Šta je novo?

GeForce GTX 1070 (Ti) Thread

Ammm...odakle vam ideja da backplate omogućava niže temperature? Backplate nema blage veze sa hlađenjem, jedino daje malo čvrstine teškim karticama da se ne uvijaju i izgleda cool, to je sve. Mislim da postoji samo jedan Gigabyteov model kod koga backplate potpomaže hlađenje (ne znam na koju foru), ne sećam se koji i na kojoj kartici...

Uzmi msi, imam g1 i ventilatori kada se vrte na 4k rpm, jako vristi. Sva sreca, pa imam Cosmos kuciste, te se pored malo pojacanog Logitecha z5500 ne cuje.
Imao sam pre toga GB 970 xtreme gaming i neuporedivo kvalitetnija kartica. Manje temperature i tiha kao noc. Da sada biram karticu za neki duzi period, uzeo bih xtreme, pogotivo sto 100× serija dolazi sa 3 10cm ventilatora.

Opet, ne greje se mnogo u globalu i u sustini, ali evo na Homefront: Revolution siba na 70-75c i rade ventilatori full speed, pa bi nekome smetala buka.

Imam Micron memoriju na njoj i klok mi je na 2050/8800Mhz, bez dizanja voltaze.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Poslednja izmena:
Pa ja bih najverovatnije ogranicio power na 70% i klokovao na 9000mhz ako moze.. Sad moram jos malo da prostudiram to klokovanje i sta znaci +650.. Posto vidim na jednom testu da su na toliko uspeli da klokuju zastabilno rudarenje
ali koliko vidim na tom testu, uspeli su da je drzi na 66-68 stepeni

Poslednja izmena:
Power i temperature su na max, +11 i +9, a nema daljeg kloka kod mene, nezavisno od voltaze

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Kakva je MSI GTX 1070 Gaming X 8GB?
Je li bolja od GIGABYTE GTX 1070 G1 Gaming 8GB?
Imam MSI gaming x 1070 i GB G1 Gaming 1060. Ako je Gigabajtovo hlađenje isto na 1060 i 1070 moja preporuka ide za MSI Gaming X. Daleko je tiše a i ako ga manuelno odvrneš na visok broj obrtaja ima prijatniji zvuk od Gigabajtovog. Što se tiče performansi to su ti već rekli, 1070 kartice se međusobno razlikuju u par frejmova tako da taj faktor možeš zanemariti.

Sent from my HAL 9000

Koliko vam trose MSI GTX 1070 ?

Ammm...odakle vam ideja da backplate omogućava niže temperature? Backplate nema blage veze sa hlađenjem, jedino daje malo čvrstine teškim karticama da se ne uvijaju i izgleda cool, to je sve. Mislim da postoji samo jedan Gigabyteov model kod koga backplate potpomaže hlađenje (ne znam na koju foru), ne sećam se koji i na kojoj kartici...

Upravo to. U vecini slucajeva kozmetika, a u nekim pak ta pomenuta postojanost. I to je to.

Po onome sto sam gledao na netu na 60 stepeni. Stim nisam updatovao bios na verziju koja omogucava ovu funkciju, tako da prenosim ono dto sam video sa asus sajta.

Ako nekad budes nasao vremena probaj i taj modovani bios, pa da vidimo temp karte bez backplate do 60c bez aktiviranih fan-ova...cisto da vidimo da li je samo kozmetika taj backplate ;)

To bas i nije tacno. Backplate sluzi kao pasivno telo koje bolje rasporedjuje i odvodi toplotu.
Uzmi dve iste karte, koje isto disipiraju. Optereti obe u istim uslovima, jedna sa backplate, druga bez.
Ocitaj temperaturne tacke i bice ti sve jasno.

Retko koja kartica dobija uvijanje kroz pcb, te teske karte padaju i njihovo uvijanje krece od tacke polaska PCI-E slota prema cooler-u.
Tu backplate ne pomaze vec treba drzac koji karti ne dozvoljava da pada, tj. da stoji krivo.

Čovek se koncentrisao isključivo na temperature samog čipa, ne i na temperature ostalih komponenti (VRM, memorija, itd...), gde onaj "cold spot" koji spominje sigurno pomaže, tako da je ovo testiranje apsolutno pogrešno. Džaba mu termalna kamera kad je nije iskoristio da očita sve temperaturne tačke kako valja, već se koncentrisao samo na temperaturu jezgra :)

Pri tome bi bilo zanimljivo da ponovi testiranje sa recimo tronedeljnom prašinom sa i bez backplate, jer nema svako kompresor pri ruci za redovnije izduvavanje ;)

Poslednja izmena:
Čovek se koncentrisao isključivo na temperature samog čipa, ne i na temperature ostalih komponenti (VRM, memorija, itd...), gde onaj "cold spot" koji spominje sigurno pomaže, tako da je ovo testiranje apsolutno pogrešno.

Ne znam, nisam stručnjak, ali ako nije uspeo ni za stepen da smanji temperaturu GPU-a na koji je direktno naslonjen bakarni deo, ne znam koliko bi značajno mogao da utiče na VRM ili memoriju. Samo ne bih mogao da se složim da je "apsolutno pogrešno", jer je očigledno pokazao da nema značajnog uticaja na temperaturu samog GPU-a.

rAMA me pretece. Test je potpuno pogresan. Kao sto rAMA vec rece nadoducu sta tu jos nije u redu.
Pre svega testirao je trenutnu temperaturu a ne stalnu. Sta to znaci? FurMark zagreje za kratko vreme toliko da bilo sta
da pomaze pri odvodjenju termalne disipacije nema dovoljno vremena da pokaze rezultate.

Ako se backplate ponasa kao pasivni cooler, treba neko vreme da bi se ta ista temperatura skinula sa njega, da sprovede od jedne tacke do druge pogotovu ako nema sta da duva u kartu.
Takodje, ne radi se test u spoljasnjim uslovima na bench stolu vec u svakodnovnim uslovima realnog gaminga u kucistu po mogucstvu provetrenom. Itd..Itd.. I jos mnogo toga se moze reci.

Uostalom, upravo sada dozivljavam ono o cemu govorim. Backplate je rasporedio temperaturu duz celog tela i i te kako pomaze.

Poslednja izmena:
Ma i prašina na sve to. Sa backplate-a se može obrisati krpom, za pcb je potrebno izduvavanje. Naravno ima mesta gde se prašina zavlači između pcb-a i backplate-a, ali ne toliko brzo, kao kada pada direktno, a i to se reši na redovnom izduvavanju mašine.

A kako to backplate "raspoređuje temperaturu" i "hladi kartu", fizičari...? Na šta to naleže backplate, preko čega odvodi vrelinu sa karte, gde je tačka kontakta? Hladi je preko zavrtnjeva kojima je pričvršćen za nju? Ne pričajte svašta, aman...

Koliko će da se greju komponente na karti zavisi od toga kako je je izvedeno hlađenje - koliko heatpipeova, gde se ostvaruje kontakt i sa čim, preko čega, od materijala...ako VRM i memorijski čipovi nemaju kontakt (ili ga imaju ali nije adekvatan) sa telom hladnjaka, naravno da će se grejati, ima hrpice takvih kartica, onih jeftinijih. Primetiće čak i naši forumaši sa termalnom kamerom u očima. Temperaturu raspoređuju hladnjaci, heatpipeovi, ventilatori na karti i konstrukcija omotača oko karte koja usmerava tok vazduha. Backplate nema ama baš ništa sa tim, ne može da se ponaša kao pasivni hladnjak. Ako ništa drugo, zarobiće toplotu koju zrači donja strana PCB-a između njega i sebe i otežati posao vazduhu koji cirkuliše u kućištu.

Sad, ako bi pomenuti forumaši napravili svoje termalne testove, sa FLIR senzorima koje im je Bog dao (pošto onoliki testovi po internetu nisu validni, izgleda) i demantuju opšti konsenzus da backplate ne utiče na hlađenje grafičke karte...slobodno. For science.

Poslednja izmena:
Da, da. Par meseci nisam cistio, nisam stigao. Uzeo krpu i prebrisao kartu :)
Ranije prasina koja padne na PCB usled stalnog zagrevanja se zalepi. Uzmi cetku, izduvavaj, uzmi krpu pa ona zapne za one lemove i tako :)

@ jurodivi

Prenosenje termalne disipacije na nacin koji ti opisujes su dva razlicita pojma. Chip (cooler) i obicno telo.
Svako telo prenosi temperaturu, PCB disipira i zagreva backplate koji je najcesce od aluminijuma i kao takav lakse odvodi temperaturu dalje.
Bez backplate, sva temperatura se zadrzava na PCB, najuzarenija tacka mora biti oko socket-a, pa naponska sekcija i sl.

Nema potrebe za laserski preciznim prijanjanjem na PCB.

Poslednja izmena:
@PCBeast:

PCB greje backplate a on "odvodi temperaturu dalje" = razlika od 1C, bukvalno, po većini testova koji su to uopšte uspeli da izmere. Toliko o odvođenju toplote i uticaju backplatea na hlađenje...može komotno i da ga nema, što se toga tiče.
Realno, radije bih da nemam backplate i da mi vazduh koji ide kroz kućište prelazi direktno preko PCB-a nego da ga imam da stvara džep vrelog vazduha između PCB-a i sebe, da dodatno opterećuje PCI-E slot svojom težinom i podiže cenu kartice...E sad, kod kartica od 30cm dužine i kilo težine backplate ima smisla, bez njega bi drugi kraj kartice kljoknuo samo tako. Ali na manjim...više problema no koristi. Da blejim u njega kad pogledam u unutrašnjost kućišta na patosu, ako uopšte imam prozor na stranici...blah.

Poslednja izmena:
Pitanje za brz odgovor. Jesam Asus-ovac ali imam mogucnost da biram. MSI Gaming X ili Asus Strix Gaming? Hladjenje vs izdrzvljivost vs dugotrajnost?

MSI GeForce GTX 1070 Duke 8GB OC - Kakav je ovo model? Valja li cemu? Navodno Samsung memorija..

Poslednja izmena:
Ja bih ti preporucio asus :p

Sto se tice diskusije o bekplejtu, ima jako malo svrhe kod termalne disipacije. Tacnije, kod modela koji imaju thermal padove to ima smisla. Kod ostalih slabo. Mislim da samo Aorus i novi EVGA ICX imaju t. padove izmedju bekplejta i pcb-a.
Kod aorusa to ima smisla jer neke karte imaju drivere i mosfete sa poledjine.

@ jurodivi

Prenosenje termalne disipacije na nacin koji ti opisujes su dva razlicita pojma. Chip (cooler) i obicno telo.
Svako telo prenosi temperaturu, PCB disipira i zagreva backplate koji je najcesce od aluminijuma i kao takav lakse odvodi temperaturu dalje.
Bez backplate, sva temperatura se zadrzava na PCB, najuzarenija tacka mora biti oko socket-a, pa naponska sekcija i sl.

Ovo je veoma netacno. U uslovima gde nema termalnih padova, brzi bi bio prenos toplote sa pcb na vazduh koji bi dalje odlazio protokom vazduha nego pcb->vazduh->aluminijum->vazduh.

Poslednja izmena:
Jeste li vi ikad videli kako izgleda kada se skine backplate kod nekih modela grafickih karti ? Kakva crna radijacija i prenosenje preko zavrtanja, vec postavljaju termalne padove debljine i do 3mm da prenose toplotu sa poledjine VRM-a i memorije nekad, direktno na backplate. Neki backplateovi su toliko dobri da skidaju i do 10C sa tempeature VRM-a, kao sto je bio slucaj kod nekih backplate-a za vodene blokove za R9 290X kartice. Pored te funkcije odvodjenja toplote, ima bitniju a to je ucvrscivanje PCB-a sa koga visi nekad i 1Kg+ pleha i ventilatora. Sa druge strane ako nema termalnih padova, nece biti nista veceg odvodjenja toplote, nego da je apsolutno go PCB na poledjini, vec ga moze cak i zadrzavati ako nema adekvatne rupe i ventilaciju na sebi.
Kod GTX 1070 nema toliko smisla da backplate odnosi toplotu jer em nema dovoljnu povrsinu da bi znacajno uticao, ali se dobre naponske sekcije kod 1070 kartice ne greju toliko jer sama karta malo trosi.

Pitanje za brz odgovor. Jesam Asus-ovac ali imam mogucnost da biram. MSI Gaming X ili Asus Strix Gaming? Hladjenje vs izdrzvljivost vs dugotrajnost?

MSI GeForce GTX 1070 Duke 8GB OC - Kakav je ovo model? Valja li cemu? Navodno Samsung memorija..

Imam kod sebe i jednu i drugu, obe su odlicne. Izabrao sam Asus Strix samo zato sto je lepsa. Ovu sam poslao da rudari sa ostalim Strix-evima :D

Hladjenje, buka, kvalitet... Apsolutno su obe u istoj klasi.

Poslednja izmena:
Jel uzeo neko možda ovaj Trotter model 1070, kako se pokazala do sad? Buka, coil whine? Kad tačno uključuje ventove na 40 ili 60C?

Kad vidim da su 1070 modeli kod nas skuplji i 20 000, mislim sta reci.. I to ako se nadju.. Treba uvesti porez na marzu

to vec postoji, zove se porez na dobit i placa se 15%.

aha, ako je tako onda u redu.

Vrh Dno