Šta je novo?

GeCube X1950XTX - najjaca AGP karta

pa pricam za najjacu nVidiu (vidi postove gore). Inace, malo sam cackao, kartica ima jos mnooogo prostora za OC. Memorija je tu nedje na max (dosta, sa 1200 na 1400), ali core ce mozda ici i preko 500 :D (za sad idem +10MHz, pa cepaj po oblivionu), jer "test settings" iz drajvera puca tek oko 534.
Zanima me kakvi bi na ovakvoj konfi bili rezultati sa x1950pro...

Posto je kolega gx-x vrlo rechit :p , evo nesto konkretnije u smislu poredjenja x1950pro i 7800gs na sledecem linku:
http://www.firingsquad.com/hardware/powercolor_radeon_x1950_pro_agp_review/default.asp
U pitanju je test x1950pro uporedo sa 7800gs, X850XT i 6800ultra kartama uz napomenu da je primerak 7800gs od EVGA zesce fabricki klokovan (u pitanju je 7800GS KO SuperClock verzija koja radi na 490MHz za gpu i 1400MHz za memoriju za razliku od standardne 7800gs koja radi na 375/1200). Koliko sam video u novijim igrama kao sto je Oblivion, CoD2 & Company of Heroes x1950pro je 40-60% brzi u zavisnosti od rezolucije i dodatnih podesavanja (mada koliko vidim u Oblivionu ta razlika ide i do 100%+-10%). U odnosu na standardnu 375/1200 7800gs ta razlika bi bila jos veca.

Poslednja izmena:
uuuu! :zgran: :zgran: :zgran: Goddamit, a ja mislio da sam upravo nabavio ultimativno nVidia AGP rjesenje, 7800gs! Zasto se uvijek pojavi ovako nesto da mi nabije komplexe?? :(

Inace, pitam se: posto (kako procitah) bi trebalo da DX10 igre zavise mnogo manje od procesora, kako li ce se ovo cudo pokazati sa nekim slabijim procesorom (kao sto je moj) u odnosu na dual core konfe. Pa, vrijeme ce reci svoje...

hehe,svako ultimativno resenje traje max 2-3 meseca:)

inace imao sam priliku da na athlonu 900 sa grafikom 6800gt (lepa kombinacija:p ) igram Prey i igra je isla perfektno:))
toliko o bitnosti procesora:))

Prilozi

• lol.jpg
    lol.jpg
    13.2 KB · Pregleda: 65
Test sa firingsquad-a definitivno nije radjen sa svim detaljima na max, verovatno je izabrana neka medium varijanta shodno klasi karti koje su testirane pa otuda toliko visoki rezulatati. Takodje kao sto se zna Oblivion nema "ugradjen" demo sto dodatno otezava benchmarkovanje pa su i rezultati sa razlicitih sajtova teze uporedivi. U svakom slucaju poenta je da je x1950pro ukupno gledano prilicno brza karta od 7800GS sto je sasvim ocekivano.

Meni sutra/prekosutra stize PowerColor Radeon X1950PRO 256MB sa intresantnim kulerom:
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=327837

Cena sitnica, 230 €. Nekom cu da uvaljam stari dobri 6800GT za 100€ tako da me dodje nova kartica 130€. Prvenstveno nabavljam x1950pro zbog novog 22-incha TFT monitora koji ima native rezoluciju od 1680x1050 pixela. 6800GT ipak shtuca u toj rezoluciji.

A i Company of Heroes je zasluzio da se igra "the way it's meant to be played"...:p

AGP still going strong...:bottle:

da si rekao c2d extreme 6800 u redu ali x2 4200+ ne klokovan koliko vidim lol totalna smejurija.vidi ovde crossfire 1950 pro sa sve c2d daje u toj rezoluciji 36 single karta 17,6 fps-a hmmm priznaces drasticna razlika zar ne ;) ?

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2858&p=7

ali vidi, oblivion je sirok pojam. Sta znaci "foilage area" ? Moze da bude ispred anvila onaj sumarak, amoze da bude i ona dzungla dole kod one vestice, pa zatim koje doba dana u igri ? jel sunce u vidiku ili ne, koja travuljaga itd. Znas i sam da se testeri ogradjuju od oblivion testa, a i svi imaju razlicite testove, evo byMax ce ti prvi potvrditi da cak i istim putem kad ides i belezis fraps graph ne bude uvek isti fps. Ali ok 17fps vs 30 fps je velika razlika 100% nije radjeno merenje na istom mestu. Ali 17fps sa x1950pro i jacim kartama je retkost...

uostalom eno tom's hardware je nasao isto 19fps na x1950xtx-u i 22 u cross fire-u...

Meni sutra/prekosutra stize PowerColor Radeon X1950PRO 256MB sa intresantnim kulerom:
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=327837

Cena sitnica, 230 €. Nekom cu da uvaljam stari dobri 6800GT za 100€ tako da me dodje nova kartica 130€. Prvenstveno nabavljam x1950pro zbog novog 22-incha TFT monitora koji ima native rezoluciju od 1680x1050 pixela. 6800GT ipak shtuca u toj rezoluciji.

A i Company of Heroes je zasluzio da se igra "the way it's meant to be played"...:p

AGP still going strong...:bottle:
gdje si je nasao za te pare?? :D

ZorMi je rekao da se ocekuje u imtelu x1950pro AGP Club3D pa se strpite malo, mislim da je pominjao 230-240e.

@A1200:

Ladno al standard :)

Poslednja izmena:
Nvidia 8800 AGP postoji! Još uvek u svetu ima više AGP slotova nego PCIE.

ne postoji, to je greska na sajtu...vec smo raspravili to...Dzaba se radujes.

U svetu ne da nema vise AGP korisnika, vec ako pricamo o home user trzistu jedva da ih ima dovoljno da ih neko pominje uopste. Najvise korisnika AGP-a ima u velikim firmama na racunarima kojima a obavljanje posla nije bitan graficki interfejs. Tvoju tvrdnju moze da ospori i cinjenica da retko ko jos drzi AGP karte u nekim znacajnim kolicinama, izuzimajuci low low end segment tipa r9250 i 9600xt i neki fx 5200 i tako te kartice...

ZorMi je rekao da se ocekuje u imtelu x1950pro AGP Club3D pa se strpite malo, mislim da je pominjao 230-240e.

@A1200:

Ladno al standard :)

Bogami ove zime pravo toplo ni pahuljice snjega do sada. S druge strane ni standard nije ono shto je nekad bio...:)

Elem, x1950pro je po mom mishljenju posljedna high-end karta za AGP interfejs u vrh glave predposljedna. Nema smisla praviti jache karte za AGP uzimajuci u obzir prosechan procesor (tj. CPU) AGP korisnika.

Poslednja izmena:
Evo upravo sam isprobao x1950pro i odmah problemi. U CCC:u mi pokazuje chudne linije, providne kvadrate i crne trokutove u 3D preview:u (ona kola shto voze po putu). Znachi artifacts koji mi se pojavljuju i pri igranju HL2:Episode One i Company of Heroes. Testirao sam i sa najnovijim Catalystom (6.12) ali opet ista stvar...

Sumnjam da nije do SMARTGART:a. Koje stavke tu znaju da prave probleme ? Kod mene je sve ukljucheno po default:u.

E da, HL2:Episode One izgleda fantastichno pri 1680x1050, 2x AA 4xAF i sve stavke ukljuchene...pravi odmor za ochi.

Svi savjeti su dobrodoshli..:wave:

Poslednja izmena:
nove su karte, velika potraznja, verovatno ih ni ne testiraju sve. A pretpostavljam da su chipovi korisceni na njima chipovi koji ne zadovoljavaju spec za jace karte.. Ali kolko vidis nisu sve takve, tako da... Mozda da ipak razmislis o prelasku na PCIe ?

Ma, ulagati u AGP je cista glupost sada, cak i sa jakim procesorima! Sada se relativno jeftino moze preci na PCIe. Naravno odmah da se ogradim, ne na C2d ili AM2 i DDR2, vec samo na PCIe...

Ma, ulagati u AGP je cista glupost sada, cak i sa jakim procesorima! Sada se relativno jeftino moze preci na PCIe. Naravno odmah da se ogradim, ne na C2d ili AM2 i DDR2, vec samo na PCIe...

pa to je opet pola posla , posle moraš opet još toliko da bi prešo na am2/c2d ... naravno ako se nema para da je jednostavnije postepeno da bi se kolko-tolko išlo ukorak s tehnologijom , ali ako se ima para bolje je i ISPLATIVIJE odma ići na am2/c2d ...

U mom sluchaju prelazak na PCI-Express bi znachilo nova matichna, nova DDR2 memorija, novi procesor C2D, novi SATA harddisk....sa mojim kriterijumima bi znachilo minimum 800€. Trenutna mashina me stvarno super sluzi i nevidim nikakav razlog da je menjam u narednih godinu dana.
Prvo cu da sachekam da Vista bude na trzishtu makar godinu dana nebili se trzishte malo iskristalisalo i posle toga ide komplet upgrade.

Elem, kartica je vracena i chekam odgovor. Primetio sam da je ATI-jev Tv-out stvarno dobar (oshtar) pri gledanju divx i DVD filmova (Philips 32" CRT preko S-video prikljuchka) ALI sam uochio jednu manu (Catalyst 7.1, extended view):
Slova (subtitles) trepere kako pri divx titlovima tako i pri DVD titlovima ?! Kako i dali se to moze podesiti (rezolucija 1024x768, 60Hz) ?

Sa nVidia dualview nemam nikakvih problema sa titlovima i nema nikakvog treperenja. Majku mu ili sam ja totalni n00b shto se tiche ATI:a ili pak nVidia ima mnooogo bolje drajvere...:)

Poslednja izmena:
u jeee, ti bi odma super-computer da kupis... :) Ispada da prelazak na PCIe podrazumeva c2d i brdo besnog ddr2 rama :) Jos samo da ispadne da je u tom slucaju najlosija OCIe graficka 8800gts i da kompletiramo pricu o neisplativosti PCIe platforme lol

pa generalno, ako si nekoliko godina vozio novu mecku, a ona pocela da posustaje pod teretom vremena, gledaces da kupis opet novu mecku il nesto slicno, a ne novi Daewoo Matiz ;)
Ne znam sta je tako cudno da ljudi nece da mijenjaju jednom godisnje i maticnu, i proc i memoriju i graficku i ko zna sta jos sve ne, ili sto nece da mijenjaju nekad jake (a danas i ne toliko) konfe za neke low ili middle end konfe, vec stekaju za major upgrade. Moj Athlon [email protected] i 7800GS AGP i dalje sasvim solidno tjeraju sve igre, a upgrade sa 6600 diamond me izasao 70e :) A i nije sve u igrama, tu je i posao, sve je nastelovano kako meni odgovara, sistem je rock stable, drajveri ne prave probleme, itd...

Poslednja izmena:
ja kad sam presao sa athlona XP @2.3ghz na semprona64 @2.6ghz (nagovarali me da predjem, a isto sam mislio kao i ti sada) sam rekao sebi da sam budala sto to nisam odavno uradio jer je cak i 'ubogi' sempron64 pored athlona XP mala zver.

edit: sistem je mnogo odzivniji, npr. dok se ucitava nesto mozes da radis nesto drugo skoro pa komforno, dok sa athlonom nemosh' maltene nista raditi, sve se brze ucitava (NF4 platforma, integr. mem kontroler u CPU itd.), sve 'glace' radi, a ono sto je meni bilo tada najvaznije - min fps u igrama je bio znatno veci (kako gde), oblivion je u borbama skocio sa 15-tak fps na 25-30fps , dok max FPS nije doziveo drasticne promene, alije i on malo bolji...I jos kad uzmemo cinjenicu da sam sa A XP imao memoriju u dual-channelu , a sa sempronom samo single channel, a imam veci mem bandwidth...

Poslednja izmena:
Back to topic:

Pokushacu da dobijem pare natrag i da pazarim GeCube x1950pro:
wf_image_viewer.aspx

Razlog: GeCube upotrebljava klasichno napajanje ('ebem ti grafichku bez kondezatora :d ) a ne digitalni VRM za GPU i memoriju poput Powercolor, Sapphire i svih ostalih referentnih kartica.

Usput cu da na karticu nakachim Zalman VF900-Cu mada preferiram Arctic Silencer koji izbacuje topao vazduh van kucishta ali izgleda da ga nema za x1950pro seriju kartica.

@jorig:
Upravo tako moja trenutna "makina" je izabrana po principu "power user:a" tj. 24/7 rock stable (npr. glavne komponente imaju iskljuchivo Rubycon i Chemicon kondezatore). Znachi principi se nece mijenjati ni pri prelasku na PCI-Express.

@jorig:
Upravo tako moja trenutna "makina" je izabrana po principu "power user:a" tj. 24/7 rock stable (npr. glavne komponente imaju iskljuchivo Rubycon i Chemicon kondezatore). Znachi principi se nece mijenjati ni pri prelasku na PCI-Express.
normalno! :) Samo gledam ljude koji imaju probleme sa kompatibilnoscu maticna-HDD (nforce4), sa cool&quiet, sa zvucna-cipset kombinacijama (x-fi), sa drajverima za Vistu... Sto bih se ja bakcao? Igrice? Malo sam mator da mi to bude prioritet kad je komp u pitanju, a opet: rade OK na ovoj konfi :)

PS Inace, ja sam joriq

@A1200
Ako nije suvise tesko da stavis konfiguraciju u za to predvidjeno mesto u profilu... Izlude 10 min da nadjem tvoju konfiguraciju! A ona ti u potpisu :D!

Sto se tice tranzicije, DFI Nf4x je odlicna ploca za to, ostaje na ddr memoriji, dokupis nekog sempija koji ce garant da radi brze nego bilo koji socket A i PCIe... HDD mozes da zadrzis kao i DVDRW!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno