Šta je novo?

GeForce 7600 i 7900

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
sale prdez je napisao(la):
jel moze neki link gde se porede 7800GT i 7900GT, ali u igrama tipa FEAR i CoD2, a ne nekim igrama sa bajadera endzinima 🙂
@svi:
jel, ste primetili da ni na jednom od vodecih sajtova za testiranje grafickih, nema poredjenje u CoD2? interesantno, zar ne?

Zato sto je COD2 neoptimizovan do besvesti.
Igra dobro radi tek kada se ukljuci "optimize for SLI", nema veze sto je Radeon taj koji se testira 😀

Nedjo je napisao(la):
Pitanje je samo da li oni kada pisu 750 MHz misle na osnovni klok ili klok vertex koprocesora? 650MHz je osnovni klok za G71 GTX, ali bas kao i G70, razlicite jedinice mu rade na razlicitom taktu.

Pretpostavljam da je osnovni?
A izgleda da priča o 750mhz nije tek priča?
I Gainward planira izbaciti nešto slično http://www.hexus.net/content/item.php?item=4927.

Kartica pri opterećenju dostiže tek 55°C,sa stock hladnjakom,a recimo 7800gt kod mene ide na 65°C. Voltaža na 1.4. Lagano se da kloknuti na 700mhz,i još kad se digne voltaža,ići će i na 750.
Puno mjesta je ostavljeno za overklok što je malo iznenađujuće?

Kada se uzme u obzir cijena,niske temperature,overkl. mogućnost...ispada da su u pitanju odlični proizvodi!

G71 nije spektakularan,ali je nevjerovatno ispoliran proizvod! Mogu samo zamisliti na šta će ličiti G80!

srkiller je napisao(la):
Prosto receno, 7900GT je u igrama HL2, D3, UT2004 i FC brza za 0-2%, dok je u 3DMarkovima ~10% brza od 7800GT.
Poredjeni stock modeli.

7900GT je superiorna karta po performansama, zagrevanju, overkloking potencijalu, ceni i čemu god hoćeš. I neverovatno si uporan u približavanju nečega što čak i da je tako kao što pričaš (a nije) nikog više ne zanima.

starac je napisao(la):
XFX 7900GTX Extreme 750/1900!

Ovo će ostaviti X1900XTX u prašini,ako se pokaže istinitim?

Nece ostaviti x1900xt/xtx u prasini posto svaki 1900xt/xtx ima memoriju koja moze da ide na 1900(1.1ns) a i core bogami moze do 750 tako da sacekamo mi oblivion i njegov benchmark sa ovim karticama pa da vidimo mislim da ce u oblivionu ati razbiti nvidiju a pitanje je vremena kada ce i vodeci ati (his/saphire) proizvodjaci izbaciti oc x1900xt/xtx mada 7900gt je stvarno loodilo karta za te pare

Poslednja izmena od urednika:
ivke76 je napisao(la):
...posto svaki 1900xt/xtx ima memoriju koja moze da ide na 1900(1.1ns) a i core bogami moze do 750 .....
.....a pitanje je vremena kada ce i vodeci ati (his/saphire) proizvodjaci izbaciti oc x1900xt/xtx

I onda je mrmot zavio cokoladu....

srkiller ima 7800gt pa zapravo pokusava sebe da ubedi da nije pogresio sa kupovinom. Taj sindrom je vrlo cest🙂

Overklokerskih karti ce biti tu i tamo, ali daleko od mass produkcije. I imace ih samo exluzivni 'vidija partneri
nije 'vidija ostavila veliku marginu OC-a vec je najveci yeld postignut na 450 MHz, a onda dosta manji na 650, a ove na 700 ce biti samo za kurchenje!
Ista stvar je i sa memorijom. Postoji veoma dobar razlog zasto je memara setovana an 800 MHz, a ne na 850 kao kod 7800GTX 512 kartice!
1900XTX nije problem kloknuti na frekvencije koje ivke navodi, ali uz extremno bucno vazdusno hladjenje!

tomazino je napisao(la):
srkiller ima 7800gt pa zapravo pokusava sebe da ubedi da nije pogresio sa kupovinom. Taj sindrom je vrlo cest🙂

Ma jok, trebao sam cekati 8 meseci da izadje 7900GT i onda da se nabedjujem, ko neki ovde... 🙂

EDIT: Realno, necu imati potrebu za apgrejdom do G80.

Poslednja izmena:
Sasa je napisao(la):
Zato sto je COD2 neoptimizovan do besvesti.
Igra dobro radi tek kada se ukljuci "optimize for SLI", nema veze sto je Radeon taj koji se testira 😀

sta onda reci za FEAR? CoD2 glat mozes sa 8x AF da igras u 1920 x 1200, sa uvek preko 35 fps, a FEAR ne mozes ni na 1600 x 1200, vec samo na 1280 x 960, naravno, ako su ukljucene meke senke... 8xAF se podrazumeva.
Stvari se donekle menjaju kad imas dual core cpu, ali opet, koliko ih ljudi ima...?

ivke76 je napisao(la):
Nece ostaviti x1900xt/xtx u prasini posto svaki 1900xt/xtx ima memoriju koja moze da ide na 1900(1.1ns) a i core bogami moze do 750 tako da sacekamo mi oblivion i njegov benchmark sa ovim karticama pa da vidimo mislim da ce u oblivionu ati razbiti nvidiju a pitanje je vremena kada ce i vodeci ati (his/saphire) proizvodjaci izbaciti oc x1900xt/xtx mada 7900gt je stvarno loodilo karta za te pare

Nisi u toku čovječe!
Ovdje se dugo raspravljalo o tome kako će izgledati G71. Govorilo se o tome kako je 750mhz nedostižno... Ali evo bit će da nije. Opet velim,jako puno mjesta se ostavilo za OC,pogotovo kod GT modela.

Može se X1900XTX overklokati,ali kako? XTX load temperatura se kreće oko 80-90°C sa jako bučnim stock hladnjakom na default 1.4 voltaži. Znači za 700-750mhz treba podići voltažu,što znači još veće zagrijavanje. Bez vodenog hlađenja nema govora o overkloku! Cijena XT/XTX karti + cijena dobrog hlađenja malo iskrivljuje sliku!

Overklokerskih karti ce biti tu i tamo, ali daleko od mass produkcije. I imace ih samo exluzivni 'vidija partneri nije 'vidija ostavila veliku marginu OC-a vec je najveci yeld postignut na 450 MHz, a onda dosta manji na 650, a ove na 700 ce biti samo za kurchenje!

Za pretpostaviti je da se neće svaki primjerak isto overklokati,ali ovako mali die size znači maltene duplo više čipova po waferu. To treba uzeti u obzir kao i ostale karakteristike koje krase G71,koji je mora se priznati dotjeran do savršenstva! No već će u startu mnogi NV partneri izbaciti OC verzije što obećava.
Ovo je ustvari NV40 treće izdanje.

tomazino je napisao(la):

Pa zavisi od toga koliko je platio i kada je kupio kartu. Velike razlike između njih nema,no bode u oči OC potencijal 7900gt.
Mene je Leadtek 7800gt koštao oko 270€,dok će 7900gt koštati oko 350€+,pretpostavljam?

starac je napisao(la):
Pa zavisi od toga koliko je platio i kada je kupio kartu. Velike razlike između njih nema,no bode u oči OC potencijal 7900gt.
Mene je Leadtek 7800gt koštao oko 270€, dok će 7900gt koštati oko 350€+, pretpostavljam?

Ti si jako dobro prošao sa tim leadtek-om ali kako stvari stoje 7900GT će biti još povoljniji.

Misliš kako stvari stoje sa 7900gt...7800gt bi trebao biti jeftiniji. Mislim da 7900gt neće ići ispod 350€ na ovim prostorima.

starac je napisao(la):
Misliš kako stvari stoje sa 7900gt...7800gt bi trebao biti jeftiniji. Mislim da 7900gt neće ići ispod 350€ na ovim prostorima.
Mislim da smo to vec apsolvirali(TM) 😀 :d

Ono sto nismo, jeste da ATI spusta X1800XT 256 MB nizze, tako da se takmici sa 7900GT-om, sto ne bi trebalo da mu bude problem...

http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16814102007

A sa druge strane X1900XT (SVI su sa 512MB i SVI mogu da se dignu na i preko XTX frekvencija) je u prednosti u odnosu na 7900GTX:

http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16814102003

Najjeftiniji 7900GTX je 100 USD skuplji od 1900XT-a!

Na kraju najbitnije je ono sto ce domacem kupcu biti dostupno. Aktuelna situacija je takva da je ATI mnogo snaziniji nego 'vidija na domacem trzistu, a to ce sigurno ostati tako jos neko vreme...

Poslednja izmena:
Nisam siguran da cu dobro pohvatati momente na vremenskoj liniji, ali ko to prati i ima bolje pamcenje neka me ispravi. 7800gt je u startu kostao 449 ili 399$ (govorim o preporucenim cenama od strane nVidie), a kasnije mu je pala cena, i koliko se secam poslednja preporucena cena od strane nV-e je bila 349$ (ako su je spustili ispod toga, onda sam propustio to), dok je sada pocetna preporucena cena 299$. Mislim da ce preko 300 evra kod nas biti samo u prvom talasu, kada retki prodavci budu imali tu kartu na stanju. Kao kada je 6800gs u decembru kostala 320 evra, a evo sad je na hot hardware-u prodaju za 199 evra. Za najvise 2 meseca karta ce doci na nivo ispod 300 evra (a videcemo da li ce to ispod biti 299.99 ili nesto stvarno ispod 300).

U slucaju G71 'vidija je u startu krenula sa minimalnom cenom ito iz dva razloga:

krajem godine dolazi do potpune promene arhitekture i nikakvim medjukoraka do tada vise nece biti i njima je chip toliko jeftin za proizvodnju da se ne moraju zezati sa tipicnom situacijom za svaku novu arhitekturu koja mora d akosta koliko smo u proslosti navikli barem 9 meseci zbog ubrzane kompenzacije R&D ulaganja!

Poenta je: nemoj ocekivati 7900GT z 200 evra za tri-cetiri meseca 😉

Poslednja izmena:
@nedjo

Da,samo ostaje pitanje dobavljivosti! Ja ih nigdje ne mogu naći?
Mogu naći 512MB modele ali za 500€!

Poslednja izmena:
Momci spremite 300€ (dilerska cena) i ne brinite, bićete vlasnici 7900GT modela pre nego se tome nadate. :smoke:

Poslednja izmena:
to pouzdana informacija 😀

7600 za agp? Ima li nade da ovo dodje kod nas skoro i da li je 6800gt/gs bolji od ovoga, po testovima nova karta je brza?

audiofreak je napisao(la):
Posto je nVidia sa ovim karticama lansirala Quad SLI, evo i ATI-jevog strateskog odgovora nazvanog Dozen Ruby 😀

Jesu sve približno istih performansi? :d

Recite mi da li je neko od vas video u BG 7600gt karticu? Ako neko zna gde se moze nabaviti pa da odma uzmem???

stormwatch153 je napisao(la):
Recite mi da li je neko od vas video u BG 7600gt karticu? Ako neko zna gde se moze nabaviti pa da odma uzmem???

Moracesh malo da se strpish. Kartica je tek predstavljena pre par dana.

sale prdez je napisao(la):
jel moze neki link gde se porede 7800GT i 7900GT, ali u igrama tipa FEAR i CoD2, a ne nekim igrama sa bajadera endzinima 🙂
@svi:
jel, ste primetili da ni na jednom od vodecih sajtova za testiranje grafickih, nema poredjenje u CoD2? interesantno, zar ne?

http://www.vr-zone.com.sg/?i=3335&s=17

7900GT vs. 7800GT

FEAR

1024x768 13.7%
1280x1024 4xAA 16xAF 20.9%
1600x1200 4xAA 16xAF 20.6%

CoD2

1024x768 15.9%
1280x1024 4xAA 16xAF 24.1%
1600x1200 4xAA 16xAF 26.0%

Poslednja izmena:
hvala na rezultatima...
hmm, 20-25% bolji fps; nije lose, ako bude za 350e kod nas kad se pojavi nece biti lose.
videcemo

Paradigma je napisao(la):
Jesu sve približno istih performansi? :d
ni priblizno! 😉 Ali u proseku su dobre :d

Bad MF je napisao(la):
7600 za agp? Ima li nade da ovo dodje kod nas skoro i da li je 6800gt/gs bolji od ovoga, po testovima nova karta je brza?
AGP verzija mozda nikada nece ni izaci!! Mislim da je 7800GS poslednji AGP izdanak!

Paradigma je napisao(la):
Momci spremite 300€ (dilerska cena) i ne brinite, bićete vlasnici 7900GT modela pre nego se tome nadate. :smoke:
Ajde se sad uozbilji, pa preformulisi izjavu, jer se na prste jedne rue mogu izbrojati oni koji su clanovi ovog foruma i mogu da uzmu HW po dilerskoj i bez poreza! Super je to sve u vezi 7900GT-a i extra je tvoj entuzijazam u vezi nje, ali budimo malo realni u vezi sa cenama! Tamo malo ispred je starac napisao da je 7800GT nabavio za 270 evra, a ti mu odmah odgovaras da ce 7900GT biti jos povoljniji! Bas si mu ga dao!

Bice super ako se ova kartica kod nas bude prodavala za 350 ojra i ako je bude u dovoljnim kolicinama (u skorije vreme)!

Nazad
Vrh Dno