Šta je novo?

GeForce 8 dobija PhysX

• Začetnik teme Začetnik teme Zduman
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Zduman

Slavan
Učlanjen(a)
27.08.2007
Poena
319
During NVIDIA's financial conference call on Wednesday (you can listen it here), company CEO Jen-Hsun Huang announced during the Q&A session that they plan to use the PhysX game physics software from their just acquired company AGEIA and port it so it can run on GeForce 8 series GPUs. There was no word on when this will be released.

We're working toward the physics-engine-to-CUDA port as we speak. And we intend to throw a lot of resources at it. You know, I wouldn't be surprised if it helps our GPU sales even in advance of [the port's completion]. The reason is, [it's] just gonna be a software download. Every single GPU that is CUDA-enabled will be able to run the physics engine when it comes...Every one of our GeForce 8-series GPUs runs CUDA. Huang thinks the integration will encourage people to spend more on graphics processing hardware, as well:

Our expectation is that this is gonna encourage people to buy even better GPUs. It might-and probably will-encourage people to buy a second GPU for their SLI slot. And for the highest-end gamer, it will encourage them to buy three GPUs. Potentially two for graphics and one for physics, or one for graphics and two for physics.

Smrdljive kapitalističke krvopije, tačno sam znao kad su kupili AGEIU da će se ovo ovako završiti.

"We are the Borg. Lower your shields and surrender your ships. We will add your biological and technological distinctiveness to our own. Your culture will adapt to service us. Resistance is futile."

Pa ako kaze covek da ce sve karte iz serije 8 moci da teraju fiziku ne vidim zasto tome ne bi mogla da posluzi neka 8600. Ne verujem da je to nesto prezahtevno i da bi mnogo bolje radilo na nekoj 8800 ili jacoj. Te karte su sad drasticno pojeftinile i eto prilike da im se nadje neka pametna namena a ako sam dobro shvatio PCIEX karte mogu da rade i u X4 slotu sa nesto losijim perfomansama. Ako je tako onde ce svako moci da koristi ovo i da iskoristi i taj slot koji ionako nicemu ne sluzi sada. Ispravite me ako gresim.

Jel' nas neko tuche po ushima da to kupimo?
Jok.
Chemu buka?
Ja furam AMD/ATI kombinaciju, bash me briga za nVidiu/ageia-u, plus ageia se teshko izgovara😛

U toj varijanti da li ce karte isto biti povezivane SLI mostom? Da li je to mozda jedno od nacina da se i na ne-SLI plocama "nateraju" kupci da stave (kupe) makar jos jednu nVidia kartu?

Znaci 50-100e vise za plocui, i jedna low clas karta od 200e za fiziku. Znaci jeee, fin gejmerski PC ce postati jos skuplji. Samo kada bi Sony spustio cenu PS3 u Americi i Evropi... Da prekrate muke PCu i ubiju ga ko Bili.

Sta fali ovoj vesti. Po prvi put u zivotu cu benifirati od necega 🙂 Nadam se samo da ce biti besplatan softwerski update.

Jel' nas neko tuche po ushima da to kupimo?
Jok.
Chemu buka?
Ja furam AMD/ATI kombinaciju, bash me briga za nVidiu/ageia-u, plus ageia se teshko izgovara😛

Buka je u tome što će nVidia potplatiti sve relevantne razvojne timove da igre budu neigrive ukoliko nemate dodatnu grafu za fiziku.

Kako ćeš "benefirati"? Neće moći jedna karta istovremeno da radi grafiku i fiziku već ćeš morati da imaš posebnu kartu koja će raditi samo fiziku. Olakšavajuća okolnost je jedino što to neće morati da bude neka specijalna karta nego bilo koja GF 8x00.
Igranje na PC-u nikad nije bilo skuplje (a tendencija je da bude još skuplje) i nije ni čudo što ljudi masovno prelaze na konzole.

Kako ćeš "benefirati"? Neće moći jedna karta istovremeno da radi grafiku i fiziku već ćeš morati da imaš posebnu kartu koja će raditi samo fiziku. Olakšavajuća okolnost je jedino što to neće morati da bude neka specijalna karta nego bilo koja GF 8x00.
Igranje na PC-u nikad nije bilo skuplje (a tendencija je da bude još skuplje) i nije ni čudo što ljudi masovno prelaze na konzole.

Očigledno da je čovek trgovac 😀

Buka je u tome što će nVidia potplatiti sve relevantne razvojne timove da igre budu neigrive ukoliko nemate dodatnu grafu za fiziku.

Ako dotle dodje, X-kutiju ili PS u shake i adios ageja😛
Pa da vidish kako ce da se ponashaju kad nestane mushterija😛
Mada opet kazem ja sam A/A user:d

Znaci 50-100e vise za plocui, i jedna low clas karta od 200e za fiziku. Znaci jeee, fin gejmerski PC ce postati jos skuplji. Samo kada bi Sony spustio cenu PS3 u Americi i Evropi... Da prekrate muke PCu i ubiju ga ko Bili.

A very good point! Recimo da u skorijoj buducnosti AMD stvarno propadne, Intel i Nvidija su po prirodi alave firme a Intel je biser jer je u vreme dok nije imao konkurenciju usrane celerone prodavao za 300-400 maraka a realna cena nije bila 100-150 dm, i evo...ode ATI/AMD...ostanu Nvidija i Intel sami, pocnu da naguravaju cene pa 8400 pocnete placati 400 eur a 9600gt 250 eur a maticne ploce skoce duplo zajedno sa ddr3 memorijom koja ce biti must have a njoj cena nece tako lako padati pogotovo kada vise nema drugog igraca u partiji, i lepo sklopite klasican mid range racunar za "samo" 1500 eur na kojoj ce igranje biti ono...moze se pogledati. Medjutim tu dolazi tata Sony koji je unapredio PS3 i skresao mu cenu za nekih 30-40%...posto su uspeli da proguraju Blue-Ray (to je i bez sumnje moralo da se desi) kao sto su svojevremeno progurali CD i DVD medije, dobijamo i redovan OS za PS3, mnogi programi se portuju, konzola je savrsena za igrice, multimediju a i profesionalci se vise ne ustrucavaju da koriste "konzolu za igrice" na ozbiljnim poslovima, bye bye PC...u slucaju da AMD propadne iskreno se nadam ovakvom ishodu koji je i sa dva igraca na CPU trzistu veoma realan.

Ovde je izgleda svaka tema postala moleban za AMD i predskazivanje neke surove buducnosti gde ce nas ugnjetavati Intel i nvidia?...
Vise nije ni smesno.
Ontopic:
Ovo je logican potez, to je uostalom bilo najavljeno dosta ranije (dodatna video kartica za obradu fizike), ali sa Havoc-om.Sad, posto je havoc otisao u tudje ruke, ostala je Ageia.Opet, ovu mogucnost sa karticom za fiziku je i Ati takodje najavio...
Ne vidim nista lose u tome ako neku svoju staru karticu iz 8xxx serije ne prodam budzasto vec upotrebim za nesto korisno.E sad, vaznije je pljuvati i kukati do besvesti.

Ja mislim da je propadanje AMD-a isto kao i propadanje gaminga na PC-ju 😀 svi nesto "predosecaju" a ustvari nista od toga.

Sto se tice fizike, odlican potez, verovatno ce to naterati ATI da odgovori na neki slican nacin.

A nista lepse od konkurencije za nas jer cene padaju!

Ja stvarno ne kapiram ljude koji kukaju zbog ovoga?!
Fizika je postala sastavni deo igara i nešto mora da je računa, CPU, GPU ili neki specijalizovani procesor, totalno je nebitno.
Ovo je samo dodatna funkcionalnost za krajnje korisnike i ne vidim zašto se neko oseća pogođenim.
Da su igre sve zahtevnije, to nije nikakva novost. Da izgledaju iz godine u godinu sve bolje, to takođe nije nikakva novost. Ko ne želi da daje novac da bi mogao da igra nove igre... pa niko ga ne tera.
U poslednje vreme uhvatim sebe kako često igram neke igre stare po par godina i uživam u tome, prema tome nije tačno da je za zabavu potrebno mnogo para 🙂

@stormwatch153:

Zaboravio si samo jednu sitnicu... Sony mora od nekog da kupi graficki cip. 😛

Pa CUDA je biblioteka koja omogucava HPC na grafickim. E sad da bi ta fizika proradila hardware se ne menja vec jedino sto se menja je software ka CUDA biblioteci. E sad da bi to igre mogle da iskoriste onda mora da postoji jedan API koji ce da bude posrednik. Prednost je sto se sve radi na istoj grafickoj tako da ja izracunam geometriju, deformisem je u skladu sa fizikom i onda sve to izrendiram a da pri tome nisam uradio ni jedan transfer geometrije iz operativne memorije u graficku.. Ideja da jedna graficka radi fiziku a druga rendering znaci transfer iz graficke u graficku sto mi se ich ne svidja.. Videcemo uskoro valjda

i sad umesto da se kaze "jipiii-jeee" sto ce vlasnici 8 series dobiti ageia physix accel za dzabaka (a ne moraju da ga koriste ako nece, ni sada ni u buduce), nastaje kuknjava. Jel vas neko tera da dokupljujete bilo sta ? Kolko vidim najjace protiv "argumente" imaju ljudi sa grafickim kartama od 60e, koji "prete" da ce uzeti konzolu. Pitam se samo od kojih para...

jel si siguran da je samo serija 8 kartica.. ja sam gledao demoe na seriji 7 koji su takodje imale fiziku odradjenu na gpu-u ?

to je bila fizika koju su spremali zajedno sa HAVOK-om, dok ga Intel nije kupio. ovo sa Ageia-om je vezano sikljucivo za 8-serise i jace... sto je i logicno, obzirom na nivo fleksibilnosti koje USA (Unified Shading Architecture) donosi...

Pa i ovako Ageia kartice nisu sluzile gotovo nicemu,ovako mozda i ispadne nesto.Losije tesko da moze,mislim slabo podrzan,skup hardware(mislim na Ageia kartice),kome ce to?!

Koja fizika. Half Life 2 je jedina igra koja je to stvarno implementirala u igru i mehaniku i sam dizajn, i radi na bednim kompovima. Nek se javi ko je odusevljen CellFactorom?

Realnu mehaniku fluida (I gasovi i tecnosti) necemo videti jos 7,8 godina. A obicne stvari... Pa zaboga u HL2 se zice na dalekovodima njisu na vazduhu... sta vise?!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno