Šta je novo?

Gedzeti za tablete

salac

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.08.2001
Poena
679
Cudi me da se niko nije setio da postavi ovu temu :)

Naime, tableti k'o tableti su prilicno limitirane stvarice, pa zato i postoje raznorazne drangulije koje mogu da pomognu da im se prilicno 'sture' mogucnosti prosire.

Evo necega sto sam ja nasao i odmah mi se svidelo:

http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-WR702N

Dakle, u pitanju je izuzetno mali wifi ruter sa jednim ethernet portom, dimenzija 6x6x2 cm; ima ispravljac a moze i da se napaja preko klasicnog USB porta, radi kao AP,bridge,repeater,router. Idealan je za situacije kada postoji ethernet a ne postoji wifi - stavi se u bridge mode, pa se tablet konektuje na ethernet preko njega. U principu, ovim malisanom se resava problem nedostatka ethernet porta kod tableta/telefona/whatever. Da, znam, moze bilo koji AP, ali ovaj je izuzetno mali i staje u svaku tablet torbicu.

Moze i kod nas da se nabavi, cena mu je 2500 din. Vidjao sam ovakve stvarcice i ranije ali su bili mnogo skuplji (vrte mi se po glavi neke cene 70+ evra).

Nije reklama, samo obavestenje - ako nekog interesuje, kao i obicno neka skokne do netiksa a ima ga i po comtrade prodavnicama. A ako moderatori misle da je neprikladno da se pominju prodavci, neka brisu zadnji pasus :)

Heh, juče sam video taj u jednoj firmi kod nas, za 2100 dinara i kupiću ga ovih dana, odlična stvar.

A jel ima ovakav 3g model. Nesto što bi bilo jevtinije od mi-fija ili kako se ono zove? Kao da sam negde u nekom izlogu video da tp link pravi neki mali 3g ruter za oko 4.000 din, ali da me ubijete ne mogu da se setim gde.

Poslednja izmena:
Salac: digao sam ruke od dongla. Drkao sam se par puta i odustao. Sad nemam vremena ni da rutujem tablet posle servisa, već ću da sačekam ics pa da vidim šta on može.

Ovo što nude tvoji ortaci bi mi igralo - daj mi neki kontakt. To je skoro mi-fi, jel tako?

Tema je odlična, ali u zemlji Srbiji gotovo da nema pristojnih gedžeta. Ne možeš da nađeš ni pristojnu futrolu, a kamoli nešto više od toga. Ja se ubih da nađem neki pristojan case za transformera i vidim da ću morati da naručujem nešto od braće Kineza. Ili onaj usb adapter kad ne koristiš dock.

Tu su ovi Jobsovi idolopoklonici u velikoj prednosti u odnosu na vlasnike android tableta, što je i razumljivo s obzirom na razruđeno tržište i veliki broj android modela.

Prokka: ja sam nešto malo kuckao po tim futrolama-tastaturama - nije to baš komforno jer je tastarura prilično stisnuta, ali završava posao. Zilion puta udobnije od nabadanja po ekranu, pogotvu ako se duže kuca. Kvalitet je kineski, ali da imam 7-inchni tablet verovatno bih to pazario. Dodatna korist je to što drži tablet uspravno, tako da ne moraš da koristiš jednu ruku za držanje sprave.

@radera

Ma nisu mi nikakvi ortaci, i ja sam kupac kao i ti :) Nego ti likovi uvoze ubedljivo najvise kineskih sitnica za mrezu pa im s' vremena na vreme preorem sajt. Saljem ti PM sa podacima. Pazi, nije u pitanju klasican mi-fi, jer mi-fi (ako ja to dobro kapiram) u sebi vec ima ugradjen 3g modem tj potrebno je samo da se natakne sim kartica i to je to. Ovde ti i dalje treba USB dongl, koga natakaris u klasican USB port na tp-linkovoj kockici, firmware skapira da je to - to, podesis parametre konekcije kroz web interfejs i vozis.

Steta sto nisi resio problem, mozda mogu da ti pomognem sa tim, saljem ti PM sa vise detalja.

I koliko sam video ovaj mi-fi najčešće ima svoju bateriju, tako da ne moraš ni da ga napajaš 4-5 sati. Ali suština je ista. Ima i asus 3g ruter kao ovaj TP link (na to sam mislio u prethodnom postu) ali ga tehnomanija valja za 5.200! Kod njih je mi-fi više od 7k! Kinezi isti takav na dealextreme prodaju za 35$.

Pretpostavio sam da nije baš najudobnije, ali imam netbook (acer aspire one prve generacije) pa pretpostavljam da je iskustvo slično, ali me je zanimalo kako je zadovoljan neko ko je to zaista koristio.

Nije bas neko iskustvo, mislim da je bolje da se uzme ovako nesto - http://www.shopmania.rs/tablet-dodatna-oprema/p-bluetooth-tastatura-za-ipad-2-1513478 , poveze preko BT na tablet i udri.... ne mora ova, nego neka minijaturizovana BT tastatura (za HTPC i sl, ako nesto tako ima?). Ipak mi se tastatura od 7 inca cini premalom.... i tastature za tablete od 10 inca (recimo bas asus transformer) nisu extra udobna za kucanje, ali nekako ide; manje od toga je za mene licno tesko mucenje.

***, jedino sto to ne deluje kompaktno i nije lepo naslagano jedno na drugo kao neki specijalizovani model za odredjeni tip tableta.

Poslednja izmena:
Silno grešite, 7" u vertikali za kucanje je zapravo strava. :) E, sad, ko hoće sa svih 10 prstiju, svakako mora normalna dimenzija tastature, tj kao za 12-13" notebook. Ako ćeš i dalje da kucaš sa 2 prsta na nečemu van standarda, ništa nisi daleko odmakao od ekrana - pogotovo ako T9 pomaže.

Ne mora sa 10 prstiju, ali ne bi bilo lose makar sa 6? :) Ako vec nesto treba da se kuca. A ako je to onako 'fejsbucki','tviteraski' i 'smsovacki' onda nista.... moze kakva god tastatura, hardverska ili touchscreen.

Vidim da imaju TL-WR702N nano ruter u Netiksu. Zna li neko gde mogu da ga kupim na Novom Beogradu, i po kojoj ceni? Hvala :)

TC Usce, Comtrade prodavnica, cena 2400 dinara.

Ima i u Gigatronu u Immocentru, 2590, danas uzeo. Sutra ću baš da ga zlostavim na vrlo brzom netu sa više uređaja. Ne mogu da verujem da nešto onako malo može da radi kako treba napajano sa USB porta.

Odlicna tema. Sta fali na trzistu od "gadgeta" i probora (iz licnog iskustva, sto po onom sto ljudi traze) - ako neko ima predlog dovoljno je da postavi tacan naziv ne moraju linkovi da ne bi bilo reklamiranja:
1) BT TASTATURE sa trackballom (ne manje od spomenute tastature na Acer AO - donja granica za kucanje - ne sme da bude manja od one na tabletu)
2) Kvalitetne univerzalne torbice - ponuda je bedna (osim za apple)
3) kvalitetne mat folije za ekran predvidjene za capacitive touch ekrane
4) Vakumski univerzalni auto nosaci - za sada nema kvalitetnijih (osim namenskih po modelima)
5) Izbor autopunjaca je slab - postoji svega za 2-3 modela na trzistu
6) "Stoni drzaci" - ili nazovimo ih naslonima za tablet - stalno podmecem nesto ispod :( prodavali su neki likovi na limundu aluminijumske medjutim ugao pod kojim stoji tab, mi se nije dopao
7) DUZI mini HDMI-HDMI kablovi (a da nije neka preterana cifra) - sve sto sam nalazio je 1.2-1.8m i imaju jedino smisla u kombinaciji sa bt tastaturom ili za gledanje filmova
8) nisam probao ali bih voleo da nadjem dobru olovku za capacitive touch
9)...

Vasi predlozi za gorenavedeno ...

Nisam probao, nije mi trebao, ali jedan drzac na internetu mi je privukao paznju - lik je (ne secam se koji novinar je bio u pitanju, mislim da je bio sa GigaOM-a) kupio jeftini drzac za vizit karte i sasvim stabilno koristio kao postolje za Galaxy Tab u landscape orjentaciji :)

Da li neko zna gde kod nas moze da se kupi ram (kao ram za slike) za ipad 1? U sustini to bi bio dock samo uramljen. Sluzio bi da se ipad stavi na zid. Ali ne obicni zidni nosac nego bas ram, kako bi bio u istoj ravni sa zidom.

Sve je to ok, ali zašto? Zašto bi stavljao iPad na zid ? :)

Drzi ih u prodaji uglavnom duo*om u takovskoj.....

Sve je to ok, ali zašto? Zašto bi stavljao iPad na zid ?

Pa, takvi dodaci postoje, nisam ja izmislio. :) Jedino sto je kod nas jako slaba ponuda...

Da mi sluzi kao digitalni ram, da bih bezicno sa njega pustao muziku, kontrolisao druge uredjaje i dobio nekakvu kvazi-pametnu sobu. :) Zato sto je jako cool a u teoriji mi ne izgleda previse komplikovano jer vec imam supalj "zid" (u stvari gipsanu masku za cev po sred sobe) koju bih mogao da isecem po sredini i na koju bih montirao ram. Takodje bi bilo zgodno mesto za dock kad sam kuci.

Poslednja izmena:
Ne mora samo na zid - mize i na frizider :)
FUL1_ENV_F5L098-appl_349.jpg

Doduse i ovo deluje OK za univerzalnu "stonu" namenu
FUL1_F5L082_12192.jpg

Ima i u Gigatronu u Immocentru, 2590, danas uzeo. Sutra ću baš da ga zlostavim na vrlo brzom netu sa više uređaja. Ne mogu da verujem da nešto onako malo može da radi kako treba napajano sa USB porta.

I, kako se ponaša? Nadam se da je sve kako treba pošto planiram da ga kupim uskoro.

Nazad
Vrh Dno