Šta je novo?

GeForce 9800GX2 - gola, dvoglava azdaja!

Jovyland

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2006
Poena
595
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600
Matična ploča
MS B350M Mortar Arctic
RAM
16GB DDR4 HyperX 3200Mhz
GPU
XFX Qick RX 6700XT
Storage
1 TB SSDa + 3TB HDDa
PSU
Seasonic MII EVO 520W
Monitor
DELL G2724D
Laptop
HP Pavilion Aero 13
Steam
jovyland
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Evo i prvih slicica 9800GX2 bez kulera sa Samsung-ovom memorijom i 8-pinskim konektorom za napajanje. Dok novi 8800GTS koristi G92-400-A2 verziju GPU-a, na ovoj se nalazi nova G92-450-A2 revizija, naravno x2...

1-5.jpg

Detaljnije na:
http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=230836 (56k users stay away:))

Poslednja izmena:
OK, sad sam zbunjen. Znaci G92 je (kao sto se oduvek moglo videti po imenu) cip iz generacije GF9xxx koji je prodavan kao 8800 iako je trebao da bude 9600 ili whatever?

Ili su sve ove varijante G92 samo budzevine na temu G80 koje su unapredjene i ubrzane ali jos uvek vuku svoje G80 korene?

G92 je cip novije generacije 65nm , manje trosi i manje se zagreva. 1 takav nalazi se u 8800GT(s) 512MB a 2 takva u 9800GX2.

nesto tu smrdi (generalno gledano) cim oni pomeraju predstavljanja kartica i novih cipseta :trust:
http://www.sx-team.com/forum/index.php?showtopic=537

Smrdi definitivno, samo što ovog puta nemaju asa u rukavu ;).
Partneri nisu impresionirani novim čipsetima, a namjerno kašnjenje sa 9600GT i 9800GX2 nema smisla. U tim segmentima ih trenutno tuče konkurencija + što se za Q2/Q3 sprema smjena generacija tako da proizvodi neće imati dugi komercijalni život.

Samo mi nije jasno zasto hoce da protrace broj 9, jer ce po ovome prvi cip iduce generacije od G80 biti GF10xxx? Zasto samo ne nazvase ovo 8900GT/GS/Ultra

Nastoje parirati ATI marketingu :d. Klin se klinom izbija.

ovo je *ovno isto kao i ono atijevo, sa tom razlikom sto ovo moze da radi u svim rezimima, a ne samo u AFR...Prva igra koja izadje sa novim ili malo teze modifikovanim starijim endzinom ce da pokaze kolko su dual GPU resenja zapravo jadna. (trenutno)

ah da, i naravno ide uzvik "Bring out your dead !!! (PSUs)"

znam znam...
ko o cemu gx-x o dual-GPU :)

Poslednja izmena:
Marketing je izgleda i jedina sfera takmicenja izmedju nv i ati gde ima "pariranja", ostalo je stvar dogovora.

Dogovor je logican samo u slucaju da su konkurenti ravnopravni (podjednako jake firme) sto u poredjenju izmedju AMD i nVidie ne drzi vodu.
Uostalom, da se oni dogovaraju mislis da bi izbacila nVidia 8800GT i "ubila" 8800GTS (i GTX) seriju kartica koje su stabilno drzale visoke cene, a sve zarad odvracanja pazne od ATIjevog lansiranja "nove" serije kartica? Pre bih rekao da su u nV. grebatori, teze da otmu sto veci deo trzista. Sa serijom 9xxx mislim da ce debelo da omashe, cim se oni uzdaju u dualGPU resenja (koja ce naravno biti skupa), a u mainstream ubacuju neki 9600 osiromasheni single GPU derivat. Sa druge strane nama kao kupcima takav "ballance of power" najvishe godi :D

Ovo baš i nije dvoglava aždaja, nego dve jednoglave, vezane pupčanom vrpcom... :)
Inače, baš me zanima da li će NVIDIA da reši problem dual-monitora u SLI režimu kao što je to uradio AMD! (i to na extra elegantan način).
Što se tiče marketinga ovih kompanija, oni se apsolutno ne mogu uporediti - NVIDIA praktično i nema marketing, već sve pare daje u channel, a marketing imaju samo njeni partneri, dok AMD dosta novca ulaže u marketinške aktivnosti.

Ovo baš i nije dvoglava aždaja, nego dve jednoglave, vezane pupčanom vrpcom... :)

Sad ces poceti da nas ubedjujes kako kako dva gpu-a na jednom PCB-u vezanih kracom pupcanom vrpcom nisu isto sto i dva gpu-a na dva PCB-a (koja se bodu u jedan slot) vezana duzom pupcanom vrpcom ? :trust: Na kraju ces reci da je bolje resenje od ATI-ja de karta radi iskljucivo AFR, nego 9800gx2 koji radi i AFR i SLI (scan line interleave) ? :wave:

Ah, Dobri stari SLI (Scan Line Interleave), podsećanje na 3DFx.Šteta što je ovu kompaniju pojela nVidia (i njihova pohlepa, btw), ko zna šta bi danas bilo da se nisu pomamili da sami prave svoje kartice.

O čemu ti pričaš, majke ti? Kako mogu bilo šta tako da kažem kada ni ne znam kako radi 9800 gx2 (ako naziv bude takav). Prestani sa bezveznim prozivkama, ne pristaju čak ni tebi!

Ah, Dobri stari SLI (Scan Line Interleave), podsećanje na 3DFx.Šteta što je ovu kompaniju pojela nVidia (i njihova pohlepa, btw), ko zna šta bi danas bilo da se nisu pomamili da sami prave svoje kartice.
da, ko zna sta bi bilo.... ja mislim da bi se voodoo3, 4 i 5 pojavili na vreme (recimo v3 1998, v4 4500, i v5 5000 i 5500 1999, ) i da bi voodoo5 6000 ugledala svetlost dana pocetkom 2000-te na sta nvidia i ati i svi ostali ne bi imali odgovor, a mi bismo sad mozda imali neku spectre karticu sa 4gb rama :D

izvinjavam se za off...

a zar nije Scan Line Interleave koristio 3dfx, a nvidia je svoj kasnije nazvala Scalable Link Interface?! ili je nvidia sad ponovo vratila Scan Line Interleave?!

Poslednja izmena:
a zar nije Scan Line Interleave koristio 3dfx, a nvidia je svoj kasnije nazvala Scalable Link Interface?! ili je nvidia sad ponovo vratila Scan Line Interleave?!

Da i ne :) To su dve razlicite stvari zapravo. Scan line interleave je metod renderinga, (svaka karta renderuje svaku drugu liniju) a Scalable link interface je nacin povezivanja dve i vise karti.

@byMax:

nije prozivka, vec odgovor na tvoj cinizam ("ovo nije dvoglava azdaja vec dve jednoglave vezane pupcanom vrpcom" - nego sta je nego dvoglava karta ? jel se bode u jedan ili dva slota ?! :trust:) . Nema sta da se ljutis ;)

PS. I sta ti znaci to "ne pristaju cak ni tebi" ? :trust: Kad si u pravu - podrzim te, kad mislim da nisi - ne podrzim te. Ne samo tebe nego bilo koga sa kime mi je stalo do bilo kakvog oblika komunikacije... Tako sa svima komuniciram i mislim da je to sasvim normalno i potrebno, pogotovo za bilo kakvu iole ozbiljniju diskusiju, ne vezano za ovu konkretno temu...

Poslednja izmena:
Sve ima svoje prednosti i mane. Jedan PCB manje košta, daleko olakšava ugradnju aftermarket hlađenja te ga je lakše customizirati (već sada postoje 3 različita PCBa za 3870X2).

Ovo je sve, sem grafe.Gospodo.Hvata ih panika.Def.

Njima je to poznato rješenje koje su već koristili (i još korste) za Quadro i GeForce. Isto kao što je ATI imao Gemini modela sa PLX mostom još od X1600 serije.

Ovo je sve, sem grafe.Gospodo.Hvata ih panika.Def.

panika ?!?!? :zgran: Od cega ? Od 3870x2 kojih ce se skupa prodati 20000 komada u celom svetu ? Mislis da ce vagoni prodatih 8800 sad biti na buvljaku i da ce vlasnici da jure 3870x2 ?

aj vazi...

3870x2 daje bolje rezultate od njihove (trenutno) najbrze karte, a kosta skoro 2x manje.Kako li ce raditi nova karta od nv. za 500-600 evra koliko kosta ultra.
Sam proceni da li ih hvata panika
:zgran::zgran::zgran::zgran::zgran:

G92 je cip novije generacije 65nm , manje trosi i manje se zagreva. 1 takav nalazi se u 8800GT(s) 512MB a 2 takva u 9800GX2.

imas 8800gt i sa 1gb ram-a.No,manje bitno....rade dobro...i bolje su do ATI

Poslednja izmena:
Da i ne :) To su dve razlicite stvari zapravo. Scan line interleave je metod renderinga, (svaka karta renderuje svaku drugu liniju) a Scalable link interface je nacin povezivanja dve i vise karti.

@byMax:

nije prozivka, vec odgovor na tvoj cinizam ("ovo nije dvoglava azdaja vec dve jednoglave vezane pupcanom vrpcom" - nego sta je nego dvoglava karta ? jel se bode u jedan ili dva slota ?! :trust:) . Nema sta da se ljutis ;)

PS. I sta ti znaci to "ne pristaju cak ni tebi" ? :trust: Kad si u pravu - podrzim te, kad mislim da nisi - ne podrzim te. Ne samo tebe nego bilo koga sa kime mi je stalo do bilo kakvog oblika komunikacije... Tako sa svima komuniciram i mislim da je to sasvim normalno i potrebno, pogotovo za bilo kakvu iole ozbiljniju diskusiju, ne vezano za ovu konkretno temu...

Pa ja sam skroz dao logična poređenja. Dvoglava aždaja je 3870x2 jer ima dva čipa na "jednom telu". A GX2 su dve karte koje su spojene, stoga više liči na spojene blizance. I ti onda krećeš da pričaš nešto kao "ti si ostrašćeni AMD fan". Baš je fino kad te jedan dan neko prozove da si NVidia, a drugi da si AMD fanboy, a ustvari sam samo entuzijasta. A ono "ne pristaje čak ni tebi" je bila prozivka što te svi prozivaju u GT Prologue i sličnim threadovima :p

panika ?!?!? :zgran: Od cega ? Od 3870x2 kojih ce se skupa prodati 20000 komada u celom svetu ? Mislis da ce vagoni prodatih 8800 sad biti na buvljaku i da ce vlasnici da jure 3870x2 ?

aj vazi...

A ova NVIDIA kartica ce se sigurno prodavati u milionskim tirazima...HAAHAHAHAHAHAHHAHAHHA.....ja sam se skoro uplasio kad sam video tu skarabudzevinu, kad to povuce struju ima da se popularizuje hakovanje brojila u Srbiji, mislim ta petorica sto je kupe ovde ce popularizovati hakovanje satova i za korisnike TA peci.

Katastrofa od graficke:mad:. ATi je bolji sto se same tehnicke izvedbe tice i tu nema govora...

Pa ja sam skroz dao logična poređenja. Dvoglava aždaja je 3870x2 jer ima dva čipa na "jednom telu". A GX2 su dve karte koje su spojene, stoga više liči na spojene blizance. I ti onda krećeš da pričaš nešto kao "ti si ostrašćeni AMD fan". Baš je fino kad te jedan dan neko prozove da si NVidia, a drugi da si AMD fanboy, a ustvari sam samo entuzijasta. A ono "ne pristaje čak ni tebi" je bila prozivka što te svi prozivaju u GT Prologue i sličnim threadovima :p

Nisam te ja prozvao da si AMD fan :p znam da nisi :p Ne znam odakle ti to. Nego, uhvatili te neki u masinu i krenuli da te kormilare pa moram malo da te cimnem :) Sto se ovih iz podruma tice - sta da ti kazem, kad ides u podrum, ocekujes buve :-devil-:

Sto se dvoglave azdaje tice, mislim da te kapiram, ali ja svaki PCB vidim kao jedan vrat, pre bih reko da je GX2 dvoglava azdaja. Na kraju krajeva i ja mislim da je bolje da sve stane na jedan PCB i da je ATI resenje dosta bolje, ali kupci ovakvih proizvoda su uvek entuzijasti i mislim da im velicina i nije puno bitna...Ja sam vec izneo svoj stav, po meni su i jedna i druga karta samo mazanje ociju i nesposobnosti kompanija da naprave nesto bolje.
Stormwatch kao klasican fanboy koji misli da je svako neciji fanboy, predpostavlja da ja mislim da ce se nvidia gx2 prodavati kao alava. Pretpostavlja da ja, kao i on, razmisljam kao fanboy pa za formiranje svog misljenja uzimam svoje odusevljenje i polepljene stikere po kucistu... Medjutim, Stormwatch se grdno vara :) Mislim da ce se nVidia 9800GX2 prodati u jos manjim kolicinama nego 3870gx2. ;)

Poslednja izmena:
Sa Guru3d,

GeForce 9800 GX2 to be showcased at CeBIT

Posted by Hilbert Hagedoorn

Albatron send out a pretty interesting CeBIt invitiation last week as with it they that it will have the upcoming dual-GPU, dual-PCB GeForce 9800 GX2 on display at its CeBIT booth. So, if Albatron will show it off then we can expect others to have GeForce 9800 GX2s too and at least one should be hooked up to a system and benchmarking something.

Well at least we now know when it's due to be released ;)

Whoops ?

Ja sam vec izneo svoj stav, po meni su i jedna i druga karta samo mazanje ociju i nesposobnosti kompanija da naprave nesto bolje.
Ti ocigledno ne shvatas da je za sledeci skok u kvalitetu kompjuterski generisane grafike u realnom vremenu potrebna ogromna procesorska snaga koju je tehnicki nemoguce, a komercijalno nerezonski natrpati u jedan cip!
Mislim da ce se nVidia 9800GX2 prodati u jos manjim kolicinama nego 3870gx2. ;)

Ne razumem zasto i dalje nastavljas da insistiras na prodaji kad nemas niti jedan relevantn podatak kojim bi potkrepio svoje tvrdnje!?

Nazad
Vrh Dno