Šta je novo?

GeForce 7600 i 7900

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Posto je drajver upleo svoje prste i u "G1..." tred 😀 :d ajde da otvorimo "cist papir" i da na njemu pisemo utiske i razmisljanja o novim 'vidijinim chipovima!

Kao baza ce da nam posluze informacije sa DailyTecha (koji je BTW, postao mnogo dobra i mnogo ozbiljnija konkurencija TheInquireru, a ocigledno da Anand ima jaku podrsku industrije i da mu daju informacije pre nego bilo kome drugog - javna tajna je da 'vidija "ne mirishe" Fuada i da dobrim delom ovo rade da bi skrenuli paznju sa TheInq-a)

LM

Za pocetak slike dveju kartica:

7600GT - http://images.dailytech.com/nimage/550_large_7600_shot.jpg

7900GT - http://images.dailytech.com/nimage/546_large_7900_front.jpg

Nema sta, dizajn obe kartice je VRH! Vidi se da su ih maksimalno precizno projektovali tako da cena bude na prvom mestu, nigde se nije razbacivalo komponentama, a PCB-a ima tama koliko treba i ni malo vise. Mozda su mogli, ma sigurno su mogli da pozicioniraju uticnicu za ventilator tako da se na karticu mogu montirati duzi kuleri koji bi isli do I/O panela, sto bi omogucilo bolje overklokerske modele kartica.
Specifikacije za 7600GT:

PCIe native
560MHz core frequency
128-bit memory interface
20.2GB/sec. memory bandwidth
7 Mpixels/sec. fill rate
730M vertices/sec.
12 pixels per cycle
Built in dual-link DVI support for 2560x1600 resolution

Iskreno, ocekivao sam Core preko 600, ali sta je tu je. I G72 postize svoj optimum na od prilike toj frekvenciji, alis a 3x manje fragment procesora, tako da ovo nije ucestalost za zanemarivanje, ali je ujedno i dokaz da su svi oni koji su smatrali da ce 'vidija da ostvari astronomske frekvencije u 90nm, da su svi bili u krivu. Kanda je 'vidija pokupovala od Samsunga sve 1.4ns chipove (isti se pojavljuju i na 7900GT-u), sto je odgovor na pitanje, otkud na svim prodajnim primercima Radeona X1600XT Infinionov 1.4ns GDDR3!
Sasvim ocekivano, 128bitni interfejs. Koga ne bude mrzelo neka izracuna takt iz ponudjene BW cifre (u svakom slucaju nije veci od teoretskog maksimuma koji izvlaci doticna memara - 1400 MHz).
Nema ni malo sumnje da ce X1800GTO zbog svoje 256-bitne mem. magistrale da tuce ovu karticu, a ATI sada ima jasnu viziju kako treba da izgleda RV560 (X1700XT) i kartice zasnovane na njemu, da bi se nosio sa ovom karticom. Kanadjani se ovoga puta nece zayebati kao svojevremeno sa X700, koji nije imao sta da trazi pored 6600GT!
S druge strane, svi koji su trazili dostojnog naslednika 6600GT-a dobili su ga!

Sto se tice 7900GT-a, evo specifikacij:

PCIe native
450MHz core frequency
256-bit memory interface
40GB/sec. memory bandwidth
11B pixels/sec. fill rate
~900M vertices/sec.
24 pixels per cycle
Built in dual-link DVI support for 2560x1600 resolution

Kartica takodje izgleda sjajno i vidi se da dizajn vuce sve pozitivno sa 7800GT-a. Memara je takodje 1.4ns Samsung, sto ce reci da je takt tu, do 1400 MHz. Frekvencija GPU-a jeono sto privlaci paznju. Ona je za cak 200 MHz niza od one za koju se tvrdi da ce biti na GTX-u. Moje misljenje je da to znaci da obe kartice imaju GPU-ove sa identicnim brojem fragment shadera, sto ce reci da i GTX ima 24 shadera i 24 TMU-a! Obzirom na obzir 🙂 ROP-ova i dalje ima 16!
Za sve one koji imaju dilemu sta ce vidija da radi sa defektnim G71-evima, moj tip je 7900GS! Sa ovom karticom, vidija ce omoguciti performanse koje prevazilaze 7800GTX, a po ceni koja je MOZDA i niza od 7800GT-a! Ta cinjenica je sama po sebi sjajna i preporuka je za ovu karticu. Posebna prica je sto ce ATI sa X1900XL-om movi bez problema da joj parira, ali pitanje je po kojoj (INTERNOJ) ceni - za krajnjeg kupca one jednostavno moraju da kostaju priblizno isto.

Sve u svemu, pred nama je extra zanimljivo GPU prolece i borba nikada nece biti izjednacenija. Samo licne preference ce odlucivati prilikom resavanja dileme. Naravno, oba tabora ce morati ponuditi neki razlog vise za biranje njihovog pulena!
Poz
:wave:
Nedjo

Poslednja izmena:
Da li se otprilike zna u kom intervalu bi trebalo da se krecu cene ovih kartica?

Eno u vestima na benchu 🙂
7600 oko 250 dolara
7900 oko 600 dolara

Inquier predvidja i mogucu cenu od 500$ za 7900 XXX, ako se nVIDIA nadje u skripcu sto se tice benchmarkova u odnosu na konkurenta (kako kazu ako ne izbaci 7900 sa 32 pixel shadera).

Poslednja izmena:
Evo updatea za GTX:

PCIe native
655MHz core frequency
256-bit memory interface
52GB/sec. memory bandwidth
15B pixels/sec. fill rate
1450M vertices/sec.
24 pixels per cycle
Built in twin dual-link DVI support for twin 2560x1600 resolution displays

Iz specifikacije se vidi da je 'vidija nategnula frekvenciju maksimalno sto je mogla (ne secam se kad su zadnji put jurili 5 MHz, a da to nije x25 ili x75 MHz), te da od "sanjanih" 750 MHz nema ni govora! Takodje, ovako natezanje rekvencije govori da nije blo lako stici XTX, ako je on u opste i stignut po performansama (ja jos uvek mislim da jeste - ne znam na pamet, a trazio sam overkok rezultate GTX512-ke na Netu, ali nisam nasao).
Zanimljivo je da Anand nije objavio sliku kartice, a i sam pocetak etxta je mnogo vise u nezvanicnm tonu (prethodna dva maltene otvoreno govore a im je Nvidia ekxkluzivo dala informacije).
Takodje, jasno je da je prica o 32 fragment procesora bila neutemeljena!
Opet se vracam na ogromnu frekventu razliku izmedju GT-a i GTX-a i pribojavam se da 'vidija nece imati neso preterano mnogo G71 procesora na zahtevanih 655 MHz, te da ce gro ponude i pravi hit biti GT! Pouzdano znam da ATI stabilno i u izuzetnim kolicinam isporucuje XTX!

Svidja mi se ovaj 7600GT, mada treba sachekati i pogledati koliko ce koshtati 7900GT ili mozda taj 7900GS. Ako ATi izbaci X1800GTO skoro, vredi i o njemu razmisliti poshto ce da bude zaista mocna kartica. Vrh u svakom sluchaju nije najvazniji za nas smrtnike, a shto vishe bude derivata nove generacije u mid rangeu time ce biti bolji odnos cena za krajnje korisnike. Nadam se da ce proci vreme kada smo imali samo 6600GT kao normalnu varijantu.

Meni se ne dopada što će cena za srednju klasu iznositi 250 dolara...tj. za taj 7600. A pitanje je koliko je to brže od recimo 6800GS ili 7800GS, ako je uopšte i brže. Meni ovako prema preliminarnim specifikacijama deluje da će se klati sa 6800GS, pri čemu tehnološli ništa specijalno ne donosi.

s obzirom da nvidia hoce da izvrsi pritisak na ati niskom cenom pre ce taj 7600GT da kosta 200 nego 250$. realno zasto bi i kostao 250 ako ga direktno uporedimo sa 6800GS???

Pa srednja klasa je uvek kostala 250! kasnije su cene klizale na dole! U principu 6800GS je bio samo prelazno resenje! Jednostavno u to srednjem segmentu kompanija mora da ima karticu sa 128bitnom magistralom i po sto nizoj proizvodnoj ceni!
Po performansama neka bude jednak sa 6800GS-om (a logicno je da bude) i eto dobre kupovine. 7800GS u PCI Experss izvedbi nece izaci! Nvidia je to prilicno jasno rekla prosle godine! U svakom slucaju, 7600GT-u ce veci problem biti X1800GTO, nego li 6800GS!

24 pipe-a (16 ROP) na 655 MHz tesko da ce da pariraju ATi-jevih 16 pipe-a i 48 pixel op-a na 625 MHz (1900XT) a kamoli na 650 MHz (1900XTX).

Nedjo je napisao(la):
Po performansama neka bude jednak sa 6800GS-om (a logicno je da bude) i eto dobre kupovine. 7800GS u PCI Experss izvedbi nece izaci! Nvidia je to prilicno jasno rekla prosle godine! U svakom slucaju, 7600GT-u ce veci problem biti X1800GTO, nego li 6800GS!
Pozdravila ga 256-bitna magistrala sa 6800GS-a, ljubi majka 7600 🙂 Verovatno će se to nadoknaditi nekim bržim taktom i slično, ali ne verujem da će u globalu biti brza poput 6800GS. Jedino ako bude imao 256-bitnu magistralu, ili ako bude imao sulude klokove (425/1000 su klokovi 6800GS). No sve je to džaba dok ne vidimo specifikacije.

P.S. a ja bih podsetio na onu sramotu od 7300 koja je bez blama sa 64-bitnom memorijom 😡 tako da me ne čudi više ništa.

X1800GTO ima šanse da bude solidan, ali ATI je to trebao ranije da izbaci. Sve u svemu Nvidia je razbila sa GS kartama, možda ne toliko u smislu tržišnog dobitka, ali...

edit: a podsetio bih i da je 6800GS trenutno 215 evra kod nas u maloprodaji, a 7600 će biti ko zna koliko skuplji kad se bude pojavio...

Poslednja izmena:
6800GS-a nece biti kad se pojavi 7600! Shvati da je ta kartica neisplativa 'vidiji!

7300 u opste nije toliki shit! U svakom slucaju je bolji od 6200TC, ali ga trenutno kolje cena!

X1800GTO nije mogao izaci ranije, jer je po logici stvari moralo da se saceka barem 6 meseci da se nalageruju defektne R520-ke!

Sve u svemu, sve ide po planu! 😉

mcekovic je napisao(la):
24 pipe-a (16 ROP) na 655 MHz tesko da ce da pariraju ATi-jevih 16 pipe-a i 48 pixel op-a na 625 MHz (1900XT) a kamoli na 650 MHz (1900XTX).
I dalje mi nije jasno odkud ti da R580 ima 16 pajpova? Kojih pajpova? Sta pajpova 16?? Mislim, ljudi skapirajte vise terminologiju!!

R580 ima 48 "pajpova" aka "shader pajpova" aka "shader procesora" aka "fragment procesora" i 16 Texture Managemnet UNita i 16 ROP-ova!

G71 ima 24 "sve ono gore sto sam naveo za R580-kinih 48"!

Ako NV ima 24 onoga sto Ati ima 48, i bice otprilike egal na istom taktu, to bi trebalo da znaci da je vidijina arhitektura zesce superiorna?!

Исто као што је интелова технологија супериорна у односу на амд-ову :d(hint: Мало сутра )

Poslednja izmena:
tomazino je napisao(la):
Ako NV ima 24 onoga sto Ati ima 48, i bice otprilike egal na istom taktu, to bi trebalo da znaci da je vidijina arhitektura zesce superiorna?!
24 texturne jedinice je 50% vise od 16 kod ATI-a. Sad sve zavisi od tehnike programiranja. da li ce trebati vise ili manje shader operacija, a tu je opet ATI u prednosti. vreme ce pokazati

Nedjo je napisao(la):
6800GS-a nece biti kad se pojavi 7600! Shvati da je ta kartica neisplativa 'vidiji!
Ma naravno, znam vrlo dobro da je neisplativa, zato što je odlična 🙂 Zabole mene šta je bolje, isplativo ili neisplativo za kompaniju, ja samo kažem da ljudi uopšte ne bi trebali da čekaju 7600 već da odmah uzmu 6800 GS dok nije nestala, odlična kupovina i jednostavno bolja karta. To što ih neće biti nakon 7600 me baš briga, ako Nvidia misli da su im neisplative neka ih povuče (što će verovatno i uraditi). Samo spuštam ushićenje povodom 7600 GT argumentacijom da već postoji bolja karta i po boljoj ceni.

Pa ako ce 7600GT imati iste performanse kao i 6800GS i verovatno bonus u vidu H.264 akceleacije (i mozda jos necega), a uz to ce i kostat iisto, kako je 6800GS bolje resenje??

Pa kako će imati iste performanse sa 128bitnom magistralom? Nema teorije. Ako ne bude kaskala za 6800 GS u 3d Branku, kaskaće u igrama. A opet ponavljam, 6800 GS je sada 215 evra kod nas u zvaničnoj maloprodajnoj domaćih derikoža, a još mesec dana ćemo čekati samo na predstavljanje 7600.

H.264 je možda da možda ne. Uostalom, kad je Nvidia najavljivala drajvere sa podrškom za H.264 bilo je "GeForce 6 and GeForce 7". Prema tome ni to neće biti prednost. A HDCP sertifikat ionako nema nijedna karta.

Blah, opet ponavljam, sve će biti jasno kad se to pojavi...

filipenko je napisao(la):
Pa kako će imati iste performanse sa 128bitnom magistralom? Nema teorije.
Bolja kompresija tekstura? Brža memorija? Mere za uštedu memorijskog protoka?
Filipe, zaboravljaš da GeForce 6600 GT razbija GeForce 5900 uprkos duplo užoj magistrali. Memorijski protok ne mora biti presudan za performanse kartice i manje je važan od računarske moći samog GPU-a, bar do izvesne granice.

morbius je napisao(la):
Filipe, zaboravljaš da GeForce 6600 GT razbija GeForce 5900 uprkos duplo užoj magistrali. Memorijski protok ne mora biti presudan za performanse kartice i manje je važan od računarske moći samog GPU-a, bar do izvesne granice.

Ih al nadje da poredis. Pa 5900 ima 4x2, a 6600GT 8x1. 7600 moze samo cenom eventulano da zaintrigira nekog inace 6800GS ce biti jednako dobar ako ne i nesto bolji.

BTW. Ovakav 7900GTX kakav će po svojoj prilici biti me je razočarao, više sam očekivao u svakom pogledu.

Poslednja izmena:
morbius je napisao(la):
M a kakva bre kompresija textura!?
Poredjenje 6600GT-a (NV4x) i 5900ke (NV3x) je poredjenje baba-i-zaba!
S druge strane NV42 (na kome je zasnovan 6800GS) i NV47 (aka G7x) su ipak mnoogoo slicniji i Filipova sumnjicavost je apsolutno opravdana!

S druge strane ja kontam da 'vidija zna sta radi! Ponavljam, malo sam ostao zachudjen (mada nije da nisam upozoravao ranije) frekvencijom. Zaista, ako 7900GTX sa 24 papja izvlaci 655 MHz, zasto to ne bi mogao i 7600GT sa upola manje pajpova (a samim tim i upola manje TMU-ova)?! Sa 655 MHz, odnosno 200 MHz vise u odnosu na 6800GS, mesta za sumnjicavost bi bilo daleko manje! Memara jeste na 128bitnoj magistrali, ali je i brza i tu se moze magistrala donekle kompenzovati. Ja sve racunam da 'vidija zna sta radi i da je proracunala da sa doticnom frekvencijom memare moze da nahrani 12 TMU-ova tako da ostatak GPU-a nikada ne ceka...
U svakom slucaju, dogodilo se ono sto sam predvidjao - brzi GDDR3 silazi u srednji segment, te da je za kompaniju mnogo bitnije da ima manje brzih mem. chipova na jednostavnijem PCB-u, nego li vise sporijih chipova na kompleksnijem PCB-u!

Paradigma je napisao(la):
Ih al nadje da poredis. Pa 5900 ima 4x2, a 6600GT 8x1. 7600 moze samo cenom eventulano da zaintrigira nekog inace 6800GS ce biti jednako dobar ako ne i nesto bolji.
Dobro, de. Evo boljeg poređenja: GeForce 6600 GT Vs. Radeon 9800 XT. Obe kartice koriste 8x1 arhitekturu, ali druga gubi od prve uprkos 256-bitnoj magistrali.

Nedjo, bolja kompresija tekstura može značajno da unapredi performanse kartice. Naravno, NVIDIA pri prelasku sa GeForce 6 na GeForce 7 arhitekturu nije uvela nikakvu novu kompresiju tekstura (bar koliko ja znam), govorio sam teoretski.

LIčno očekujem da GeForce 7600 GT sa svojim efikasnijim pajplajnima i bržom memorijom po performansama bude na nivou GeForce 6800 GS kartica, uprkos 128-bitnoj magistrali. Ne verujem da će je preteći, ali sumnjam i da će biti osetno sporija.

Što se tiče high-enda, očekujem da bi GeForce 7900 GTX mogla biti Press Edition kartica i da se njene veće količine neće pojaviti u prodaji, dakle kao što je bilo i sa GeForce 7800 GTX 512. Čini se da se ATI vraća big time, što je jako lepa vest. Ništa bez konkurencije.

Ako 7900GT bude kostao 299$ ili 329Evra kao sto pise na the inquirer-u ( u sta malo verujem ) onda nema teorije da 7600GT kosta 249$. Po tom scenariju 7600 bi pre mogao da bude 200$. Sto se tice performansi mislim da ce 7600gt da bude primetno brzi od 6800gs u rezolucijama do 1280x1024, a u visim rezolucijama razlika ce biti manja. Dosta brzi gpu i 30% brza memorija uz blago doterivanje arhitekture samog gpu-a mogu da nadoknade suzenu mem. magistralu.

Da li to znachi da ce sa pojavom ovih kartica doci do drastichnog pada cena svih ostalih? Koliko onda cena 7800 moze pasti? Uf kad bi pala do 250-270eu........ 🙂

Poslednja izmena:
7600 GT biti brzi od 6800GS-a? hoces da kazes 128-bitna karta brza od 256-bitne sa istim brojem pajpova i vertexa? moram i to da vidim.

mene najvise interesuje posto ce biti X1800GTO kod nas (kad se pojavi) i njegov konkurent iz suprotnog tabora. ko bi to mogao biti? 7800GT je prejak za X1800GTO. 7900GT ce biti jos brzi. ako 7800GT kod nas padne na 300e obesmislice kupovinu X1800GTO koji nece biti ispod 250 kad se pojavi. za*ebano, nema sta. vreme ce najbolje pokazati sta se biti best buy od 250-300e. potrebno je da sacekamo da se iskristalise situacija.
btw. koje ce biti karakteristike X1800GTO (osim 256-bitne magistrale 😛) i kad ce se otprilike pojaviti kod nas? za 2-3 meseca ili jos kasnije?

@morbius:
Dobro, de. Evo boljeg poređenja: GeForce 6600 GT Vs. Radeon 9800 XT. Obe kartice koriste 8x1 arhitekturu, ali druga gubi od prve uprkos 256-bitnoj magistrali.

Pa nije bolje poredjenje.Kao prvo razlike su jako male kao drugo ukljucivanjem AA i AF nvidi-ji drasticno vise padaju performanse(uvek i na svim pa i najnovijim modelima) kao trece radi se o razlici od 2-3 godine(9800 arhitektura naspram nvidia 6600 arhitekture) tako da nvidiju treba da bude sramota :d prednosti:satro ps3.0 lol probaj da ukljucis soft shadows na 6600gt-u i dobices slajd show tako da sve u svemu 6600gt i nije neka karta naravno kod nas je strava zbog cene i sto te je marketing ubedio da ima "future technology" kao ps 3.0 koji na ovoj karti ne znaci skoro nista
P.S.Inace imam 6800gt i poprilicno sam se razocarao u nviju pre toga sam imao his 9800pro ice-q zato sto i na mojoj karti podrska za ps3.0 ne znaci skoro nista sledeca kupovina za mene ce biti zasigurno ATI kad mu malo padne cena :wall: naravno mislim pre svega na neki 1900xt

Nazad
Vrh Dno