam to sa msi afterburnerom i uradio jer ga koristim vec dve godine sa drugim karticama naravno ali mi je zasencena kontrola voltaze u najnovijoj verziji afterburnera 2.1.0!!!!

????

ne radi ni sa tim nikolas61.... probao sam vec....

elem evo sta sam uradio:

smanjio sam klok cpu-a na defaultni i napone na cpu naravno i pokusao sa klokom kartice da bih dobio jos neki wat na napajanju... i uspeo sam koliko toliko... stigoh do 910/1050 mhz na 1,05v naponu... stabilno, oko 24 500 poena u 3dmark vantage-u bez pucanja... izgleda da je napajanje zaista slabo za klokovanje ovakve karte jos i cpu na 4,4ghz... stvar je jasna, uzecu jace napajanje, samo sam mislio da je bas slab primerak karte ali ocigledno da nije tako....

Nazalost Asus je odlucio da se sa GTX 570 DirectCU II karticom napravi pametan pa je stavio svoj "SHE" voltage kontroler (rebranded UPI uP6225) za razliku od vecine ostalih GTX 570 kartica koje koriste CHiL CHL 8266. Izgleda da Afterburner ne prepoznaje taj kontroler iako prema recima Wizzarda sa T-UPa taj kontroler je bio cest na GTX 480 modelima.
U ovoj ovde temi dole, a vezano za pomenutu kraticu jos jedan ponosni vlasnik ima problem sa nemogucnoscu promene napona, s tim sto kod njega ne radi ni u Afterburneru ni u Asus Smart Doktoru.
(ipak je u pitanju relativno nov proizvod i moguce je da je Asus malo "doterao" taj svoj "SHE" te da nije bas isti kao uP6225 pa se ceka odgovarajuca softverska podrska za njega.)
http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=140211

Poslednja izmena:
Nazalost Asus je odlucio da se sa GTX 570 DirectCU II karticom napravi pametan pa je stavio svoj "SHE" voltage kontroler (rebranded UPI uP6225) za razliku od vecine ostalih GTX 570 kartica koje koriste CHiL CHL 8266. Izgleda da Afterburner ne prepoznaje taj kontroler iako prema recima Wizzarda sa T-UPa taj kontroler je bio cest na GTX 480 modelima.
U ovoj ovde temi dole, a vezano za pomenutu kraticu jos jedan ponosni vlasnik ima problem sa nemogucnoscu promene napona, s tim sto kod njega ne radi ni u Afterburneru ni u Asus Smart Doktoru.
(ipak je u pitanju relativno nov proizvod i moguce je da je Asus malo "doterao" taj svoj "SHE" te da nije bas isti kao uP6225 pa se ceka odgovarajuca softverska podrska za njega.)
http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=140211

Taj sto ima problem sa Smart Doctorom ne koristi najnoviju verziju Smart Doctor-a. Ona verzija koaj je na Asus sajtu za tu kartu (570 DC II) ne podzava regulisanje napona.

da, mora da se koristi ona verzija doctora koja dolazi sa diskom....5.75

Ma neka se bre **** taj dasa iz nVidie koji je stavio ove retardirane srafcice na kartu. Lutam po kraju da trazim taj glupi T-6 i niko ga nema, a onda kada ga nadjem i puknem 300din. na neki kompletic koji mi nikada nece ni trebati, onda naravno taj T-6 ne odgovara nego je zapravo veci ..

A evo sada vidim i neku temu gde je neko otvarao GTX580. Covek je nosio kartu sa sobom da nadje odgovarajuc torks jer ne pasu svi T-6 ...

Ma neka se teraju u *****.

http://www.evga.com/forums/tm.aspx?m=685408&mpage=1

Ahahaahaha..Jesi se iznervirao?A jesu ga ukakili.Gde metnuse te srafcice?
Nego kad si se vec namucio lepo bi bilo da ostavis i inffo koji je tacan promer torks-a da se mi majstori nebi
mucili da trazimo ;)

Na ovima pise 330 x Tx - 75.
X - da li je 5, 6, 8 itd.

U pitanju su nijanse, delici milimetara ...mogao je onaj lik sto je ubo koji treba da napise tacne mere ..

-edit-

Gledao sam sada nesto slike sa neta i provalim na nekima da zapravno nije ni potrebno skidati te srafcice za promenu paste! - sto je i sasvim logicno kada se malo bolje pogleda. Ne znam sto sam uopste sve radio mahinalno kao budala...
Uglavnom zavrsio sam posao i u sledecem postu cu napisati o tome ..

Poslednja izmena:
E, ovako ..

Za pristup GPU-u i zamenu paste potrebno je samo skinuti oklop sa karte i odvrnuti ona glavna cetiri srafa sto drze heatsink.

Oklop drzi sedam srafova, cini mi se cetiri sa glavne/spoljasnje (ovo smatram za onu stranu koju gledate dok je karta na ploci) i tri sa zaklonjene/unutrasnje (ona strana koja se ne vidi kada se karta stavi na plocu) strane oklopa - to se odvija sa klasicnim "Filips" sraficgerom.

wWRwzl.jpg
nDOXml.jpg

Heatsink je najbolje podici tako sto malo podbodete srafciger ili nesto slicno tome pa uradite sistem poluge, posto ga je poprilicno tesko rukom podici jer ga pasta drzi tj. predpostavljam neki vakum koji se izmedju stvara.

Nakon ciscenja ..

SRsOwl.jpg
r9ePOl.jpg

Obratite paznju i da ne skinete ili ostetite ove male sundjere koji su tu ocigledno da sprece direktan kontakt heatsink-a sa plasticnim oklopom.

Sada ide zanimljiviji deo price ..

Na slici mozete videti koliko sam naneo paste prvi put (Noctua NT-H1). Kada sam sklopio kartu nazad i pokrenuo Furmark rezulati su zapravo bili losiji. Karta je brze dostizala temperaturu ..

XTcg9l.jpg

Pomislio sam da sam mozda preterao, mada iz nekog mog iskustva naneta je dobra kolicina paste. Ponovo sam skinuo kartu da odradim sve iz pocetka i evo kako je sve izgledalo kada se skine heatsink ..

5ViDvl.jpg

Malo vise nego sto je potrebno, ali tako je i OK da bi "bili na sigurnom". Meni uglavnom deluje dobro. Bilo kako bilo, ponovo sam naneo pastu u malcice manjoj kolicini i ovaj put umesto Noktue stavio sam pastu koju se dobija uz Megahalems-a. Inace pasta dolazi u identicnoj tubi kao i Noktua, izgleda na oko isto i cak i mislim da je to manje-vise ista pasta ..

kyEOll.jpg

Uglavnom ponovo je stavljena pasta i ponovo je pusten Furmark nakon par minuta idle - cisto da karta malo postigne neku nazovimo "radnu temperaturu".
Ishod je taj da je stanje maltene isto. Nakon tacno 5min. "stability test-a" u Furmark-u karta je najvise dostigla 73c sa fabrickom pastom. Sa prvim nanosenjem Noktue karta je dostigla toliko posle ~4min. i tada sam i prekinuo dalju radnju. Sa drugim nanosenjem "Prolimatech" paste karta je posle 5min. takodje dostigla max 73c.

Posto ne bih rekao da ove paste imaju neki "burn in time", pre bih rekao da je i fabricka pasta dosta dobra i da na ovoj karti/seriji trenutno uopste nije ni potrebno menjati pastu.

Poslednja izmena:
Fino i detaljno prikazano..Samo jedna stvar mi nije jasna.Kako to da ti i neki istomisljenici ne dobijate nize temperature sa aftermakret pastom>?
Ja sam i na GTX280 sa AS5 postizao nize temperature . 2-3c dok na GTX295 sa OCZ Freeze Extreme 3-4c.Da li je kod GTX295 zato sto je vodeni blok pa drugacije reaguje na odnosenje disipacije ne znam ali
su rezultati bili ocigledni.
Neke paste definitivno moraju da imaju burn in time upravo kako si naveo.Bas me interesuje da li ces imati kasnije neki napredak.
Znaci za sad iste temperature kao sa fabrickom zvakom?

Vrh Dno